:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Темида брои всеки ден грешниците сред своите

Съдия хванат при нощно преследване с полицията, прокурор краде ток и склонява към секс, друг държавен обвинител дава логистична подкрепа на охранителна фирма, трети проследен да пие цял ден, четвърти да се заканва във "Фейсбук", пети спасява съпруг от проверка ...
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В столичната Съдебна палата пристигат случаите на магистрати, срещу които се образуват не само досъдебни, но и съдебни наказателни производства.
Почти не минава ден, в който да няма разкритие на българската прокуратура за някой магистрат, и то с твърдения за техни прегрешения, включително и дори често за чисто битови неща - дали ще бъде по подозрение за бракониерски лов, кражба на ток, склоняване към секс, пиене в работно време, закани във "Фейсбук" и какво ли още не. В България има общо около 4000-5000 съдии, прокурори и следователи и както е тръгнало, скоро процентът на тези, за които се искат наказания, за които се образуват разследвания, за които се сипят различни по тежест, естество и истинност обвинения



ще стане твърде притеснителен



Не че и сега не е. Но ако всичко това продължава с тези темпове, наистина съвсем скоро ще се появи основателният въпрос що за прокурори ни разследват и обвиняват и що за съдии въздават справедливост. Последните дни също са белязани от разкрития на самата прокуратура, свързана с магистрати. И то какви.

Съвсем наскоро например главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняване на прокурор от Софийската районна прокуратура, защото срещу него има повдигнати две обвинения - за кражба на ток и за склоняване на млада жена към секс с три лица. От предложението на шефа на държавното обвинение до Прокурорската колегия на ВСС става ясно, че прокурорът К.С. е станал клиент на Специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура. Именно тя е повдигнала и двете обвинения срещу колегата си от районна прокуратура.

Според официалното съобщение К.С. е обвинен, че в периода 14.10.2015 г. - 31.12.2015 г. в гр. София е осъществил "неправомерно въздействие върху уред за търговско измерване на електрическа енергия, в резултат на което е създал условия за непълно отчитане на потребена електрическа енергия от него и неговото домакинство".

Назначената от СЗ "Антикорупция" техническа експертиза пък била установила разлика от 81% между реално консумираната електрическа енергия и отчетената (измерената) еленергия от манипулирания измервателен уред. Заради това му е повдигнато и обвинение за престъпление,



което е известно и като кражба на ток



К.С. бил привлечен като обвиняем и за това, че през 2016 г. при условията на продължавано престъпление е свождал млада жена към съвокупления с три лица . По този случай самата прокуратура обаче не даде повече подробности. Защо ли? Оказа се, че въпросното лице било проверявано още докато било прокурор в друг град, но очевидно тогава за награда е влязъл в редиците на далеч по-престижната Софийска районна прокуратура.

Само няколко дни по-късно и сякаш, за да има баланс в магистратската гилдия, прокуратурата опубличи случай и със съдия. Става ясно, че съдия от окръжен съд в Ловеч е бил задържан, и то не как да е, а след преследване от полицейски автопатрул, докато "се разхождал" с приятел и две заредени пушки в гората с джип. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата, която обяви, че подготвя обвинение, включително и за магистрата. Нещо, което е твърде съмнително като хипотеза, която би издържала после в съд.

Така или иначе бе разказано как инцидентът е станал през нощта. Тогава съдията и спътникът му - шофьор и собственик на джипа, били подгонени от полицейски патрул край с. Бохот, Плевенско. Служителите на МВР започнали гонката, когато установили, че джипът се движи с угасени светлини, но с включен боен фар. Полицаите се усъмнили, че става дума за забранен нощен лов. По тази причина плевенският автопатрул ги подгонил, но те не се подчинили на подадените многократно сигнали и легитимации. В свидетелските показания полицаите твърдели, че неколкократно се изравнявали с водача и викали: "Спри незабавно! Полиция! Стой, ще стрелям!"

Те обаче не спирали. Така се стигнало до



стрелба по джипа със съдията -



първо със стоп патрони, а после и с бойни по гумите.

Съдията и неговият приятел обяснявали, че всъщност излезли на разходка и се изгубили, че полицаите се престарали, че се изплашили, като ги подгонили и си мислели, че са някакви бандити и затова бягали. Според прокуратурата обаче те не можели да обяснят защо са излезли да се разхождат с две заредени пушки. Главният секретар на МВР препратил информацията на главния прокурор Цацаров и от София един обвинител и двама следователи от т. нар. специализирано звено "Антикорупция" посетили Плевен.

На място били установени 2 пушки и 119 бойни патрона, като имало данни, че два са били изстреляни. Затова и били назначени дактилоскопски, ДНК и експертиза за барутни частици, за да се види кой има съпричастност към стрелбата и собствеността на оръжията.

Досега не било повдигнато обвинение на съдията. Прокуратурата дава да се разбере обаче, че ще търси вариант да се търси отговорност за противозаконно пречене на орган на властта да си изпълни служебните задължения. Щяло да се види и дали той е държал оръжие, дали е стрелял и това щяло да се преценява какво ще се прави после. Съществувал и вариантът главният прокурор да иска отстраняването на съдията от съдийската колегия на ВСС.

Всъщност тези случаи бяха



само поредните от нелицеприятните разкрития,



свързани с действащи магистрати, основни прокурори, и то само през последните няколко месеца. Такива, включително и искания за отстраняване и внасяне на обвинителни актове, имаше например за обвинители в Добрич, Варна, Плевен, Благоевград. Дори по някои от тях има развитие от последните дни.

Така на практика част от ръководството на Варненската районна прокуратура бе освободено след неколкоседмични кадрови игри във ВСС. Всичко започна от едно съобщение на прокуратурата, според което било установено, че две прокурорки напуснали работните си места по обяд и отишли в заведение, където останали до вечерта. За посещението на двете веднага е бил подаден сигнал, защото на място пристигнали проверяващи горестоящи прокурори, които видели двете си колежки в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон, който до 15,30 часа показал консумация на



6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири



След това проверяващите си тръгнали, но двете прокурорки останали до 21 ч., твърдеше прокуратурата. По случая бяха образувани дисциплинарни производства срещу двете за уронване престижа на съдебната власт и неизпълнени служебни задължения.

Всъщност пак срещу тях има дисциплинарни дела и за случай от края на м. г.. По него прокуратурата отново пусна официално съобщение. В него се твърдеше, че жена подала сигнал в МВР срещу мъжа, с когото живее, защото я заплашил с убийство. Оказало се, че въпросният човек вече е бил осъждан за убийството на първата си съпруга.

След като разбрали за случая, двете прокурорки се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, като прекъснали разпита на пострадалата. След това обяснили на жената, че с подадената жалба може да вкара мъжа в затвора, а той имал много познати и не бил това начинът да се защити. Жената била разубедена и се отказала от сигнала си, твърдеше държавното обвинение.

Или какво да говорим за прокурорката от Добрич, която лъжесвидетелствала в полза на съпруга си, който бил хванат да управлява автомобила си, лъкатушейки по пътното платно. Или за друга представителка на държавното обвинение в Благоевград, която привиквала полицай да му се кара, защото спрял сина й. Или пък за плевенския прокурор, който се оказа че дава логистична подкрепа за охранителна фирма, с която се оказа, че е свързан и за когото имаше обвинение, че е карал свидетел да лъжесвидетелства.

По тези случаи има дисциплинарни производства и дори се вкарват обвинителни актове в съда, но отсега можем да се обзаложим, че те



ще продължат дълго и резултатът не е много сигурен



Като нищо накрая те ще осъдят прокуратурата и държавата да им се платят обезщетения за нанесените им вреди.

Да не говорим за това как само преди дни пък бяха изкарани нелицеприятни данни за прокурор в малък град в България, при който представителка на държавното обвинение била във влошени отношения със съседка. И какво мислите, че направила - отправила лична покана чрез "Фейсбук" на опонентката да отиде в прокуратурата, за да си изясняват отношенията.

Само преди седмици председателят на ВКС Лозан Панов пък предложи образуване на дисциплинарни производства срещу съдии за нарушения в СГС при издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства по наказателни дела. Констатирано било, че са издадени разрешения по депозирани искания от страна на заявител за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на лица, телефони, обекти и помещения, за които е било ясно, че са собственост на постоянни чуждестранни дипломатически и консулски представителства у нас. А те са защитени от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В материала се твърдеше и че са давани разрешения за използване на СРС над законово допустимия максимален срок, както и за престъпление, за което изобщо не може да се ползват такива средства. ВСС отклони предложението на председателя на ВКС, но въпросите останаха да висят.

Всъщност случаите може да бъдат продължавани, но и тези са достатъчно човек да се поогледа, поослуша и да се попита що за хора обвиняват и съдят в България?





1
1411
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Октомври 2017 21:43
Е, 1-2 на хиляда не е толкова зле. А и повечето са смешни. Вярно, че е по-специална професия, ама нали затова ги разнасят по медиите, че и на бис ги изкарват, като няма друго за писане.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД