:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът започна голямото харчене на бюджетния излишък

Само за ден министрите раздадоха 300 млн. лева за пътища и за чиновници
БГНЕС
И Бачковският манастир получи вчера допълнителни средства за ремонт наред с големите инфраструктурни проекти, което е похвално. Но големият въпрос е защо правителството не планира отрано такива разходи и не ги включва навреме в бюджета.
Традиционното голямо есенно-зимно форсиране на бюджетните харчове е в ход. Вчера правителството реши да раздаде близо 300 млн. лева за допълнителни разходи - основно за строителство и ремонт на пътища, но и за назначаване на нови чиновници.

Още миналия месец министърът на финансите даде официален старт на масираното харчене. В отчета, който той представи пред парламентарната финансова комисия, бе записано, че бюджетният излишък, който през август бе 2.151 млрд. лв., вече е намалял със 100 млн. лв. и че "топенето" му ще продължи, така че в края на годината да бъде достигнат планираният дефицит - 1.4% от брутния вътрешен продукт. Това означава, че в оставащите седмици до Нова година държавата ударно ще харчи милиарди левове.

С вчерашното отвързване на "кесията" най-голямата сума - 158 милиона лева, ще отиде за изграждане на 15-километровата отсечка Калотина - Драгоман, за която вече са осигурени 47.374 млн. лв. по механизма на ЕС "Свързана Европа". Отсечката е част от трансевропейския коридор Лондон - Будапеща - Белград - Ниш - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път между Западна Европа и Близкия и Средния изток.

Правителството отпусна вчера и 35 млн. лева за няколко жп проекта. Парите ще бъдат преведени на държавната компания НК "Железопътна инфраструктура" за приключване на реконструкцията и електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград, рехабилитацията на жп инфраструктурата по линиите Пловдив - Бургас и Септември - Пловдив, изграждането на интермодален терминал в Пловдив и развитието на възел София.

Други 19.2 млн. лв. по бюджета на транспортното министерство се отпускат за съфинансиране на няколко големи европроекта - четири на НК "Железопътна инфраструктура", два на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" и един на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Общата стойност на тези транспортни проекти, които ще се финансират от механизма на ЕС "Свързана Европа", е 794 млн. лева. Те са част от водните и жп трасетата по основната TEN-T мрежа на ЕС.

Крупна сума от 85 млн. лв. ще получи и община Варна, реши правителството. Парите са за изграждане на бул. "Васил Левски" в участъка от ул. "Подвис" до ул. "Девня" и за пробив на бул. "Сливница" от бул. "Ян Хунияди" до бул. "Атанас Москов".

Осигуряват се и 310 хил. лв. допълнително към бюджета на Министерския съвет за ремонт на Бачковския манастир "Успение Богородично", свързан с отвеждането на дъждовни води извън района на църковната сграда.

Държавната агенция "Електронно управление" ще получи 500 000 лв. за допълнителни разходи във връзка с попълването на свободни работни места. И Комисията за защита на конкуренцията ще получи допълнителни пари за нови кадри. Сумата от 230 100 лв. е за "подбор на висококвалифициран персонал".

Комисията за защита от дискриминация пък ще вземе 125 000 лв. за изплащане на обезщетения по Кодекса на труда на членовете на комисията, чийто мандат свършва тази година.

Други 500 000 лв. ще получи Министерският съвет, за да изплати компенсации на чиновници, освободени поради "структурни промени в състава на правителството и на областните администрации".



ПОРОЧНО

Масираното харчене на бюджетни средства в края на годината редовно е повод за критики към управляващите. С времето се утвърди порочната практика дълги месеци държавата да стиска най-важните си разходи - капиталовите, вместо ритмично да ги инвестира и така да насърчава икономическия ръст. Вместо това почти през цялата година планираните инвестиции се задържат и създават илюзията за голямо превишение на приходите над разходите, т.е. за бюджетен излишък. След това започва трескаво харчене и по Коледа излишъкът изчезва напълно.



СЪМНЕНИЯ

България закъснява с изграждането на магистрала между Калотина и Околовръстното шосе на София. Наскоро в Сърбия бе открит участъкът от Пирот до Димитровград от строящата се магистрала към Ниш. Очаква се до месеци да бъде готова и отсечката от Пирот до Ниш. Така от Осло до Истанбул единствената "тапа", която не е магистрала, ще остане пътят от Калотина до София. Едва в началото на септември АПИ обяви две обществени поръчки за модернизация на трасето. Едната е за участъка Калотина - Драгоман, който представлява автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, и множество съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за преминаване на едри бозайници. Другата поръчка е за разширяването на близо 17 километра от Драгоман до Сливница с прогнозна стойност от 117 млн. лв. Този участък ще се строи със средства от държавния бюджет. Очакванията са магистралата София - Калотина да бъде готова до две години след осигуряване на финансирането. Вчера обаче Медиапул разкри, че пътната агенция е променила "в крачка" някои условия в двете поръчки, като заради промените сроковете за подаване на оферти са удължени. Заради подобни корекции АПИ провали търг за 250 милиона лева за тунел "Железница". Агенцията за обществените поръчки излезе с решение, че процедурата е опорочена, и търгът бе анулиран.
5
1500
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
11 Октомври 2017 21:50
ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАНЕ - френски ли беше този филм ?!?
12 Октомври 2017 09:23
ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАНЕ - френски ли беше този филм

Пазолини е италианец.
12 Октомври 2017 09:41
Що снимката е на чорчик?
Редакторе, а?
12 Октомври 2017 11:35
Мдаааа...300 000 000 лв. Пуффффф за отрицателно време,после още през зимата се започва чуденето-"Абе тука нали са похарчени едни милиони,ама път пак няма..."
А болниците дето уж били със 75% "държавно" участие....,хеле пък и Врачанската областна болница с тези "чутовни","огромни",'стряскащо кошмарни" за Министерството(държавното!) на здравеопазването 13 000 000 лв. дълг???!!!
12 Октомври 2017 12:05
Бюджетен излишък - новото име на корупцията !
Всеки нормален икономист говори за излишък, когато си е удовлетворил всички потребности и харчове. Така ли е у нас ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД