:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Университетите все още очакват първокурсници

В края на септември 40% от местата във висшите училища са незаети
Снимка: Архив "Сега"
Някои университетски зали ще останат полупразни тази учебна година.
Въпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това показва справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, предоставена на "Сега". Високият процент идва от незапълнените места при частните вузове - цели 62%, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6%, докато м.г. бе 86%. От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на приетите за 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. При частните университети картината е доста тревожна - 6275 приети студенти, или едва 38.83% изпълнение на приема.

От справката става ясно, че 8 от 37-те държавни университета са "отличници", изпълнили на 100% приема си. Това са главно специализирани висши училища - Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов. При последните два вуза доброто представяне отчасти се дължи на орязания прием на масовите специалности икономика и администрация и управление. Доста добре се справят към момента още Великотърновският университет (97% реализиран прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и др.

Три от държавните университети, подготвящи специализирани кадри, особено нужни за икономиката ни - като инженери, металурзи, архитекти и др., - засега не са успели да запълнят дори наполовина отпуснатите им бройки. Най-зле е положението в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха намалени с 67 (от 997 на 930), вузът към момента е успял да привлече едва 25 души - доста странно, имайки предвид, че миналата година той успя да изпълни план-приема си на 96%. Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) засега е приел само 255 души, или 35% от отпуснатия прием (общо 718), отново при орязани 151 утвърдени бройки спрямо м.г. Висшето училище по телекомуникации и пощи в столицата пък засега е с 49% изпълнен прием. Тук кабинетът е отпуснал 28 повече места от м.г., но вероятно и след 30 октомври университетът няма да може да стигне нивото от м.г. (близо 89%).

Студенти все още търси УАСГ - засега там са записани 547 първокурсници, което е едва 56% реализиран прием. Малко "по-добре" е положението във Висшето строително училище "Л. Каравелов", където засега приемът е оползотворен на близо 60%. Няма особен наплив и за Минно-геоложкия университет, в който засега са започнали да учат 395 души (62%) при възможност за 679 души. УНСС засега е със 77% изпълнен прием - а миналата година бе запълнил всички бройки.

От МОН все още не са събрали окончателни данни за приема по професионални направления. Просветният министър Красимир Вълчев обаче коментира, че засега е известно, че само 4 от 36-те направления, обявени от кабинета за приоритетни и съответно получаващи повече средства, са успели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са теория и управление на образованието, военно дело, теория на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 приоритетни направления, сред които математика, аграрни и инженерни науки, металургия, транспорт, електротехника и т.н., вероятно ще се обучават по-малко студенти, отколкото м.г. От МОН тепърва ще анализират резултатите, но вече обмислят провеждане на информационна кампания за популяризиране на важните специалности, за които няма кандидати.



ПОСОКИ

От приоритетните професионални направления в най-голяма степен т.г. е бил увеличен планираният прием спрямо 2015/16 г. при военно дело (36% увеличение), хранителни технологии (18% увеличение), информатика и компютърни науки (+18%), комуникационна и компютърна техника (+10%), математика (+ 9.97 %) и педагогика (+6%), показват данните на МОН. От неприоритетните направления пък най-силно са били засегнати администрация и управление - 49% намаление на план-приема спрямо учебната 2015/16 г., туризъм - 48% намаление спрямо същата година, както и социология и икономика, за които са били утвърдени съответно 47% и 44.8% по-малко места от 2015/16 г.



НА РЪБА

В 7 от 14-те частни университета засега празните места са над 60%. Сред тях са Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (8% реализиран прием), Европейският политехнически университет (запълнен на 16%), Бургаският свободен университет (28%), Международното висше бизнес училище (30.9%), Колежът по туризъм - Благоевград (36%), Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София (40.7%) и Висшето училище по мениджмънт (37%). Най-добре от частните вузове стои Нов български университет - близо 74% реализиран пример. Американският университет в България към момента е с почти наполовина незапълнени места.
39
14231
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
22 Октомври 2017 18:52
Яко!
Ми те децата започват купоните и секса доста рано и не се налага да стават студенти за целта!?
22 Октомври 2017 18:55
До три години ще е още по-зле. Скоро ще спрат и еврофондовете, които сега поддържат българските псевдо-работодатели. Тогава ще се види до къде сме я докарали с безумната си политика по доходите и търпението на масата хора, които се мислят за народ. Народ би трябвало да звужи гордо. Вместо това на всеки с нормално мислене му се посочва да заминава за запад. Е хората го правят. Ами сега?
https://iconomicabg.blogspot.bg/2017/09/blog-post_49.html
22 Октомври 2017 18:55
По-зле ще става...
22 Октомври 2017 19:16
Най-голям е интересът към свищовската печатница на дипломи. За разлика от изненаданите "експерти" младежта много добре се е ориентирала къде е на хляба мекото и на работата лекото.
22 Октомври 2017 19:23
Сега е моментът за движението- Всеки пенсионер-студент!!
22 Октомври 2017 19:50
Тия не мислят за утре, дипломите се обезценяват и това засега е само символично, но рано или късно ще стане трагично, дискредитирайки цялата образователна система. В информатиката вече се вижда - всичкото диплома освен от СУ, вече е направо повод за по-сериозно разпитване, отколкото при нямане на никаква, хора завършили уж информатика някъде си, тръгват по ПУЦ-овете на Телерик и производните им, за да са по-уверени, че ще си намерят работа (на ПУЦ-а лошото му е, че няма начин да докара атмосферата и нагласата, а произвежда предимно ламтящи за заплати специалисти в конкретна употреба на малък брой конкретни техники, но не и технологии, ама айде да не почвам темата ... сигурно и за малкото трябва да сме благодарни). На един приятел в строителството, всичките му бачкатори са вишисти от какъв ли не вид, а не са първа младост - ще рече тая лудост вече е объркала нещата за повече от едно поколение.... Тая пародия вече произведе повече специалисти по ннационална сигурност (например), отколкото е голяма армията ни, пълно е по кафенетата със сервитьорки-психолози, по магазините с продавачки-европейски администратори ... Гербераслъка не може да продължи вечно, какво ще стане после с тия "специалисти"?
22 Октомври 2017 20:09
Важното е , че ковачницата на кадри - Пернишкия Университет възкръсна .
Спирането на фондовете след 2- 3 години ще удари не само ВУЗ-вете , но и основно земеделието / паче зърнарите / .
22 Октомври 2017 20:25
Уаау, пашалъкот на величко си запълва бройките, добре са се ориантирали мнладежите. Купон и мацки до зори и без напиняне диплома. После вуйчо владика или нЕкой братчед ще те уреди в дрийм тима по местоживеене.

Интерсено как не за запълнени бройките до откат в МУ, а инженерин никой не сака да става.
22 Октомври 2017 20:28
Отдавна настоявам дипломата за вишУ да бъде неразделна част от акта за раждане!
Поне няма да е необходимо номера на някои документи да бъдат дописван на ръка
22 Октомври 2017 20:33
Освен всичко друго, коментирано по-горе, просто няма деца. Много ВУЗ, малко студент, да перефразирам поговорката за индианците и вождовете.
22 Октомври 2017 20:40
УниверситетиТЕ? Аз знам само за един, и съм го завършил.
22 Октомври 2017 20:41
Ами да си открият още университети!
22 Октомври 2017 20:51
Под едни други статии, за това как ни били много университетите имаше вой.Лошите европейци искали да ни вземат университети, та даже малко ни били. Направо всеки завършил училище да става студент по право. ВУЗовете да се съревновават на пазарен принцип, за останалите поради някаква причина в страната студенти.Имаме вече опит-един такъв "ВУЗ" предлагаше кола за награда на избралите го младежи
22 Октомври 2017 20:57
Дали да запиша и аз още едно - пеене в Консерваторията. В петък вечер такива песни изпях, че чак ловджиите се просълзиха - Темная ночь , Белые журавли....
/ бях малко попрекалил с ракията ,признавам си/. Иначе пея хубаво, и 4 години като дете солфеж имам - сигурен съм че ще ме приемат.
22 Октомври 2017 21:02
Ловджиите--буахахахаха! Добре, че не са те гръмнали, ама пък подбран репертоар си им поднесъл.
22 Октомври 2017 21:08
Говорихме по въпроса с ВУЗ-овете в компания.
Изводът беше: в добрите такива работодателите се редят на опашка кой да привлече завършващите, ако след придобиване на висшо студентът гони работодателите, меко казано си е загубил времето/и парите за следването.
22 Октомври 2017 21:39
Аз пък се чудя как има толкова много кандидати за НАТФИЗ, че е изпълнил поръчката 98%? Явно хората много ги влече сцената, ама дали си намират работа...
22 Октомври 2017 21:47
Радвам се, че в този материал видях конкретни имена на ВУЗ. Поздравления на авторката!
Процентите много точно съвпадат с моите оценки на качеството на приема, обучението и завършването на студентите от съответните ВУЗ.
А това също така показва, че кандидат-студентите вече не "пасат трева" и доста добре се ориентират къде да учат.
22 Октомври 2017 22:14
...причината е че няма деца...тоест има...ама са малко...като знам колко много семейства са с по едно детенце, колкото да не са валат...то въобще е смешно да се използва думата семейство...за двама родители и едно дете...но както и да е...

... да погледнем нещата позитивно...така всички деца ще бъдат с висше образование...щом има незаети бройки, значи който поиска той ще стане висшист...достатъчно е само да пожелае да кандидатства...и така нацията ни ще бъде по-грамотна...всички ще имат висше след време...


22 Октомври 2017 22:43
професорите и доцентите и асистентите са завъшвали когато българия е била 8 млн хора с ппеобладаващо младо население
сега населението е застстаряващо с малко млади които не могат да запълнят капацитета на вузовете
студент идва от студио което означава изследвам някакъв проблем
22 Октомври 2017 23:12
Проблема е, че българските "университети" и са скъпи и некачествени. В северна Европа са напълно безплатни (няма такси), а качеството е несравнимо. Отделно възможностите след това.

Образованието не е бизнес, както някои си повярваха. А дори и да е бизнес, то продава знания, а не дипломи. Когато го превърнеш само и единствено в продавалница на дипломи, то неизбежно изпадаш и от пазарната конкуренция.
23 Октомври 2017 00:48
студент идва от студио което означава изследвам някакъв проблем


Е, какви студенти могат да станат онези стотици хиляди деца, които дори не могат да четат с разбиране - две трети от всеки випуск 15-годишни.

А при нивото на университетско образование у нас все повече от умничките ни деца, че и не чак толкова умничките, отиват да следват в чужбина.
23 Октомври 2017 01:05
Хубаво чакат, но семестърът отдавна започна..
И все пак се сещам за още няколко унив... (пу! не ми се обръща езикът!...) още няколко висши училища, които е невъзможно да са запълнили бройките, освен ако не са обявили нулев прием или по максимум 2 места за специалност.
23 Октомври 2017 07:11
Хубяво е, че материалът е конкретен. Едно сравнение на 66 годишна база: 1961 г. единственото МЕИ (ТУ София сега) прие над 2000 (1800 + 300 задочници) на 3 приема, до ноември влизаха хора с бал 18 (само тройки), ако не и с 2 1/2 на приемния по математика, държан където и да е. Измежду тези хора все още има действащи от професор до електротехник на свободна практика, всички отдавна пенсионари или отпътували на съвсем постоянен адрес. Междувременно се откри МЕИ Варна, Габрово стана пункт за обучение на задочници към МЕИ София, а ТП института беше и военизиран. Тези институти сега креят, както се разбира. В Плевенския Медицински, а и другаде, е пълно с индийци и други международни братя и сестри. Едно време бяха програми за ... , сега са проекти. Пеограмите (за индустриализация, компютризация, химизация, културизация, повишаване на раждаемостта, специализация иконцентрция и изравняване на града и селото през годините и петилетките крахнаха. Спирала надолу ... Причини - комплексни и известни. А семейството с едно дете и двама родителя му казваха на Запад "ядрено" - в смисъл на "nucleuos"- едно ядро, а около него може и да се завъртят още деца. Сега и самите родители може да не са семейство, та някои хора са двуядрени, че и триядрени в семеен смисъл. Размита логика ...Това е за правоимащите (доходоимащите), без пари деца не стават. А другите гарантират слабата струя на кандидатстудентите при широко отворени врати на ун-тите и колежите из Родината. При отваряне на големи обеми налягането в системата спада, от там и дебитите към целите. То и целите едни размити и току се позаклатят и пак се стабилизират - като АЕЦ Белене. Освен всичкодруго там колко народ би намерил там работа - от енергетик до психолог. Даали има футуролог да напише "Българската 2084" или нещо подобно?
23 Октомври 2017 07:22
то хубаво поднесенни данни, ама не е цялата истина

към края на 2016 г. приблизителната численост на българските студенти, които се обучават в чуждестранни университети, е около 30 000 души.

По официални данни на Сметната палата за учебната 2015-2016 г. най-висок е броят на студентите ни в Германия - 7 326, Великобритания - 6 355 души, Франция - 1 318, Холандия - около 1 600, Испания - около 800, в Италия - 1 000 и САЩ - 1 171. Противоречиви обаче са данните за броя на българските студенти в Австрия - според информация на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), техният брой е не по-малък от 4 000 души, от които половината следват във Виена.


и тази тенденция ще нараства- НЕинтересно защо ли! Преподавайки на запад, български студенти тази година имаме, много добро качество като знания! Някои ми казаха, че априори са били приети в определени български университети ПРЕДИ ДА СА ПОЛУЧИЛИ ДИПЛОМИТЕ СИ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ! Има такава програма- проверих! Язък за стойностния университет- името му няма да посоча, който е родител- ще се досети! И не е само той, за съжаление! За догодина очакваме още повече студенти от България!
23 Октомври 2017 08:31
Лабдев,
Засягаш изключително сериозна тема, която е другата страна на висшето образование - качеството на образованието.
И аз съм чувал, че сред влезлите с нисък бал в последствие е имало известни професри/доценти, защото системата е насърчавала развитието на студентите с качества и съответно е отсяла неподходящите за дадена специалност. Знаем как се учеше "тогава".
Приеманите днес студенти, особено в частните ВУЗ, влизат, пият кафе и излизат... с диплома, но без особено изменение на нивото на неграмотност.
Феноменът "ВишУ на сЕка цена" сътвори недоразумения като силиконки и борчéта с речник от по 10 думи, но с по 2-3 "виши".

Размита логика ...Това е за правоимащите (доходоимащите), без пари деца не стават.

23 Октомври 2017 08:57
В края на септември 40% от местата във висшите училища са незаети

СЕГА вече най-слабата оценка на изпит ще бъде СЛАБ (3).
Иначе отидоха хонорарите.
Глад настава, братчет.
23 Октомври 2017 09:00
причината е че няма деца...тоест има...ама са малко...

Причината изобщо не е в това. Причината е бизнесът, наречен "образование". Имаше пърсене - нароиха се. Сега има стегнация на пазара - ами ще се закрият от самосебе си.
Проблемът е, че това министерско управление (министърът като главен секретар натвори това, което уж сега разгребва) е неадекватно. Достатъчно е да се види кой е консултантът на министъра в политическия кабинет по темата ВУЗ и Наука и всичко си идва на мястото.
23 Октомври 2017 09:29
По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места


Че през 1998/99 г. има ли изобщо толкова родени деца, вкл. и от разни етноси????
23 Октомври 2017 09:53
Намаляването на броя на приетита студенти, намалява държавната субсидия на университетите. Обаче правителството на ГЕРБ тръби навсякъде, че образованието е пръв приоритет. Говорят само за средното образование и заплатите на учителите.
Намаляването на субсидиите за университетите ще срене напълно качеството на обучение в тях. Това води до все повече млади хора да отидат да учат навън. Това вече е мания сред тях. От учащите в чужбина само 20% се връщат в България.
Така тази сбъркана политика води с бързи темпове първоначално до опростачване, после и до унищожаване на нашата Родина.
23 Октомври 2017 10:12
БившВълков23, ,
Пазарна икономика.
Самите университети трябва да си търсят студенти в сегашния отворен свят.
Ако не могат да осигурят подходящия продукт и останат без клиенти(учащи), хлопват кепенците.
23 Октомври 2017 11:27
ившВълков23, ,
Пазарна икономика.
Самите университети трябва да си търсят студенти в сегашния отворен свят.
Ако не могат да осигурят подходящия продукт и останат без клиенти(учащи), хлопват кепенците



Абсолютно.
Миналата седмица бях в Стоматологичния факултет на МУ-София. Все едно бях в Гърция, отвсякъде гръцка реч се лее, тук-там малко турски и английски за цвят.
23 Октомври 2017 12:02
За да може някой да запише да учи в университет, преди това трябва да е учил в основно и средно училище и да е грамотен.
23 Октомври 2017 12:08
Ама по що ВУ по мениджмънт има...
23 Октомври 2017 12:09
преди това трябва да е учил в основно и средно училище и да е грамотен.

Е тé тука смърди кучето... Имат дипломи за средно, ама без гаранция за грамотност.
23 Октомври 2017 13:26
Питайте Виденов и другарите му от БСП къде са децата от набор 97-98 година.
23 Октомври 2017 14:23
Стоматологичния факултет на МУ-София.

се нарича Факултет по дентална медицина
23 Октомври 2017 16:24
Ведя се, че от висшето кой. знае каква файда няма. И понеже сме хомо сапиенс т.е. разумен човек, реагираме разумно. Естествето.
23 Октомври 2017 18:29
Няма нищо ненормално в цялата работа, просто корабът потъва по график.Вода има, нимса притесняваш.
Все повече се запознавам с ориентирани деца, които знаят какво искат да учат и отиват да учат това което искат.Както и такива , които са учили нещо за основа, общопрофилно (счетоводство да речем) а после си доучват за програмисти.И се реализират.
Хубавото на дивия капитализъм, е че тия дето не плуват - ще станат основата на която ще стъпят тия които могат да се ориентират но не са могли или не са искали да ходят в чужбина.има и такива, и те не са малцинство.
И аман от тия инженери вече, преди опъвах кабели в т.нар "инженерен екип", трима от четиримата бяха възпитаници на ТУ, с дипломи и прочие.Съвсем сертифицирано си висяха по стълбовете, прогонваха тръбите с прогонката и къртеха стени с кангото, доде батко им със средното си настройваше финната техника (ака кунтифютър).
Не е като да не са необходимост ако искаме индустрия, но индустрия тук няма да има.Самия факт, че нито полезни изкопаеми имаме, нито евтина електроенергия, нито една тръба за газ като хората, ни обрича да сме асемблатора на ЕУ.Поне не индустрия която да има нужда от инженери на високо ниво.
Хубава е новината за медицинските университети, дано не стигнем до нивото на прехвалената царска България с 2000 лекаря на 6 милиона население.
Инак чудесен анализ, благодрим на Силвия Георгиева.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД