:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 465
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът се отказа и от сделка, и от закон за царските имоти

Държавата е платила над 2.4 млн. лв. адвокатски хонорари, но не дава 50 хил. лв., за да влезе във владение на две от именията
Снимка: Юлиян Савчев
Цецка Цачева, Николай Нанков и Атанас Кацарчев прехвърлиха горещия картоф на парламента.
След медийния шум и политическите ултиматуми на коалиционния партньор ВМРО правителството даде пълен назад. То се отказа от сделка със Симеон Сакскобургготски за т.нар. царски имоти, която подготвяше тихомълком, както и от писане на специален закон и обяви, че продължава да се съди с бившия премиер.

Правосъдният министър Цецка Цачева, регионалният министър Николай Нанков и Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на земеделския министър, дадоха брифинг, за да уверят, че не се подготвя закон за царските дворци и ще бъдат оттеглени молбите, с които преди месец регионалното министерство поиска спиране на делата за "Врана" и за "Царска Бистрица", за да се постигне извънсъдебна спогодба.

Досега съдебната сага с имотите е струвала на данъкоплатците над 2.4 млн. лв., платени за адвокатски хонорари. В същото време държавата все още не владее именията "Сарьгьол" и "Ситняково", които спечели преди година на последна инстанция. Причината е, че преди да влезе в имотите, трябва да плати на Сакскобургготски и сестра му малко над 50 хил. лв. за направените от тях разноски и подобрения.

Цачева обясни, че работна група в министерството й, в която участвали представители на регионалното и земеделското министерство, както и адвокатите на Сакскобургготски, стигнала до извода, че няма как изпълнителната власт да се меси в работата на съдебната, пред която висят част от казусите за царските имоти. Въпросът можел да се уреди със специален закон, какъвто не се подготвял от изпълнителната власт, а бил в полето на парламента. Какво би могло да пише в подобен закон, никой не се нае да каже.

"Въпросът може да се уреди със закон или с приключването на делата. Никой не пререшава съдебните решения", категорична беше Цачева. Тя очаква и трите жалби на Сакскобургготски в Страсбург "да се развиват". Държавата още не е уведомена за тях, затова и не може да се говори за евентуални претенции и обезщетения. Царският наследник съди държавата заради мораториума върху имотите и изгубените в съда дворци.



ПИСМО

Въпросът за имотите бил поставен от Сакскобургготски, разказа Цачева. На 31 октомври бившият премиер и наследник на българските царе изпратил писмо до председателя на парламента Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова. Писмото съдържало "предложение да се потърси отговор за уреждане на проблемите, свързани с т.нар. царска реституция, като се държи сметка за фактите, каквито са те в годините". Борисов разпоредил темата да бъде изяснена и така била създадена работната група в правосъдното министерство. На въпрос защо досега въпросът не е уреден, след като конституционното решение за царските имоти е още от 1998 г., а мораториумът върху тях - от 2009 г., Цачева отговори, че закон не е приеман заради висящите съдебни спорове. Ситуацията сега се променяла от писмото на Сакскобургготски.





16
3775
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
04 Декември 2017 23:01
Естествено - сделката с продажбата на оръжие в СА пропадна - няма сделка за царските имоти!
04 Декември 2017 23:24
Бърза реакция на кабинета!
След като Тодор Славков официално поиска да му върнат резиденциите на дядо му Т. Живков на същото основание, на което връщат имотите на Симеон, кабинетът се оказа в шах.
05 Декември 2017 01:20
Добре е, че министер Цецка е без шалвари... Свободно й е на министерския... капацитет. Ама двамката до нея... Ох, срам! Ох, резил! Та какво са правили в Спецялната на Негово Уахабитско Величество комисия? Вълна ли са чепкали един месец, или са набивали чепове на каците със зеле? Щот не може само на един гол суджук да се кара! Нале!
Пълен резил и омазване до коленете! И смърди, ама ка само смърди...
Хайде, още 26 дни до шамандурата! После... После не е истина какво ни чака...
05 Декември 2017 05:05
Имотите на Царя, би следвало да се върнат ( за добро лошо ) такъв е закона, но трябва да се спазва. Това е условието.
05 Декември 2017 07:49
Проблема с царските имоти е положен от народният съд 1944-45, колкото и да е тъжен този факт за част от сантиментално настроените съфорумци.
Бе проведено изтребление на интелектуалният елит на нацията, повечето физически, други икономически и духовно - за да се "сменят елитите" - както се изрази един форумен "член" по-преди.

Е, 1947 г. - от къде юристи за да съставят що годе читав закон за обяваване държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници ?
Закон, семпъл, от два члена, писан на коляно с комсомолски плам и огън в очите. То вторият член е за възлагане изпълнението на първият.
Некадърен, до безобразие - като всичко сътворено около деветосептемврийският преврат.

Ей този закон дава основание по-късно да се зададе въпроса - ако са били държавни тези имоти, защо е нужно да се одържавяват отново ?
Даже ще подмина въпроси като защо се прави закон за една личност и прочие.

По-късно, внуците на същите некадърници, поставили основите на проблема през 1998 с решение на КС обявяват закона от 1947-а за ... противоконституционен.
Син революционен жар (с леко червено в основата) гореше в душите на членовете на КС и пълна дебилщина при приемането на това им решение.
Те тази манджа я забъркаха червените елити и техните внуци, а сега всички ние плащаме масрафа отново.

Няма да защитавам теза трябва ли да се конфискуват имотите или не - било е друго време, с други ценности.
Ама ако ще правиш нещо - прави го като хората, но за съжаление и до ден днешен не сме научили този урок.

А, Н.В. Симеон II е ценен актив за държавата. Доста политици го използваха, размахвайки моркова с имотите, но без да му го дадат по-после.

05 Декември 2017 08:58
Досега съдебната сага с имотите е струвала на данъкоплатците над 2.4 млн. лв., платени за адвокатски хонорари.

Това не го разбрах – тези адвокати не са ли на министерствата и не получават ли заплати?
05 Декември 2017 09:38
1947 г... закон за обявяване държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе...
Ей този закон дава основание по-късно да се зададе въпроса - ако са били държавни тези имоти, защо е нужно да се одържавяват отново?

Въпросът, освен че е тъп, е и несъществен.
Тъп е, защото една грешка не може да е основание (оправдание) за друга грешка.
Несъществен е, защото подменя съществения въпрос - кой е платил за тези имоти.
05 Декември 2017 10:47
.
Две мутри отиват на лов за мечки с частен самолет. Пилотът ги оставил в гората и ги предупредил: - Самолетът е малък, можем да вземем само една мечка. Разбрано? - Разбрано! Връща се пилотът след два дни. Мутрите стоят на поляната с две убити мечки. Пилотът се хваща за главата: - Ама нали ви казах - една мечка!!?? - Стига бе, ти и миналата година каза една мечка, а когато ти платихме 1000 долара, се нави на две? Тая година ще ти дадем 2000 долара. Пилотът се съгласил и натоварил двете мечки. Полетели и след половин час самолетът не издържал и паднал. За щастие всички останали живи. Едната мутра излиза от развалините и пита: - Къде сме? Втората също изпълзява, оглежда се и отговаря: - Не знам, ама сигурно близо до мястото, където паднахме миналата година.
.
Нали се сещате за реакторите за Белене и какво
ще стане, когато делата за царските имоти
приключат в Страсбург ?
.
05 Декември 2017 12:29
Южна Добруджа , Западните покрайнини и Струмишко , Беломорска и Одринска Тракия, Вардарска и Южна Македония - загубени български територии, 176 000 убити, 100 000 ранени , милиарди франка репарации, 2 000 000 000 лева загуби . Виновен дядото на Мадридския Шмекер. Първа и Втора национални катастрофи.
Втора световна война - катастрофа и милиарди репарации. Виновен - бащата на Мадридския Шмекер.
А сега върнете всичко заграбено от династията на Мадридския Шмекер. Позор мам?а ви !
Вместо да му издадете пасаван и да го отпратите по живо , по здраво от България.

05 Декември 2017 13:52
Бе проведено изтребление на интелектуалният елит на нацията,

Уф...
05 Декември 2017 15:07
Нека всеки сам си направи сметка каква държава и какво управление имаме. И на следващите избори да си ги избереме пак сини и червени, гербери засмени.. просто обръщаме плочата, но същата. И след толкова смях, както казва народа “след играчка идва плачка„ и пак плаче бедния от народа, а горе всичко е точно!
05 Декември 2017 15:47
Бе проведено изтребление на интелектуалният елит на нацията

Уф... Уф... Уф...
05 Декември 2017 17:48
Уф... Уф... Уф...

Какво ми уфкаш - и аз съм наследник на оцелелите от изтреблението - инак как ще пиша сега ?
Аман от езиковеди.
05 Декември 2017 18:12
Бе проведено изтребление на интелектуалният елит на нацията, повечето физически, други икономически и духовно
Това е писано във форума ама ще го повторя, защото и вие повтаряте едни същи глупости. Къв елит ви гони бе, честни изпълнени с духовност индустриалци, лизачи на министерски и царски гъзове, натрупали пачки с кръвта и потта на нещастния народ? Този елит ли? Ако след две години има ,,Народен съд" в България, ще плачеш за елитните: Софиянски и деца, Костов и деца, Баневи, Домусчиев, Ганчев; всичкото чалга историци, журналисти, политолози, плеймейтки и синоптички, еба@и..... Някой след 70 г. ще плаче като теб за ,, изтреблението" им ? Представям си- духовното изтребление на Баневи....
05 Декември 2017 18:16
1947 г. - от къде юристи
би ли посочил с линк изтребени професори- медици, прависти, филолози, инжинери, химици, писатели, поети?
06 Декември 2017 11:16
би ли посочил с линк изтребени професори- медици, прависти, филолози, инжинери, химици, писатели, поети?

А кафенце ? Или една ракийка ? Нещо друго ?

Рядко си позволявам да давам повече от едно мнение по една тема, за да не влизам в празни спорове - като се бориш с прасе ще се окаляш.
Пък и да спориш със зеалоти е безмислено - те не чуват какво им говориш и не четат чужди мнения.

Намерете си линковете. Може да се насочите към 2-ри,3-ти и 6-ти и 7-ми състав - това в София.
Има книги, има и архиви - къде публично достъпни, къде платени.

Може да погледнете съдиите от 4-ти състав в Русе :
"Русе, IV състав на НС:
Председател: д-р Димитър Д. Цонев, адвокат от Русе.
Членове: Петър Кудинов Нейчев, работник, образование III клас.
Марин Тодоров Дянков, шивач, I отделение.
Нено Илиев Бърденски, земеделец, IV отделение.
Димитър Темелков Иванов, земеделец, IV отделение."

А сега си дайте зор и намерете високо-образованите съдии кого са съдили. Това не е изключение - и да, има линкове!

Дали е трябвало да има съд над виновниците за 2-рата световна война и участието на България на страната на оста - безспорно.
Друг е въпроса как е проведен този процес, какви са били истинските му цели.
Има един партизанин, ремсист и комунист, трайчокостовист и по-късно емигрант- Семерджиев - намерете си неговата книга за народният съд и я прочетете - тя донякъде отговаря на горният въпрос.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД