:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 401
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК заплаши София със съд и заради електромобилите

България още няма независим орган за разследване на жп катастрофи, критикува Брюксел
БГНЕС
.
Европейската комисия показа вчера два нови жълти картона на България заради неспазване на евродирективи - и двете свързани с транспорта. Страната ни получи последно предупреждение, че бави законовата уредба за изграждане на зарядни станции за екоавтомобили, работещи на ток, природен газ и водород.

Директивата, която урежда изискванията към точките за зареждане с автогорива, различни от бензин и дизел, е от 2014 г. и трябваше да бъде приложена най-късно до ноември 2016 г., но България и още 8 държави закъсняват вече с цяла година. Ето защо преди месеци ЕК започна наказателна процедура, а вчера обяви, че ако до два месеца София не приеме необходимите нормативи, случаят ще бъде предаден на Съда на ЕС. Евродирективата за разгръщане на мащабна инфраструктура за алтернативни горива цели "да намали зависимостта на транспорта от петрола, да се смекчи въздействието му върху околната среда и по този начин да се укрепи водещата роля на Европа в борбата срещу изменението на климата", припомнят от Брюксел.

Другата заплаха за завеждане на иск срещу България в Евросъда идва заради неспазването на директива, която изисква всяка държава от ЕС да има независим орган за разследване на тежки жп инциденти - аварии, катастрофи и т.н. Вчера ЕК отправи последно предупреждение, защото у нас има смесване и дублиране на функции - с такива разследвания се занимават и спецзвено в Министерството на транспорта, и отделна служба в Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Точно заради това срещу страната ни върви наказателна процедура. Критиките на ЕК са, че агенцията отговаря за безопасността на жп транспорта, като контролира работата на БДЖ и НКЖИ, и не е редно нейни кадри да разследват и жп произшествията, причинени от машинисти, кантонери и т.н.

Министерството на транспорта е подготвило законови промени и в мотивите към тях твърди, че така България ще изпълни повелята на евродирективата за независимост на разследващото звено. Но поправките още не са стигнали до обсъждане в парламента. Ето защо сега ЕК дава ултиматум: ако до два месеца София не убеди Брюксел, че вече е изрядна, наказателната процедура ще мине в най-тежката фаза - Еврокомисията ще отнесе казуса до Съда на ЕС.



НА ОПАШКАТА

България сериозно изостава от повечето държави в ЕС в преминаването от петролни деривати към по-чисти автогорива - ток, природен газ, водород. Това се дължи и на слабата инфраструктура за зареждане. Холандия например е по-малка от България, но там има 20 хил. зарядни станции за коли на ток и хибриди, а у нас няма и 100. В Норвегия се движат над 100 хил. електромобила, а у нас са едва неколкостотин. Германия, Франция и други държави вече обявиха срокове за пълен отказ от колите, чиито двигатели се "хранят" с дизел.



3
1415
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
05 Октомври 2017 20:56
Ами за кривите краставици? Тоя есср ще ни излезе през носа.
05 Октомври 2017 20:57
Голямо плашило тази ЕК.
05 Октомври 2017 21:11
Германия, Франция и други държави вече обявиха срокове за пълен отказ от колите, чиито двигатели се "хранят" с дизел.


Ммм даа,
те това е Европа . Нема мърдане.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД