:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Борисов" 3 за малко не гласува поправки, които свалиха "Борисов" 1

Подготвя се скрита приватизация в ски курортите и се подаряват земи за вечни времена, твърдят природозащитници
Снимка: БГНЕС
Лобистки поправки, свързани със ски строежите, се появиха още при първото правителство на Борисов, но тогава бяха "маскирани" в Закона за горите. Сега се прави плах опит темата да бъде възобновена, но през друг закон - за туризма.
Кабинетът "Борисов" за малко не гласува скандална поправка в Закона за туризма, която дава широко поле за изява на частни интереси, свързани с курортния комплекс Пампорово и парковете Рила, Пирин и Витоша. Вчера от коалицията "За да остане природа в България" обвиниха премиера, че е "бетонирал беззакония" в полза на бившата си половинка - Цветелина Бориславова, която е акционер в комплекса. Така - докато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява, изтъкват природозащитниците.

За промените се разбра от сканирани документи, публикувани от еколога Тома Белев. В тях са описани предложения за промени в Закона за туризма, които не са публикувани за обществено обсъждане и които идват от курортния комплекс Пампорово. Те много приличат на текстове, предложени от "Витоша ски" през 2012 г., които предизвикаха масови протести и доведоха до оставка на първото правителство на Борисов.

Една от поправките предвижда да се дава безсрочно право на ползване върху земеделските и горските земи, държавна и общинска собственост, заети от заварените ски писти, създадени при действието на стария закон за горите и стария закон за опазване на обработваемата земя и пасищата, отменени през 1996-1997 г. Друг текст гласи, че прилежащите съоръжения - ски влекове и лифтове към ски пистите, придобити въз основа на приватизационна сделка или включени в капитала на приватизирано търговско дружество, са законно изградени заварени строежи и за тях не се провеждат процедури по узаконяване и въвеждане в експлоатация. Предлага се също така за земите, заети от ски писти, лифтове и влекове, както и за другите обекти на туристическата и спортната инфраструктура, да не се извършват процедури по промяна на предназначението. От документите се разбира, че работната група принципно ги подкрепя и ги изпраща за съгласуване на компетентните министерства.

С поправките "се извършва скрита приватизация, като се подаряват публични земи за вечни времена. В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да се променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс", коментират природозащитниците. От коалицията уточняват, че промените ще облагодетелстват не само Пампорово, но и други инвеститори със ски курорти. Според тях те са приети вчера от правителството.

В дневния ред действително имаше промени в закона за туризма. От министерството на туризма обаче обявиха, че сред приетите вчера текстове няма за земеделски земи и ски писти и обявиха твърдението на коалицията за "невярна информация". От ведомството не показаха приетия вчера вариант на законопроекта, който иначе е свързан със синхронизиране с европейски директиви и намаляване на административна тежест.

"Поправките ще бъдат един подарък и на практика не отменят факта, че работната група към министерството на туризма вече се е съгласила с тях", коментира пред "Сега" Тома Белев.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

Управляващите опитаха да прокарат сходни законодателни промени и при първото правителство на Борисов. Тогава по искане на друг инвеститор - "Витоша ски", в Закона за горите бяха инициирани поправки, които позволяваха върху горски терени да се строят ски писти, лифтове, влекове и пр., без да се променя предназначението на земята. Текстовете директно обслужваха "Витоша ски", но ГЕРБ го обясни със "съвпадение". След протести и сблъсъци на "Орлов мост" премиерът Борисов подаде оставка, "за да няма капка кръв на асфалта".
6
4048
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
07 Ноември 2017 21:47
Те много приличат на текстове, предложени от "Витоша ски" през 2012 г., които предизвикаха масови протести и доведоха до оставка на първото правителство на Борисов.




Аз ли съм се побъркал, или някой друг?
В моите спомени първият кабинет на Борисов беше свален заради скока на цените на електрическата енергия.
07 Ноември 2017 21:51
Абе, не ще да съм се побъркал съвсем. Ето какво пише в Уикипедия:

По информация на в-к Сега от 18 февруари 2013, на протестите са отправени следните искания, касаещи енергетиката:

Електроенергия:
Национализация на електроразпределителните дружества в страната.
Премахване на всички посредници, и поемане на тяхната функция от НЕК.
Разсекретяване на всички договори в сектор Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица.
Електроенергията произведена от АЕЦ-Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.
Премахване на задължителното изкупуване на електрическа енергията от НЕК.
Топлинна енергия:
Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите.
Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.
07 Ноември 2017 22:30
Хората имат право да си променят мнението относно причината за сваляне на правителството.
07 Ноември 2017 22:31
Хората имат право да си променят мнението относно причината за сваляне на правителството.


Това е една доста сполучлива шега...надявам се. Защото промяната ще дойде един вид със задна дата...Не за друго.
08 Ноември 2017 09:02
В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА И СКРИТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА "БЪЛГАРСКА НЕЗАВИСИМА ЕНЕРГИЙНА БОРСА", КАТО ДРУЖЕСТВОТО ЩЕ СТАНЕ СОБСТВЕНОСТ НА БФБ!!!!!!!!
08 Ноември 2017 10:32
Marusev интересно защо не се коментира темата , а и опозицията "спи"?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД