:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В "Сезони" разказват "Зимна приказка в София"

Репродукция: "Сезони"
Бранимир Цаков, "Зимен пейзаж".
Живопис, рисунка, графика

От 30 ноември до 15 декември



В навечерието на своята 25-годишнина галерия "Сезони" представя първата изложба от поредица, посветена на красотата на годишните времена - "Зимна приказка в София". Конкретната експозиция е вдъхновена от странната връзка между изобразителното изкуство и зимата. Векове наред - чак до Ренесанса - художниците пренебрегват студените месеци като източник на тематични посоки. Но след като бариерата пада, зимните сюжети се преливат в едни от най-обичаните произведения на изкуството, започвайки от първата зимна сцена - шедьовъра "Ловци в снега" на Питър Брьогел-старши. Следват снежните виелици на Василий Кандински, сякаш покритите с бял прах пътища на Едвард Мунк, снежният ефект в "Пътят към Версай" на Камий Писаро, "Пейзаж в снега" на Винсент ван Гог, "Снежна сцена в Аржантьой" на Клод Моне и много други.

Днес зимните сюжети продължават да предизвикват художниците повече от всеки друг сезон с многообразие от теми и цветове. Снегът прави града по-различен и красив. Кратките часове на обещанието, когато всичко е покрито с бял килим, преди да се превърне в киша - карат човек да се чувства пречистен и изпълнен с очакване. Галерия "Сезони" търси българския отговор на класическото претворяване на зимната природа и е създала колекция от най-добрите зимни картини, показващи красотата на столицата и околностите й. Те са дело на утвърдени майстори и на млади български автори - от заскрежените софийски улици на Дора Бонева до многоцветните вихрушки на Калина Кралева. В изложбата, която може да се види от 30 ноември до 15 декември, участват със свои зимно-приказни пейзажи Мария Райчева, Владимир Шунев, Николай Маринов, Дарина Златарева, Владимир Руменов, Ромил Калинов, Илия Пашов, Анатолий Станкулов, Галя Абрашева, Майа Горова, Бранимир Цаков, Стоян Филипов-Fil. Сред акцентите са наситената с богатство от багри "Зима" на Атанас Жеков, приглушената гледка от прозореца на Димитър Арнаудов, зимна София през погледа на Димитър Атанасов, студената красота в композициите на Магда Абазова, Любен Генов и Цанко Панов.
Репродукция: "Сезони"
Мария Райчева, "Централна минерална баня".
1295
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД