:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атина и Скопие пак преговарят за името Македония

Двете страни подновиха диалога след 3 г. прекъсване
НАДЕЖДИ
Скопие и Атина подновиха след 3-годишно прекъсване преговорите по спора за името на Македония, който възпира евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка, предаде БГНЕС. Двете страни преговарят с посредничеството на ООН.

"Срещата е част от усилията на ООН да помогне на страните да намерят взаимно приемливо решение на въпроса с името", се казва в прессъобщение от кабинета на Матю Нимиц, който е посредникът на ООН в диалога. Като част от подновените разговори, той разговаря в Брюксел с македонския преговарящ Васко Наумовски и гръцкия му колега Адамантиос Василакис и делегации от външните министерства на двете страни. Новият кръг от преговори идва на фона на скорошното затопляне на отношенията между двете балкански държави, което предизвика оптимизъм у Брюксел и Вашингтон за положителен развой на събитията, пише "Болкан инсайт".

Все още не е ясно дали Нимиц веднага ще излезе с ново предложение за име за Македония по време на новите преговори, или ще съживи някои стари идеи. Те могат да включват географски указания като Северна Македония, Горна Македония или Република Македония (Скопие), за да се направи разграничение между страната и гръцката провинция.

Спорът се основава на настояването на Гърция, че използването на името Македония предполага териториални претенции за северната гръцка провинция със същото име. В резултат на това през 2008 г. Гърция блокира влизането на Македония в НАТО и продължи да задържа старта на преговорите за присъединяване на страната към ЕС, въпреки няколко положителни годишни доклади на Европейската комисия за напредъка на страната. Преговорите действително бяха замразени в продължение на три години. Последният кръг се проведе в Ню Йорк през ноември 2014 г. Застоят се дължи отчасти на политическата криза, която погълна Република Македония през 2015 г. и приключи едва наскоро с избирането на ново правителство начело с премиера Зоран Заев.

1
847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Декември 2017 16:31
Северна Македония, Горна Македония или Република Македония (Скопие)

Бе Северо-Западна Македония и да си стискат ръцете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД