:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мръсните дизелови коли от Германия заплашват Източна Европа

Автопроизводителите смятат да ги изкупят от собствениците им заради борбата за чист въздух. Но дали след това ще ги пратят за скрап, или ще ги продадат на търговците на коли втора ръка?
Скандалът с "Фолксваген" предизвика германските власти да се задействат заради мръсния въздух в страната.

Европейската агенция по околна среда съобщи, че почти половин милион европейци от 41 страни са починали преждевременно от заболявания, свързани с фините прахови частици във въздуха на континента през 2014 г. От тях 399 000 души са жертвите на мръсния въздух в страните от ЕС. България е сред страните с най-висок дял фатално засегнати от фините прахови частици, наред с Полша. Най-много преждевременни смъртни случаи са регистрирани в страните с най-многобройно население като Германия, Италия, Полша, Великобритания и Франция, в доклада се изтъква, че най-силно е вредното въздействие в Централна и Източна Европа, където концентрацията на опасни елементи е най-висока. Сред страните с най-мръсен въздух са посочени България, Косово, Македония, Сърбия, Полша и Унгария.

Именно подобни проучвания и т.нар. скандал "Дизелгейт" заради инсталирания от "Фолксваген" софтуер, който не отчиташе истинските нива на вредни газове, накараха т.г. Германия да се задейства и



да приеме нова стратегия за по-чист въздух



Това ще е най-вече за сметка на дизеловите автомобили, които са един от основните замърсители. През август се състоя Среща на върха между германски политици и ръководителите на компаниите - производители на автомобили. На форума присъстваха ръководителите на "Фолксваген", "Ауди", "Порше", BMW, "Даймлер", "Опел" и дори дъщерната фирма на американския гигант "Форд". С тях разговаряха премиерите на провинции, където има големи автомобилни заводи - Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. След срещата ръководителят на "Даймлер" Дитер Цече обяви, че компанията му ще намали емисиите от азотен оксид на 3 милиона коли Mercedes-Benz в Европа, от които 1 милион са само в Германия. Сдружението на автоиндустрията (VDA) предварително обеща да съкрати вредните емисии, като модернизира програмното осигуряване на 5.3 милиона дизелови автомобила. Новият софтуер за управление на двигателя трябва да направи по-ефективни филтриращите системи и да намали емисиите от азотен оксид с 25-30%. Но германският министър на околната среда Барбара Хендрикс коментира, че тези планове могат да са само първа крачка, защото е необходима по-цялостна техническа промяна на колите.

Малко преди това социологическата агенция Emnid публикува свое проучване, според което германците започват да губят доверие в автокомпаниите си. Според друго проучване 73% от германците искат политиците им да се държат по-твърдо спрямо автоиндустрията по проблема със замърсяването на въздуха, особено в градовете. През юли т.г. продажбите на дизелови коли са намалели в Германия с почти 13% на годишна база и делът им в най-големия автомобилен пазар в Европа е намалял на 40.5%. В момента почти всеки трети автомобил в Германия е дизелов и провинциалните правителства искат федералната власт в Берлин да отпусне финансови стимули, за да се разделят комерсиалните превозвачи със старите дизелови модели. Натискът расте и след решение на съда в Щутгарт, който позволи от рамките на града в определени дни да бъдат отстранени дизелови коли, които не покриват стандартите за вредни емисии. Подобна крачка може да предприемат и други градове.

Като цяло дизеловите автомобили хич не вървят в момента на пазара, твърдят в полската автокъща Global Imports от Гданск, се казва в репортаж на "Дойче веле".



Все повече бягаме от дизела,



казва търговец и добавя, че фирмата внася вече много рядко дизелови коли. "Ако въобще, то тогава предимно от Германия и лично шефът ги поръчва", добавя служителят. Търговците на автомобили втора употреба обаче не изключват едно очаквано събитие да промени нагласите. Става въпрос за обсъжданата в момента в Германия нова екологична премия за връщане на старите дизелови автомобили. "В бранша много се говори за това", казва автотърговец от Гданск. Никой засега не знае как новата премия у съседите ще повлияе на полския пазар за стари коли. "Засега всички изчакват", допълва той. По данни на полски журналисти, заети в бранша, собствениците ще започнат да получават въпросната премия чак след като по-голямата част от старите дизелови автомобили вече е предадена за скрап. "Фолксваген" и "Ауди" обещават да изплащат до 10 000 евро за подмяната на стара с нова кола - една невероятна сума за поляците.

BMW, "Мерцедес" и "Тойота" също се готвят да изплащат по 2000 евро за стара дизелова кола (на поне 7 години или повече) по екологичния стандарт ЕВРО 4, без обаче да унищожават върнатите коли. В тази връзка много полски издания пишат, че е много вероятно тези автомобили да попаднат първоначално на полския пазар. Миналата година BMW е заемала шестото място сред най-търсените коли от полските автотърговци. "Тойота" и "Мерцедес" са били съответно на девето и десето място в тази класация. От 2011 г. полският пазар за автомобили втора употреба расте постоянно. Само през последните три години е отчетен ръст от 25%, сочат данните на Полското сдружение на автомобилните фабриканти (PZPM). Новите регистрации се разпределят така - две трети са коли втора употреба и 1/3 нови коли.

Годишно в Полша биват регистрирани по 1.5 милиона лични автомобила, като над половината от тях (54%) са коли на възраст над 10 години, които съответно нанасят сериозни поражения на околната среда. Колкото до това, че



Полша е и транзитна страна за много стари автомобили,



отиващи още пo на изток - включително и в България, е факт, който не тревожи особено полските търговци на употребявани автомобили. "Основният въпрос е фактическата реализация на тази екологична премия в Германия. Ако старите дизелови автомобили не трябва да бъдат предавани за скрап, ще бъдем изправени пред сериозен проблем", казва председателят на PZPM Якуб Фарис. Той обаче не вярва, че Берлин ще прехвърли екологичния проблем с дизеловите автомобили на няколко километра източно от река Одер, по която преминава границата с Полша. Ясно е обаче, че дизеловите автомобили, произведени между 1992 и 2009 г.(ЕВРО 1 до ЕВРО 4), ще заминат за Източна Европа, ако не подлежат на задължително унищожаване. Там няма ограничения за тях и те ще могат да се движат напълно редовно. "Тези коли ще поевтинеят значително, което ще ги направи много търсени в Полша. "Стотина хиляди 7-годишни дизелови автомобила няма да бъдат някаква голяма драма. Но един милион стари дизелови модели ще бъдат истинска катастрофа", допълва Фарис. Той очаква този остарял автомобилен парк да подбие цените не само на автомобилите втора ръка, но и на новите коли.

Всъщност Източна Европа става все по-важна за производителите на автомобили. На фона на провеждащото се автомобилно изложение в германския град Франкфурт на Майн (IAA) европейските автомобилопроизводители разчитат на източната част на континента, където все повече хора са достатъчно богати, за да си позволят собствена кола. "Изтокът е този, който в действителност движи Европа", коментира браншовият експерт Лоран Петизон от AlixPartners. Само през първите три месеца на т.г. продажбите на автомобили там нараснаха с 14% на годишна основа до близо 700 000 превозни средства, сочат данни на фирмата за пазарни проучвания Jato. За същия период Полша отчете увеличение на продажбите с 15.5 % до 277 000 коли, което я прави седмия по големина автомобилен пазар в Европа. За цялата 2017 г. се очаква продажбите да достигнат нов рекорд от 1.3 милиона в региона, простиращ се от Естония на север до България на Черно море, което е растеж от 10 на сто на годишна основа. "Икономическият растеж в региона и липсата на насищане на пазара на моторни превозни средства са фактори, подпомагащи растежа на изток", отбелязва експертът Фердинанд Дуденхьофер от Центъра за автомобилни проучвания към Университета на Дуисбург-Есен. Особено в Румъния и България, които са членки на ЕС само от 10 години, има още много възможности за догонване, смята Петизон. Продажбите се увеличават заедно с нарастването на инвестициите на автомобилостроителите в заводи в региона, където огромни мултинационални компании преследват по-ниските разходи за труд, отколкото в Западна Европа. Чешката "Шкода", която е собственост на "Фолксваген", далеч не е единственият производител, приютен от Изтока, но остава най-големият играч на пазара с дял от 17% от общите продажби. Конкуренцията обаче идва от марката "Дачиа" на "Рено-Нисан", чието присъствие в региона е фактор в избора на някои купувачи. За разлика от Западна Европа източноевропейските пазари все още не са достигнали зрялост, така че там потребителите продължават да са "любопитни към всичко, излизащо на пазара", отбелязва Майкъл Коул, директор на Kia за Европа.

Регионът все пак не е изцяло извън синхрон със западните си съседи. След скандала с манипулирането на емисиите делът на продажбите на дизелови коли се сви до 37% спрямо 40% година по-рано (при 60% пазарен дял за бензиновите). За първи път от 2009 г.



продажбите на бензинови автомобили изпревариха



тези на дизелови машини на Стария континент, сочи статистика на асоциацията ACEA. За първите шест месеца на т.г. търсенето на бензинови коли се е повишило от 45.8% на 48.5% от общия пазар, а интересът към нафтовите возила е спаднал с почти четири пункта. По този начин за първи път в последните осем години клиентите избират по-често бензинови предложения, отколкото дизелови, като се очаква тенденцията да се запази и до края на годината. Най-вероятно, погледнато от по-далечен план, ситуацията ще остане непроменена и през следващите години, тъй като все повече производители обявяват намеренията си да се откажат от развитието на дизеловата технология за сметка на електрифицирани машини. Големият проблем обаче най-вероятно ще дойде, когато страни като Германия започнат да прилагат своята стратегия за ограничаване на автомобилите с дизелов двигател. Освен това други западноевропейски страни като Франция, Дания, Норвегия също заявиха, че ще забранят дизеловите коли, като редица големи градове вече въведоха подобни ограничения от 2025 г. Кметовете на Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина заявиха, че въвеждат забраната заради подобряване на качеството на въздуха. Пpoдaжбите нa нoви aвтoмoбили c дизeлoви или бeнзинoви двигaтeли щe бъдат зaбpaнeни във Beликoбpитaния oт 2040 г. в oпит cтpaнaтa дa нaмaли зaмъpcявaнeтo нa въздyxa. Дори Китай вече проучва кога да забрани производството и продажбата на автомобили, използващи традиционни горива. Шведският гигант "Волво" обяви, че ще произвежда само електрически и хибридни автомобили от 2019 г. и няма да проектира нови модели, задвижвани от изкопаеми горива. Всичко това неминуемо ще засегне цяла Европа и най-вече по-бедните страни на Изток, които според редица експерти могат да бъдат буквално "залети" от стари дизелови автомобили. Това на свой ред неминуемо ще доведе до още по-мръсни нива на въздуха в тези държави, които и без това са в челните места по смъртност и благодарение на изхвърляните вредни газове.



---------------------------

В България се карат най-старите коли в Европа



Българите карат най-старите коли в Европа, показват данни на Европейската асоциация на вносителите на автомобили за възрастта на автомобилите в ЕС през 2016 г., цитирани от агенциите. Средната възраст на автомобилите в ЕС като цяло е била 10,7 години, при над 20 години у нас, показват данните на асоциацията. Така само за 10 години рязко се е вдигнала "възрастта" на автомобилите в Европа, като през 2007 г. средната възраст на автомобилния парк на Стария континент е била около 8 години. Експерти коментират този факт със световната икономическа криза, която е накарала европейците да карат за все по-дълъг период автомобилите си. Средно на 1000 българи се падат около 510 регистрирани автомобила, показват данните на европейската асоциация, при среден показател за ЕС - 573 автомобила на 1000 жители. По актуални данни на МВР около 40 на сто от автомобилния парк у нас през миналата година е бил над 20 години, при общо регистрирани над 4 млн. автомобила в страната, което означава, че около 1,6 млн. леки коли над 20 години са се движили по пътищата у нас. Едва 17 на сто от колите у нас са били под 10 години. От началото на годината до края на август регистрираните нови автомобили у нас са се увеличили с 18,1% на годишна база до общо 19 556 автомобила. Регистрацията пък на екологични автомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат регистрирани 2 474 хибрида (0,08 процента от автопарка) и едва 274 електромобила (0,009 процента от автопарка). Най-нови коли в ЕС карат белгийците - средно на 7 години, отчитат от асоциацията на автомобилните производители. В Дания, Великобритания и Германия възрастта на автомобилите е средно 8 години, във Франция - 9, Италия - 10, Испания - 11, Португалия и Финландия - по 12 години. Освен в България с регистриран над 20-годишен автопарк, най- стари автомобили като цяло са отчетени в Полша - 17 години, Латвия и Литва - 16 години, Румъния - 15 години, Унгария, Чехия и Гърция - по 14 години и др. Повече от половината коли в ЕС са с бензин - 56%. Около 40 на сто са автомобилите на дизел и едва около 4 процента - с алтернативни горива.

В ЕС през миналата година са били регистрирани над 260 млн. нови леки автомобила, както и около 40 млн. товарни, като по този показател общността е световен лидер пред САЩ, Китай и Япония.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Дитер Цече, директор на "Даймлер", Матиас Мюлер - шеф на "Фолксваген", Матиас Висман, президент на Асоциацията на автопроизводителите, и Харалд Крюгер, директор на BMW, обявиха, че на 5 милиона дизелови коли ще бъде сменен софтуерът за сметка на производителите.
 Холандия ще стане първата държава, в която продажбата на дизелови и бензинови коли ще е забранена от 2030 г. Хората там ще трябва масово да преминат на електромобили.
 Демонстранти протестират в Берлин, където през лятото се състоя срещата между представители на германската автомобилна индустрия и политици. Причината е огромният скандал с фалшифицирания софтуер на дизеловите коли, както и признанията за действащ картел на водещите автомобилни гиганти в страната.
27
2886
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
17 Октомври 2017 20:04
Друго си е да се кара 10-20 годишна дизелова кола без филтър за твърди частици и катализатор.
17 Октомври 2017 20:07
Електромобили, та електромобили.. станат ли масови и ще има режим на тока.. и аварии постоянно.
17 Октомври 2017 20:19
Все повече бягаме от дизела

Мы с товарищем вдвоем
работали на дизеле.
Я мудак и он мудак -
у нас дизель спиздили...

(руска частушка)
17 Октомври 2017 20:35
България отдавна не е от заплашените, а от териториите, ИЗЦЯЛО ОКУПИРАНИ от трошките на стара Европа, включително от МРЪСНИТЕ дизели! (Декларирам пълна ипса на конфликт на интереси - карам бензинова ХОНДА!) Българите сме глупави хора - отдавна-отдавна можехме да имаме АЕЦ БЕЛЕНЕ на добра цена, която хем да бек-ап базова на базовата АЕЦ Козлодуй (а/ в случай на, не дай Боже, ЧЕР лебед на неговата площадка, и б/ за след изтичане на лайф-сайкъла на 2-та хилядника!), хем нощно време да зарежда БЕЗ ПАРИ електрическите коли, които българите масово да карат! Даже можеше и в България да си ги правим електромобилите - имаме сега, ама неясно с каква цел, клъстер ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, ама не съм чул нещо да са направили! Ама, ние избрахме ФПТ да дишаме, скъп и прескъп ток на американските ТЕЦове да плащаме, и същевременно да тровим старозагорци и целия въздушен басейн там със сернистите димове на тези ТЕЦове!
Изобщо малък народ сме, но за сметка съставен от изключително ПРОСТИ хора! И лошото е, че ще е все така - ЗАВИНАГИ, пардон, до ОКОНЧАТЕЛНОТО ни затриване като народ! Не е далеч във времето!
17 Октомври 2017 20:53
СВЕТОСЛА АБРОСИМОВ


Не вярвам авторът да си е сменил джендъра. По вероятно дежурният редактор да е заспал или да е прекалил с някои течности.
17 Октомври 2017 21:08
Нашите управници лесно ще решат проблема със увеличеният /евентуално/ внос на дизелови автомобили втора употреба.Моментално ще вдигнат цената на нафтата.Даже няма много да се замислят!
17 Октомври 2017 21:13
Европейската агенция по околна среда съобщи, че почти половин милион европейци от 41 страни са починали преждевременно от заболявания, свързани с фините прахови частици във въздуха на континента през 2014 г.


Заради мръсните дизелови коли от Германия?
17 Октомври 2017 21:46
По вероятно дежурният редактор

редактор!?
17 Октомври 2017 22:00
Ама, ние избрахме ФПТ да дишаме, скъп и прескъп ток на американските ТЕЦове да плащаме, и същевременно да тровим старозагорци и целия въздушен басейн там със сернистите димове на тези ТЕЦове!

Пропускаш радиационното замърсяване с уран.
Технологично неграмотното население не знае, че топлоцентралите на въглища са от 5 до 10 пъти по големи източници на радиационно замърсяване в сравнение с атомните централи . А нашите въглища в маришкия басейн са си доста богати на уран

17 Октомври 2017 22:02
Е, те при нас са доста по-мръсни, щото режеш всичко излишно. Ама не знам и колко е оправдано да вземеш дизел на 15 години, че и повече, освен да изучаваш инженерната мисъл, като разбереш, че един ЕГР клапан струва колкото колата, примерно, а като махнеш това и онова, разходът ти почва да гони бензиновия. Където поне имаш много по-малко грижи.
17 Октомври 2017 23:08

Даскал Цеко
17 Окт 2017 20:19
Мнения: 6,759
От: Tuvalu
Все повече бягаме от дизела

Мы с товарищем вдвоем
работали на дизеле.
Я мудак и он мудак -
у нас дизель спиздили...
(руска частушка)


..Bobby thumbed a diesel down, just before it rained
It rode us all the way to New Orleans..

(частушка изпята от Janis Joplin и други)
18 Октомври 2017 01:24
Старите коли в Бълхария - видими резултати от управлението на ОПГ БайХой...
18 Октомври 2017 01:25
Абе, съвсем доскоро, същите тези производители на автомобили ( не че VW може да се сложи в категорията "автомобил" ни проглушаваха ушите колко са екологични дизеловите мотори - даже много по- от бензиновите . А малко преди това един от шефовете на VW се беше изцепил , че хибридите нямали никакво бъдеще ...
18 Октомври 2017 02:02
В момента тече маркетингова кампания за очерняне на дизелите, но това засяга изключително леките автомобили. Надали в обозримо бъдеще ще видиме товарни камиони, селскостопански машини, кораби и локомотиви като електрически....Айде последните две могат и имат и сега електрически алтернативи, но напр. закъса ли жп композиция на някой баир, пращат дизелова, а не електрическа машина да помага. А за военните не си и мисля, че ще поемат към електриките! Ще бъде голям майтап танк с батерии и да се изтощят в най решителния момент! А и какъв капацитет трябва да имат тия батерии!?! Айде времето за зареждане може би ще го съкратят в някакви приемливи граници, но я си представете ситуацията когато батериите на евентуалния танк се зареждат, а противника атакува... абе голям майтап ще падне с тия електромобили и хибриди! За съжаление на мой и ваш гръб, а други ще се кефят на нашето нещастие!
18 Октомври 2017 09:14
Технологично неграмотното население не знае, че топлоцентралите на въглища са от 5 до 10 пъти по големи източници на радиационно замърсяване в сравнение с атомните централи . А нашите въглища в маришкия басейн са си доста богати на уран


Да, ма това е затворен цикъл, изчерпваш залежите на въглища и почваш да копаш уран на същото място. През това време от зародиелите се на мястото гробища се генерира петрол. После пробиваш земната кора и стигаш до тежки метали. Накрая на мястото остава червеева дупка, през която енергоефективно можеш да пътуваш до обратната страна на Земята.
18 Октомври 2017 09:42
Регистрацията пък на екологични автомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат регистрирани 2 474 хибрида (0,08 процента от автопарка) и едва 274 електромобила (0,009 процента от автопарка).

Много се чудя защо към екологичните не се прибавят и тези, които изполват CNG или LPG?!?
Защо, примерно, отоплението на природен газ ( пропан-бутан) да се счита за екологично, а автомобилът, който също го използва - не?
18 Октомври 2017 10:41
Дивотии. Кой в БГ си купува дизел на 20 години да му харчи 15-20 на 100 градско?? Купува се Бензин и се кара на газ, и по този показател сме супер. Дизелите, доколкото ги има са сравнително нови и служебни автомобили. А запрашаването иде от тецовете и домакинствата на кюмюр и дърва. За справка в "елитния" столичен квартал Редута зимата всяка вечер си гори по една гора. На има няма километър два по права линия от центъра. И те така.
18 Октомври 2017 11:33
Днес настигнах един "Фолксваген Голф". Задният му капак бе покрит със сажди от дизеловия дим. Беше трудно да се забележи, че оригиналната му боя е била ярко червена. След като подобни коли са по улиците ни, не виждам с какво повече дизеловите коли от Германия могат на ни заплашат. Да не говорим за камионите, автобусите, които бълват черни кълба дим от ауспухите си.
18 Октомври 2017 12:37
Много се чудя защо към екологичните не се прибавят и тези, които изполват CNG или LPG?!?

Електромобилите са много "иновативен" продукт и там могат да се надуят безумно цените. А за тези - какво да надуват, когато отдавна са ясни.

П.П. Само за екологията - производството на "чистите" ел.автомобили и техния консуматив "батерии" е толкова мръсно, че даже ни карат да си събираме домашните батерийки на специални места. Но то това е същото като с много други "екологии" - гледа се ползата от крайния продукт, но не и от процеса на създаването и на поддръжката на функционирането му.
18 Октомври 2017 15:38
Има начини да се намали пушенето на старите дизели .Единият е вграждането на газова уредба като двигателя започва да работи едновременно и със двете горива.Другият е със добавянето на водородна клетка.Отделеният от електролиза на водата водород се изгаря едновременно със нафтата.И двата начина оптимизират горивният процес но не могат да постигнат чудеса със повишеният разход на гориво обусловен от естественото износване на двигателя
18 Октомври 2017 17:06
Само германските дизели ли са лоши?
Щото моето рено също е дизелче, на 9 години...
И не си го давам
18 Октомври 2017 18:26
inventus
18 Октомври 2017 15:38
Някакви линкове, материали за ограмотяване за първия начин? Живо ме интересува темата и моля за помощ! Стигнах до там, че ме отказаха поради причината, че двигателя се съсипва за отрицателно време. Но източника не бе благонадежден!
18 Октомври 2017 20:20
технология HPDI является относительно новой схемой, которая позволяет добиться высокоточной комбинированной подачи дизельного топлива и газа метана, при этом соотношение замещения солярки газом достигает отметки 95% газа к 5% дизтоплива. В основе решения лежит особая форсунка, которая способна последовательно впрыскивать газ и солярку. Другими словами, один инжектор сначала подает в цилиндр небольшую порцию дизтоплива, а уже затем происходит основной впрыск метанового заряда. — Источник: http://krutimotor.ru/gbo-na-dizelnyj-dvigatel/
18 Октомври 2017 20:28
Симчо, много благодаря! Но ставаше дума- грешката е изключително моя, за пропан- бутан! Инсталацията е много елементарна, ползват се редуктор изпарители от едно време ( от карбураторните двигатели). Та инфото ми трябва за комбинацията дизел- пропан/бутан. Още веднъж искам да благодаря за отзивчивостта.
18 Октомври 2017 21:21
Преди много години в Бургасбус /тогава ДАП/ проведоха много успешен експеримент със автобусите Икарус на които поставиха обикновенна газова уредба за сгъстен газ пропан бутан.Газа се подаваше във всумкателните колекторни тръби на двигателя.Мисля че беше регулирано до около 30% газ останалото нафта.Икарусите хвъркаха като жигулита и не пушеха.Не знам защо го изоставиха.Наскоро четох че някъде са възобновили идеята но общо взето на същия принцип.Това за което пише колегата Симчо е съвсем ново решение и е свързано с подмяна на части на двигателя.По модерното решение е със водородна клетка.Всъщност във един електролизер се произвежда водородно кислородна смес със точно определено съотношение.Това се постига като се подлага на електролиза точно определен електролит/най често 22% разтвор на калиева основа .Дебита на тази газ в зависимост от оборотите на двигателя се регулира чрез напрежението като регулатора на напрежение е свързан със дроселовата клапа или рейката на помпата ако е дизел.Регулатора на напрежение е рамките на 5 до 12 волта.Черпи много ток и някога се налага поставянето на второ динамо/генератор/. Със всичките произтичащи от това загуби.
18 Октомври 2017 21:36
Много благодаря за инфото!
За хората любопитни по темата, един малък анонс...
http://www.autorm.ru/info/ispolzovanije-smjesi-propana-i-dizjelnogo-topliva.html
Това според мен е най добрия в смисъл евтин и приложим начин за продължаване живота дизеловите ДВГ-та. В тях има още много хляб и съвсем незаслужено се канят да ги пратят в пенсия, специално за леките МПС.
19 Октомври 2017 15:13
А бай Тотя пледираше за дизелизация. Кой коварен враг го е подвел?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД