:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Недоволството на баретите било с политически подтекст

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Вътрешният министър не вярва, че разбунтувалите се барети се страхуват от уволнение и затова не са се обърнали към него, а са изпратили писмо до няколко институции.
Има политически подтекст в недоволството на баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Това заподозря вътрешният министър Валентин Радев по повод откритото писмо на 27 служители, разпространено преди дни. В него пише, че командирът на отряда Георги Гайков се саморазправя с отделни хора, а на ръководни позиции се назначават хора без опит.

След писмото Радев нареди проверка в СОБТ, но се ядоса, защото баретите са си позволили да сигнализират открито, а не по каналния ред - до главния секретар или до него.

"Там има няколко неща изредени. Аз не искам да ги повтарям и да усилвам това, което те си мислят, че е нарушено, защото считам, че поне две от тях не са нарушени. Или ако са били нарушени, е имало административно нарушение, примерно документално. Извинявайте, ама това се решава на много ниско ниво. Защо не са направили това? И аз започвам да чета в тоя сигнал едва ли не политически подтекст. Защото има други начини да бъде решено", заяви Радев.

Вътрешният министър отхвърли версията, че служителите на отряда може да се страхуват от уволнение или друга санкция и затова не са сигнализирали по реда. "Аз считам, че в министерството никой от никого не се страхува, и така би трябвало да бъде. Ако са толкова смели, защо не са направили първата крачка? Защо не са го дали някъде този сигнал, защо не са се възмутили, има си начини", каза Радев. Той обясни, че като бивш офицер, знаел как се постъпва в такива ситуации и не одобрявал това, което са направили. Въпреки неодобрението си Радев твърди, че разпоредената от него проверка щяла да е независима.



ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ

МВР шефът заяви, че не съжалява, че е назначил Гайков за командир на отряда. Той бе начело и през 2014 г., когато бе проведена трагичната операция в Лясковец, когато бе убит командосът Емил Шарков. Вината бе хвърлена върху двама редови полицаи. "Не ме притеснява, защото, за да взема това решение да назнача Гайков за временно изпълняващ длъжността, аз съм преценил всички плюсове и минуси", каза вътрешният министър.
1443
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД