:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търси се виновникът

ACT Фестивал за свободен театър* наближава с осем провокативни спектакъла и с българска премиера
Снимки: архив на организаторите
Сцена от танцовия пърформанс "Ф63.9"
От 11 до 17 ноември в София



Върху осем представителни за родната свободна сцена спектакъла, създадени през последната година, ще привлече зрителското внимание седмото издание на ACT Фестивал за свободен театър. То ще се проведе от 11 до 17 ноември в София, а темата, на която е посветено - "Временна реалност", иска да ни напомни, че всеки миг е откритие. Форумът вече се наложи като ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена.

Родната секция включва едно премиерно заглавие. Това е черната комедия "Джордж Каплан" от Фредерик Зонтаг, която през 2016 г. оглави селекцията на "Юродрам" за франкофонски текст. Режисьор е Димитър Узунов, а в ролите публиката ще види Ина Вангелова, Живко Джуранов, Нейтън Купър и други.

В типичния си стил авторът се заиграва с теории на конспирациите и по увлекателен начин въвлича публиката в истинско интелектуално забавление. Пиесата, състояща се от три действия, изследва политическото значение на митовете и влиянието, което оказва Холивуд върху това как масово се гледа на световната геополитика. Алфред Хичкок, оказва се, е участник в международен заговор, а спасението на човечеството зависи от една кокошка.

В рамките на фестивала ще бъдат показани две документални постановки. Едната - "Лоши деца" (театър "Реплика") - се базира на едноименната творба на румънката Михаела Михайлов. Режисьорът Благой Бойчев акцентира на много актуалната напоследък у нас тема за насилието в училище като болест на обществото. В центъра на интригата е дете, станало жертва на побой от страна на съученици. В канавата на представлението са вплетени документални интервюта, които екипът е събрал от родители, учители и ученици от няколко столични училища. Излагайки три гледни точки (на учителката, майката и детето), спектакълът търси отговор на въпроса "Кой носи вината?".

Втората документална постановка е вербатим пърформансът "Поколение Ь" (Студио за документален театър Vox Populi). Режисьорката Неда Соколовска поставя във фокуса родината ни във времето на преход. Онзи несигурен и противоречив отрязък от време - между 1989 г. и 1997 г., оказал се определящ за формирането на тогавашното подрастващо поколение.

Публиката е поканена още на пърформанса Shamebox на "Брейн Стор Проджект", на драматично-романтичния танцов моноспектакъл на Галина Борисова "Тук долу всички люляци умират", както и на съвременния танцов пърформанс "Ф63.9" (Фондация "Арт Линк", Derida Company). Почитателите на новите театрални форми ще могат в най-буквалния смисъл да се включат в интерактивния сетивен концерт "Тишинавтика" (съвместна продукция на "Театър на сетивата София" и "Институт за изследване на тишината"). За втора поредна година във форума ще участват гостуващи трупи от чужбина, които ще представят четири премиерни за България спектакъла.

----

*АСТ e абревиатура, произлизаща от "Асоциация за свободен театър", но и с друго значение, свързано с английския, поясниха организаторите. Бел. на ред.)

 Галина Борисова в моноспектакъла "Тук долу всички люляци умират"
552
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД