:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 524
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всеки четвърти първолак не говори български език

Родители са против изучаването на "Декамерон" в 8-ми клас
Снимка: БГНЕС
Красимир Вълчев
Около 24% от първокласниците у нас не знаят български език и са "почти като емигранти в България", обяви просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му за децата, чийто майчин език е различен от българския, има предвидена допълнителна подкрепа, но в някои случаи тя не е достатъчна за наваксване на пропуските, които започват от това, че децата не ходят на детска градина.

Министърът посочи, че учебната година е започнала спокойно, но основното предизвикателство остава каузата всяко дете да е бъде в училище. За тази цел в началото на септември 1100 екипа в цялата страна започнаха работа по издирване и привличане в училище на децата, напуснали преждевременно клас. По данни на МОН, които са засечени и в информационните масиви на ГРАО, в момента в родните училища и детски градини липсват над 200 хил. деца и младежи от 5 до 18 г. Голяма част от тях са в чужбина, но колко точно е броят им, ще стане ясно към 15 октомври т.г. От МОН предполагат, че преждевременно отпадналите от системата са между 130 и 150 хил. Според Вълчев завръщането им в училище е "значително предизвикателство пред страната", а първата стъпка за това е децата да посещават детска градина, "за да може в първи клас най-малкото да знаят български език". Той призна, че в хода на проверките от екипа му са се натъкнали дори на третокласници, които не знаят български. "Те са почти като емигранти в България", възкликна министърът. Той посочи, че за тях е осигурена допълнителна подкрепа, но в някои случаи дори 70-80 часа обучение по български не са достатъчни заради пропуските от най-ранна детска възраст.

До понеделник екипите за издирване на ученици са посетили 50 хил. адреса, стана ясно още от думите на Вълчев. Данните на МОН към 15 септември т.г. показваха, че за първите две седмици на септември са били обходени 20 хил. адреса. "Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца", припомни министърът. Той загатна, че заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложат " и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище", но без да повече конкретика.



ВЪЗМУЩЕНИЕ

Родители и учени започнаха подписка срещу изучаването в 8-ми клас на произведението на ренесансовия автор Джовани Бокачо - "Декамерон". Аргументите им са, че в съдържанието на част от новелите има еротичен подтекст, което ще доведе до деморализиращ ефект върху подрастващите. Досега творбата се изучаваше в десети клас, но от тази учебна тя "слиза" 2 г. по-надолу - в осми клас. "Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 г., не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение. Не можем да слагаме червени звездички в една книга", коментира председателят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Петко Колев. "Тази книга е безспорен етап от развитието на европейската мисъл и защо трябва да се връщаме към 16-и век, когато е била забранена от църквата по време на контрареформацията", смята пък Нели Рашева, преподавател в 51-во СОУ "Елисавета Багряна".
40
3430
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
19 Септември 2017 19:30
споко, то и всеки четеурти петокласник не говори и поше. ама нали ме може да се повтаря, а и пустите парички, които следват ученика...
19 Септември 2017 19:33
четеурти петокласник не говори и поше.

Е, някои по-грамотни имат проблем само с клавиатурата.
19 Септември 2017 20:02
В подобни случаи утвърдената практика е да се минава през подготвителна паралелка, като 1 година се изучава само бълтарски. Т.е. официалния език. На когото не му харесва, България не пречи да емигрира за Турция.
19 Септември 2017 20:12
Родители са против изучаването на "Декамерон" в 8-ми клас
Какво е това "Декамерон" в 8-ми клас???
Прави са родителите!!
Във втори клас трябва да се изучава!!
19 Септември 2017 20:20
Добре дошли в бъдещето!

Колкото до Декамерон ...

Тартюфчовцииии, че то Декамеронът е в училището бре! Вий не знаете ли? Средната възраст при първия полов акт в България е ... 16.9 години.
19 Септември 2017 20:25
Ах, вие, палавници такива, колко скромно сте го написали тоя път, вместо бленуваното:

САМО всеки четвърти първолак не говори български ВСЕ ОЩЕ
19 Септември 2017 20:32
А всеки първи министър на ОПГ ГЕРБ е крадлив некадърник!
19 Септември 2017 20:36
"Декамерон" в 8-ми клас???
Прави са родителите!!
Във втори клас трябва да се изучава!!

Във втори клас изучават гендерна просвета и научават, че като свободни граждани имат право веднага да си изберат пожелан гендер: момченцата да станат момиченца, момиченцата - момченца, да плеснат с ръце и да се прегърнат.
19 Септември 2017 20:47
Родители са против изучаването на "Декамерон" в 8-ми клас

Правилно! "Декамерон" трябва да се учи в десети клас. А преди това, но не в осми, а още в седми, да учат "Хептамерон".
19 Септември 2017 21:35
Ех да имаше чалъм да пратя мангалите някъде......
19 Септември 2017 21:46
като емигранти в България", възкликна министърът

отвратителна неграмотност... навсякъде...
по цял ден слушаме "цифри" вместо числа...
А сега и самият просветен министър ...
19 Септември 2017 22:51
"Декамерон". Аргументите им са, че в съдържанието на част от новелите има еротичен подтекст

Авторът явно не е чел въпросното произведение. Остава въпроса защо точно тази книга трябва въобще да се изучава в училище? Нещо като букварче за сексуални маниаци. В следващия клас пък ще учим Кама Сутра.
19 Септември 2017 23:11
Около 24% от първокласниците у нас не знаят български език и са "почти като емигранти в България"

До нашето село има едно такова емигрантско село.
Плодят се като зайци.
Първите бройки вече се настаняват и в нашето село.
Изоставени къщи в които да се настаняват не липсват.
По забогателите от маневрите в Германия, атакуват и съседния град.
Ще стане много интересно, когато започнат сериозно да атакуват и големите градове.
19 Септември 2017 23:34
Той призна, че в хода на проверките от екипа му са се натъкнали дори на третокласници, които не знаят български. "Те са почти като емигранти в България", възкликна министърът.

Г'син министър,едно голямо ТЦ!Емигранти ще бъдем все повече и повече българоговорящите.До 15-20 години,ще сме се капсyлирали в изолирани анклави в няколко големи града.Като ЮАР.Цялата останала територия ще е "тяхна".На тия дето не могат и името си да напишат.А вие ще продължите да си кyпyвате гласоподаватели.Но до кога....
20 Септември 2017 01:03
Остава въпроса защо точно тази книга трябва въобще да се изучава в училище?


За да не се изучават "Чичовци" и "Бай Ганьо".

Впрочем и българчетата вече не знаят български. Я погледнете новинарщината, бълвана от "Фокус"ниците и БГНЕСарите - мигар тез селкорчета списват на български?
20 Септември 2017 05:12
То и тия дето го говорят, толкова го говорят, а за писане и дума да не става. Справка - 90% от статиите тук.
20 Септември 2017 05:18
по цял ден слушаме "цифри" вместо числа...

Това доста се поизтърка като кусур и започва да става досадно. Само това да е проблемът. Отвсякъде се леят с нищо неоправдани чуждици, гадно ми е да ги слушам даже.
Факт е, че е придобило гражданственост и масовост, макар и неправилно. Езикът е нещо живо.
20 Септември 2017 06:34
Мдам, МОНските /тайни - само там си ги знаят и мълчат кат комунисти на разпит кои са, щот са подбрани от вечната МОНска експертиза Иванова/ експертизи по учебните програми разкараха Данте и "Ад" - Проторенесанс, началата на Ренесанса като разбиране, език и пр. за една епоха, текла от 14-ти до 16-ти век в Европа и създала началата на нашия свят , и турнаха "Декамерон", да им е забавничко и пикантничко на дечицата /явно за Чосър експертизите не бяха чувАли примерно/.
Мъ то е откооооле, не от таз година. Родители сега ли се усетиха?
Колко десетилтия им са необходими на "родителите" /и що "родителите", де са специалистите, които при реформирането на учебните програми и ДОИта никой не ги преброи за нищо/, белким забележат Сичките безумия на най-новите Танево-Куневи "реформи" в учебните програми по литература, хеле пък в 11-12-ти клас?
Някой най-после няма ли да проведе национално допитване до широк кръг от учители и университетски специалисти - по теория на литературата, българска, руска, антична, западноевропейска литература, преди на 2-3 години да сменя учебни програми "от до" по квалифицираните педстави на разни куневици, вечни Милени Иванови и личния й кръг от "експертизи". То и с тестовете /прости ме, Боже/ за матурите така.
П.П. Понеже по стечение на обстоятелствата имам задълбочен поглед върху новите пограми и ДОИ-та, пък и в първи семестър на първи курс имам дългогодишни наблюдения, не завиждам на родителите на бъдещи осмокласници. Дълго е за обясняване.
И авторите на учебниците са жертва на Милените Иванови и експертизите им, щото са длъжни да спазват едни изисквания на МОН, разписани в таблички. Например - да обяснят на шестокласниците какво е повествовател, без - сакън! - да споменат що е епическо произведение. Тоз пример е само песъчинка в морето от недомислиици, безобразия и престъпна политкоректност /! отделен разговор спрямо шедьоврите и класиците на българската литература/ на МОНските експертизи.
20 Септември 2017 06:37
"Средната възраст при първия полов акт в България е ... 16.9 години."

И как са го изчислили туй... число?
20 Септември 2017 06:41
Да ви.... реформаторите и експертизите.
Докато със затворени и прочее тестове проверявате езиковите и литературните компетентности /така се вика поновоговорному, едно време му викахме умения/ на децата, скоро в първи курс ще идват студенти, които ще мучат. Бели, немалцинствени българчета.
Във Франция в университетите що няма "тестове", а се задават ТЕМИ по хуманитарните и обществените науки на семестриалните изпити, който си въобразява, че са го вкарали в Европа по най-реформаторски начин, сам да си отговори.
20 Септември 2017 07:03
П.П. "Родителите" не са ли забелязали, че в осми клас, освен декамероните, е вкарана цялата антична и ренесансова литература - Хамлети, Дон Кихоти, сонетите на Шекспир, Сафо/!/ и пр., която преди се изучаваше в горните класове на гимназията, понеже осмокласничетата не са узрели ни духовно, ни интелектуално, ни никак за тези автори и произведения? Не са ли забелязали, че върху тез осмокласничета заедно с това се стоварва и цялата теория на литературата, пестена до 7 клас, белким малцинствените дечица фанат дипломи за основно образование?
Ако "родителите" не са го забелязали, журналистите не са ли? При цялото реформаторстване от Даниел Вълчев насам, хеле пък от новия закон на госпойца Дамянова, провокираха ли национална дискусия за философията на несекващото реформатиране? Или така разпарцалосано ще си говорим. Днес за декамерони, утре за някой друг patch, дорде не остане и помен от ОБРАЗОВАНОСТ, та няма да е нужно да си говорим, а и езиците си няма да рабираме? Механизмите и лостовете са в ръцете на медиите все пак. Или?
20 Септември 2017 08:29
дъртреалист
19 Септември 2017 21:46
като емигранти в България", възкликна министърът

отвратителна неграмотност... навсякъде...
по цял ден слушаме "цифри" вместо числа...
А сега и самият просветен министър ...

Хайде СЕГА. Може и да не е виновен министърът. А Факултетът по журналистика. И професорите и доцентите там. За които в другата статия плачат, че не се били разписвали за 3000лв.
20 Септември 2017 09:48
Що бе...к'во му е на Бокачо и неговия "Декамерон" ?
Само дето бая дебелшка книга, пък няма картинки.
Аз викам, да я съчетаят с индийската "Кама Сутра", че да е комплексен ефектът ...
20 Септември 2017 10:10
Всеки четвърти първолак не говори български език


Ами ... да. Иначе казано, в дома на всеки четвърти първолак не се говори на български. Ни мама, ни тате, ни кака, ни бате, ни дедо, ни баба, ни чичо, ни леля ... Никой не говори на български.

Офтопик. След моята сватба, когато се прибрахме у дома с роднините от Поморие и Созопол и се събрахме около масата, двайсетина души, по едно време дядо ми, светла му памет, им казва "Говорете на български, снахата нищо не разбира от това, което казвате". Жена ми още го помни и му е благодарна. У нас майка ми и баща ми си говореха на гръцки тогава, когато е нещо, което не е за пред мен - за роднини, служебни проблеми и други. С мен говориха на български. Бабите и дядовците си говореха по начало на гръцки. Затова и разбирам. Но не говоря. На тия ми години майка ми, по навик, като трябва да подчертае, че нещо е важно и не е за пред хора, ми го казва на гръцки. Даже по телефона. Милата, не се сеща, че вече има българи, които го разбират и говорят по-добре и от нея, покрай гурбета. Баба ми, милата, например, когато ме пустосваше за поредната беля, караше на гръцки. Високите обороти на български в такъв момент и бяха трудни. Както и на бабите на приятелите им. Имам приятел, дето се забавляваше да ни демонстрира как може да говори мръсни думички на български, а баба му не го разбира.
Но той знае и говори гръцки несравнимо по-добре от мен. Защото баба му му говореше само на гръцки, а тя го отгледа.

Децата и младежите от гръцки произход по морето - в Созопол, Поморие, Несебър - СЕГА учат майчиния си език след официалния, като чужд език. Ходят на курсове, школи. Учат съвременния гръцки език, който се различава от говора по нашите места. Още един чужд език, но и връзка с произхода и историята им.

И така ... Днешният първолак не чува от мама и тате български у дома, щото и мама и тате не са много добре с българския, понеже и когато те са били първолаци преди двайсетина години или малко повече, ама не много, този проблем си е бил там, където е и днес. Тогава малък, днес по-голям.
20 Септември 2017 10:47
А "Златното магаре" кога ще влезе в учебната програма?

На мене тази книга много ми хареса когато бях в гимназията.
20 Септември 2017 10:50
След моята сватба, когато се прибрахме у дома с роднините от Поморие и Созопол и се събрахме около масата, двайсетина души, по едно време дядо ми, светла му памет, им казва "Говорете на български, снахата нищо не разбира от това, което казвате".

Това е част от етикета: в компания по възможност да се говори на език, който всички разбират.
20 Септември 2017 11:08
По мое време "Декамерон" не присъстваше в задължителната програма по литература, само ни запознаха, демек който иска може да си го прочете, после ако желае да го обсъдим да заповяда, все пак бяхме вече гимназисти. Разбирам ги родителите, за осми клас е рано и същестува опасност да се съсредоточат само върху еротиката и да останат с впечатление, че се акцентира върху нея, а то всъщност не е така: прави се опит да се излезе от ограничителните рамки на религията по онова време и да се разисква свободно върху човека и взаимоотношенията му с другите човеци, демек да се мисли, да се разсъждава, да се задават въпроси, което май не се е харесвало на кюретата, щото изчезва страха от бога и оттам църквата губи властта си над християните. Да не говорим, че Бокачо не само осмива, ами направо се гаври с монаси, отчета, монахини и тъй нататък.
Аз си я прочетох тогава и много ми хареса, не само заради "дявола и пъкъла", просто много обичам такъв разказвателен стил.
Чак по-късно гледах филма на Пазолини във филмотечно кино "Дружба". Хареса ми.
20 Септември 2017 11:09
експертизи по учебните програми разкараха Данте и "Ад"

Вчера го прочетох това и го сметнах за някаква нелепа и неуместна шега. Все пак реших да проверя фактите и разбрах, че нелепата и неуместна шега са тези дето редят програмите. Погледнах съдържание на учебник по литература за 10 клас. Наистина Данте го няма в Ренесанса. Точно преглъщах, когато погледнах как е представено Просвещението и вече се задавих. Само с "Робинзон Крузо". Не съм човек обхванат от дълбоки хуманитарни литературни трепети, но изчаках малко преди да си спестя мнението за "експертите" редили такива програми. Щеше да има заслужен бан поне до 2117 година при точно възпроизвеждане на мнението ми. Сега събирам сили да погледна учебник по история. В щастливо неведение си мислех, че големият погром в образованието обхваща основно природните науки.
И е редно да започнат да се появяват имената на "експертите" дето ги правят тези работи, при това изписани с големи и миризливи кафяви букви.
20 Септември 2017 11:33
В щастливо неведение си мислех, че големият погром в образованието обхваща основно природните науки.

Погромът над природните науки е с много по-неприятни последици защото лишава децата от систематизирани знания, които те не могат да компенсират със самоподготовка. Докато литературата в училище дава само основни насоки, останалото се попълва с четене.
20 Септември 2017 11:37
накъде отива тази държава?!
20 Септември 2017 11:49
накъде отива тази държава?!

Накъде отива кое?
20 Септември 2017 12:00
държавата, нали съм го казал
20 Септември 2017 12:41
накъде отива тази държава?!

Натам, накъдето й е удобно на болшевишката мафия.
На нея й трябват по-малко грамотни и можещи българи на територията, за да не пречат;
повече лесно управляеми и асоциални цигани.
Неграмотността е проблем за бизнеса, но пък на бизнеса просто му трябва работна сила и ако тя е българска е проблемна.
А винаги могат да се внесат специалисти, послушни и зависими чужденци...
20 Септември 2017 12:44
Погромът над природните науки е с много по-неприятни последици защото лишава децата от систематизирани знания, които те не могат да компенсират със самоподготовка. Докато литературата в училище дава само основни насоки, останалото се попълва с четене.

Точно за основните насоки става въпрос. Няма как без тези основни неща да осъзнаваш къде си, какво си, каква ти е общностната принадлежност, какви основни неща са били по пътя по който е вървяла нашата цивилизация, а защо не и тази на други... И всъщност не говоря за всички или за долната четвърт учащи а поне за най-горната четвъртина. Освен това, без и такива неща в основата, в природните науки също не стават добре нещата над елементарното ниво. Ако масово се закъса с природните науки, ще се живее по-примитивно, с по-нисък стандарт за масата и по-голяма разлика с образованите. Ако закъсаш масово и с цивилизационните си основи, просто изчезваш.
Ако останеш с впечатлението, че Просвещението се изразява в "Робинзон Крузо" (при това най-вероятно от адаптирана и съкратена версия и то на превода от руски), може даже и да не прочетеш повече.
20 Септември 2017 13:43
А защо "Декамерон" изобщо трябва да се изучава в българско училище?
20 Септември 2017 14:41
А защо "Декамерон" изобщо трябва да се изучава в българско училище?


Готин въпрос. Според мен, за да се види състоянието и развитието на западноевропейската литература през онези векове, влиянието и по-късно и какво отражение е дала тя върху старобългарската литература.
20 Септември 2017 15:40
Не сме изучавали Декамерон в гимназията, не знам дали е било в задължителната програма, моите учители имаха по-голяма свобода при избор на произведенията, които да изучаваме. Не мисля, че съм загубила нещо. Четох го по-късно и не ме впечатли. Не е книгата, към която някога бих се върнала.

20 Септември 2017 16:50
Декамерон изобщо не трябва да влиза в програмата. Училището предимно трябва да възпитава. Отделно на тая крехка възраст огромната част от подрастващите не са в състояние да възприемат много от наистина стойностните произведения.
20 Септември 2017 18:00
Ма те и Хамлет май ще учат в 8 клас, ужасТ. И философия ще имат в 8 клас! Както се казва - Боже, прибери си вересиите!
21 Септември 2017 15:16
И ако са като ония 80% от възпитаниците на прочулата се гимназия в Садово, много искам да наблюдавам тайничко как ще ги изпитват по литература и философия и какви отговори ще дават.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД