:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Хубост 45-и номер

Близкото бъдеще на военните ни летци.
Непотвърдена информация: очаква се вносен министър да подреди армията ни. Детайл: жена щял да бъде. Отидох във VIP-а на летището и се заозъртах.

По едно време някой ме потупа по рамото и май потънах няколко сантиметра в мраморния под. Обърнах се... Представете си Анджелина Джоли в ролята на Кинг Конг, но с униформата на портиера на някогашния бар "Астория", също и с кубинки 45-и номер, които на всяка крачка къртят парченца от мрамора и ще разберете обзелото ме вълнение.

- Добър ден, мадам! - казах и включих диктофона.

- Генерал-майор Укулеле М'Бембе-Недялкова! Легни! - изкрещя тя и в другия край на VIP-а граничен служител припадна.

Хвърлих се по очи и сърцето ми заблъска в студения под на залата.

- Педесе лицеви опори!

- Защо?!

- Говориш у строя, затуй! Айде, помпи!

- Но, мадам генерал-майор...

- Помпи, щот не съм закусвала!

Веднага се загърчих така, както и Азис не би могъл.

- Айде сега, питай - каза делово генерал-майорката.

- А-ъ... - задъхах се - Вие говорите много добре български. Къде го научихте?

- На место - отговори тя. - Навремето аз съм учила у вашио институт за чуждестранни студенти, после учих у средното сержантско училище у Горна Ореховица, после учих у школата у Симеоново, а най-много научих у селото на мъжо ми Трекляно, кога ходих да го крадем една нощ.

- Омъжена сте за българин? - простенах.

- А, земах един така, колко да не е без ич.

Петнайстата лицева опора и рухнах по корем.

- Мадам генерал-майор, милост!

Тя се опита да се замисли, после махна с ръка:

- Айде от мен да мине! Ама кат се наклюкаме, ще премериш тая зала с кибритена клечка, ясно!

- Тъй верно, мадам, мерси.

- Питай сега, че немам време.

Полегнах на хълбок, М'Бембе-Недялкова седна по турски край главата ми.

- Мадам генерал-майор, какво работи съпругът ви? - попитах.

- Мие чинии. Кога не мие чинии, готви. Кога не готви, помпи лицеви опори, щот мъжо е кат войнико, нема ли работа, мисли за бели.

- Разумно. Бихте ли споделили идеите си за армията?

- Бих, макар че не заслужаваш. На нашио остров армията е много убаво подредена... - тя свали едната си обувка и започна да свива един по един гъвкавите си като на цигулар пръсти на краката. - Първо, ние имаме пехота. Много пехота! Част от пехотата има три пушки, другата част е въоръжена с тояги. Тояги дал Господ, тояги и за износ имаме даже. Имаме и танкове. Доскоро имахме три танка, ама момчетата се напиха и двата ги продадоха за старо железо, та сега си имаме един, обаче ни е малко, щото екипажите три, блъскат се кой пръв да седне у танка и воинската дисциплина страда. Затуй мине, не мине време и аз хоп - на проверка, държим ги изкъсо, де.

- А имате ли авиация, мадам генерал-майор? - попитах.

Укулеле М'Бембе и т.н. тъжно си обу обувката:

- Виж, авиация немаме. Опитахме да имаме авиация, ама не стана, щото кога прелети самолето, населението се плаши, мисли го за змей, хвърля камъни по него и накрая го свали с прашки. Защо ти е авиация кога хората я трепят с камъни и с бирени бутилки, нали, губи се смисъло! По аналогична причина немаме и подводници, щото къде нас основнио поминък е рибарлъкът и всеки гледа да улови и изяде нещо по-едро, ама айде стига толкова, че много са заприказвахме, а некой требе тури ред и у вашата армия!

Тя стана, хвана ме за яката и за дъното на панталоните и ме изправи на крака. После ми даде кибритена клечка:

- На, да мериш както що е според заповедта!

Генерал-майор М'Бембе-Недялкова шумно напусна VIP-а, а пък аз запълзях из залата и я премерих, защото заповедта си е заповед, а и на няколко пъти я мернах да ме наблюдава с бинокъл през стъклената врата.
9
1416
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
02 Ноември 2017 21:12
https://i.pinimg.com/736x/8a/1e/d0/8a1ed021a6165956732bcb2335684d6f.jpg >(снимка: натиснете тук)
02 Ноември 2017 21:14
Горе грешка. Съжалявам.
03 Ноември 2017 00:37
Защо да е грешка, Дорис?! Мацето е хубаво, добре илюстрира героинята в опуса. А в него няма нищо негативно. Весел чевръсто избягва да поясни, че новата министерка е с тъмен цвят и да употреби онази дума която почти забрани Марк Твен в родината му. Тея там са се втурнали да бъдат напълно "коректни" (та затова вероятно превърнаха Света в гнусна кочина) и негъра Джим вече е вапцан с бяла баданарка....

Тук Весел и този път ни поднася няколко сполучливи дума-съчетания будещи спонтанни изблици на кикот... И като цяло е улучил отново 10-ката.
03 Ноември 2017 08:22
Защо да е грешка, Дорис?! Мацето е хубаво, добре илюстрира героинята в опуса. А в него няма нищо негативно. Весел чевръсто избягва да поясни, че новата министерка е с тъмен цвят и да употреби онази дума която почти забрани Марк Твен в родината му.


Абе Айси! Да не би г-жа Каракачанова?! Ясно е писал в първото изречение: Очаква се вносен министър... Вносен! Ще докараш на Веселушко неприятности, ама ха.
03 Ноември 2017 10:15
.
Хубост 45-и номер
.
Хубост гюрджийска, ум чифутски, език ерменлийски, гръцки фудуллук...... Весел в кундурите на дядо хаджи Ахил.

.
03 Ноември 2017 10:29
Хубост гюрджийска, ум чифутски, език ерменлийски, гръцки фудуллук...... Весел в кундурите на дядо хаджи Ахил.


Гринго, боготворя Хаджи Ахил!

- Севастопол! - Боят на Московеца с Ингилизина... Виж харно московците: шапките им приличат на кубето на "Света София"... Бил съм и там... - Ето, Горчаков и Менчиков! Тия са генералите руски... Капитанът ги познава... Виждал съм ги на Божигроб... Кога? Преди години.. . Гледай хубаво!... Венеция! Тя е при морето... Видиш ли каиците? - Стамбул? Това е Стамбул... Деветдесет и девет вери има там... френци, ингилизи, московци, италианци, аджеми, турци, арапи, гърци, арменци, яхудии, сиреч евреи, българи и прочее, и прочее... Видял съм Дикилиташ, "СветаСофия", Сарайбурну, Атмегдан, дето султан Махмуд изби еничерите; ходил съм на Юскюдар и на Индия... Познавам Бяло и Черно море... Мама! Ходил съм много... Стар човек съм... много зная... Учете се, дяца! -Москва, като гори! Там московците изгориха жив Бонапарта.- Видиш ли сега черковата... то е Рома... Там е Рим папа... Знаеш ли кой е Рим папа? Не знаеш... не си чел писанието... а аз съм бил там... Познавам Влашко и Букурещ - Омер паша! Заплюй го, гледай друго. - Везувия!... Видиш, видиш ли пламъците? Видиш, ама не отбираш, нали? Везувия е планина близо до Мъртвото море при Витлеем като нашата планина... само представи си из Остро бърдо да изскача огън и пушек из сине небе... а? Тия работи ги зная на пръсти... питай ме... всичко зная. Учен човек!

03 Ноември 2017 10:38
.
Акъл - море, ум - бръснач, змия - човек.
.
Аз боготворя и баба Ева. И младия, още
младия Вазов, у когото е имало толкова
много любов, за да създаде този портрет.
.
03 Ноември 2017 11:44
Аз боготворя и баба Ева. И младия, още
младия Вазов, у когото е имало толкова
много любов, за да създаде този портрет.


"Той любеше половинката си..."

Имаме еднакви божества в пантеона си, най-вече Иван Вазов, което ме прави щастлива!
03 Ноември 2017 14:35
Мила ми Дорис, признавам - пак не загрях...

- Но нейсе, ако се срещнем случайно или пък - нарочно, няма да забравя и да помоля за разяснения.

Сега, даже и да е вносен мистера/-ката, каква е разликата от моментното състояние? Не е ли навсякъде начело едно цяло козяшко стадо, та какво остава и за тозий не съвсем престижен пост в люцерната? А ако има някакви обструкции срещу сполучливата кандидатка от етранжето африканско, тогава тя ще легне като дялан камък в креслото на министерката на повънкашните афери. Не ли?

Както и да е, важното е че Весел нахрани с прясна люцерна публиката - направо е неотразим.

И да не забравя - нещо ми липсва Комшията му от серията с избомбясалите компоти и скоросмъртницата от тях. Та, комшията трябва вече да е наложил тройно препечената, да е сменил бравата на мазето, да е сложил и зелето... Мани, мани - от утре трябва да духам на моето зеле - щото ме мързи да точа и преточвам...

Наздраве Дорис, Весел и на всички останали!
(да не помислите нещо - пия чай с мляко и без захар...)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД