:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 562
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната система е критично близо до абсолютен хаос

Съдът отмени наредбата, по която НЗОК плаща всяко едно лечение
Функционирането на почти целия здравен сектор е заплашено, тъй като Върховният административен съд отмени наредба на здравното министерство, която указва за кое точно лечение плаща здравната каса. Решението е на първа инстанция и ако се потвърди при евентуално обжалване от втората и междувременно не се вземат спешни мерки, НЗОК може да спре да работи, защото няма законово основание да плаща на лекари и болници.

ВАС е обявил за нищожна Наредба № 2 от 25.03.2016 г. на здравното министерство за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съобщиха от Центъра за защита правата на пациентите, който заедно с Националното сдружение на частните болници обжалва нормативния акт пред съда. Решението на ВАС гласи, че министърът на здравеопазването - по това време Петър Москов, не е имал законово основание да издаде наредбата. В нея са описани всички прегледи, изследвания и клинични пътеки, т.е. целият пакет лечение, за който здравната каса е длъжна да плаща. Въз основа на наредбата са приети рамковите договори за миналата и тази година, в които освен всичко друго са определени и цените на дейностите от пакета, които касата плаща. Жалбоподателите са атакували и рамковия договор за 2016 г., а целта им е отказите на НЗОК да заплати надлимитната дейност за 2016 г. да станат незаконосъобразни, тъй като лимитите и условието да не се плаща над тях са регламентирани в рамковия договор.

Причината съдът да отмени наредбата за основния пакет е липсата на текст в Закона за здравното осигуряване, който я регламентира. Кашата започна при кабинета "Борисов 2", когато основният пакет, плащан от касата, беше разделен на основен и допълнителен с промяна в закона по инициатива на министър Петър Москов. Идеята му беше НЗОК да отделя повече пари за приоритетни, социалнозначими болести, а за останалите да се намали финансирането, да се въведат листи на чакащи и да се стимулира допълнителното осигуряване. Промяната беше атакувана от опозицията в Конституционния съд, който през март миналата година я обяви за противоконституционна. Решението обаче не беше по същество, т.е. че здравноосигурените не бива да се разделят на приоритетни и неприоритетни, а че законът не е дал достатъчно защита на уязвимите групи от населението - в него не е записано, че в основния пакет влиза задължително лечението на деца, родилки, спешни случаи, тежко болни и т.н. За да има как да работи здравната каса обаче, МЗ прие атакуваната сега наредба за основен пакет, иначе НЗОК нямаше за какво да плаща на лекари и болници. Междувременно в парламента отново беше внесен текст за разделяне на пакета, но с исканите от КС промени - че уязвимите групи са задължително в основния пакет. Той беше приет на първо четене, след което правителството подаде оставка, а мнозинството в Народното събрание отказа да се занимава с текст, предложен от вече бивш министър. Законът беше зарязан и в момента продължава да няма текст, който да казва, че НЗОК плаща лечение по пакет, определен с наредба на МЗ.

От НЗОК обявиха, че ще обжалват решението на съда. До редакционното приключване на броя коментар от МЗ нямаше, но вероятно и министерството ще обжалва, най-вече за да спечели време. Според юристи единственото решение е в парламента да се приеме текст в закона, с който да се регламентира наредбата, а след това да се одобри и нова наредба.

Ако горната инстанция потвърди решението на тричленния състав, а след това съдът отхвърли и рамковия договор за 2016 г., болниците би трябвало да могат да изискат от здравната каса изплащане на надлимитните дейности, тъй като и лимитите ще са част от несъществуващ нормативен акт. За 2016 г. надлимитната, т.е. отчетена над спуснатите от касата бюджети дейност на болниците от сдружението на частните болници, беше за около 24 млн. лв.ПОЗИТИВИ

От лекарския съюз видяха възможност в създалата се ситуация. "Трябва много бързичко да се организираме с МЗ и да седнем и да работим по Наредба 2. Сега е моментът да прегледаме клиничните пътеки, да видим кои са задължителните изследвания и дейности, които трябва да се извършват, за да се отчитат тези пътеки, трябва да говорим за продължителността на тези пътеки - дали е удачно да бъде закована на определен брой дни, защо да не оставим това на самия лекар, който да определи какво е състоянието на пациента, да прецени дали трябва по-дълго да бъде лекуван", коментира зам.-председателят на БЛС Галинка Павлова. Тя все пак изрази притеснение, че сроковете за изработване на нова наредба биха били твърде кратки.
44
4619
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
10 Октомври 2017 20:53
Лекарите ще я оправят, но искат първо достойно заплащане.
10 Октомври 2017 21:42
много лекари имат повеч от достойно заплащане, вижте паркираните докторски коли в пирогов и другаде
идват на работа около 8,30 и към 13 часа вече са си отишли....
никаква жалост за заплащане.
забрана з а частна лекарска практика и финансиране на частни болници. изграждане на съвременни болнични центрове.
10 Октомври 2017 21:48
ПРЕДИ 20-ТИНА ГОДИНИ НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

С УДИВЛЕНИЕ СПОДЕЛИХА, ЧЕ ИМАМЕ ПЕРФЕКТНО

ОРГАНИЗИРАНА СИСТЕМА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С

ПОЛИКЛИНИЧНА И БОЛНИЧНА ПОМОЩ!

И С ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО УДИВЛЕНИЕ СЕ ЧУДЕХА И

ДОРИ ДИРЕКТНО ЗАЯВИХА: ЗАЩО СИ РАЗРУШАВАТЕ

ТАЗИ ДОБРЕ РАБОТЕЩА ЗДРАВНА СИСТЕМА, НАСОЧЕНА

ИСТИНСКИ КЪМ ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА?!


.... ЗАТОВА СЕГА СПЕШНО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ - ДОКОЛКОТО ИМА КАПАЦИТЕТ -

ДА ПРОМЕНИ АНТИНАРОДНИТЕ "РЕФОРМИ", КОИТО НИ НАДРОБИХА

КОНСУЛТАНТИТЕ НА ... СВЕТОВНАТА БАНКА.


ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА ОТИДЕ "НА КИНО" СКЪПИ НИ, СКЪПИ ДЕПУТАТИ!

ЦВЕТАНОВ, НИНОВА, МАРЕШКИ, КАРАКАЧАНОВ И ОСОБЕНО СИМЕОНОВ,

А СЕ ЗАДЕЙСТВАЙТЕ БЕ ХОРА.

УМИРАТ ДЕСЕТКИ ГРЕШНИ, ГРЕШНИ БЪЛГАРИ! ВСЕКИ ДЕН.

ВИЕ НЕ СТЕ ЛИ БЪЛГАРИ?

СПЕШНО МАХНЕТЕ АНТИНАРОДНИТЕ РЕФОРМИ

В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА...

И НЕ ДОГОДИНА, А ОЩЕ ДРУГИЯ МЕСЕЦ!!!

10 Октомври 2017 21:53
Достойно заплащане, но за достойни лекари! Нали помните какъв доход декларира доц.Финков, шеф на кардиологията в Окръжна болница? 240 000 лв годишно и >700000 по влогове. Е, не сме толкова богата страна, че да има по толкова за всички, нали?
10 Октомври 2017 22:01
Всяко осигуряване (вкл. здравното) трябва да престане да бъде насилствено (задължително).
Когато хората имат избор къде да се лекуват и колко да плащат нещата ще се подобрят.
.
НЗОК може да се запази - който иска да продължава да се осигурява там - но съм сигурен, че бързо ше отмре (както и, че само малка част от българите ще изберат да внасят пари на застрахователните акули.
.
Застраховането е мошеничество, още по-лошо и от лихварството (банкерството)
10 Октомври 2017 22:44
Здравната система е във критичен хаос. Причините са прости:
1.Тя никога не е била приоритет на парламенти и правителства от много десетилетия насам
2. Реформите в системата никога не са били насочвани към подобряване на ефективността й, а към икономисване на бюджета й.
3. Винаги е била недофинансирана – нещо повече част от парите за здравеопазване са пренасочване към други „дупки“ в бюджета, считани за по-приоритетни.

Здравната система може да бъде подобрена само ако почива на следните принципи:
1. Отпадане на клиничните пътеки. Те са администриране в медицината, при което медицинските чиновници определят лимита, мотивите и качеството на медицинското обслужване. Медицинските специалисти се превръщат в медицински чиновници.
2. Финансирането на Здравеопазването и Образованието трябва да бъдат приоритети на всеки бюджет. Иронично (и престъпно) е парите за здраве-охранение да са съизмерими с парите за право-охранение. И милюционерските заплати да бъдат съизмерими с лекарските/учителските заплати.
3. Осигурителните фондове (без изключение) трябва да бъдат държавни. И неприкосновени.
10 Октомври 2017 23:15
Каквото сееш -- такова жънеш
Здравната система сее търгашество и печалбарство -- търгашество и печалбарство жънем.
Хаосът е само странична проява на търгашеските и печалбарските настроения и дух в здравната система -- там, грижата за болния е последна грижа.
10 Октомври 2017 23:22
Между другото, в коя страна на изцяло частния капитализъм, здравната система работи ??
Никъде, разбира, се въпреки рекламните брошурки и лъскави телевизионни клипчета .
Грешката е системна, така да се каже -- система в която Печалбата е над всичко, дори над здравето
Изцяло частен капитализъм, сър ...
10 Октомври 2017 23:45
Хаосът е само странична проява на търгашеските и печалбарските настроения и дух в здравната система


Всъщност, хаосът и липсата на етични и професионални правила в здравеопазването ни е причина за „търгашеските и печалбарски настроения“ в нея. Здравните работници, като всички работници работят за пари. При нормални условия, обаче, те нямат нищо против (най-мекия израз) и да свършат работа. При патологични условия (чиновник да определя времетраенето и себестойността на „лечението“ това изискване е практически неосъществимо. Остават само ... парите.

Между другото, в коя страна на изцяло частния капитализъм, здравната система работи ??


Здравната система работи във всяка страна, включително и в България. Само, че степента на нейната ефективност (и хуманност) е чувствително различна. В „капиталистическите“ страни (повечето от тях вече са социалистически) системата е скъпа, но ефективна. Хората плащат много за осигурителните си вноски, но получават възможно най-ефективното лечение (и дори хуманно отношение); във бившите „социалистически“ страни (повечето от които са вече примитивно капиталистически) здравеопазването не е токова скъпо, но затова пък нито е достатъчно ефективно, нито пък достатъчно хуманно.
11 Октомври 2017 01:24
[HBK 10 Окт 2017 23:45
Всъщност, хаосът и липсата на етични и професионални правила в здравеопазването ни е причина за „търгашеските и печалбарски настроения“ в нея
. Тука може да се спори кое е първичното и кое е вторичното или коя е причината, кое е следствието.
Липсата на нравственост може да се набеди за причина, ако здравната каса е по свой образ -- каквато беше при обществения (социалистическия) строй. (при обществения строй, здравната система работеше) но здравната система е правена по чужд образ и подобие, по чужди калъпи (стандарти) и стратегии, по чужди акъли. Именно чуждите калъпи донесоха в нас търгашеските и печалбарски настроения -- именно те са причината, а хаосът и останалото е само следствие.
Здравната система работи във всяка страна, включително и в България. Само, че степента на нейната ефективност (и хуманност) е чувствително различна. В „капиталистическите“ страни (повечето от тях вече са социалистически) системата е скъпа, но ефективна. Хората плащат много за осигурителните си вноски, но получават възможно най-ефективното лечение (и дори хуманно отношение); във бившите „социалистически“ страни (повечето от които са вече примитивно капиталистически) здравеопазването не е токова скъпо, но затова пък нито е достатъчно ефективно, нито пък достатъчно хуманно.
В колко страни извън България си живял, та да твърдиш какво било в почти целия свят.
В САЩ, например, от години не могат да оправят здравната си система ... а от сънародниците ни там, знаем какво "възможно най-ефективното лечение получават"

Склонността да се величае Западното и да се принизява Източното или което и да е, е показател за робко мислене. Още повече, т.н. "Западни ценности" са така опозорени, че е срамно да се споменават, дори, като намек
11 Октомври 2017 01:59
Проблемът е в няколко неща, които правят здравната система скъпа и здравно неефективна.

Първото е начинът на набиране на средствата. Реформите на Костов и в здравеопазването и в пенсионата система се оказаха идеологически и фактически неработещи. Какво по-голямо доказателство от това, че само половината от парите и за здраве и за пенсии са по замисълът на тази реформа, а останалата половина е бюджетна дотация. Набирането на средствата за здравеопазване, трябва да става не със здравни осигуровки върху заплатите, а от косвен данък от 5% събиран заедно с ДДС. Респективно, всички граждани да станат здравно осигурени.

Второто е в първичното глупаво мислене, че като се ограничи достъпът до здравна помощ, то това ще намали разходите й. Точно обратното. Ограничението на достъпът до здравна помощ само отлага до последният възможен момент търсенето й, а когато това се случи, то вече имаме тежки и трудно и продължително и скъпо лечими заболявания. Пътят към икономии в здравеопазването е точно обратният - максимално широк и безплатен достъп, което ще позволи заболяванията да се лекуват в началният им стадий, бързо, евтино и ефективно.

Третото е заплащането за дейност, а не за разположение. Това създава стимул към ненужно и свръхлечение и убива стимула към бързо и ефективно излекуване. Принципът на заплащане трябва да се промени - от заплащане на дейност, към заплащане на разположение.

Как може да стане практически последното ? Много лесно. Вече има здравна карта. За мястото на всяка болница от нея, се обявява открит търг, на който тя предлага нужната й годишна сума за издръжка, като се ангажира да приема всеки пациент и да не го връща, ако потърси помощ при нея. Ако откаже лечение или извършва некачествено здравната помощ, то лицензът й, а с това и договорът , се отнема.
11 Октомври 2017 09:43
Neopol
11 Октомври 2017 01:59
Проблемът е в няколко неща, които правят здравната система скъпа и здравно неефективна.
Първото е начинът на набиране на средствата. Реформите на Костов и в здравеопазването и в пенсионата система се оказаха идеологически и фактически неработещи.

Не сте прави, колеги.
Казвам така, Неополе, защото се отнася и за останалите, изказали се по темата.

Има неразбиране на основни неща.
За да разберете здравеопазването, трябва да си изясните какво представляват участниците в него от социална и икономическа гледна точка.
На първо място, кой е лекарят и кой - пациентът?
"Лекарят е държавен служител, поставен на стража на народното здраве." Кавичките са, защото думите са на Семашко. Така е, но не само, защото "Медикът е специалист, предоставящ възмездни медицински услуги." Това е Бевъридж и той е точно толкова прав, колкото и Семашко.
Грижата за здравето също е двойствена - задължение и на държавата, и на пациента.

Казвам всичко това, за да разберете, че системата на здравеопазването е смесена - публично-частна и едновременно с това държавно-пазарна поради обективната й природа и да не се обърквате повече с фикции.
11 Октомври 2017 10:01
Смесената система у нас е вярно замислена и правилно изпълнена.
Проблемите й не идват от системен недостатък, а от две постоянни диспропорции.

Едната е в ниския дял на разходите за здравеопазване, тоест недофинансирането.
Средно за ЕС делът им е 11% от БВП, а у нас - 7%. Като отчетем, че БВП е два пъти по-малък от този на ЕС, ще видим, че у нас за здраве се изразходват 3 пъти по-малко средства.

Другата е в съотношението "публични-частни" разходи.
Средно за ЕС делът на публичните разходи от общите е 73%, а в България е 53%. В същото време у нас два пъти по-голям дял от разходите за здравеопазване се поема от частните директни разходи - 43% за България спрямо 21% за ЕС.

Спасението на здравеопазването ни е в удвояването на публичните разходи за здраве. Според ДАНС, корупцията ежегодно ни отнема по 15 млрд. Достатъчно е едно мъничко, почти символично усилие срещу нея
11 Октомври 2017 10:26
Малко храна за размисъл от реалния живот:

Какво правят хората в Петрич?
Там общинската болница с гръмкото име "Рокфелер" фалира и затвори.
За прегледи и по-евтино лечение ходят в Гърция. В Сяр има първокласна болница, а срещу 200 евро ще ви прегледа специалист в отлично оборудван кабинет. По-евтино лечение значи до 10 000 евро, защото до толкова е поносимата цена на медицинската застраховка.
При по-тежки заболявания ходят в София.
У нас има само 10-15 първокласни болници и повечето са там. Цените им на по-сложните лечения са 3 по-ниски, отколкото в Гърция или Турция и 4 пъти по-ниски, отколкото в Германия.
Лекарства петричани си купуват от Струмица.
11 Октомври 2017 13:00
Казвам всичко това, за да разберете, че системата на здравеопазването е смесена - публично-частна и едновременно с това държавно-пазарна поради обективната й природа и да не се обърквате повече с фикции.

Малко хора могат да пишат глупости с усещане за дълбокомислие, далновидност и държавническо мислене.

Неопол, не е сбъркана здравната система, сбъркана е политическата система, която докарва на власт дълбокомислени плиткоумци
11 Октомври 2017 13:13
За всички колеги

И ето защо всичко е с "главата надолу"!

Тони Томпсън,
представител на Световната банка:

Готвим диагноза за българското здравеопазване


29.09.2014 г. http://www.dnevnik.bg


И май наистина е така, както колега е посочил по-горе,

пликтоумни политици управляват тази държава!?

11 Октомври 2017 13:26
kаily
11 Октомври 2017 13:00
"Казвам всичко това, за да разберете, че системата на здравеопазването е смесена - публично-частна и едновременно с това държавно-пазарна поради обективната й природа и да не се обърквате повече с фикции."
Малко хора могат да пишат глупости с усещане за дълбокомислие, далновидност и държавническо мислене.
Неопол, не е сбъркана здравната система, сбъркана е политическата система, която докарва на власт дълбокомислени плиткоумци

- Все същите сънища! - заключи Хворобиев с плачещ глас. - Проклети сънища!
- Вашата работа е лоша - каза съчувствено Остап, - както се казва, битието определя съзнанието. Щом живеете в Съветската страна, то и сънищата ви трябва да бъдат съветски.
- Нито минута почивка - оплакваше се Хворобиев. - Поне нещичко да видя. Аз вече на всичко съм съгласен. Нека да не е Пуришкевич. Нека да е поне Милюков. Все пак човек с висше образование и монархист в душата си. Но не! Все тези съветски антихристи.
- Аз ще ви помогна - каза Остап. - Имал съм случаи да лекувам приятели и познати по Фройд. Сънят е празна работа. Главното е да се премахне причината на съня. Основна причина е самото съществуване на съветската власт.
11 Октомври 2017 13:32
Здравната система е критично близо до абсолютен хаос
Здравният министър - на прокуратурата заради управлението на ВМА
Седем месеца няма развитие около далаверите на Николай Петров
Дума 11. Октомври 2017 , брой: 199 http://www.duma.bg/node/154049
11 Октомври 2017 13:38
Foxy
11 Октомври 2017 13:13

Дай резюме, моля.
По-добре, подбрани цитати.
Не искам да се регистрирам в "Дневник"-а
11 Октомври 2017 13:40
Едната е в ниския дял на разходите за здравеопазване, тоест недофинансирането. Средно за ЕС делът им е 11% от БВП, а у нас - 7%.

Това от някакъв наръчник за знахари ли е взето? В ЕС 11% от БВП за здраве харчат Германия, Франция и Швеция, като и Нидерландия е почти там. В зоната 10% от БВП са Финландия, Белгия и Австрия. В зоната 8-9% са България, Испания, Гърция, Италия, Португалия, Великобритания, след нас по дял в зоната 5-8% са Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Кипър, Люксембург, Румъния...
Популизмът и лошата организация са най-големите проблеми пред българското здравеопазване. Наравно с андрешковската глупост. Чак след това идват парите.
11 Октомври 2017 13:47
Все същите сънища!

България имаше работещо здравеопазване, или си много млад, или си много минал в алцайхерова възраст.
Неопол е написал кратко, конкретно и смислено няколко точки, от твоите философии нищо не се разбира, прилича на политическо пустословие.

В зоната 8-9% са България, Испания, Гърция, Италия, Португалия, Великобритания

Интересно що им е безплатно здравеопазването, андрешковско.
11 Октомври 2017 13:57
Здравната система е критично близо до абсолютен хаос


Ама как здравната система е близо до хаос, нали пазара регулатор оправял всички злини на комунистическият режим. Хилядите дето умряха с тази фраза на устата си да не искате да кажете, че са умряли напразно. Не може да е истина, това е някаква хибридна атака, нали ни управляват десните евроатлантици. Виждам тука сянката на ДС и БКП да се подава зад тази новина. Веднага Методи Андреев, Мартин Димитрво и Антон Тодоро да се самосезират за тази конспирация.
11 Октомври 2017 14:44
kаily
11 Октомври 2017 13:47
Неопол е написал кратко, конкретно и смислено няколко точки, от твоите философии нищо не се разбира, прилича на политическо пустословие.

Нямам представа кое на какво ти прилича.
Ето ти точките на Неопол-а.
1. Набирането на средствата за здравеопазване, трябва да става не със здравни осигуровки върху заплатите, а от косвен данък от 5% събиран заедно с ДДС.
Не коментирам защо не трябвало да има здравни осигуровки, нито защо пък трябвало да бъде чрез нов косвен данък.
В момента осигуровките са 2 279 730 хил. лв., а бюджетното финансиране - 1 134 086 хил. лв., а цялото публично финансиране е 3 452 816 хил.
Това, което аз казвам, е че:
1/ 3,4 млрд. са само половината от разходите
2/ Разходите са недостатъчни. Не ми излизайте с номера, че сме били в една "зона" с Великобритания. Вижте за какви пари става дума, а не за какви "зони"
3/ Частното финансиране е с недопустимо голям дял
4/ Изходът е удвояване на публичното.
Пиша го за втори път и по-ясно не мога.
Ако искаш, чети, ако искаш, разбирай

2. Първичното глупаво мислене, че като се ограничи достъпът до здравна помощ, то това ще намали разходите й... и т.н.
Не знам откъде е изсмукал пък това, но няма нищо общо с истината

3. Третото е заплащането за дейност, а не за разположение.
Видно е, че няма представа от дейностите в здравеопазването. Основните плащания са в болниците и ДКЦ и там се плаща за дейности. Ако иска да ликвидира профилактиката и спешната помощ, където се плаща за разположение, да подписва декларация, че се отказва от тях. Аз нямам намерение да се качвам на врели-некипели

А този бисер го цитирам изцяло:
"Как може да стане практически последното ? Много лесно. Вече има здравна карта. За мястото на всяка болница от нея, се обявява открит търг, на който тя предлага нужната й годишна сума за издръжка, като се ангажира да приема всеки пациент и да не го връща, ако потърси помощ при нея. Ако откаже лечение или извършва некачествено здравната помощ, то лицензът й, а с това и договорът , се отнема."
Имам чувството, че сведенията му са от "Откраднат живот"
11 Октомври 2017 14:54
Първичното глупаво мислене, че като се ограничи достъпът до здравна помощ, то това ще намали разходите й... и т.н.
Не знам откъде е изсмукал пък това, но няма нищо общо с истината

А ти ще изсмучеш ли доказателства за твоята истина?
11 Октомври 2017 15:05
4/ Изходът е удвояване на публичното.

Тоест ще вземем още 3.5 милиарда от гражданите и вместо тях ще ги наливаме в съществуващата система. Гениално, няма как това да не реши проблемите. Това е андрешковското мислене.
Освен това, няма здравна система в света където да няма някакъв вид ограничения за достъп и лечение. Система без такива ограничения изисква безкрайно финансиране, каквото в реалния свят никъде няма. Един от проблемите е ясно да се определят ограниченията. Сега у нас почти всеки андрешко смята, че с вноска от 30 лева (или срещу нищо) има право на всичко, неограничен брой ходения на лекар, неограничени направления за специалисти и изследвания, неограничено посещаване на светилата, най-скъпите лекарства, най-новата и скъпа апаратура, 4 или 5 звезди лукс в болничната стая и индивидуално обслужване...
Просто трябва да се поставят разумни ограничения според чергата ни. После може основателно да се пита със строг глас защо в черджето ни няма това или онова за което сме платили. А да се пита защо го няма това за което не сме платили, но много ни се иска да го има, си е откровена дивотия.
11 Октомври 2017 15:10
Дежурния
11 Окт 2017 15:05

Освен това, няма здравна система в света където да няма някакъв вид ограничения за достъп и лечение. Система без такива ограничения изисква безкрайно финансиране, каквото в реалния свят никъде няма


Аз да питам в НРБ имаше ли ограничения за достъп и лечение? Забравил съм та питам.
11 Октомври 2017 15:29
Аз да питам в НРБ имаше ли ограничения за достъп и лечение? Забравил съм та питам.

Не виждам причина за идеологизиране по тази линия. Нямам и адекватен личен поглед на тогавашната система, но ограничения е имало. Първо, отивал си при участъковия лекар/поликлиника а не при светилото или болницата. Ползвани са наличната апаратура и медикаменти, а не всичко най-добро налично в света към момента. Имало е райониране и жителство. Имало е някакви болници от сорта "Правителствена", до които трудовите колективи и широките народни маси не са имали достъп дори срещу заплащане. В аптеките и болниците е имало определен набор медикаменти, ако са трябвали някакви по-добри нещата са опирали до западна чужбина и лична инициатива за доставка.... сигурно има и други такива неща.
Това естествено не означава, че в митичния Запад няма ограничения. Има, макар и не точно същите. Естествено, ограниченията са по-малко при по-богатите и повече при по-бедните, обаче всички знаем и нямаме противоречия, че е по-добре да си богат и здрав отколкото беден и болен.
11 Октомври 2017 15:37
Дежурния
11 Окт 2017 15:29

Не виждам причина за идеологизиране по тази линия. Нямам и адекватен личен поглед на тогавашната система, но ограничения е имало. Първо, отивал си при участъковия лекар/поликлиника а не при светилото или болницата. Ползвани са наличната апаратура и медикаменти, а не всичко най-добро налично в света към момента. Имало е райониране и жителство. Имало е някакви болници от сорта "Правителствена", до които трудовите колективи и широките народни маси не са имали достъп дори срещу заплащане. В аптеките и болниците е имало определен набор медикаменти, ако са трябвали някакви по-добри нещата са опирали до западна чужбина и лична инициатива за доставка.... сигурно има и други такива неща.


Не идеологизирам ама грам, просто вие твърдяхте, че няма страна в света която да няма ограничение за лечение. Е аз може да не съм бил много голям преди 1989 г., но нямам спомен на някого да е отказана здравна помощ или да е ограничен да се лекува в НРБ. За това исках да направиме сравнение със сегашното ни светло евроатлантическо настояще. Да видиме до къде сме я докарали след като разрушихме Народната Република.
11 Октомври 2017 16:53
Neopol, браво..
Проблемът е в няколко неща, които правят здравната система скъпа и здравно неефективна.

Подкрепям разсъжденията ти напълно.
11 Октомври 2017 16:55
но нямам спомен на някого да е отказана здравна помощ или да е ограничен да се лекува в НРБ. За това исках да направиме сравнение със сегашното ни светло евроатлантическо настояще

Ограниченията изобщо не означават отказ от лечение или здравна помощ. Означават до къде обществото има сили да покрива разходи. Вместо сегашните разходи, спокойно и аз мога да напиша списък с неща които е хубаво да се направят и ще донесат полза, но разходите ще са повече от всичко изработено в България. Накратко казано, става въпрос за разпределение на ограничени ресурси по най-добрия начин. Валидно е и при капитализъм и при социализъм. Ако дискусията е дали сега се разпределят добре, очевидният отговор е не. Освен това, увеличаването на средствата за здравеопазване при лоша схема на използването им няма да донесе ползи. Не е маловажно, че увеличение в тази област означава намаление другаде. Къде е това другаде никой не казва естествено. Още 4 милиарда в здравеопазване означава утрояване и повече на преките данъци или рязане наполовина на всички пенсии и детски, или спиране финансирането на цялото образование или...За нормални хора е очевидна илюзия мантрата, че тези 4 милиарда ще ги вземеш от няколко парвенюта със скъпи коли и по-буйно публично поведение.
11 Октомври 2017 17:19
Дежурния
11 Октомври 2017 15:05
4/ Изходът е удвояване на публичното.
Тоест ще вземем още 3.5 милиарда от гражданите и вместо тях ще ги наливаме в съществуващата система. Гениално, няма как това да не реши проблемите. Това е андрешковското мислене.

А-а, моля, моля. "Гениално" е обичайното определение за моето мислене, не за това на Неопол-а. Разчитам на чувството ти за хумор, колега
Но ако все пак прочетеш мненията, ще видиш, че не аз, а колегата Неопол предлага нов косвен данък, сиреч поголовно облагане на гражданите, селяните и мнозинството от третата принадлежност.
Като източник, аз посочих и соча част от едни 15 000 000 000, които в момента се изплюскват от корупцията. По други поводи, например "под" съчиненията на оная рибка от ИПИ наскоро, съм сочил незабавното връщане към прогресивното подоходно и корпоративно облагане (рибката бе използвала смешната дума "конвергенция" с ЕС).
В едно изречение, това са източниците за финансиране:
- престъпните богатства
- прякото облагане по европейски

П.С.
За какъв "достъп" се препирате, че ми стана интересно?
Кайли, не разбрах с какво точно не си съгласна?
11 Октомври 2017 17:40
Някой смислено да обясни необходимостта от здравна каса? Необходимостта от топли местенца за хранени хора, не я броим като съществена причина.
11 Октомври 2017 17:58
За какъв "достъп" се препирате, че ми стана интересно?
Кайли, не разбрах с какво точно не си съгласна?

Единият казва, че по татово време здравеопазването беше достъпно за всички и всички ходеха на лекар когато и където си поискат директно и без направление, а другият казва, че това не е вярно, щото не всички са имали достъп до правителствена болница и ето как днешния недостъп е равен на тогавашния.

Питам да ми дадеш някакви числа колко се харчи м здравеопазването ако се прави профилактика на болестите и колко ако се чакат болестите да напреднат и тогава да се лекуват.
11 Октомври 2017 18:36
Sine_metu, писал си такива празнословни глупости, че едва ли и ти знаеш какво си написал, освен "дайте още толкова пари". Ми няма повече пари, бе, няма ! И да има файда няма, щото колкото и да ги изливаш в пясъка, все ще изтичат.

Проблема на здравеопазването е системен ! Дизайна на здравната система е сбъркан. И съм обяснил основните проблеми. И съм дал техните решения.

Специално за теб ще обясня пак, защо трябва да се смени начинът на набиране на средства, от осигуровки плащани при заплатите, към косвен данък. Защото сегашният начин произведе 30% здравно неосигурени. Малко ли ти се вижда ?

Може ли система, която набира само половината от приходите си, според замисълът си, която оставя 30% извън себе си, която е довела болници до фалит, да е добра и въобще работеща ? Ми очевидно не работи и няма как да работи с този дизайн, който създава проблемите, а не ги решава. Трябва коренна промяна на здравната система. И съм посочил каква.
11 Октомври 2017 18:46
Като източник, аз посочих и соча част от едни 15 000 000 000, които в момента се изплюскват от корупцията.

Пример за фантазно мислене ! Първо, от де знаеш каква сума отива "за корупция" (каквото и да означава това) ? Звездите ти го говорят ? После, да приемем, че има някакви пари "за корупция". Как ще вземеш, например комисионните, които ще бъдат преведени директно в някоя офшорка, за покупката на самолетите ? Как ще вземеш 20-те лева на катаджията ? Като как ще стане на практика ? Или викаш ти си пееш костовистките клишета, без дори да се замисляш какво точно пееш ?
11 Октомври 2017 18:53
kаily
11 Октомври 2017 17:58
За какъв "достъп" се препирате, че ми стана интересно?
Кайли, не разбрах с какво точно не си съгласна?

Единият казва, че по татово време здравеопазването беше достъпно за всички и всички ходеха на лекар когато и където си поискат директно и без направление, а другият казва, че това не е вярно, щото не всички са имали достъп до правителствена болница и ето как днешния недостъп е равен на тогавашния.

Питам да ми дадеш някакви числа колко се харчи м здравеопазването ако се прави профилактика на болестите и колко ако се чакат болестите да напреднат и тогава да се лекуват.

Разбрах.
Пей давате да съчинявате "решения" на несъществуващи "проблеми".

Днешният ред за постъпване в болница е същият, както по "татово".
Тогава - участъкови лекари издават "зелени картончета" (вече не помня как се казваше дикимента), днес - джипки издават направления.
Да, днес не можеш да легнеш планово и безплатно без направление.
Гадовете са ти взели самоинициативата и са включили общопрактикуващия лекар в криминалната си схема.
Не ги е срам!
Ето, заклеймих ги.
Но бихте ли ми посочили поне един, само един, случай на отказано направление?
За болница!
Няма.
Затова и аз отказвам да губя време за дирене по втория ти въпрос.
Изобщо не ме интересува какви биха били числата при несъществуваща ситуация, сравнени с тези при несъществувала и съпоставени с теоретично невъзможна.
Не че не ме интересува напълно, но гениалността задължава
11 Октомври 2017 19:17
Neopol
11 Октомври 2017 18:46
"Като източник, аз посочих и соча част от едни 15 000 000 000, които в момента се изплюскват от корупцията."

Пример за фантазно мислене ! Първо, от де знаеш каква сума отива "за корупция" (каквото и да означава това) ? Звездите ти го говорят ? После, да приемем, че има някакви пари "за корупция". Как ще вземеш, например комисионните, които ще бъдат преведени директно в някоя офшорка, за покупката на самолетите ? Как ще вземеш 20-те лева на катаджията ? Като как ще стане на практика ? Или викаш ти си пееш костовистките клишета, без дори да се замисляш какво точно пееш ?

Това вече са питания по същество!
Малко излизат от темата, но нищо. Теми много.
Въпросите са базисни
11 Октомври 2017 19:18
*
11 Октомври 2017 22:34
*
11 Октомври 2017 22:53
*
12 Октомври 2017 00:43
***12 Октомври 2017 01:53
*
12 Октомври 2017 13:18
*
12 Октомври 2017 13:37
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД