:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДАНС иска да мине в пълна нелегалност

Агенцията смята, че не е удачно да дава информация за агенти на прикритие на парламента, прокуратурата или съда
ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си издейства правото да назначава без конкурс, както и възможността да крие информация за сегашните си и бившите си сътрудници и за агенти на прикритие дори от правосъдието. Това ще стане, ако парламентът одобри поправките в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", пуснати за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Агентите на прикритие са служители от ДАНС, които например работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се използват за оперативни цели и информация. Те се различават от агентите под прикритие, които се внедряват, за да събират информация по закона за специалните разузнавателни средства, която после се ползва като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни свидетели.

В мотивите към законопроекта няма конкретни мотиви защо се налага агенцията да може да отказва информация за агентите и сътрудниците си, освен клишето "да се гарантира защитата на интересите, способите и средствата за придобиване на информация" и оправданието, че така изисквала европейска директива. По този начин ДАНС ще отказва информация за агенти на прикритие, включително и ако тя се изисква от парламента, прокуратурата или дори от съда.

Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Преди десетина години се оказа, че много престъпници са се сдобили с карти на сътрудници на службите и така по-лесно си вадеха разрешително за оръжие и се измъкваха от полицейски проверки.

С промените се предвижда изключение от конкурсното начало за постъпване в агенцията по отношение на хора, които са държавни служители - не само такива, които работят в МВР, МО, службите за сигурност, но и в Агенцията по храните или някое министерство например. Единственото условие е те да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в ДАНС, както и да има писмено съгласие на председателя на агенцията и ръководителя на съответното друго ведомство, откъдето идва лицето. Тази е аргументирана като "оптимизиране на кадровия подбор". На практика председателят на ДАНС ще има изключителното право да подбира хората. Според проекта актовете на председателя на агенцията за подбора на кандидати служители, за приемане на служители, както и за промяна или прекратяване прикриващите отношения със служители, които при изпълнение на служебните задължения заемат или са заемали длъжности в държавната администрация, не подлежат на обжалване.

При създаването на ДАНС преди близо 10 г. имаше възможност за привличане на хора от МВР и без конкурс. Тази възможност обаче бе ограничена бързо, след като стотици кадри на вътрешното министерство поискаха да отидат в агенцията, защото заплатите там бяха тройно по-високи. При правителството "Орешарски" бе приета поправка в закона, с която в ДАНС се вля ГДБОП. Дори и тогава имаше тежки изпити и конкурси за полицаите, които се местят в агенцията.

Описаните промени са под лозунга, че се внедрява директива на ЕС за използването на резервационни данни на пътниците с цел предотвратяване на тероризъм. В България тази информация се обработва от ДАНС. Съкращават се сроковете за предоставянето на данните за: датите на резервация, на издаване на билета, на пътуването, имената на пътника, датата на раждане, адреса и координатите му за връзка, информацията относно плащането, данните за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническата агенция, данните от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др. Промените в закона предвиждат вече да се обработват и данните за екипажите. Практиката сочела, че в извършването на терористични престъпления в редица случаи участвали и членове на екипажа.
8
4277
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
09 Ноември 2017 20:20
Да вземат за консултант Методиту и другите корифеи по разузнаване и досита.....
09 Ноември 2017 20:31
Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Преди десетина години се оказа, че много престъпници са се сдобили с карти на сътрудници на службите и така по-лесно си вадеха разрешително за оръжие и се измъкваха от полицейски проверки.


Нищо общо няма, което се предлага с това. Мутрите на каишка при ГДБОП не бяха нито под прикритие, нито НА прикритие. Напротив, парадираха с удостоверенията си.

Тук става дума за други неща. И те не са тривиални.
09 Ноември 2017 20:41
Сюжетът за тайните агенти дето са общоизвестни (публични) се среща в много хумористични произведения и обикновени вицове.
09 Ноември 2017 20:53
— Тайна полиция молеем! Първо място! Натисни тук https://chitanka.info/text/14528-tajna-politsija
10 Ноември 2017 07:38
Какво не се знае у тас държава, та и требе ДАНС да го научи??
10 Ноември 2017 08:08
Най лесно ще стане ако агенцията премине на подчинение на президентството.Но при сегашното разпределение на силите в парламента това не може да стане.По всяка вероятност има и други успешни модели за функционирането на тези агенции но някой трябва да се размърда да проучи как го правят другите.
10 Ноември 2017 13:52
Ако това стане, означава да се създаде държава в държавата и дори над държавата. В един момент от там ще се управлява всичко. Конституция и закони, доколкото още ще ги има, ще са мъртва буква без практическо значение.

Стари кадесарски мераци, които не бива да се допускат.
10 Ноември 2017 15:27
В един момент от там ще се управлява всичко. Конституция и закони, доколкото още ще ги има, ще са мъртва буква без практическо значение.


Германският аналог на ДАНС се наричаше ... Служба за защита на Конституцията, ако не се лъжа. ДАНС, според закона, ...

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, свързани със:
1. разузнаване в полза на чужди сили;
2. опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията;
3. противоконституционна дейност;
4. корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности;
5. прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел;
6. опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата;
7. опасност за екологичната сигурност на държавата;
8. нарушаване функционирането на Националната система за защита на класифицираната информация;
9. застрашаване сигурността на стратегически за страната обекти и дейности;
10. деструктивно въздействие върху комуникационни и информационни системи;
11. международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им;
12. международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба, производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства;
13. дейности на групи и лица, подпомагащи чужди служби, терористични или екстремистки организации;
14. миграционни процеси.
(2) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" самостоятелно или съвместно с други държавни органи извършва контраразузнавателна дейност за наблюдение, разкриване, противодействие, предотвратяване и пресичане на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност, включително в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) Агенцията осъществява информационно-аналитична, прогностична, контролна, координационна и методическа дейност със собствена и на други държавни органи информация от значение за националната сигурност.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) Самостоятелно или съвместно с други специализирани органи агенцията осигурява контраразузнавателна защита на стратегически за страната обекти и дейности.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 93 от 2009 г.) Агенцията получава, съхранява, проучва, анализира и разкрива информация, получена при условията и по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари.
(6) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., отм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.)

Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Агенцията организира и провежда оперативно-издирвателна, оперативно-техническа, информационна и аналитична дейност за наблюдение и контрол на лица, обекти и дейности по реда на този закон.


Аз бих казал, че в този контекст идеята за агенти на прикритие не бива да се отхвърля първосигнално, защото в нея има рационален заряд. Струва ми се, че доста биха се замислили някои какво вършат, ако страхът, че наоколо работи агент на прикритие, не ги напуска. Действа отрезвяващо спрямо нЕкои мераци.

Ако ДАНС наистина служи на държавата и Конституцията, реално деполитизирана, в тези законодателни инициативи няма нищо лошо. Особено по отношение на контраразузнавателната дейност, но така също и при антикорупционната.

Твоите опасения, обаче, си имат основанията - и те са свързани с това ДАНС да започена да използва агентите си на прикритие като агенти на влияние. Това вече Е държава в държавата. И тази плоскост е много хлъзгава, защото "смазката" с етикет " в защита и интерес на националната сигурност" ще се лее обилно. То си е доверие в аванс. Като да разрешиш на някого ... оръжие. Не можеш да знаеш какво ще направи с него. Можеш само да се надяваш да не е зло ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД