:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глобалното затопляне заплашва летенето

Пълзящите нагоре температури на планетата в резултат от глобалното затопляне ще затруднят самолетите през следващите десетилетия, смятат учени, цитирани от агенциите.

Изследователите предупреждават, че ако вредните атмосферни емисии не бъдат намалени, теглото на горивото на самолетите и теглото на полезния товар ще трябва да бъдат намалени с до 4% в най-горещите дни. По време на най-голямата жега, 10 до 30%, от напълно заредените самолети ще трябва да се лишат от част от горивото, товарите или пътниците, или да чакат по-прохладните часове за полета, разказва сп. Climatic Change.

"Ограничението на теглото може ще доведе до разходи за авиокомпаниите и ще повлияе на въздухоплавателните операции по целия свят", смята д-р Итън Кофел от Колумбийския университет, водещ автор на изследването.

4-процентно намаление на теглото пък може да означава 12 или 13 по-малко пътници на средно 160-местен самолет. А заради горещините някои въздухоплавателни средства няма да могат да излетят нормално. Изследването предвижда годишните максимални дневни температури по летищата да се повишат с до 8 градуса към 2080 г.
1059
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД