:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 216
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Много мерки срещу катастрофите, хилав ефект

Управляващите не желаят да осигурят строг контрол, нито да пресекат подкупите
Снимка: БГНЕС
Всички знаят къде са стационарните камери на МВР и минават покрай тях "по устав".
Една събота сутрин в края на май демонстративно беше обявено как загриженият премиер събрал службите и им наредил веднага да намалят броя на катастрофите и жертвите от тях. Причината: "Не може да говорим за демография, в същото време всеки ден по две, три и повече жертви да се дават!" (Сякаш ако не говорим за демография, жертвите не са проблем.)

Борисов заяви, че е готов да направи всичко, което е необходимо. Под всичко имал предвид "включително да се отпуснат средства за камери за повече контрол".



Ако това е "всичкото" - здраве му кажи!



Вътрешният и транспортният министър и шефовете на пътната полиция тогава получиха нареждане "още в понеделник" да предложат мерки. И те се втурнаха да предлагат нови глоби, наказания, проверки, камери. Извоюваха си нови правомощия - например да могат да спират всяка кола, когато си поискат. Също и да могат да проверяват всички останали пътници дали нямат невръчени актове и електронни фишове или неплатени глоби. Беше прокарана и законодателна промяна, с която се премахнаха знаците за поставени камери и радари, и така катаджиите отново могат да се крият в храстите.

В парламента се надпреварваха да предлагат тежки глоби за какви ли не неща. Например на първо четене мина санкция от 1000 лв. и спиране от движение на автомобил, който кара в аварийната лента на магистрала. Не че и това не е опасно, не че не трябва глобите да са големи, но защо не е такава санкцията и за тези, които управляват луксозните си автомобили със 100 км над разрешеното, да речем?

Настана законодателно къдрене, сучене и упражняване, от което



още отсега е ясно, че нищо няма да излезе



За да не разберат това, на данъкоплатците им беше обяснено, че КАТ е подсилен с над 200 нови коли, които щели да дисциплинират водачите. Още не сме ги видели къде са... По-късно се оказа, че в тях не можело да се монтират камери за засичане на нарушения и висока скорост - пречел съставът на материала, от който е направено предното стъкло, както и въздушните възглавници, които можели да залепят полицаите за седалките с все камери.

Имаше идеи всички, които контролират движението на пътя по някакъв начин - ДАИ, Пътна полиция, шофьорски книжки, издаване на книжки, технически прегледи, контрол по безопасността - да се обединят под шапката на едно ведомство. Дето се вика - цялата корупция да е на едно място. Но имаше оправдание - премиерът искаше мерки. Та покрай тях - давай да се осигурят още правомощия на чиновниците му.

Абсурдно е, но след всички закани и мерки жертвите на пътя не намаляват. Може да се окаже, че са повече. От май до сега се нагледахме и на невиждани неща. Уж много строги мерки, уж повсеместни проверки, уж тотален контрол, а се стигна до



пик на пияни и дрогирани шофьори



Например надрусан водач на суперлуксозен мерцедес засече кола на жандармерията. Хванатите под въздействие на алкохол и дрога изобщо не намаляват, напротив - увеличават се. Явно не се трогват нито от мерките на Пътна полиция, нито от премиерските закани.

Управляващите винаги са разчитали на късата памет на хората, иначе щяха да се притеснят, че премиерът сипеше същите клетви и през 2015 г. Тогава беше дал 4-дневен срок на министрите си да измислят "проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя". Самият той препоръча незабавно задържане на автомобила на извършилия груби нарушения и механизъм за бързо налагане на наказание. Борисов предлагаше, който се качи пиян в колата и убие човек при катастрофа, това да се счита за предумишлено убийство. Обяви се и за това на всеки хванат без книжка да му се "конфискува колата, и то за една година". Дори обвърза мерките срещу пътните нарушения с "цялостната съдебна реформа". И стигна до философския извод, че "явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата". Нямаше кой да му каже, че



демокрацията работи, но корупцията й пречи.



В България се получава така, че колкото повече и колкото по-емоционални и сурови са заканите, толкова повече са жертвите на пътя. През последните 20 години е загубен един цял средностатистически български град. При това става дума за напълно възможни за предотвратяване трагедии.

Безобразният манталитет на шофьорите у нас е пряко следствие от корупцията и безнаказаността. Политиците имат огромен принос, защото, вместо да се погрижат за строгия контрол и пресичането на подкупите, само говорят и не допринасят с нищо. А всички знаем как в чужбина българските нахалници карат като овчици по всички правила. Но иначе демокрацията е виновна...

У нас в съда делата се точат с години, за да се стигне до условна присъда за причинена смърт, дори на няколко души. Пълна трагедия е налагането на глоби - 90 000 не могат да бъдат събрани, защото остаряло законодателство дава възможност на хората да избягват тези процедури.

Водач, който се е отървал няколко пъти от наказание, става супернагъл.

Корупцията не е само в КАТ, но и при шофьорските книжки, и при техническите прегледи, и при разрешителните за таксита, маршрутки или товарни камиони, и при делата за катастрофи, и при вещите лица, и при лекарите и медицинските сестри, които подменят кръвни проби за алкохол, и в съда. Тоест навсякъде. Как тогава на пътя няма да има агресия, безпардонност, високи скорости и много, много смърт?
15
1820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
09 Август 2017 21:23
Политиците имат огромен принос, защото, вместо да се погрижат за строгия контрол и пресичането на подкупите, само говорят и не допринасят с нищо. А всички знаем как в чужбина българските нахалници карат като овчици по всички правила. Но иначе демокрацията е виновна...


Е, айде де! Направете връзката най-накрая! Защо в чужбина карат като овчици? Заради неизбежността на санкцията! Направете и тука така! Какви са тези простотии с тоя ЗАНН от 1960-та? Актове, наказателни, ходения по адреси, безумни процедури по обжалване на елементарни нарушения... И не на последно място - хубаво отмениха оная абсурдна заповед на Вучков/Бъчварова и сега териториална отново ще пише актове и фишове по ЗДвП, но идва ли на ума на някой, че в акта се пише свидетел, т.е. полицаите задължително трябва да ходят по двойки... Къде при тоя орязан щат и двойка квартални да ходят? Хората затова хвърлят двадесетолевки на катаджиите - защото не им се занимава да махат по КАТ, по гишета, да си чакат наказателното... Опростете го това санкциониране г-да политици! Иначе няма никаква файда от ходене по чужбина и уж внасяне на техния опит.
09 Август 2017 21:51
Уж много строги мерки, уж повсеместни проверки, уж тотален контрол, а се стигна до
пик на пияни и дрогирани шофьори.
Например надрусан водач на суперлуксозен мерцедес засече кола на жандармерията. Хванатите под въздействие на алкохол и дрога изобщо не намаляват, напротив - увеличават се.

Авторе, а не ти ли минава през ум, че броят на хванатите се е увеличил точно заради увеличения контрол? Иначе колегата по-горе е прав. Не съм луд, че да ходя да си губя цял ден за получаване на постановление и плащане на някаква глоба. Но с удоволствие (е... чак пък с удоволствие) бих я платил веднага на място, или на гише в пощата (както е в Сърбия), за да се намали размерът наполовина.
09 Август 2017 22:08
Че кой е казал, че плащането на глобите трябва да е леко и приятно??? Напротив, то трябва да е мъка и досадно, за да има превантивно действие. Но да, дребните глоби (виж по-долу) трябва да се плащат на момента на катаджията.
л
Второ, размера на глобата трябва да е пропорционален на цената на колата. Така паралиите няма да хвърлят 20 лева на катаджията.

Трето, трябва да се криминализира даването на подкуп. При опит (за дребни суми), да се дават 15 денонощия арест, а на полицая премия в двоен размер на документирания подкуп (цялото общуване се записва с камера, закачена на джоба на катаджията).

Четвърто – изобщо не са важни глобите за превишена скорост. Многократно по-важни са глобите за дребни провинения – пресичане на жълто/червено, завой от грешната лента, пресичане на непрекъсната линия, отнемане на предимство и т.н. Глобите може да са малки – по 5..10лв, но трябва да са неизбежни! Хайде, няма неизбежни неща, но ако вероятността да те глобят за което и да е нарушение на правилника надвиши 10..20% може да се говори за ефективност.

И това изобщо не е трудно – патрулът спира до някое кръстовище и започва да спира всички нарушили дребните правила. Включително до задръстване на движението! И започват бавничко да обработват кола след кола. Който нарушава, значи няма бърза работа и може да почака час два. Като свършат нарушителите (ако ще и поради пълна парализа на движението), се местят на друго кръстовище.

Идеята е, че ако спазването на правилника се постави като приоритет, то много бързо той ще започне да се спазва. Държавата и КАТ имат всички средства да наложат спазването на правилника. Но кой знае защо не желаят!
10 Август 2017 02:32
Моята проста капацуна изобщо не може да разбере защо премахват табелите за радарите.
Ако хората намаляват като видят такваз табела - ами много добре. Слагаме повече табели с радар на картинката, ако и да няма такъв на опасните места. Една табела е много по-евтина от радар с камера. От време на време ще слагат и радар - да се знае, че може и да има такъв. По-бавна скорост, по-малко жертви.
Като махаш табелата всеки се юрка и повече се трепят. Глоби и рушвет повече ще има, ама и претрепани също.
Ние сега какво искаме да постигнем - по-малко претрепани или повече рушвет и глоба?
Моля, някой по-светнат да ми обясни къде съм се заблудил.
10 Август 2017 07:39
Всички промени в закона за движение по пътищата през последните 10 години са с цел увеличаване на рушветите. Масово се нарушават правилата по кръстовищата(особено в големите градове) , но най-важна за полицаите е възможноста законно да се крият по храстите.
10 Август 2017 10:51
Нито дума за културата на шофиране.
За това, че не се 'прекарваш', като дадеш път на колега шофьор.
За това, че при приближаване на пешеходна пътека очите ти трябва да са 'на четири' и при наличие на пешеходци да си в готовност да спреш.
Че само ако мернеш деца до пътя трябва да намалиш.

Пропуснах нещо много важно - трябва да чувстваш воденото от теб ППС като 'заковано' на пътя, включително и в завой.

Карайте разумно, хора !
10 Август 2017 10:55
Кос, стиг с тези градски легенди. Рушвети, та рушвети. карайте по правилата и не давайте рушвети. когато ви поискат, пускайте сигнал до Инспектората на МВР и си искайте акта. Хем не ви харесват ограниченията, хем ревете срещу контрола, накрая давате рушвети, и се хвалите с това и недоволствате.
10 Август 2017 11:01
Шако
10 Авг 2017 02:32

Никъде не си се заблудил.Явно още не си свикнал.
10 Август 2017 12:24
И отново ни дума, ни лаф за озаптяването на чуждестранните шофоьори, които с всеки изминат ден стават все по-нагли и все по-безнаказани!
Къде е гуруто Алекси, или оня чорлавия всезнайко босът на инструкторите, да кажат пак какво да се направи. Както много години досега !!!
10 Август 2017 13:51
Интересна засономерност, щом повдигна въпроса за ненаказаността на чужденците и коментарите секват автоматично !
Да не би в МВР да са наели за съветник самия БЛАГОЙ РАГИН ?!
10 Август 2017 17:28
"Иначе колегата по-горе е прав. Не съм луд, че да ходя да си губя цял ден за получаване на постановление и плащане на някаква глоба."

Eто заради подобни изказвания сме на това дередже. Ами няма да даваш подкуп. Ще идеш, ако трябва. 4 (четири) пъти ходих до КАТ, на канала отново само и само да ми падне един акт дето "сигмаджии" ми написаха, а не бях виновен. Оспорих това още в акта. Ама не дадох двайсетолевка. А че ходих и до вносителя на коли за документи даже не го броя. Който не дава - не дава хич. А който не иска да си плати или пък да се разкарва (според него) има оправданието да си дава на ръка. Иначе връчват ти фиш и си го превеждаш пред компютъра. За актовете, ако ти вземат книжката - ами ще се разкарваш. Аз невиновен ходих, та който е виновен поне да има достойнството. Подкупа има две страни. Не давайте бре. Без достойнство ли сте??
10 Август 2017 17:32
Инспектор Мегре
Мога само да кажа, че тези с уж малките невинни нарушения после правят и поразиите - неправилно паркиране (уж за малко), особено в тревни площи или току пред входа на супермаркета, че не може да мине 20 метра пеша. Обратен завой на двойна непрекъсната линия, спиране след линията на кръстовище, че да е по-напред. Абре мъжкарска работа е това. Но катаджиите дремят и не ги санкционират. Иначе ще им дам сума ти улици и булеварди в София. Урожай ще имат, ама ги мързи много. Дремят на сянка.
10 Август 2017 22:42
Шако 10 Август 2017 02:32
Напълно подкрепям! Но, изглежда, целта всъщност е точно събиране на повече глоби, не намаляване на риска от ПТП.
11 Август 2017 23:14
Трето, трябва да се криминализира даването на подкуп.
Инспекторе, а нима не е така?
12 Август 2017 22:37
Ако под градски легенди визираш тоталният хаос по пловдивските улици, то или ме мислиш за глупак или не мислиш.
А рушверите вече не са рушвети а чист рекет.
Без криенето в храстите, "несъобразената скорост" и "рутинната проверка на документи" редовият "катаджия" неспособен да работи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД