:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Вечната" камбана на Оксфорд

Замбониев стълб
Днес сме щастливи, ако батерията на нашите мобилни телефони издържи цял ден. А в Оксфорд има електрически звънец, който работи 177 години. Той се захранва от батерия, която е била инсталирана през 1840 г. Учените не знаят точно колко енергия е останала в батерията - тя е затворена в стъклена камбана, а отварянето може да съсипе този експеримент.

Звънецът е функционален, имал е няколко краткосрочни прекъсвания, повлияни от високи нива на влага. Камбаната на звънеца е звучала повече от 10 млрд. пъти. Да не би да казваме, че този звънец звъни постоянно 177 години? И в момента? Да, точно така! Той звъни - камбанката все още се движи. Но остатъчното напрежение е толкова ниско, че звук едва се чува.

Не е ясно защо батерията работи и какво има в нея. Ясно е, че частите на батерията са поставени върху медна основа. Основните елементи са изолирани вътре от сяра. Изобретателят на батерията е Джузепе Замбони - затова този тип батерии се наричат Замбониев стълб. Накратко - става дума за батерия от сухи елементи, която е предшественик на днешните батерии. Такъв елемент има задължително тънки пластини от сребро, цинк, сяра, хартия и други материали за генериране на ниски токове.

Камбаната на звънеца пък е съставена от лондонските инструменталисти Watkin и Hill, за които свидетелства посланието, което е прикрепено към уреда. Веднъж купен от физика Робърт Уокър, той го оставя да звъни постоянно.

1
1113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Ноември 2017 19:09
Егати. И после англичаните били богати, щото откраднали кокалчетата от нослетата на негрите в Намибия. Ами не - богати са защото от столетия имат работещи образователна и правна система.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД