:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 375
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спадът на чуждите инвестиции вече е над 50%

Компаниите майки все по-малко реинвестират печалба и дялов капитал в българските си дружества
Спадът на чуждите инвестиции в България продължава седми пореден месец и вече е над 50% спрямо същия период на миналата година. Тревожната тенденция се подсилва и от все по-рядкото реинвестиране на печалба и от изтеглянето на дялов капитал. Това показват данните на БНБ за първите седем месеца на годината.

От януари до края на юли страната ни е привлякла 431.8 млн. евро, което е с 534 млн. евро по-малко в сравнение със същия период на 2016 г. Статистиката на централната банка подлежи на ревизия, но тенденцията на сериозен отлив на чужди капитали от българската икономика се затвърждава за поредна година. Така например за полугодието първоначално БНБ отчете 405 млн. евро привлечени нови преки чужди инвестиции, които впоследствие актуализира на 451 млн. През юли обаче вложенията излизат на минус от 19.2 млн. евро. Причината е, че външните инвеститори изтеглят както капитал, така и печалба, вместо да я реинвестират в българските си подразделения.

За седемте месеца на годината отливът на дялов капитал е в размер на 13.8 млн. евро, а на реинвестирана печалба - 10.4 млн. евро. Тези спадове се компенсират донякъде от нарастване на инвестициите в дългови инструменти. Данните на БНБ показват, че за седемте месеца на 2017 г. компаниите майки са отпуснали на българските си дъщерни дружества заеми за 460 млн. лв. при 276.4 млн. лв. година по-рано.

Продължава и сривът на вложенията на чуждестранни лица в недвижими имоти у нас. За първите седем месеца на годината чужденци са закупили имоти за 5.6 млн. евро. Това е почти 10 пъти по-малко от същия период на миналата година, когато тези инвестиции бяха за 54 млн. евро. Най-много вложения идват от руски граждани - 2.7 млн. евро, следвани от Украйна и Казахстан.

С 392.1 млн. евро Холандия отново води класацията за най-голям нетен инвеститор в българската икономика. Голяма част от тези вложения обаче в действителност не са холандски - просто страната заради либералното си данъчно законодателство често е използвана от инвеститорите от различни страни, включително и от България, които регистрират там компаниите си. Големи нетни инвестиции идват и от Швейцария - 71.3 млн. евро, и Турция - 71.3 млн. евро.

В същото време се налага тенденцията на ръст на вложенията на български компании зад граница. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари-юли нарастват със 113.5 млн. евро при увеличение с 94.6 млн. евро година по-рано.
24
3203
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
19 Септември 2017 19:45
А днес сутринта по БНТ една "тежка артилеристка" упорито твърдеше за ръст на чуждите инвестиции.
19 Септември 2017 19:55
Глупости! Не може да бъде... ген-лей. инж. д-р. др. бай. йух. Баце казва, че е точно обратното срамота!
19 Септември 2017 20:13
Е, можеше и да е по-голям.
19 Септември 2017 20:20
Компаниите майки все по-малко реинвестират печалба и дялов капитал в българските си дружества

ми те нали затова са тук - да изсмучат, каквото могат, и да си ходят
19 Септември 2017 20:40
Хе-хе-хе-хе затова пък ни управлява професионалист!
19 Септември 2017 20:48
И сме стаЛбилни
19 Септември 2017 20:57
С 392.1 млн. евро Холандия отново води класацията за най-голям нетен инвеститор в българската икономика. Голяма част от тези вложения обаче в действителност не са холандски - просто страната заради либералното си данъчно законодателство често е използвана от инвеститорите от различни страни, включително и от България


И тия мизерни инвестиции не се знае дали са чуждестранни....

Истината е че условията за правене на бизнес в България са отвратителни.....с изключение за "нашите" фирми.
19 Септември 2017 21:01
Това е гнусна инсинуация целяща да дестабилизира правителството. При управлението Му всичко цъфти.
19 Септември 2017 21:45
Това е гнусна инсинуация целяща да дестабилизира правителството. При управлението Му всичко цъфти.


И вързва..... кънките
19 Септември 2017 22:15
Това е гнусна инсинуация целяща да дестабилизира правителството. При управлението Му всичко цъфти.

И вързва..... кънките


......и чака да му намажат ските....
19 Септември 2017 22:16
Ма връзва, само тикви и кратуни и всички обичащи безплатен суджук.
19 Септември 2017 22:24
Нормално. Обяснимо. Мафията иска процент от всеки, който прави бизнес у нас. На някои не им се плаща рекет. Май на повечето. Българските фирми нямат голям избор.
19 Септември 2017 22:28
Българските фирми нямат голям избор.


Докато все още работят, а рекетът е разнообразен: нови изисквания, нови такси и некоректни данъчни практики.
19 Септември 2017 22:30
Какви инвестиции бре! Амчи той Боце се готви за война с Русия! С девет самолета. От техните. В синхрон.
19 Септември 2017 23:05
Вчера Баце каза, че държавните фирми са му по-важни и щом трябва ще загробва частните.
Това изявление сериозно ще заинтригува потенциалните чужди инвеститори.
20 Септември 2017 07:01
Че кой иска да инвестира в държава където главния прокурор си прави тайни срещи с бизнесмени, а пък банките са на принципа днеска има банка, утре има суджук за пеевски и ко?
20 Септември 2017 07:02
Българските фирми нямат голям избор.

Докато все още работят, а рекетът е разнообразен: нови изисквания, нови такси и некоректни данъчни практики.


Още: готовност за среща с главния прокурор в мол.
20 Септември 2017 07:16
Никой не инвестира в държава на която населението и бяга в чужбина заради политиците.
20 Септември 2017 08:52
Спадът на чуждите инвестиции в България продължава седми пореден месец и вече е над 50% спрямо същия период на миналата година.

Лошо няма, ама де ги българските инвестиции ???? Май родния "бизнес" инвестира само в яхти, Ролс Ройси, ку*ви и моабети. А, и в Суджуци !
20 Септември 2017 08:55
Видими резултати.
20 Септември 2017 09:19
mi6osp.20 Септември 2017 08:55
Видими резултати.

„Газът ще отиде в Гърция и това ще е възможност тя да обере всички лаври в транзитните доставки, да отвори нови работни места и да привлече прилични инвестиции. А „родната ни до ненавист България“ въобще не влиза в плана за газификация. От Гърция газът ще поеме в северно и западно направление. А българите ги съветваме да проявят мъжество и да избират политици, които мислят за народа, а не са американо-европейски марионетки“, пише още rf-smi.ru, след което дава пространна биография на самия Бойко Борисов.

Авор: Сергей Брэйнин, rf-smi.ru
20 Септември 2017 11:38
Спад на чуждите инвестиции ? Та това си е добра новина. Сериозно !
Банките ни пращят от пари, наплашеният български предприемач не смее все още да тегли кредити.
Напатихме се от префърцунени чужди "инвеститори" - купиха ЕРП-тата , за да се напечелят, инвестиции никакви.
Каква инвестиция е да купиш Банка, Застрахователна компания ?!
Откакто застрахователите са западни компании, застраховането стана непозната екзотика за българина. Абе...
20 Септември 2017 13:47
Наполовина в сравнение с миналата година. А я ги сравнете с 2008 г. - последната от до мутрескомилиционерския погром на шайката на сикаджията.
20 Септември 2017 16:39
Нещата не са чак толкова сложни, трябва само да се гледат с отворени очи.
Либералната доктрина на прехода въздигна чуждестранните инвестиции в единствен двигател на икономиката. За да се улеснят тия митични чуждестранни инвеститори се държи рекордно ниска инфлация, крепи се валутния борд, не се разчита ( а и го няма) на вътрешното потребление.
Тази теза ( за чуждестранните инвеститори -двигател на националната ни икономика) е толкова изначално сбъркана, че не е нужно да си икономист, за да го разбереш - трябва да се направи една екскурзия извън жълтите павета.
Но ще спомена две неща :
А/чуждестранният инвеститор изнася печалбата ( почти винаги) в чужбина. Той затова е чуждестранен. Впрочем, това правят и всички максирани като чуждестранни инвеститори офшорки, които превъртат едни червени, а съшо и сини или пембени пари. В този смисъл уждестранният инвеститор ( или микикриращия като такъв български криминален капитал на прехода) обезкървяват българската икономик, която е на път да се спомине от анемия;
Б/ За реални, истински чуждестранни инвестиции има лимит и това е обема на възможната възвращаемост. Щом като цялата генерирана печалба ( след данъци и такси) на българската икономика е стане равна на възвращаемостта на направените вече чуждестранни инвестиции, нови инвестиции не се правят. Няма откъде да им се плаща, няма как да генерират печалба. Т.е. моделът "чуждестранен инвеститор" е краен, идва нормално и неизбежно момент, когато външните инвестиции спират.
Защо се 'промутита" тогава този модел, защо преходът беше построен върху него? Според мен, защото за външните капитали той създава възможност да направят колониална икономика и да и източат кръвчицата навън; за криминалните български капитали на прехода това е възможност да направят същото посредсвом офшорки с неизвестна собственост, да преперат парите у нас и пак да ги изкарат навън.
Ето такова съвпадение на интересите - впрочем валидно за много пост-комунистически страни - ще разкаже играта на националните икономики, а впоследсвие и на нациите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД