:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Готова е системата за ранно предупреждение за мръсния въздух в София

Съвсем скоро се очаква да заработи обещаната от Столичната община система за прогнозиране на замърсяването на въздуха в София с обсег 48 часа. В момента се уточняват какви конкретни действия трябва да се предприемат при евентуални прогнозни превишения. Това съобщиха от кметството за "Сега". Преди да бъде пусната системата обаче, трябва да бъде съгласувана от Столичния общински съвет. След това ще бъде разработено и представено публично онлайн приложение за достъпност на информацията в нея.

Докато се чакат тези мерки, в сряда срещу четвъртък бяха отчетени опасни нива на замърсяване на въздуха в София. Измервателните станции на Изпълнителната агенция по околна среда, разположени в различни райони на града, показаха в някои часове значително превишение на допустимата среднодневна концентрация от 50 микрограма на куб. м на фини прахови частици. Най-много е бил смогът в района на кв. "Хиподрума" след полунощ и в кв. "Младост" в 21-22 часа на 29 ноември - 350 микрограма на куб. м. В район "Надежда" запрашаването е било 300 микрограма на куб. м. В "Павлово" измерените количества ФПЧ към 20 ч. в сряда са били 250 микрограма на куб. м.

Пред "Фокус" министърът по околна среда и водите Нено Димов коментира, че в сряда вечерта въздухът в София е бил замърсен до 2.6 пъти над нормите и че средните стойности на замърсяване с фини прахови частици тогава били моментен пик. Според Димов м.г. замърсяването на въздуха в София е било по-малко от 2011 г. Той хвърли цялата отговорност за евентуални мерки на местната власт.

И Димов, и Столичната община в последните дни рекламират усилия за облекчаване на проблема, заради който България беше осъдена от Европейския съд. Реални мерки извън дългосрочната програма за обновяване на градския транспорт обаче засега няма. Има пилотен проект, по който ще се предоставят 30 печки на пелети на семейства с деца с увреждания, хора с ТЕЛК и т.н. в район "Нови Искър".
811
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД