:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правната комисия одобри бонусите за спецсъдиите

СНИМКА: БГНЕС
Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов (с очилата) обясни на депутатите, че "подобно стимулиране няма за нито един друг орган на съд и прокуратура независимо от тяхната натовареност".
С почти пълно единодушие парламентарната правна комисия одобри на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се дават бонуси до 6 заплати годишно на съдиите, прокурорите и следователите от спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Поправките бяха предложени от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", а при гласуването вчера ги подкрепиха и депутати от БСП. Мотивът на вносителите да стимулират само определена категория магистрати е, че трябва да бъдат обезпечени кадрово и материално специализираните юрисдикции.

"Подобно стимулиране няма за нито един друг орган на съд и прокуратура, независимо от тяхната натовареност", изтъкна шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов при обсъждането. И посочи, че за да се оправдаят очакванията на депутатите, че магистратите ще взимат бонуси според резултатите от работата им, трябва в закона да се запише дефиниция за резултат. "Резултат може да се изтълкува като постановена осъдителна присъда и така да ги стимулираме да постановяват повече осъдителни присъди", предупреди заместничката на Панов Павлина Панова. Тя се усъмни, че предложеният от депутатите подход ще накара магистратите да търсят назначения в спецсъдилищата и спецпрокуратурите по чисто кариеристични подбуди. Зам.-главният прокурор Мария Шишкова пък обърна внимание, че парламентът трябва ясно да каже кой ще определя критериите, по които магистратите могат да получат допълнително възнаграждение - пленумът или колегиите на Висшия съдебен съвет.

Съображенията на представителите на съдебната власт стреснаха депутатите, които обещаха да прецизират внимателно предложението си.
717
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД