:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,278,915
Активни 79
Страници 2,691
За един ден 1,302,066

Само за година още 57 000 българи са си извадили ТЕЛК

Общо 729 000 възрастни и 45 000 деца са с увреждания и получават социална помощ от държавата
Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност само за миналата година. За 2016 г. общо над 175 000 души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разделени поравно - по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г.

Тези данни от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16 г. са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни - населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението например за 15 г. се е увеличила с над три години и през м.г. е 43.5 г.

В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 000, или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е "необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването", защото "запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността". Според експерти 50% от разликите в икономическия растеж между бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната продължителност на живота за 2014 - 2016 г. е 74.7 години и спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) се увеличава с 0.2 години. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 г., докато при жените е със 7 години по-висока - 78.2 г. Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заместване на дохода - съотношението между средната пенсия и средномесечния нетен осигурителен доход - се е понижил до 55%.

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ. Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии - медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с подобно увреждане. Депутати от "Обединените патриоти" поискаха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат отново през ТЕЛК. Социалният министър Бисер Петков пък коментира, че наличието на две комисии не означава, че хората с увреждания ще ходят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков коментира и че предложената концепция към момента не предвижда лице, което работи и получава пенсия за инвалидност, да бъде лишено от възможността да я получава. Това обаче е основно притеснение на хората с увреждания, които категорично не приемат предложенията към момента.
17
4848
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Ноември 2017 19:21
Онзи ден, когато беше световния ден за борба с диабета, който в-к СЕГА не го отрази по никакъв начин, по телевизиите в новините казаха, че регистрираните и диспансеризирани диабетици в БГ са 470 000, като имало още 200 000, които все още не знаят.
А диабета е ТЕЛКаджийска болест, която дава 50% инвалидност.
Да не говорим, че производна на диабета е полиневропатията, а тя дава още %ти инвалидност.
И това е само при едно заболяване, което дава инвалидност при ТЕЛК.
А колко заболявания още има?
19 Ноември 2017 19:25
"Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди
А стига сте лъгали!!! До сега много пъти е писано- хората с увреждания са около 400 000-450 000 !! Чудно ми е защо само настройвате хората против инвалидите??
19 Ноември 2017 19:31
производна на диабета е полиневропатията
И инсулта, инфаркта, гангрени, ампутации, все производни....Народът е много болен. А бе, вие имате ли идея, ако психиатрията в България е на европейско ниво, за какви телкове щеше да става въпрос?
19 Ноември 2017 20:21
Допреди 15 години жените работеха до 55 и се пенсионираха, сега изведнъж в рамките не на едно поколение, а на четвърт поколение станаха по-здрави, по-корави, по-трайни ли?

Айде стига вече с дежурни лафове, мрем достатъчно бързо, по-бързо от това ако ви се ще, пробвайте в ДДТ.
19 Ноември 2017 22:46
Има една книга. Заглавието ѝ е "Колко трябва да живее човек?" (в оригинал - «Сколько жить человеку?».
Според нея, границите на човешкия живот са широки. Минималният живот се определя от нуждата да се създаде поколение. Максималният - от резервът, който природата е разчела - около седем пъти от времето, необходимо за достигане на зрелост.
Тоест, здравето след определена възраст не е гарантирано. Друг е въпросът, доколко едно общество е готово да поеме грижата за болните и стари хора. Отговорът се крие в рамките на семейството - дотолкова, доколкото младото поколение е готово да поеме грижата за по-старите поколения!
19 Ноември 2017 23:07
запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността".
19 Ноември 2017 23:27
Информацията в статията не струва ако не се даде статистика за вида на ТЕЛК-овите решения и районите. Ако преобладават диагнози като "епилепсия" и болести от психиатричния спектър, някои другари в бели дрехи взимат много много пари - един път под масата, втори път от нашия джоб. Бившият зам-министър Мирослав Ненков изнесе данни за едно село, където две трети от децата са с диагнози ДЦП и епилепсия, нещо което противоречи на всякаква демография на болестите.
19 Ноември 2017 23:54
Друг е въпросът, доколко едно общество е готово да поеме грижата за болните и стари хора. Отговорът се крие в рамките на семейството - дотолкова, доколкото младото поколение е готово да поеме грижата за по-старите поколения!


На обществото му се налага да поема грижата за доста млади хора, между 15 и 25, които не искат да учат и работят, както и за техните деца.
Въпросът е докога обществото ще търпи това, а и дали ще има възможност да още прави, защото броят на тези хора непрекъснато нараства.
20 Ноември 2017 04:04
Когато, ако, сегашните деца излязат на "пазара на труда", каквото и да означава това в пазарско-неолиберална България, половината ще са за ТЕЛК - идея си нямате за мащабите на хиперактивността, синдрома на дефицита на внимание, дислексиите, дисграфиите, както и на дигиталната дементност... Като прибавим все по-подмладяващите се астми, хронични бронхити, сколиози, хипертонии... Вместо да бъдем замеряни с ценоразписи колко ни били стрували инвалидите и да се води упорита и целенасочена война с тях /явно се търси съответната пропаст, в която да се хвърлят, за да не тежат на бюджета Му?/, е необходима философия за справяне с бедствието. Кой да я има обаче и къде седи този, който е в състояние да я превърне в стратегия и тактика - в парламента?, в МС? Та нали имено тези там с реформите си - здравни, образователни, пенсионни, както и с манталитета си, докараха нещата до това дередже.
20 Ноември 2017 05:14
са си извадили ТЕЛК

И откъде точно са си го извадили?
О, Език Свещен! Дедите, бащите и нормотворците ти се обръщат в гробовете!
20 Ноември 2017 05:18
ТЕЛК - териториална експертна лекарска комисия.
20 Ноември 2017 05:40
Проблемите са два.
Първия - трябва ли да се ограничи освидетелстването на неработоспособни и хуманно ли е това. И сега ги бавят по-две три години и повечето умират, преди да са получили инвалиден стол или декубитални дюшек и възглавница, при това в мъки от кръвонасяданията, поради забавянето.
Втория, трябва ли да се определя нетрудоспособност, на хора, които вече са нетрудоспособни, поради напреднала възраст ? Не е ли по-добре грижите за нетрудоспособните поради възраст (пенсионерите) да са нещо съвсем отделно от нетрудоспособността на хората в активна възраст ?
20 Ноември 2017 09:06
Петков е ЛЪЖЕЦ.Петков е ЛЪЖЕЦ.Петков е ЛЪЖЕЦ.
20 Ноември 2017 09:08
Познавам един с яхта и ТЕЛК. Вече е пенсионер, та не знам, взема ли нещо "телково", като пари, защото сигурно е на "тавана" на пенсиите. Но има безплатна карта за градския транспорт или пък с намаление. Веднаж, през лятото го видях на спирка на трамвая и се качихме заедно в препълнената мотриса. Каза ми, че слиза на следващата спирка. На недоумението ми, как може да се качва в тази "тарапана", вместо да походи пеша в хубавия ден, той възмутено ми отвърна, че имал карта и няма да я зяносва, я! Разни хора и много от тях с ТЕЛК!
20 Ноември 2017 09:36
Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години.


Афторката Деси -
20 Ноември 2017 09:42
Има и далавера.
20 Ноември 2017 15:57
Като става въпрос за източване - знаят ли хубавците написали статията, че за да се получи пенсия не е достатъчно само решението от ТЕЛК?
Трябва доста да се походи и почака в НОИ за да определят на база трудовия стаж и процента нетрудоспособност каква да бъде пенсията на инвалида.
Това отнема време - от 3 месеца до 1 година. А в документа от ТЕЛК може да получите и 1 година нетрудоспособност. Така, че ТЕЛК дава, но НОИ не.
Тогава за какво става дума?
Лесно е. Много пари се събират от задължителните осигуровки (точно за пенсии от евентуална инвалидност). Но защо да се раздават на нуждаещите се неработещи?
И тук идва мястото г-жо Колева , да се отбележи - започва се източването на Осигуровките, поставени на отрицателна лихва в приятрлски банки, които печелят от въретенето и даването на заеми с тези пари.
Ако говорим за това източване на НОИ - прави сте!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД