:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС губи 60 млрд. евро заради офшорните зони

Брюксел отново обсъжда изготвянето на ”черен списък” на данъчните убежища
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Американската компания за спортна екипировка "Найк" се възползва от пропуск в холандското законодателство, за да сведе само до 2% данъците си в Европа, сочат нови разкрития за т. нар. "Досиета от Рая", публикувани във в. "Монд".
Европейският съюз(ЕС) губи годишно 60 милиарда евро от укрити данъци, тъй като международните концерни се регистрират в офшорни зони с помощта на юрдически лица. Това е около 1/5 от всички данъчни задължени на компаниите в ЕС, пише германският в. "Зюддойче цайтунг", цитирайки разчетите на френския икономист Габриел Цукман. Според него от тази практика най-силно е ощетена Германия, която не успява да събере около 17 млрд. евро, или почти една трета от корпоративните данъци в страната. Франция пък би могла да събира всяка година поне 25% повече от фирмите, а Великобритания поне 20 на сто, пише изданието. В две трети от случаите с укрити данъчни задължения се дължи на т.нар. данъчни райове вътре в ЕС - Холандия, Ирландия или Люксембург, а не заради регистрацията на юридически лица на Карибските острови.

Регулирането на сметките, които са незаконно притежавани в чужбина, ще донесе на Франция повече от един милиард евро през т.г. и малко по-малко през 2018 г., което общо означава повече от 8 млрд. евро от 2013 г. досега според доклад, публикуван в понеделник от Сметната палата. Службата за обработка на коригиращите декларации позволява на притежателите на тайни сметки в чужбина да извадят наяве притежаваните от тях суми, които не са били обложени с данъци по време на данъчна амнистия. Правителството бе обявило през септември, че тази служба ще бъде закрита в края на годината, но в доклад на Сметната палата се иска тя да продължи да бъде активна, докато последните молби за узаконяване на тези суми не бъдат разгледани и обработени. Дейността на службата от четири години насам, е увенчана с голям успех", отбелязва Сметната палата. Според нейните данни става дума около 51 000 молби за обща сума на авоарите от 32 млрд. евро, като тази сума може да се увеличи още до 31 декември.

Министрите на финансите на страните от ЕС обсъдиха вчера с изготвянето на "черен списък" на данъчните убежища по света, съобщи "ИЮ Обзървър". Решението темата да бъде отново включена в дневния ред на месечното заседание е взето след публикуването на "Досиета от Рая" в няколко медии през уикенда. Страните в ЕС от месеци планират да постигнат споразумение за такъв списък на данъчните убежища до края на тази година и новите разкрития подновиха дискусията. Критериите за определение за данъчно убежище се различават много сред държавите от ЕС, като някои не включат юрисдикции в националните си списъци.

РАЗКРИТИЯ

Над 8 млн. долара е инвестирал пенсионният фонд на британските депутати в офшорна зона на остров Джърси в Ламанша, пише в. "Файненшъл таймс". Изданието нарича това "неудобно откровение за политиците, които критикуват данъчните оазиси". Освен това фондът е вложил, по данни на изданието, почти 7.9 млн. долара в компаниите "Амазон", "Епъл" и "Алфабет", чиято собственост е "Гугъл". Британските политици многократно са критикували тези технологични гиганти от САЩ във връзка с плащането на данъци, припомня вестникът.

--

8 млрд. евро си върна Франция от 2013 г. от регулирането на сметките, които са незаконно притежавани от французи в чужбина, сочи доклад, публикуван от Сметната палата на страната.
6
1980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
07 Ноември 2017 19:51
Тя английската кралица крие пари по офшорки, какво ще ми приказвате!
Лицемери!
07 Ноември 2017 20:26
По една случайност всяка мисля развита държава има офшорна зона.. Ама иначе всички са срещу офшорките... ама само тия които не са под тяхната юрисдикция.
08 Ноември 2017 10:17
Как ще привлекат парите, които сега са в офшорки?
По-вероятно е да прогонят съответните фирми от собствените си страни към страни, където няма такъв контрол. Нито Найк, нито Епъл горят от нетърпение да делят парите си с други, пък било това и държавите (из)носители на ЕТАЦ.
08 Ноември 2017 12:04
офшорките са сигурно място за спестени пари защото банките не могат да гарантират банковата тайна защото трябва да ходиш до банка или да ползваш интернет
08 Ноември 2017 12:06
Leaked docs spark ethics accusation against Prince Charles
Prince Charles faced accusations of a conflict of interest Tuesday after leaked financial documents showed he advocated for an issue that may have benefited a company that counted his estate among its investors, the BBC reports.
While Charles, a longtime environmental advocate, campaigned for changes to two key climate change agreements between 2007 and 2008, his estate, known as the Duchy of Cornwall, was invested in a Bermuda-based company that wanted the same changes, according to the report.

https://www.msn.com/en-us/news/world/leaked-docs-spark-ethics-accusation-against-prince-charles/ar-BBEHvBd?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp
08 Ноември 2017 12:10
Корупцията е едно от лицата на капитализъмъ и на т.нар. бели, пазарни и демократични...

Както би казал Колегата Кокошков - при социализма корумпирани бяха единици несъзнателни граждани, а при капитализма това е характерен белег на обществото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД