:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гърция се готви да удвои пътната такса от Кулата до Солун

По магистрала "Егнатия" сега се плаща по 3 евроцента на километър
ЕПА/БГНЕС
През май бе решено, че таксите, събирани по магистралата "Егнатия", няма да влизат в приватизационния фонд на Гърция. Това стана ясно след съвместно заседание на правителството и ръководството и служителите на дружеството "Егнатия Одос", ръководено от държавния министър Алекос Фламбурарис (на снимката). Дружеството ще контролира концесията на магистралата, а самата фирма ще бъде наблюдавана от Министерството на инфраструктурата и транспорта.
Гърция се готви да удвои размера на пътната такса за отсечката от КПП Кулата-Промахон до Солун, съобщи в. "Български новини". Във вторник е насрочен отново търг за изграждането на нови пунктове за тол такси при Кавала и Стримонико. Последната е на пътя от Кулата за Солун и на практика ще оскъпи двойно преминаването. Търгът бе пренасрочван няколко пъти заради протести на служителите в дружеството, стопанисващо магистралата "Егнатия одос SA". Те готвят 24-часов протест и за вторник. Работниците протестират, като искат цената на магистралната такса да остане 3 цента на километър, и заявяват, че твърдо се противопоставят на планираното удвояване, съобщава изданието.

Работещите в магистралната компания "Егнатия одос" започнаха стачните си действия през юли срещу плана на правителството на Алексис Ципрас за въвеждането на пътни такси в отсечката Солун - Александруполис. Според протестиращите налозите ще се отразят отрицателно върху туризма и ще доведат до скок в превоза на стоки, предаде БНР. Протестите на работещите в магистралната компания са в подкрепа на жителите и бизнеса в района на Кавала и Комотини. Няколко пъти жителите на района с протести спираха движението по магистралата. Подкрепя ги и местната власт. Въвеждането на още каси за пътни такси несъмнено ще се отрази на туризма, смята Съюзът на хотелиерите. Допълнителното заплащане ще повиши и цената на трансфера на стоки, както и движението на хората, които работят и живеят около Кавала и Комотини. Съюзът на превозвачите също е против въвеждане на още пътни такси.

Протестиращите всъщност са срещу приватизацията на магистрала "Егнатия" в Северна Гърция, която е дълга 1000 км. Според работещите в дружеството увеличението на таксите ще е в полза само на концесионера и ще увеличи тежестта върху гражданите. Пътната инфраструктура в рамките на магистрала "Егнатия" е изцяло финансирана и вече е изградена, аргументират се още протестиращите, цитирани от "Български новини".

Правителството обяви търг за изграждането на 20 тол станции за събиране на пътни такси и за концесия на магистралата и на три нейни разклонения. Според гръцки медии изграждането на пунктовете за събиране на пътни такси в отсечките, в които още няма пунктове, ще струва около 20 млн. евро.
6
3408
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
06 Август 2017 18:58
Това ни чака и нас. Като се строи плащаме всички. После някой се урежда и прибира печалбата.
07 Август 2017 07:41
демоСрация.
07 Август 2017 10:51
Такса от Солун до Промахон плащат само колите идващи от България и пътуващи за България. От Солун до българската граница няма нито един пункт, така че гърците, които ползват магистралата, ако не отиват в България, не плащат нищо. Всички българи обаче нямат никакъв избор. Няма алтернативни трасета (което е задължително условие за тол пътищата), защото пунктът е на няколко метра, непоследствено след гръцката граница, направен специално за нас.
07 Август 2017 11:24
Такаа, 20 странични и 18 по трасето станции(тол?). Това е задължение наложено от помагачите за да се Преватизира "Егнатия одос". Така че, айде малко по спокойно, никой не иска да цака българите. Всички сме прецакани. Всичко се продава.
07 Август 2017 11:36
Обаче браво на гърците! Служителите от фирмата, поддържаща магистралата, са против повишаването на таксите, защото ще навреди на бизнеса в района. Тук всеки протестира само ако лично на него му запари под краката и обикновено никой не го подкрепя.
07 Август 2017 20:13
metachrom
2017-08-07
Такса от Солун до Промахон плащат само колите идващи от България и пътуващи за България. От Солун до българската граница няма нито един пункт, така че гърците, които ползват магистралата, ако не отиват в България, не плащат нищо. Всички българи обаче нямат никакъв избор. Няма алтернативни трасета (което е задължително условие за тол пътищата), защото пунктът е на няколко метра, непоследствено след гръцката граница, направен специално за нас.


Що бе?
Гърците дето пътуват за България да не би да имат избор и да не я плащат тази такса?
Или са се научили да летят?
А колко години плащат винетки за движение по национални пътища, не по магистрали, да не споменавам. При това, след като са си платили в Гърция съответните данъци и без да съществуват подобни плащания за българите в Гърция.

Правилното от гръцка страна щеше да сложат такса само за български автомобили, щото само в България плащаш винетка за движение по третокласен път.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД