:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,329,894
Активни 119
Страници 17,496
За един ден 1,302,066

БСК опроверга фалшиви новини за "най-ниските заплати"

В Македония и Сърбия реално вземат по-малко от средния българин и безработицата е по-висока
Къде сме ние
"Твърдения, че "в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред", имат качеството на фалшиви новини, а истината е съвсем друга. Това обяви Българската стопанска камара. За да покаже действителната картина, БСК е събрала и сравнява данни за заплащането на труда, производителността и заетостта в четирите балкански държави. Сравнението и коментарът са публикувани на сайта на камарата в рубриката "Стига вече", която е създадена, за да оборва с обективни факти неверните твърдения на политици, синдикати и псевдоексперти.

Според статистическите данни през април-май 2017 г. брутната работна заплата в Македония и Сърбия наистина е по-висока от тази в България, но не с една трета, а символично, с незначителните 2%. За разлика от брутната заплата нетната (след плащане на данъци и осигуровки) у нас е по-висока, и то чувствително - с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия. При това "високите" средни заплати в двете славянски съседки вървят в комплект с по-ниска заетост - там безработицата е доста по-висока от българската, подчертават от БСК.

Вярно е, че нашите заплати изостават от румънските - с около 27% и 20% съответно при брутната и при нетното заплащане. Но това си има своето логично обяснение: през 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на човек по паритет на покупателната способност (ППС) от 62.6% от средното за ЕС. Резултатът на България е едва 45.1 на сто. Точно заради тази разлика - над 38.8% по-висока производителност на труда, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-високо заплащане от българина.

Преди 2007 г. България бе преди Румъния, а сега местата са разменени, защото румънските ни съседи правят реформи и икономиката им се развива по-добре. По данни на Световната банка и на МВФ брутният вътрешен продукт на калпак (като се отчита покупателната способност) надхвърля 22% от достигнатото в България. Румъния предприе радикална реформа на своето трудово законодателство.ОЩЕ ФАКТИ

Твърденията, че у нас делът на разходите за труд е много нисък - 20% в добавената стойност, също не отговарят на действителността. По предварителни данни на НСИ през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнал 48% - а през 2010 г. е бил под 42 на сто. Сегашното съотношение в България е сравнимо със средното за ЕС, което е 53 на сто. Оказва се, че тежестта на разходите за труд у нас е по-голяма, отколкото е в Словакия (43.4%), Полша (41.9%) и Чехия (45.3%).

33
4417
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
23 Юли 2017 18:49
Бе, аз на тъпана ли да вервам...
-----------------------
Сайтът на Генек

23 Юли 2017 19:59
Произведено от Агент Божидар Данев.
23 Юли 2017 20:11
Най-голямата обида за българина е да му кажещ, че доходите му растат и че не е бил роб по турско време.
23 Юли 2017 20:17
през 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на човек по паритет на покупателната способност (ППС) от 62.6% от средното за ЕС. Резултатът на България е едва 45.1 на сто. Точно заради тази разлика - над 38.8% по-висока производителност на труда, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-високо заплащане от българина.

А ето и фейкът на БСК: Ако немецът Ханс прави един пица за 15 минути и тя струва 10 евро, а българинът Ивамн прави една пица също за 15 минути и тя струва 4,51 евро, това не означава, че производителността на Иван е е едва 45,1% от тази на Ханс. Така че, уважаеми работодатели-печелбари, бъдете така добри да формурита най-напред фонд "Работна заплата", а след това да формирате печалбата. А не обратното, както е традиция при вас, дебелогъзи.
23 Юли 2017 20:21
Най-голямата обида за българина е да му кажещ, че доходите му растат и че не е бил роб по турско време.

Неправилна ти е формулировката. Най-голямата обида за българина е да му фалшифицират историята. Така да.
23 Юли 2017 21:33
БСК
23 Юли 2017 23:58
Но това си има своето логично обяснение: през 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на човек по паритет на покупателната способност (ППС) от 62.6% от средното за ЕС. Резултатът на България е едва 45.1 на сто.

ъхъ
и мое ли сея некой главчо ми обясни логически с логическо обяснение - И що тека бе главчо?
Обяснение за това нема ли се даде?
24 Юли 2017 00:02
Безработицата може да е малка ама да кажат какво прави българина в работно време в държавния сектор и как си уплътнява работното време. Социализма не е спирал от 1989 г.
Нека да кажат колко човека държавен сектор колко % БВП произвежда.
24 Юли 2017 00:47
Оказва се, че тежестта на разходите за труд у нас е по-голяма, отколкото е в Словакия (43.4%), Полша (41.9%) и Чехия (45.3%).

Заради тотално некадърните работодатели, които не могат да се справят с новите технологии.
24 Юли 2017 00:56
Проблемът на България не е работодателите, а държавният сектор. Затова и старистиката ни е слаба, с изключение на заетостта.
Без реформи от Бойко (или без да изхвърлию Боко, Корна и пр. с ритник) скоро ще сме зад Сърбия и Македония (и статистически ще се сравняваме с Албания).
24 Юли 2017 02:57
В Македония и Сърбия реално вземат по-малко от средния българин и безработицата е по-висока


Не е баш така (и в Албания, и в Сърбия заплатите на професорите например са много по-високи от тукашните), но пък там цените са по-ниски, демек покупателната способност на работещите е по-голяма. Освен това храните и цигарите са евтини, натурални и вкусни.
24 Юли 2017 03:39
След 10 години усвояване на еврофондове (а преди това на предприсъединителни фондове) сме на нивото на Сърбия и малко по-добре от Македония, които лев не са видяли от ЕС. Евалла Борисов!
24 Юли 2017 05:18
Ако немецът Ханс прави един пица за 15 минути и тя струва 10 евро, а българинът Ивамн прави една пица също за 15 минути и тя струва 4,51 евро, това не означава, че производителността на Иван е е едва 45,1% от тази на Ханс.

Точно така, защото от това твърдение въобще не може да се изведе производителността на труда на Ханс, нито на Иван.

Производителност на труда е термин от икономикса, който означава ни повече ни по-малко колко му плащат на един работник на час (или за определено време).

Ако на Ханс му плащат примерно 10 евро за 1 час, а на Иван 2 лв., то производителността на труда на Иван ще е 10 пъти по-малка отколкото на Ханс. Нищо че за това време Иван може да е произвел 10 пъти повече и по-скъпи пици, отколкото Ханс.

Просто разликата ще отиде в работодателите и българският ще си купи последният модел Майбах по-бързо, отколкото немският му колега. А това е така, защото Ханс сам си е извоювал заплащането с работнически и синдикални борби, със стачки и си има реални синдикати, докато Иван си мисли, че това са празни работи и вместо да се бори за заплата, се чуди какво да открадне и как да прецака чорбаджията си, а заедно с чорбаджията, двамата заедно и държавата.
24 Юли 2017 08:33
Интересен подход, фалшиви новини да се опровергават с фалшиви новини. Да смяташ производителност по ППС и да сравняваш заплати по номинал си е фалшификат, независимо дали се прави от "синдикати" или "работодатели". Освен много други неща, ако се смятат нива на заплащане, по-коректно е да се отчита изработено и платено на отработен час.
Веселяци.
24 Юли 2017 08:39
Показател като "покупателна способност" отдавна е доказано без връзка с реалния свят. Оттам и всякакви анализи, които го използват, са фейк-нюз.
В случая се прави елементарен финт за да се избяга от реалния анализ на реалния бизнес у нас. А фактите не са никак лицеприятни - не някаква осреднена производителност, а конкретните качества на средния бизнемен у нас са в пъти по-ниски от средноевропейските (с някои редки изключения). По традиция родните бизнесмени разпиляват и присвояват процентно в пъти повече принадена стойност (включително и изразената чрез "покупателна способност". Това е реалният проблем. Това е и причината да сме на последно място в ЕС по всички реални показатели.
24 Юли 2017 08:51
А ето и фейкът на БСК: Ако немецът Ханс прави един пица за 15 минути и тя струва 10 евро, а българинът Ивамн прави една пица също за 15 минути и тя струва 4,51 евро, това не означава, че производителността на Иван е е едва 45,1% от тази на Ханс.

Точно това не е фалшификат. В примера, Ханс е произвел 10 евро за 15 минути а Иван 4.51 евро. Когато говориш колко евро получаваш за труда си, произведеното също се мери в евро (или съответната валута). Когато смяташ производителност в брой пици, заплащането също трябва да е с тази мерна единица, тоест колко пици се получават като заплата.
Мерната единица може да е и брой произведени мерцедеси или брой произведени гащи на ишлеме за 1 час.
24 Юли 2017 08:59
Показател като "покупателна способност" отдавна е доказано без връзка с реалния свят. Оттам и всякакви анализи, които го използват, са фейк-нюз.

Че то без този показател цялият икономически възторг във форума ще се спихне, защото няма как да кажат, че Китай е най-голямата икономика в света, а Русия е по-голяма от Италия.
И този показател, и производителността на труда по номинал или по ППС си имат смисъл, важното е човек поне мъничко да е разбрал смисъла и да схваща за какво става въпрос. А иначе да се мрънкя "много работим, много произвеждаме, малко ни плащат" може и без никакви показатели.
24 Юли 2017 09:08
Румънски икономист опровергава БСК:
http://pogled.info/svetoven/balkani/balgariya-i-rumaniya-ne-sa-bedni-zaradi-niska-proizvoditelnost-na-truda.87753
24 Юли 2017 09:17
Абе БСК да не е филиал на правителството, та се хвърля на амбразурата?
24 Юли 2017 09:32
Преди 2007 г. България бе преди Румъния, а сега местата са разменени, защото румънските ни съседи правят реформи и икономиката им се развива по-добре.
Алоооооо, КОНТРАреформаторите! Нещо да кажете?
24 Юли 2017 10:31
Не знам от къде си черпят данните БСК. Според МВФ, ЦРУ и Евростат, БВП на калпак по ППС в България за 2016 та е $20100, в Румъния е 22300, в Сърбия е 14200, а в Македония е 14500.
Освен това БВП то ни на калпак е 48% от средното за ЕС. Направо лъжат и то умишлено, като се има предвид, че всичките "грешки" са в посока, на това, колко уж малко произвежда българина.
24 Юли 2017 12:21
Точно заради тази разлика - над 38.8% по-висока производителност на труда, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-високо заплащане от българина.


По тази сметка ще трябва и да връщаме!
24 Юли 2017 12:21
*
24 Юли 2017 12:32
Боравим със статистически данни, нали?
Има лъжа, по-голяма лъжа и статистика!
24 Юли 2017 12:40
От назначени работодатели, толкоз! Кюлевци, Домузи, Ветковци, Шишковци, Герговци, Диневци, Прокопита, Титани... това са хора, които партийно бяха сложени да управляват държавни предприятия за без стотинки. Те не са изграждали семеен бизнес 200 години. Те влагат пари в новата си яхта, самолет, плейметка, собствен пиар (тв, отбор)... те имат хотели, флот, фармацефтика, природни залежи, заводи... и не са построили нито едно от тях. Подарено им е.

От там нататък от тях мога да чакам само фалшиви новини за тяхното предприемачество... и оправдания, защо са толкова калпави, че не допринасят за БВП по никакъв начин...
24 Юли 2017 13:24
На българските бизнесмени при всеки възможен случай трябва да им се напомня, че те плащат най-ниските заплати в европейския съюз.
В тази таблица има някои невярни и странни неща.
Първо средната заплата в България е все още под 500 евро.
Второ, защо при толкова по-висок доход на глава от населението разликата в заплатите е минимална спрямо тази в Сърбия. Това може да означава само, че нормата на експлоатация при нас е много по-голяма. Чел съм някъде, че била най-високата в Европа. Това означава че нашите бизнесмени са много по-алчни от тези в Сърбия.
24 Юли 2017 13:44
конкретните качества на средния бизнемен у нас
Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование

Бизнесът не знае от какви служители има нужда, въпреки че се оплаква от липсата на кадри

Натисни тук
някой да не би да си мисли, че за пет години нещата коренно са се променили?
24 Юли 2017 14:31
Мдааам, време е да погнем пенсионерите за слабата им производителност. Ще трябва да връщат присвоените мангизи...
24 Юли 2017 17:24
Безработицата може да е малка ама да кажат какво прави българина в работно време в държавния сектор и как си уплътнява работното време. Социализма не е спирал от 1989 г.
Абе аз работих в две фирми на Запад, първата в САЩ (тя беше пъблик, каквито са големите фирми там) и втората в Германия (частна). Е па не видях нито хамериканците нито германците да бяха се преработили. Причините, защо у нас заплатите са много по-малки са други и най-точно е да се каже, защото седерунгели се занимаваха с икономиката през 90-те. Седерунгелът може само да руши, ниви, заводи, паметници. Той не може да създава. Абе кажете кой седерунгел е създал нещо през тези 27 години.
24 Юли 2017 17:27
Мдааам, време е да погнем пенсионерите за слабата им производителност. Ще трябва да връщат присвоените мангизи..
Абе тези, които са пенсионери сега навремето имаха огромна производителност. Те създадоха това, от остатъка на което не бе разграбено което вие лапате сега. Пък и някои бая захлебиха от това, което беше построено.
24 Юли 2017 17:36
Първо средната заплата в България е все още под 500 евро.
Не си прав. Изчислената средна заплата у нас е около 500 евро. Обаче, тя не се получава от мнозинството работещи, т.е., не се получава от средния работещ. Нямаме гаусова крива на разпределение, където средната заплата да съвпада с мнозинството работещи. Мнозинството от работещите получават много по-малко от средната заплата, може би някъде към 600лв.(300 евро). Това показва статистиката при либерална икономика, където заплатите са ограничени отдолу, но не са ограничени отгоре. Това е голямата заблуда с понятието средна заплата.
24 Юли 2017 17:46
Мнозинството от работещите получават много по-малко от средната заплата, може би някъде към 600лв.(300 евро).
всъщност търсиш медианата.

само че нси я смятат само за четиригодишен период. за средна заплата 770 лв медианата е 545. Натисни тук

какво е медиана - Натисни тук
24 Юли 2017 20:23
важното е човек поне мъничко да е разбрал смисъла

а ти кога бе драги?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД