:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,393,399
Активни 136
Страници 10,259
За един ден 1,302,066

Аферата "Незаконни вецове" влезе в прокуратурата

Политици от целия спектър и техни близки печелят от скъп зелен ток
Снимка: "Балканка"
"Част от реките буквално пресъхват след водовземните съоръжения на деривационни централи, тъй като е хваната всичката вода, за да се произвежда ток, и нито капка не се изпуска в коритото на реката между водовземането и централата - в някои случаи разстоянието между тях се измерва в километри", твърдят от сдружение "Риболовен клуб Балканка".
В България има поне 140 действащи руслови ВЕЦ, но едва три от тях са с изрядни документи. Много от централите нарушители са собственост на фирми, свързани с политици от различни партии и техни роднини. Това разкри разследване на Нова тв, озаглавено "В мътни води". Оказва се, че повечето т. нар. руслови минивецове, изградени в коритата на малки реки, са незаконни - собствениците им не са се снабдили с документ, че държавата им разрешава да строят там. При това положение не ясно как изобщо те са преминали всички процедури и са получили разрешение за експлоатация. В понеделник екоактивисти внесоха сигнал в прокуратурата.

Зад незаконните малки вецове, които се водят за "зелени" производства на ток и получават от държавата преференциални, т.е. високи цени за тока, стоят интересни инвеститори. Собственик на ВЕЦ "Мусомище" например е Красимир Първанов, бивш директор на НЕК, настоящ зам.-министър на енергетиката и собственик на редица частни ВЕИ проекти.

Във фокуса на разследването на Нова тв попадат още синовете на президента Георги Първанов - Владимир и Николай. ВЕЦ "Флеш" е собственост на "Флеш" ООД, в която съдружници са Владимир Първанов и Марияна Добрева. Добрева е сестра на червения депутат от БСП Кирил Добрев, който е дясна ръка на Корнелия Нинова. Добрева бе съветник на Георги Първанов в президентството.

Другият син на бившия държавен глава - Николай Първанов, е станал съдружник във ВЕЦ "Мега 1" с Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране. Неотдавна двамата собственици на веца са продали дяловете си на Васил Костов, който също не е случайна персона - той е роднина на бившия ляв депутат и експрокурор на Оряхово Тома Томов.

Известната бизнесдама Цветелина Бориславова, която бе до Бойко Борисов в първите години на политическата му кариера, се оказва управител на ВЕЦ "Станкова река". Съдружник във веца е Димитър Причкапов, син на соцвеличието Лазар Причкапов, който бе и кмет на Благоевград.

"Ирита", фирма на кмета на Разлог Красимир Герчев (ГЕРБ), върти ВЕЦ "Златарица". Герчев е напуснал фирмата си, тъй като е станал кмет.

В аферата "Минивецове" попада и фирмата "Кит 2226" на Петър Курумбашев, който бе народен представител от левицата, а сега е евродепутат. Курумбашев бе в предизборния щаб на президента Радев, а после влезе в европарламента на мястото на избраната за вицепрезидент Илиана Йотова и напусна фирмата.

Интересни имена излизат около ВЕЦ "Црънча", създадена от покойния Симеон Василев, активист на ГЕРБ. Негов съдружник там е Росен Маринов, който през 2009 г. бе обвинен в предлагане на подкуп от 100 000 лв. на шефа на Агенцията по рибарство. Във веца работят синовете на кметовете на Црънча (ГЕРБ) и на Бръщен (Реформаторски блок).

Разследването осветява като собственик на ВЕЦ "Арнаутовци" Костадин Паскалев, когото помним като червен депутат, строителен министър и кмет на Благоевград. ВЕЦ "Гьоврен" пък е на Карамфил Каров, областен лидер на ДПС - Девин.

Това са само част от минивецовете, построени и въведени в експлоатация на ръба на закона и отвъд него. Бумът на издаването на разрешения за строеж на такива обекти е по времето на тройната коалиция. Бумът на строителството пък е при първото правителство на Бойко Борисов, когато всички инвеститори бързат да се закачат за мрежата, за да се възползват от високите цени на "зеления" ток.

Юридическият проблем с тях е, че са изградени в речни русла. Коритата на реките са публична държавна собственост, а инвеститорите нямат отстъпено право на строеж там. Вецовете са построени "въз основа на разрешително за ползване на воден обект, който се издава от Басейнова дирекция", казва Георги Даракчиев, зам.-шеф на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). Именно приемателните комисии на ДНСК е трябвало да проверят книжата, преди да издадат разрешенията за експлоатация на вецовете, но по незнайни причини те не са реагирали на липсата на право на строеж.

Според известния юрист Огнян Герджиков някои централи несъмнено са незаконни. "Не е достатъчно да имат разрешение за водовземане и водоползване - те не гребат с кофи от водата или да черпят с маркучи да поливат. Те изграждат съоръжения вътре в коритото на реката", коментира проф. Герджиков, който оглавява съвета по законодателство.

ПРОБЛЕМИ

Любомир Костадинов от сдружение "Балканка" обясни пред Нова тв, че много от тези вецове заприщват коритата, не осигуряват необходимия отток и след тях от реките остават само гьолове, а рибата измира. За проблемите около минивецовете се знае от години, а всички отговорни държавни институции си затварят очите. Вчера "Балканка" описа нарушенията в сигнал до прокуратурата. С казуса се занимава и ЕК. Още през юни Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради малките вецове по сигнал на природозащитната организация WWF.

3
2205
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Ноември 2017 09:12
Светата Истина. Браво на Нова и на Генка Шикерова, браво и на Сдружение "Балканка", които от няколко години неумолно събират факти и документират закононарушенията при строежа и експлоатацията на минивецове.
15 Ноември 2017 09:18
Първом ми се видя "Незаконни вИцове" и пет секунди гледах като теле...
15 Ноември 2017 09:43
Bacho Кольо15 Ноември 2017 09:18
Първом ми се видя "Незаконни вИцове" и пет секунди гледах като теле...

И аз също!
“ЗЕЛЕНИТЕ МИЛИОНИ” И МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО
Стефан ТОШЕВ
http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5260:zelenitemilioniima6inatanavremeto&catid=465:broi-32-2013&Itemid=125
• Как се прави „слънчев” милион за седмица-две, или по колко часа “грее” Слънцето над България?
• Кратък разказ за още един грабеж от и чрез енергетиката
На вниманието на главния прокурор на Р България
Наскоро Електроенергийният системен оператор (ЕСО) започна да показва на уебсайта си в реално време таблично количеството произведена електроенергия, процентната пропорция и общото потребление на РБългария. (http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg)
Можеше да се види как доскоро АЕЦ работеше на 50 %, оотоволтаиците - на 100 %, ТЕЦ-овете, ВЕЦ-овете и другите допълваха „енергийния микс”.
Заради шепа олигарси, най-евтиният ток - от АЕЦ “Козлодуй”, беше ограничен на 50 %, за да купуваме скъпа енергия от фотоволтаичните електроцентрали (ФЕЦ), вятърните електроцентрали (ВяЕЦ - т. нар. възобновями) и силно замърсяващите и скъпи кондензационни ТЕЦ. Дори и в момента един бърз поглед показва, че производството на неекологичните ТЕЦ е по-голямо от най-екологичния - АЕЦ “Козлодуй”. Само квотите за тоновете, изхвърляни в атмосферата въглеродни, прахови, серни, че дори и радиационни замърсявания за денонощие от изгарянето на въглищата обхващат немалка част от цената. Нека изобщо да не споменаваме пораженията върху екологията и здравето на населението, защото те са неоценими! Да се върнем на темата за
седмичния милион
През седмицата, една нощ след 01:50 ч до към 2:50 ч, се загледах в горепосочените таблици, показващи генерирането на електроенергия в реално време. (http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg)
Направи ми впечатление „скромната” генерация на 8 мегавата енергия от ФЕЦ. В детската градина ни обучаваха, че всеки фотоволтаик, за да генерира ток, е нужно Слънцето да грее силно. В други вечери показанието, което гледах, се зануляваше далеч преди залеза, което е нещо по-нормално.
Двойно намаление на интензитета води до двоен спад на генерираната мощност, но поради логаритмичното възприемане на нашите сетива, ние чувстваме, че светлината е намаляла с около 5 % само. Затова можем да четем на свещ при интензитет милиарди пъти по-слаб от слънчевия.
Изостреното ми внимание доведе до по-близко следене на залезите през последния уикенд. Мощността в събота, в 21:30 ч, беше „зависнала” на 7 мегавата. В неделята пет души се загледахме, всеки от дома си, в 20:15 ч мощността от ФЕЦ беше паднала на 10 MW. Към 20:30 ч, някак твърде рязко, 3 мегавата потънаха и от 10 се смъкна на 7 MW. По астрономически данни залезът е обявен за 20:45 ч, но уви, и в 21:00 ФЕЦ „генерираха” все още по 7 MW. В 21:30 ч беше пълен мрак, но уви, законите на физиката за българските ФЕЦ с пълна сила не важат. Също както българската Конституция не важи за ЕРП-тата, за “Топлофикация” и други монополи! Алберт Айнщайн и Никола Тесла биха споделили, че навярно друго слънце грее там, навярно царят Слънце Бо. Бо. грее, незасенчен от И. Ф.?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД