:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Ще трябва да се научим да живеем по правилата на Южна Африка

Ако днес държавата вкара ромчетата в училищата, след 10 г.ще усетим първите положителни резултати, смята историкът Антонина Желязкова
СНИМКА: БГНЕС
Антонина Желязкова
Антонина Желязкова е председател на УС на Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. Преподава в историческия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" в специалността "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" и по "Етнология на малцинствените общности в България".





- Г-жо Желязкова, етническият конфликт в Асеновград избухна и стихна, довеждайки до засилено полицейско присъствие, изселване на 30-ина роми и до решение за събаряне на няколко незаконни постройки. Ще решат ли тези мерки проблема и докога?

- Да, ще тушират напрежението само временно. Като цяло в подобни ситуации няма какво друго да се направи. Това се вижда от опита в САЩ със сблъсъците в гетата или в градовете, населени преобладаващо със смесено население. Създава се известна рутина на силова намеса в при подобни ситуации и тя е необходима, колкото и цинично да звучи.

- В Асеновград досега бе тихо и спокойно. Защо точно там изведнъж се появи напрежение?

- Почти навсякъде, с някои изключения, напреженията възникват там, където има пришълци. Те не познават деликатните неписани закони на съжителството, които са изграждани с десетилетия в една местна общност. Навсякъде в селищата, където живеят дълготрайно заедно хора от различни етнически и религиозни групи, съществуват правила и зони на контакт, на съвместимост и несъвместимост, които се спазват и охраняват от всички. Новодошлите не се и опитват да вникнат в тази система, защото са с усещането за временно пребиваване, а и са опазени от известна анонимност. В държавата се случва и това, че се официализира реториката на омразата. Имаме вече политици и хора в изпълнителната власт, които почти ежедневно през медиите изказват възгледите си на отхвърляне и презрение към другите, към малцинствата. Това е не само глупаво, но безотговорно и опасно, защото пренапряга междуетническите отношения и религиозното равновесие в страната.

- Може ли да се говори за режисура в използването на етническите конфликти?

- Не съм по конспиративните теории, за да виждам режисура. По-скоро има жалка и егоистична партизанщина, абсолютно захвърлени отговорности, административна и политическа тъпота, както и злоупотреба с ромите в периоди на избори, което естествено води до чувство за безнаказаност. Сред останалите - до усещането за отсъствие на справедливост.

- Как да си обясним, че в отговор на българите в Асеновград скочиха веднага ромите в "Столипиново"?

- Не само българите се страхуват от ромите, от бежанците, от мюсюлманите. Ромите също имат своите страхове от футболни фенове, от скинари и крайни националисти, от рокери. Няма нищо нелогично, че когато вървят зле нещата в Асеновград, превантивно от страх се надигат ромите в "Столипиново" и в други големи градски квартали. Така ще бъде в следващите поне 10 г.

- Преди време шефът на полицейското управление в града бе арестуван за прикриване на престъпления, много от които ромски. Там, където институциите работят зле, по-голяма ли е вероятността да избухне конфликт на етническа основа?

- Сигурна съм, че е така. Хората са твърде изнервени, изтощени от липсата на справедливост, ред и сигурност. В някои малки градове и селища съвсем не е рядкост да съществуват деформирани феодални форми на управление, които са нетърпими и унизителни за хората. В работата си на терен съм била свидетел на близки отношения и съмнително сътрудничество между местни политици, полицаи и ромските босове. Всъщност най-лесно гневът се излива, когато има ярки криминални прояви. Тогава гражданството демонстрира, че е на ръба и е възможно да вземе правосъдието в свои ръце. Имаме нужда от прецизно и бързо съдопроизводство, ако това е възможно в България. Институциите трябва да работят заедно с ромите, и то вътре в кварталите.

- Работите с етноси от десетилетия. Преди 2 г. казахте, че процесът по антиинтеграция на ромите е бъзвъзвратно приключил и ни чака враждебно съжителство по подобие на това в ЮАР. Как допуснахме това?

- Реалността е, че драматичната социална и културна дистанция между ромите и всички други се надгражда и разширява много отдавна, системно и ние ще трябва да се научим да живеем по правилата на Южна Африка. Там белите са локализирани в луксозните си гета и въпреки че са образовани, богати и с добро здравеопазване, живеят в изолация от външния свят. Това означава, че те носят всичките нездрави белези и психологически деформации на хора от гетото. Означава също, че няма нищо общо между бялата и цветнокожата част от населението, няма контактни зони. Това предстои да се случи и в България, ако не се действа бързо и решително.

Цялата вина трябва да поемат политиците от 90-те години и до днес. Те никога не пожелаха да се вслушат в препоръките на специалистите дори за най-простите неща. Давам винаги като ярък пример със Закона за реституция на земеделските земи в реални граници, който се прие в зората на демокрацията. Няколко експерти, които разбираха от роми и от закони, предложихме две-три кратки допълнения, които да предвидят оземляване от общинските и пустеещите земи на безземлените групи. Това бяха преди всичко селските роми (по онова време около 50% от всички). Никой не обърна внимание. Това доведе до постепенното откъсване на ромите от селата, прогонването им поради безработица и глад, и съответно тяхната реномадизация, която ги придвижи към градовете, обраствайки градските квартали. Впрочем онези селски роми от началото на 90-те притежаваха земеделска и фермерска култура, не малко от тях работеха добре и с всякаква селскостопанска техника. Подобна съдба последва и всички образователни програми. Някои от тези програми бяха неуспешни, но други като стипендиантските бяха много успешни. Всички външни дарители обаче очакват, след като се поработи 1-2-3 години на принципа проба-грешка с техните пари, институциите да поемат задълженията си. Да продължат успешните практики за връщането на децата в училищата, за стимулиране на образователните им потребности. Няма донор, който да е готов да финансира вечно вместо държавата.

- Какви спешни и дългосрочни мерки трябва да се предприемат?

- Винаги има шанс процесът на дезинтеграция на ромите да се обърне в правилната посока, ако има силна управленска воля. Ако успеят институциите да постигнат 95% от ромските деца, които сега са на възраст между 1 и 6 г., да бъдат приети в детските градини и предучилищните класове, а останалите от 7 до 16 г. да посещават училище задължително, може да се излезе от мъртвата точка. След десетина години да усетим първите положителни резултати. Въпросът е, че са изпуснати много години и имаме поне три поколения роми, които са неграмотни и са извън пазара на труда, които са твърдо гетоизирани, много от тях и криминализирани. За тях трябват сложни социализиращи, здравни, ограмотителни и правни програми, с които съм скептична, че държавата ще се справи. Не отписвам тази голяма маса наши съграждани, но допускам, че с тях ще се сблъскваме, ще се пердашим по градове и села, по кварталите, докато не им дръпнат юздите техните, в перспектива, дай боже, вече образовани и работещи деца и внуци.

-Преди дни в парламента видяхме махленски скандал заради доклада за ромската интеграция. Защо партиите са толкова гръмогласни на думи и неспособни на дела?

- Не желая да обсъждам простотиите на парламента. Неведнъж съм развивала с научни доказателства теорията, че депутатите около шест месеца, след като попаднат в тази важна институция, изпадат в аномия. Луксозното парламентарно гето ги омайва и деструктурира като личности: говорят на свой сленг, кулоарно се занимават с пазарлъци и далавери, забравят кои са и откъде са по произход, за какво са всъщност в НС. Най-малко им се иска да си цапат ръцете с този безкрайно тежък проблем. Колкото и да им е неприятно, би било добре всеки ден някой да им напомня, че ромите са неразделна част от българското общество.
134
5267
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
134
 Видими 
03 Август 2017 20:07
Антонина Желязкова
03 Август 2017 20:36
Ловкия 03 Август 2017 20:07
Антонина Желязкова
03 Август 2017 20:48
ние ще трябва да се научим да живеем по правилата на Южна Африка.

Антонина Желязкова
Ако горното беше казано на онзи грандиозен митинг след 10 ноември 1989 на тогавашния булевард "Ленин" аз съм сигурен, множеството щеше бързо да се разотиде.
28 години и докъде го докара БГ?
Това сравнение с ЮА - държава от износител на храни, стана вносител. Откакто черните взеха властта.
Още от същото и пропадането ще продължава.
Тази госпожа не знае какво говори.
Никой не иска да каже, че по време на социализма проблема до голяма степен беше решен. Со кротце, со благо и с малко кютек.
Имаше ли положителни резултати? Имаше!
Когато в желанието си да ограбиш труда на цял народ, разрушиш държава, това се получава. Сравнение с Африка.
03 Август 2017 21:09

Трагично права... Желязкова

Butch,
прочети пак каквото коментираш, пък белки разбереш какво казва Желязкова, вкл. за виновните, както и защо въобще споменава ЮАР.
03 Август 2017 21:21
прочети пак каквото коментираш, пък белки разбереш какво казва Желязкова, вкл. за виновните, както и защо въобще споменава ЮАР.

Какво да прочета? Плачливите и констатации, че парламентите и политиците досега са виновни? Нима не го знаете?
Имало ли е решение? Имало е!
Докато не се каже цялата истина, нищо няма да се промени. Например: да се спре с новоговора "ромчета".
Кой знае защо като си бяха цигани нямаше проблеми. Работеха ли? Повечето работеха, ако не всички. Тогава каква е разликата?
Не е разликата, че не ходят на училище, а че няма държава. Неходенето на училище е следствие.
Това е.
Кой лекува симптомите? Лекувайте причините!
Beat around the bush! Това са приказките на госпожата.
03 Август 2017 21:25
А дали в основата на проблемите не стоят подобни платени "правозащитници"? Някой да е чул тази и други подобни да поемат защитата на българин?
Видите ли, протестите в Асеновград вдигали "превантивно" циганите в Столипиново. Протестите в Бяла, Смолян, Стара Загора... Не се виждат?
Точно тази госпожица /госпожа разпалваше етническото напрежение още от 1990 година. И пак се грее на огъня...
----------------------------
Сайтът на Генек
03 Август 2017 21:37
ромите са неразделна част от българското общество.

У наше село нема ни един ром.
Некой ша пита ква е причината.
Ми много е просто. Нема безстопанствени земи за заселване...
03 Август 2017 21:41
Ами те като не са си научили уроците, какво ще ги правим МА, АНТОНИНО ? Дъщеря ли си на някой голям шеф, или любовница ?
03 Август 2017 21:43
да се научим да живеем по правилата на Южна Африка.

И София ще стане йобург.
03 Август 2017 21:54
Няколко експерти, които разбираха от роми и от закони, предложихме две-три кратки допълнения, които да предвидят оземляване от общинските и пустеещите земи на безземлените групи.

Тая разбирачка на роми и закони да беше изучила преди това опита на Зимбабве, където отнеха фермите от белите фермери и ги раздадоха на черни да ги стопанисват. И само за 4-5 години те запустяха, а Зимбабве, от най-развитата земеделска държава в Африка, се превърна в една от най-бедните.
Или ако перифразираме тамошната поговорка - можеш да изкараш циганина от табуна, но не можеш да изкараш табуна от циганина.
03 Август 2017 22:12
Имаме вече политици и хора в изпълнителната власт, които почти ежедневно през медиите изказват възгледите си на отхвърляне и презрение към другите, към малцинствата.

Отхвърляне ли е да се заговори без политкоректност за проблемите на "малцинствата" - и за всички малцинства ли става дума!? Що за фалшификация.
03 Август 2017 22:39
Имаме вече политици и хора в изпълнителната власт, които почти ежедневно през медиите изказват възгледите си на отхвърляне и презрение към другите, към малцинствата.


Да сте чули някой да презира и отхвърля арменското малцинство например?
03 Август 2017 22:44
03 Август 2017 22:54
Отначало не ми се четеше, но се оказа че има много неща които са правилни. Без нормално (всеобщо и задължително според мен средно) образование и за българите и за ромеите пропадаме като държава.
03 Август 2017 23:42
Няколко експерти, които разбираха от роми и от закони, предложихме две-три кратки допълнения, които да предвидят оземляване от общинските и пустеещите земи на безземлените групи.

Правени са опити ако не се лъжа от ломската община за оземляване на ромите.
Желаещи не са се намерили.
03 Август 2017 23:49
Правени са опити ако не се лъжа от ломската община за оземляване на ромите.
Желаещи не са се намерили.

Знам със сигурност, че и в Средец подобна инициатива се е провалила, а и по 2000 лв. (преди 10-на години) безвъзмездно им предлагали. Никакви желаещи.
03 Август 2017 23:55
Просто си мисля, какво ще бъде това "израстване" на малките циганета с другите малки дечица. Приемам, че всички деца са невинни и до една определена възраст не са покварени. Но тези, от два различни свята - средностатистически взето, разликата е огромна - ще открият много бързо разликите и с порастването на децата, пропастта ще зейне все по-широка.

Може би, би се получило, ако т.нар. ромчета бъдат напълно отнети от пагубното влияние на гетото и семействата им и растат в нормални нецигански семейства или най-малкото нециганска среда.

Колкото до възрастните, пътят им трябва да минава през трудови войски - място за интензивна работа, дисциплина и обучение. И за всяко провинение трябва да има възмездие. Има достатъчно работа и за необразовани граждани даже. Пардон - циганите могат да бъдат и селяни и граждани както останалия плебс, но само ако се трудят и бъдат принудени да се трудят.

Минете през подбалканските села - вижте растящата циганизация и само там ли? Били 300 хиляди - глупости - поне 3 пъти повече са. Ако сега не се вземат мерки - край - действително както в ЮАР - българите ще са досущ като белите там - ще се крият във въоръжено охранявани квартали, а циганите наоколо ще вилнеят и затриват всичко което докопат на воля.

Благодарности за демокрацията ви!!!
04 Август 2017 00:11
Никой не иска да каже, че по време на социализма проблема до голяма степен беше решен.

Ако беше до голяма степен решен, сега до голяма степен нямаше да го има.
Проблемът беше ЗАМАЗАН както много други неща при социализма. Като се дръпна желязната ръка, проблемите изскокнаха живи и здрави.
04 Август 2017 00:25
Антонина Желязкова
Сократе
04 Август 2017 01:24
Образование за децата и най-вече за бъдещите майки-раждане и отглеждане на дете,
-Спазване и прилагане на закона,
-представяните по СМИ да обявяват от къде идват парите им за осигуряване на прехраната, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

СТУРЦО, кое Е селото....?


04 Август 2017 01:53
Eisblock
03 Авг 2017 23:5

Едно е ясно, сегашната държава България не може да направи нищо и нищо няма да направи по въпроса със социализацията на циганите.
А иначе можем да си дигаме палчета...
Наскоро бях в БГ. На път за Стара Загора автобуса минава (стария път, не по магистралата) покрай циганската махала на Чирпан. Безутешна мизерия в коптори. Деца и животни се ровят в една и съща кал. Тези деца ли трябва да тръгнат на училище? И после къде ще се приберат? Правозащитничката дава съвети от жълтите павата.
Я бегай ...
Само аз ли съм го видял? Ами не!
От жълтите павета не се вижда. По-зле е от Африка или от бразилските бидонвили.
Та като пише Мегре по долу, в рамките на този строй, няма решение.
04 Август 2017 02:22
Сократ-май
04 Август 2017 00:11
Ако беше до голяма степен решен, сега до голяма степен нямаше да го има.
Проблемът беше ЗАМАЗАН както много други неща при социализма. Като се дръпна желязната ръка, проблемите изскокнаха живи и здрави.


Глупости и говорене наизуст. Проблемите с циганите са такива, че изискват постоянни мерки и не само по отношение на циганите, а по отношение на цялото общество. В едно несправедливо по същността си общество, е съвсем естествено да има несправедливо отношение и между различните етноси, раси, съседите на етажа и въобще между хората.

Докато обществото не стане по-справедливо, ще има и конфликти между циганите и българите. Това е положението. Решение на проблема има, но то включва промяна на съществуващият обществен строй. Ти лично, как се отнасяш към тази идея?
04 Август 2017 04:46
На сократ.май му имах уважението... сега разбрах, че тва май е 15 годишен тийн... като го гледам що пише... .
04 Август 2017 06:58
"Ако горното беше казано на онзи грандиозен митинг след 10 ноември 1989 на тогавашния булевард "Ленин" аз съм сигурен, множеството щеше бързо да се разотиде."

Глупости!
Забравихме вече на какво дередже бяхме тогава...
ЮАР беше на светлинни години преди НРБ-то.
Ако не беше така, нямаше да има българи да емигрират в ЮАР. За обратното не съм чувал.
04 Август 2017 07:57
...ще се пердашим по градове и села, по кварталите, докато не им дръпнат юздите ( на ромите ) техните, в перспектива, дай боже, вече образовани и работещи деца и внуци.
Това... е едно много академично, така, разбиране на бъдещето. Ще се пердашим, както разбирам, означава, че ромите ще пердашат със колове , мотики и брадви когото хванат. Ние ще бъдем пердашени, к,во толкова, в очакване отнякъде да се появят образовани ромски деца и внуци и да ни отърват. Хвала на такива експертни визии.
В цялата боза, в която има и смисленени изречения, не прочетох и дума за:
1. Ислямизацията на циганите по вахабитски модел, внушенията, които им се правят, че като правоверни (приели исляма)те стоят над неверниците( над нас) и нашата собственост и живот им принадлежат; въобще не се споменава откъде идват ислямските емисари, с какви пари и как работят на територията на България;
2. Неприлагането на законите на страната към циганите, по всички въпроси - от незаконното строителство
и малолетните родилки до каруците по пътя и престъпността;
3. Сбърканата социална политика, която позволява на това малцинство да живее от раждане на деца;
4.Проблема с търгувания цигански вот и преселването на цигани насам -натам за нуждите на една партия, победителка във всички възможни избори.

Когато се решат въпросите по точки 1 до 4та, може да се търси някакъв модел за смислено съжителство с ромите. Не казвам интеграция, защото не вярвам в нея и мисля, историята доказва невъзможността за такава. Става дума да се намери начин да се съсъществува на обща територия в рамките на много твърдо налагани правила. Но първо- 1,2,3,4.
04 Август 2017 08:51
Който иска да си дава децата да учат в цигански паралелки....аз моите не ги давам да учат цигански мурафети...
Госпожата га си народи деца или има внуци да ги да дава в училищата във Факултето...
Интелектуалка...ей такива ще ни затрият..
04 Август 2017 08:51
В общи линии перспективата , описана от Желязкова е много вероятна. Много по-слабо вероятно е ефективно противодействие срещу ромската деструкция на обществото. Има само един практически въпрос. Може ли ромите да станат по-голяма част от живеещите в България и да продължат паразитен начин на живот. Откъде в България ще има толкова блага , че върху тях да паразитира по-голямата част от населението? Не е ли много вероятно със задълбочаване на процесите да се окажат принудени ромите да работят или емигрират. Но за да се стигне дотам трябва огромно търпение от останалата част от населението и оцеляване през много премеждия.
04 Август 2017 09:08
Ся, българите може да имаме много кусури, но трябва да обърнем внимание, че много дълго време съжителстваме мирно и толерантно с различни малцинства, по-големи от които са турците, евреите и арменците, а има и по-малки. При това малцинства с различни религии. Защото тези малцинства спазват що-годе правилата на цивилизовано съжителство, както и не се опитват да ни натрапват своята култура и религия. И бежанци сме приемали и сме им помагали, например същите тези арменци.
От друга страна, може ли авторката или някой от феновете ѝ да посочи в коя държава, в кое общество циганите са се интегрирали успешно? Успешно в смисъл да спазват сами правилата на това общество, а не да бъдат държани успешно под контрол. И в коя държава частта от бежанците, състояща се от млади, фанатизирани и агресивни мъже не създават проблеми и са добре приети?
04 Август 2017 09:22
Правени са опити ако не се лъжа от ломската община за оземляване на ромите.
Желаещи не са се намерили.

Защото раздаването на помощи е най - важната причина да произвеждаме паразити. Какво могат да работят необразовани цигани, освен да реват, че "няма работа", "държавата не им дава работа" и пр. Ето ти земя, работИ. Ако децата им учат - да ги получават, докато завършат образованието си. Ако не искаш - след 2 год. (примерно) ти спираме помощите.
04 Август 2017 09:22
Манрико
04 Август 2017 10:05
Slava
04 Авг 2017 09:22
Ето ти земя, работИ.


Това е много наивно твърдение на потомствен гражданин. Демек, като дадем на циганина земя и той ще цъфне и ще върже? Да приемем, че ще започне да я работи. Кой ще му отпусне кредити за машини, семена, торове, химия? Къде ще продаде произведеното? На мафиотите прекупвачи, на безценица? Десетки и стотици хиляди българи селяни си продадоха земята за без пари, дадоха я под аренда, оставиха я да запустява, защото и да произвеждат, няма къде да продават. И да продават – само на безценица. Накрая работиш като откачен, а печелиш жълти стотинки или дори не можеш да си върнеш кредитите, които си взел за семена, торове и препарати!

Откъде накъде, поставени в същото положение, циганите ще могат да оцелеят от труда си??? Да не са някакви гении на селскостопанският маркетинг?
04 Август 2017 11:51
Manrico 04 Авг 2017 09:08

- Браво, точно и ясно! Значи можеш и с изгладена риза да ходиш...

А Инспектора е прав и за земята и в другите негови постинги.
04 Август 2017 13:17
Глупости и говорене наизуст. Проблемите с циганите са такива, че изискват постоянни мерки и не само по отношение на циганите, а по отношение на цялото общество. В едно несправедливо по същността си общество, е съвсем естествено да има несправедливо отношение и между различните етноси, раси, съседите на етажа и въобще между хората.


Глупостите, както обикновено, са вашите. Некви декламации по спомени от партийни събрания.
Нито един от днешните проблеми , сързани със циганите, не беше решен през през соца, по който пускате мъзга. Е, да, бяха вкарани в системата на скритата безработица, т.е. всички останали им плащаха през държавата, както плащаха и майчинските на и тогава по-многодетните цигански майки.
И тогава масово образованието на циганите беше до 8ми клас, бяха масово неграмотни. И тогава съществуваха циганските квартали-гета , както и сега.
Строителни войски, по които въздишате, наистина ги научаваха криво-ляво на нещичко, но сетне може ли някой от апологетите на соца да каже колко от тези цигани оставаха като волнонаемни или работеха в строителните предприятия и домостроителните комбинати?!!! Та така и за "занаята" дето научаваха.

Говорейки за отношенията между "етноси и раси", да не би циганите през соца да неха повече уважавани или обичани. Ми не - независимо от единичните случаи на интегрирани семейства, които всички ние познаваме от кооперации, предприятия и учебни заведения - които ги има и сега, ,и то в повече , циганите не бяха интегрирани. Но всички тези неща бяха насметени под килима, бяха замазани, както вика Сократ.

Единствената фрапираща разлика между тогава и сега е в престъпността, което е естествено, защото социалистическата държава управляваше чрез страх.
04 Август 2017 13:20
От друга страна, може ли авторката или някой от феновете ѝ да посочи в коя държава, в кое общество циганите са се интегрирали успешно? Успешно в смисъл да спазват сами правилата на това общество, а не да бъдат държани успешно под контрол.


До голяма степен в Испания, Италия, отчасти във Франция.
04 Август 2017 13:40
Който иска да си дава децата да учат в цигански паралелки....аз моите не ги давам да учат цигански мурафети...


Ти да видиш ... Иронията е в това, че вече и ... ромите не щат да си дават децата да учат в ромски паралелки. Тия дни научавам за едно училище, дето беше на четири пети българско, а СЕГА е на пет пети ромско. Та в него, остане ли сама девойка ромка в стаята, търчи та бега да се скрие в ... учителската стая и не мож я извади от там. Щото юнаците роми, мераклии, го накамарват момичето - я в стаята, я в коридора, де го хванат. Те така. То и поначало ромки в горните класове трудно ще видиш. Или вече са женени с по две деца или пък родителите им не ги пускат на училище, щото ще ги ... откраднат. Уж.
04 Август 2017 13:43
Сократ-май
04 Август 2017 00:11
Ако беше до голяма степен решен, сега до голяма степен нямаше да го има.

Ако спреш лечението на сериозен проблем преди края, дори малко преди края, проблемът ще се развие дори в по-големи размери от преди. Елементарно е, но явно свръх когнитивните сили на интелектуалци с препаски на челото и перверзни кулинарни предпочитания
04 Август 2017 14:44

И така си минават години и поколения, докато едни пцуят тирана / демокрацията / по избор, а други цъкат как тая работа няма как да стане.

Пичове, миналото мина и няма да се върне, колкото и да се тюхкате.
Каквото било - хубаво, лошо, некво, никво - било.
К'о пра'им сега, освен да жалим по изгубената младост?

Работата наистина има всички предпоставки да не се получи, но ако нищо не се прави, то тогава вече със сигурност няма да стане.
Да стоим в мазохистичен унес, съзерцавайки наближаването на края ли?

После пак палците и антонините ще са ви виновни...

04 Август 2017 14:56
Антонина Желязкова е председател на УС на Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействие......
И защо толкова скромно? Не мога да я оценявам като преподавател, но считам, че съществена вина за сегашното положение има самата тя - непосредствено след 1990 и след излизането й от "властта".
Защо не ни се разкаже за ролята на госпожата като съветник на първия демократично избран президент на Републиката именно по въпроса за малцинствата?

Не съм съгласен с тезите й за ролята на правителствата и парламента по (не)решаването на въпросите с малцинствата (и не е само циганския въпрос) но едно интервю не може да бъде повод за такава дискусия.
Казаното от госпожата е нейно лично мнение, тя има право да го изкаже..
04 Август 2017 15:19
Да не бъда голословен - какво ни казва госпожата -
Г-жо Желязкова, етническият конфликт в ... избухна и стихна, довеждайки до засилено полицейско присъствие, изселване на 30-ина роми и до решение за събаряне на няколко незаконни постройки. Ще решат ли тези мерки проблема и докога?

- Да, ще тушират напрежението само временно. Като цяло в подобни ситуации няма какво друго да се направи. Това се вижда от опита в САЩ със сблъсъците в гетата или в градовете, населени преобладаващо със смесено население. Създава се известна рутина на силова намеса в при подобни ситуации и тя е необходима, колкото и цинично да звучи.

Това твърдение за мен звучи цинично, в унисон с цялата дейност на г-жа Желязкова до сега - насажда се някакво мнение, че силовата намеса (за мен единствената възможна) е нещо като необходимо зло.

-В Асеновград досега бе тихо и спокойно. Защо точно там изведнъж се появи напрежение?

- Почти навсякъде, с някои изключения, напреженията възникват там, където има пришълци. Те не познават деликатните неписани закони на съжителството, които са изграждани с десетилетия в една местна общност. Навсякъде в селищата, където живеят дълготрайно заедно хора от различни етнически и религиозни групи, съществуват правила и зони на контакт, на съвместимост и несъвместимост, които се спазват и охраняват от всички.
Спорно е (да не кажа безотговорно и опасно) да се смесват етнически и религиозни групи, респ. напрежение между тях (религиозните спорове са най-малко спорни и ако ги има, епизодични, даже в Кърджали религиозните конфликти и противоречия са рядкост).
Споровете между цигани и българи не са религиозво обосновани, адаже не са и основно етнически - за мен споровете са поради различното отношение на законоопазващите органи към циганите и (не)гласното им толериране (причините за това са друг въпрос).

Това е не само глупаво, но безотговорно и опасно, защото пренапряга междуетническите отношения и религиозното равновесие в страната.
По начало в нашата страна няма равенство между етнос (междуетнически отношения) и религия (религиозно равновесие) - съжалявам, че бонго-бонго се оттегли, той можеше да ни обясни

...антиинтеграция на ромите е бъзвъзвратно приключил и ни чака враждебно съжителство по подобие на това в ЮАР. Как допуснахме това?

- Реалността е, че драматичната социална и културна дистанция между ромите и всички други се надгражда и разширява много отдавна, системно и ние ще трябва да се научим да живеем по правилата на Южна Африка. Там белите са локализирани в луксозните си гета и въпреки че са образовани, богати и с добро здравеопазване, живеят в изолация от външния свят. Това означава, че те носят всичките нездрави белези и психологически деформации на хора от гетото. Означава също, че няма нищо общо между бялата и цветнокожата част от населението, няма контактни зони. Това предстои да се случи и в България, ако не се действа бързо и решително.
Тази аналогия на госпожата я оставям на нейната съвест - ако по-горе говори за етническо и религиозно напрежение и разделение, изведнъж въвежда социална и културна дистанция като белег за разделяне и капсуловане, не я разбирам.

Цялата вина трябва да поемат политиците от 90-те години и до днес. Те никога не пожелаха да се вслушат в препоръките на специалистите дори за най-простите неща. Давам винаги като ярък пример със Закона за реституция на земеделските земи в реални граници, който се прие в зората на демокрацията. Няколко експерти, които разбираха от роми и от закони, предложихме две-три кратки допълнения, които да предвидят оземляване от общинските и пустеещите земи на безземлените групи.
Една удобна теза - за колективната вина на всички политици - защо Желязкова се свени да посочи конкретни имена на онези политици (които и тя е съветвала и знае), докарали ни до това положението - дедо Симо ли е виновен, Виденов, Филип Димитров, Беров, Костов - кой, даге - няма как това да е колективна вина - още малко и гласувалите за съответния политик ще излезнат виновни.
04 Август 2017 15:21
Строителни войски, по които въздишате, наистина ги научаваха криво-ляво на нещичко, но сетне може ли някой от апологетите на соца да каже колко от тези цигани оставаха като волнонаемни или работеха в строителните предприятия и домостроителните комбинати?!!! Та така и за "занаята" дето научаваха.
То домостроителни комбинати вече нема. Нашата кооперация си ремонтира покрива с работници цигани. Не знам дали са преминали през трудови войски... А,получихме оферта от циганска строителна фирма с приложение тапии за придобита специалност в СС. Кой знае защо не я разгледахме.
04 Август 2017 15:28
Строителни войски, по които въздишате, наистина ги научаваха криво-ляво на нещичко, но сетне може ли някой от апологетите на соца да каже колко от тези цигани оставаха като волнонаемни или работеха в строителните предприятия и домостроителните комбинати?!!! Та така и за "занаята" дето научаваха.

Най-лесно е за чуждото мнение да напишеш - глупости.
На теб ли да вярвам или на очите си? Панелчето което ми го "дадоха" 1988 го обикалях и видях, че половината от хората които правиха довършителните работи бяха цигани.
По въпроса на социализма, че управлявал със страх. По-голямата част на социализма (от близката страна ) съм го изживял. Имаше си много кусури (дефицит, неефективност и т.н ), но няма защо да не се види там където имаше успех. По-въпроса с циганите например. Такава безпросветна мизерия заедно с цигански барони нямаше. Такава масова проституция, криминали като "цар" Киро нямаше. Строителните войски не са ги измислили комунистите, за да ги премахнат от седесариата. Въведени са от Ал. Стамболийски.
Нямам спомен по време на социализма да има 11-12 годишни майки. Нямам спомен да се дават някакви помощи на калпак без работа.
Като ходите по света, отваряйте си очите! Гледайте!
В Калифорния например, в училища където учат бедни и дори нелегални мексиканци им дават безплатна закуска и обяд. Че дори и бани имат в училище, че някой са "homeless". Дрехи им раздават (втора употреба предимно, но има).
Няма как да се мине без здрава полицейска ръка (наречете го държавна), но от друга страна трябва да има и морков. Забравете за пари на ръка!
Това няма как да стане с тиква начело. Затова и писах по-горе, в рамките на този строй, забравете!
04 Август 2017 15:30
Ако успеят институциите да постигнат 95% от ромските деца, които сега са на възраст между 1 и 6 г., да бъдат приети в детските градини и предучилищните класове, а останалите от 7 до 16 г. да посещават училище задължително, може да се излезе от мъртвата точка. След десетина години да усетим първите положителни резултати.
По тодорживковски - дайте да дадете - преди време в сий форум пуснах едно интервю с единствения циганин, член на ЦК на БКП, разказващ какво, как и защо се е правело за цитаните - граждани на Републиката (не са ги делели на малцинство, нито е имало кой знае какви специални прогами за тях), не ми се търси.

имаме поне три поколения роми, които са неграмотни и са извън пазара на труда, които са твърдо гетоизирани, много от тях и криминализирани. За тях трябват сложни социализиращи, здравни, ограмотителни и правни програми, с които съм скептична, че държавата ще се справи.
ЪЪЪ?

Не отписвам тази голяма маса наши съграждани, но допускам, че с тях ще се сблъскваме, ще се пердашим по градове и села, по кварталите, докато не им дръпнат юздите техните, в перспектива, дай боже, вече образовани и работещи деца и внуци.
...съжаявам, очаквах от г-жата повече, познавачите на циганския бит твърдят, че там тежката дума е на старейшината = най-стария в семейството, в родата, че (звучи грубо) детския живот няма кой знае какво значение (циганката ще роди друго).
04 Август 2017 15:49
...преди 5 1/2 години в този форум са писани по-стойностни неща от днешното интервю
HBK 26 Януари 2012 11:16


“ГЕРБ видя в ромите локомотив за икономиката ни”

Не съм сигурен дали циганите са или ще бъдат локомотив за икономиката ни, но резерв – със сигурност – Да. Който може и трябва да се използува. Чрез гореспоменатите социални програми, само ако те са структурирани на принципа – стимулиране на трудова активност, а не на принципа подпомагане на социално слаби семейста. В този смисъл идеята за връщане на „Трудова повинност” е добра, особенно ако се структурира не на етнически, ами на социален принцип. Така че да включи не само социално слаби индивиди, ами и индивиди с криминална насоченност, алкохолна и друга зависимост, както и някои елемнети известни като „мутри”. Такъв вид повинност трябва да се афишира не като наказателна, а като оздравителна. Каквато всъщност е.
Напълно споделям доста сериозните размишления на Brightman. „Въпросът е или по-високи данъци и преразпределение на продукта, или по-равномерно разпределение на собствеността и производствените възможности.” Най-общо: капитализъм или социализъм. Страхувам се обаче че тези чисто икономически дискусии са доста безплодни в реалния живот. Разбира се че те са инструмент. Но не достатъчно радикален. Ако има някакъв паралел между циганския проблем в България и негърския в САЩ /не съм съвсем сигурен че има/ то смея да твърдя че не е напълно решен никъде.
Струва ми се че проблема не е само социален, не е дори само икономически, ами е и /и дори основно/ биологически. Първо циганите /както и негрите/ не са монолитна група. Някои от тях не само са добре интегрируеми, но са отдавна вече интегрирани в обществото. В някои случаи по-успешно от някои етнически Българи. Второ, ако не се предприемат добре обмислени мерки, то твърде вероятно е не само циганите да не се интегрират в българското общество, но да се окаже че последното е на път да бъде интегриарно от циганското.
И най-накрая: в ерата на „генното” инженерство не е ли допустимо да се мисли и за „социално-генетично инженерство” на нацията. Така както в някои големи и пренаселени страни това вече отдавна е практика. Не става въпрос за „стерилизация”. Става въпрос за умело /по точно мъдро/ използуване на механизъма на „моркова и сопата”. В случая: на социалните програми; и на „Трудовата повинност”. Пак повтарям става въпрос не за наказание, а за лечение. То, разбира се, като всяко лечение, ще има някаква цена.
04 Август 2017 15:50
Такава масова проституция, криминали като "цар" Киро нямаше.


Не думай!
Виж какво пише в Уикипедията:

През 1984 година е арестуван за притежание на злато и валута, иззети са му над 2 милиона лева, след което е изпратен като криминален престъпник на Белене.


През 84-та година - 2 милиона лева!
04 Август 2017 15:51
На теб ли да вярвам или на очите си? Панелчето което ми го "дадоха" 1988 го обикалях и видях, че половината от хората които правиха довършителните работи бяха цигани.


Подобни спомени от преди 30 години на едро не вървят. Аз съм минал и съм работил в строителни войски! Колкото Кеворк или Райна Кабаиванска станаха строители, толкова и българските цигани масово работеха в строителството като професия. Каква е ползата от първи или макс. втори клас (щото масово първи клас вземаха) от СВ в чистотата, озеленяването и ЖП (щото това бяха най-масовите "цигански" сфери) , би ли ми обяснил?
04 Август 2017 15:54
Това твърдение за мен звучи цинично, в унисон с цялата дейност на г-жа Желязкова до сега - насажда се някакво мнение, че силовата намеса (за мен единствената възможна) е нещо като необходимо зло.

Самата Желязкова признава, че е цинично , но това не го прави по-малко верно. И силовата намеса е действително необходимо зло.
Очевидно иде реч за ценности - за теб, професоре, силовата намеса изглежда като позитивен подход, нес па?
04 Август 2017 15:55
...и още, из златния форумен фонд, разни хора, разни идеи, все полезни

Маршал Коньов 25 Август 2010 12:37
Първо, да разгледаме фактите.
Защото, фактите са си факти и най-глупавото нещо на този свят е те да се отричат. Фактите могат само да се тълкуват различно, но не и да се преструваме, че ги няма.
1. Циганите, с много малко изключения, не подлежат на интеграция.
2. На света не съществува нито една страна, в която циганите да са успешно интегрирани. Просто има страни, където на глава население няма много цигани и затова те не са проблем и има страни с много цигани, където вече те са проблем.
3. Циганите винаги отиват натам, където се живее с по-малко усилия.
4. Циганите, които отиват от България във Франция нямат нищо общо с Франция и Франция с основание негодува срещу такива гости.
5. Същите тези цигани нямат нищо общо и с България. Те просто са родени тук.
6. Французите са напълно прави да изхвърлят циганите от страната си. Същото бихме правили и ние. Как бихме реагирали, ако, да речем, от Албания започне масово да нахлуват цигани у нас? Дали ще сме толерантни към тях като французите?
7. Българите са напълно прави в желанието си да се отърват от колкото се може по-голем брой цигани, това е в синхрон с националните интереси на България.
8. В синхрон с националните интереси на Франция е циганите да си стоят в България и да не си и помислят да ходят накъм Франция.
9. Този конфликт на интереси ще се реши в полза на по-силния, а по-силна е Франция.
10. България няма полезен ход.

И това е. А какво е решението? Лично аз не знам, не намирам такова. Времето за намиране на такова решение е отминало много отдавна. Навремето, кого света не е бил така демократичен, спрямо циганите е било прилагано окончателно решение. И днес страните, които в някаква степен са решили тогава този проблем окончателно, поучават страните, които са били на времето толерантни. И ги обвиняват за много неща, първото от което е, че не са толерантни.
Не знам... Може би, стерилизация след второто дете в семейството? Глупости на търкалета! А на междунардония съд, някъде около Хага, кой ще ходи? Не става просто.
Да се интегрират с бой не става. С добро - също. Изобщо, нека да спрем да говорим за интеграция, това е глупост, утопия и химера.
И все пак има ли решение? Винаги има - в момента в България има цигани само защото има и все още достатъчно българи, които да ги хранят. Българите застаряват, емигрират, не се възпоризвеждат и прочие. И ще дойде ден, когато броят на българите спадне под критичната цифра, нужна за поддържането на популацията на циганите. И циганите няма да мрат от глад, ще тръгнат на Запад. Към Лондон, Берн, Монако, Париж и Брюж. Ще тръгнат масово, със стотици хиляди. Ще тръгнат така, че няма да имат спиране... И тогава няма да ги спрат.
04 Август 2017 15:57
През 1984 година е арестуван за притежание на злато и валута, иззети са му над 2 милиона лева, след което е изпратен като криминален престъпник на Белене.

Не разбирате смисъла на това което сте постнали. Забележете арестуван и най-вероятно осъден. "Цар" киро кога го арестуваха? Когато станаха вълнения. Не преди това. Дотогава др. която е депутатка и шеф на комисия му оправяше иконимическите бакии. Тоест, закона се е прилагал тогава. Това е. Няма значение, как ще го наречеш социализъм или капитализъм, закона трябва да се прилага.
04 Август 2017 15:58
Такава масова проституция, криминали като "цар" Киро нямаше.


Ма никак, нямаше . Що не му прочетеш на Киро биографията, че да осъзнаеш какви трагикомедии си писал.
04 Август 2017 16:01
Памфуции написа
Очевидно иде реч за ценности - за теб, професоре, силовата намеса изглежда като позитивен подход, нес па?

Написал съм го, ще го повторя - че силовата намеса (за мен единствената възможна) , ако знаете друг начин за обуздаване на такива цигански "бунтове", моля споделете!
Ще Ви напомня като изява на държавнически подход към проблема само крилатата фраза на съпруга на г-жа Плевнелиева, изречена по време на размириците в Катуница - "Хората не се интересуват от Катуница", толкоз.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД