:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 437
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът пусна по-високите такси на КФН

Снимка: БГНЕС
Карина Кариванова
Комисията за финансов надзор (КФН) ще събира много по-високи такси и ще се самофинансира. Това реши Народното събрание, след като прие промените в Закона за Комисията за финансов надзор на първо четене. В закона е записано, че заплатите на служителите на КФН не следва да са по-ниски от съответния размер на възнагражденията на служители от поднадзорните лица. Проектът бе приет със 100 гласа "за", 22 - "против" и 40 "въздържал се".

Законопроектът бе пуснат за обсъждане още през септември и още тогава ударното вдигане на таксите за пенсионни компании, застрахователи и др. предизвика противоречиви реакции. За застрахователните брокери например се предлага такса "надзор" да бъде увеличена от 1500 на 5000 лв., или с над 300% увеличение. Мотивите за промените са работата на комисията да се съобрази с евродиректива и да започне да се самофинансира. Въпреки това в бюджета за догодина за издръжка на комисията са записани 20 милиона лева. Тя ще получи почти двойно увеличение на парите от държавната хазна спрямо тазгодишните 11.253 млн. лв. От тях разходите за персонал ще бъдат увеличени от сегашните 7.350 млн. лв. на близо 12 млн.

"Изготвените разчети показват необходимост от удвояване на определения към момента бюджет", твърдят от ведомството на Карина Караиванова. От мотивите към проекта се разбира, че комисията иска спешно да си купи нови коли, мебели, компютри и др., както и да си осигури по-високи заплати.

Вчера Румен Гечев от БСП обяви, че левицата ще настоява за промени между първо и второ четене на проекта. Колегата му - Георги Търновалийски изтъкна, че промените ще направят заплатите на експертите много високи. Той се съгласи, че задълженията на комисията са много, но добави, че и "отговорностите на председателя на Народното събрание, премиера и президента също са големи".
868
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД