:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пострадалите в Хитрино още чакат нови домове

Десет от строящите се къщи вече са вдигнати до покрив, а други са на етап изкопни работи
Снимка: БГНЕС
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков посети вчера Хитрино във връзка с навършването на една година от експлозията на влаковата цистерна, при която загинаха седем души и 29 бяха ранени. Той също се запозна с хода на възстановителните работи и строежа на новите домове.
Една година след трагедията в Хитрино новите 24 постройки все още са необитаеми, а останалите без дом след инцидента с дерайлиралия влак живеят по квартири, при роднини и близки или във фургони за временно настаняване. Ремонтът на общинската инфраструктура - пътища, водопроводи, нови улици, осветление, обществени сгради, пък ще започне през следващата 2018 г. След взрива на 10 декември 2016 г. в селото бяха засегнати 300 домакинства. Хитрино получи за възстановяването си от държавата, ЕС и дарения около 33 млн. лв., от тях до момента за строителни и ремонтни дейности са изхарчени около 7 млн. и 200 хил. лв.

Преди три месеца кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви категорично пред "Сега", че преди да падне снегът, всички собствениците на новите къщи ще могат да се нанесат в тях. Трима от постоянно живеещите във фургоните обаче посрещнаха зимата в мизерни условия и без течаща вода, и на студ. По думите на кмета за двама от тях жилищният проблем скоро ще бъде решен, тъй като новите постройки са на етап груб строеж и в тях текат довършителни работи. Заради проблеми с документите за собственост новата къща на пенсионера Николай Цачев обаче е на етап изкопни работи. Наскоро оперираният мъж обаче се нуждаел от обгрижване и затова ще бъде преместен в социален дом. В момента се чака заповедта от социалната служба за настаняването му в институцията.

В най-голяма степен на готовност са 10-те къщи, дарени от Камарата на строителите и ГЕРБ. В тях текат довършителни работи. Градежът на 11-ата обаче все още не е започнал пак поради проблеми със собствеността на имота. Но пък проектът й е вече готов, съобщава кметът на Хитрино. Надеждата му е, че до Нова година поне първите десет постройки ще посрещнат обитателите си. На груб строеж са и шест от 13-те къщи, които се вдигат с финансиране на социалния фонд в размер на 5 млн. лв., отпуснати от държавата. За строежа на три от тях обаче тепърва ще се сключва договор с фонда. С държавни пари вече са подменени и покривите на 60 от пострадалите от взрива къщи, направено е и вътрешното освежаване и ремонтиране на засегнатите от взрива домове.

"Това, което си бяхме поставили за цел да направим в рамките на годината, сме го направили. Да, не сме усвоили и една стотинка от парите за капиталови разходи, тях ще ги разпределим и харчим догодина, срокът за усвояването им е в рамките на две години. Подготвихме и кандидатствахме с 12 проекта по Програмата за развитие на селските райони, свързани с преодоляване на последиците от инцидента. Вече имаме и един подписан договор - за обновяване на уличното осветление. До края на тази година ще подпишем още няколко договора. Очакваме през пролетта на следващата година да започнем изпълнението и усвояването и на тези 20 млн. лв.," отчита кметът Нуридин Исмаил.

Най-много пари до този момент пострадалата от инцидента община е похарчила за електроуреди и мебелировка от отпуснатите средства по линия на БЧК. Парите от дарителската сметка обаче се харчат изключително предпазливо. За новопостроените сгради отпускането на средствата ще става, след като хората се нанесат в новия си дом.
985
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД