:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Биткойнът никога няма да стане средство за разплащане

Криптовалутите са в услуга единствено на бизнеси от сивия сектор, казва Димитър Ганчев
И-НЕТ СНИМКИ
Димитър Ганчев
ПРОБЛЕМЪТ

Няма единно възприета дефиниция какво представлява виртуалната валута. Много по-ясно е какво не е, отколкото какво е. Към момента в света има над 400 криптовалути. Различните държави имат различни подходи към тях - някъде те са напълно или частично забранени като платежно средство или търговията с тях, но другаде използването им се приветства на държавно равнище.

Според Европейския банков орган криптовалутите представляват дигитално изображение на стойност, което не е емитирано от централна банка или друг оторизиран орган и което не е задължително свързано с т.нар. фиатни пари (лев, евро, долар и т.н. - законни платежни средства, установени с държавен акт).

В българското законодателство няма дефиниция за виртуалните валути. Те не са "парични средства" по смисъла на Валутния закон. Те не са нито "средства", нито "електронни пари" по смисъла на Закона за платежните услуги и платежни системи. Не са и "ценни книжа" или "финансови инструменти" по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти. Затова и не подлежат на регулация и надзор. Това уточниха за в. "Сега" от Комисията за финансов надзор, където постъпват запитвания относно криптовалутите, макар и само 7 до момента. Заинтересованите лица излагат намерения за инвестиране в различни видове криптовалути чрез различни платформи и дружества и се интересуват дали те подлежат на лицензиране и от кого.

Колко са вложителите във виртуални валути в България, няма как да се установи. В България нито една банка вече не предлага подобна услуга.

Предвид факта, че криптовалутите и първичното предлагане на виртуални валути не са предмет на регулиране от европейски надзорни органи, практически няма защита на тези инвестиции, предупреждават от КФН. Трябва да се има предвид, че това са силно спекулативни инвестиции, отличаващи се с висока волатилност (резки и големи изменения в цената). Освен това съществува опасност от измама или престъпна дейност заради анонимността на виртуалните валути. А заради неизправности в технологията е възможно инвеститорите да нямат достъп или контрол върху виртуалната си валута или пък тя да бъде открадната от хакери.

Нещо подобно се случи във вторник, когато южнокорейска борса, търгуваща с биткойни и други виртуални валути, обяви, че е фалирала, след като била хакната за втори път тази година. Борсата Youbit заяви, че е загубила 17% от активите си в резултат на хакерската атака. В същото време не са малко и експертите, които твърдят, че криптовалутите в бъдеще ще заменят досегашните валутни системи.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

визитка

Димитър Ганчев е главен секретар и един от основателите на българския филиал на международната организация "Интернет общество", чиято цел е да защитава обществения интерес на интернет потребителите. Той е член и на Обществения съвет по информационни технологии към Министерството на транспорта и съобщенията. Работил е по осигуряване сигурността на мрежите и комуникациите на МВР.



- Господин Ганчев, как определяте възхода на криптовалутите и особено на биткойна - като поредна мания за бързи печалби или като проявление на технологичния прогрес, което трябва да се приветства?

- И двете, но в момента е повече мания - дотолкова, доколкото биткойнът стана интересен с покачването на цената си. Но това е и технология, т.нар. блокчейн технология, която съществува от 10 г. и никой не й обръщаше внимание, както и на самия биткойн. Блокчейн технологията няма нищо общо с валута и доскоро беше известна само в технологичните среди. Можем да си я представим като електронна счетоводна книга, в която се записват данни. Върху тази технология към днешна дата са качени т.нар. криптовалути, спрямо които аз съм силно скептичен. Но очаквам в бъдеще блокчейн да бъде използвана за много други приложения.

- Тоест криптовалутите са само част от данните, които може да се разменят в една такава технология?

- Точно така. В блокчейн може да се записват всякакви данни, всякаква информация. Те се подписват и след това повече не могат да бъдат променяни, но пък могат да бъдат проверявани назад във времето. Това е ценното на тази технология - интегритетът и истинността на данните не е нужно да се гарантират от някаква институция.

- Защо тогава сте скептичен към криптовалутите?

- Аз не обичам да използвам думата валута за характеризиране на биткойн. Т.нар. криптовалути са активи, финансови активи. За да обявим нещо за валута, то трябва да служи като средство за разплащане, да служи за обявяване на цена и чак като трета функция трябва да може да служи за натрупване. Това, което наблюдавам, е практически липса на интерес за разплащане с криптовалути. Включително тези, които търгуват с биткойни, ги купуват с цел някога да ги осребрят, но те също не ги използват за разплащане. Някои ги продават на борсите като финансов актив. Но да си купиш нещо с тях - това не се случва. Не че няма електронни магазини, от които да си купите нещо с биткойни, дори в България има такива. Но практиката показва, че никой не го прави. Всички, които придобиват виртуалната валута, го правят с цел да я държат, докато тя поскъпне и след това да я продадат на някой друг срещу реална валута.

- Защо виртуалните валути не се използват за разплащане?

- От една страна, заради тяхната волатилност - рязката промяна в цената поради голямата разлика в курс купува - курс продава. Тази разлика остава като загуба за купувача на стоката, ако плати с криптовалута. И на второ място - заради високата цена на транзакцията. В момента цената на една транзакция с биткойн е от порядъка на 14-15 долара, което на практика обезсмисля да си купите едно кафе например с тази валута.

- Виждаме обаче обяви и у нас, че се продават имоти и дори предприятия срещу биткойни.

- Това, че някой продава нещо срещу биткойн, не означава, че ще има някой, който ще го купи с биткойн. В момента всеки, който притежава нужното количество биткойни, за да си купи апартамент, е по-изгодно да не си го купи и да чака. Защото биткойните ще поскъпнат с още 20% за седмица или с 50% за месец и ако забави покупката, ще плати по-малко.

- Но нали се говори за биткойн балон, който може всеки момент да се спука. Вероятно има притежатели на биткойни, които проявяват разум и няма да чакат до последно?

- Ако въпросните хора си кажат: "Няма да чакаме", за тях в крайна сметка се оказва по-изгодно да продадат биткойните на някоя от борсите срещу реални пари. И след това с тях да извършат сделката, защото така таксите им ще бъдат по-малки. Както споменах, таксата на транзакцията е много висока. Освен това се чака доста време за нейното потвърждение.

Причината в момента да има бизнеси, които са съгласни на плащания с криптовалута, е, че така този, който си продава имота, се сдобива с криптовалутата на курс продава, а не на курс купува. За него е по-изгодно да се сдобие с 1 биткойн, продавайки някакъв актив, отколкото да го купи от борсата срещу пари. Това е причината да се продават някакви неща срещу биткойни, а не защото всички са толкова ентусиазирани, че тази валута ще замени долара или еврото.

Напълно вярно е твърдението, че сегашната мания по криптовалутите е балон. При това, ако този балон се спука, цената на биткойна на практика ще стане нулева. Т.е. няма да наблюдаваме плавно понижаване на валутата, при което класическият спекулант да си каже "аз ще продам, когато стане с 30% по-евтино". При биткойна спадът ще е рязък, до нула. Причината е, че криптовалутите нямат някаква стойност сами по себе си. Единствената им стойност е очакването, че в бъдеще ще имат по-голяма цена, че някой друг вероятно ще е склонен да ги купи на по-висока цена.

Освен това наблюдаваме класическа финансова пирамида - всички пари, които влизат в тази система, са в резултат на новите потребители. На практика доходите на старите притежатели на биткойни идват от новите, които плащат на старите. В деня, в който спре да има нови потребители, вече няма да има с какво да се плати, защото няма реален продукт отзад. Това важи за всички криптовалути.

И още нещо - таксата за транзакция е висока, защото технологията хаби много електричество. Споменах, че към момента таксата е около 14 долара на транзакция, но на практика реалният разход на една транзакция е около 20 долара - за да обработи мрежата транзакцията и заради изхабеното от нея електричество. Разликата се плаща от т.нар. миньори. Те са склонни да работят на формална загуба заради това, че биткойните, които копаят и които принципно са едно нищо, ще имат стойност в бъдещето и някой ще ги купува на все по-висока цена. Затова, ако балонът се спука, цената ще стане моментално нула. И т.нар. копачи няма да са склонни вече да работят на загуба и ще спрат. И тогава транзакционните разходи за сделки с биткойни ще станат от порядъка на поне 30 долара. На такава цена никой няма да използва тази валута за разплащане. Така че това на практика никога няма да стане валута и няма да измести реалните пари, с които се разплащаме в ежедневието. Може би от криптовалутите биха се възползвали някакви бизнеси, в които се въртят големи суми пари - оръжие, транснационални сделки, при които тази цена е пренебрежимо малка, но не и в ежедневието.

- Някои анализатори обаче много ентусиазирано обясняват как тази блокчейн технология и криптовалутите разбиват държавния монопол върху парите, върху тяхното емитиране и как това е нещо много положително.

- Това е обяснението на всички, които поддържат тезата, че в биткойна има смисъл. Това, че нещо има свойството да не се контролира от нито едно правителство, все още не носи никаква полза на крайните потребители. Може би носи полза на част от потребителите, но в ежедневието едва ли ще видим полза от това. Да вземем за пример лева - макар и контролиран от държавата, това е задължителното разплащателно средство на територията на нашата страна и никой не може да ни откаже да се разплащаме с него. Ако няма правителствен контрол върху валутата, може да се окаже, че един търговец работи с биткойн, друг с лайткоин, трети - с етерум. Така не може да функционира нито един пазар - пазар, в който всеки сам да решава каква валута да използва. В крайна сметка икономиката функционира благодарение на задължението на правителството всеки един на тази територия да приема точно тази валута, а пък ако иска, нека да приема и други.

- Криптовалутите решават ли някакъв проблем на икономиката, някакви липси на хората, на бизнеса? Каква е ползата от тях?

- Аз лично не виждам какви проблеми решават, какви липси запълват или какви пречки премахват. Освен може би за бизнеси в сивия сектор, които биха искали да няма контрол върху тях. Например търговията с наркотици.

- Спукването на биткойн балона може ли да повлияе негативно на икономиката, така както влияе спукването на един финансов или имотен балон?

- Конкретно за биткойна, заради неговата хипервисока цена, в момента чувам мнение, че този балон, когато се спука, може да предизвика световна криза. Не мисля, че това ще се случи. Защото обемите на търговия, които се въртят на този пазар, са изключително малки. Оценката на този пазар е около 500 млрд. долара като цяло. Това изглежда голямо число, но самата търговия с биткойни е много малък процент от тази стойност. Т.е. дълбочината на пазара не е толкова голяма - става дума за не повече от десетина милиона на ден. Така че загубата на тези 500 млрд. долара на фона на световната икономика и дори само на Форекс пазара е нищо.

- Трябва ли да бъде регулирана търговията с криптовалути, за да се предпазят хората?

- Не е задължително да се предпазват хората. Всеки носи отговорност сам за себе си. В случая регулаторите са прави, като казват, че няма какво да регулират, защото това не е разменно средство, а електронна стока. Не би следвало на свободния пазар някой да регулира цената на една стока, дори тя да се търгува на борсите.

- Тоест според вас криптовалутите са една илюзия, която няма бъдеще?

- В дългосрочен план със сигурност. В краткосрочен план най-вероятно, който купи днес, утре ще спечели, но може и да загуби. По отношение обаче на технологията, която стои отдолу - блокчейн, там нещата стоят по друг начин. Със сигурност ще видим приложения на блокчейн технологията, които няма да имат много общо с криптовалутите и от които може да извадим полза. Например дистанционно сключване на договори от всякакъв характер. Както казах, блокчейн технологията представлява една електронна счетоводна книга, в която се записват някакви неща. Защо да няма по този начин подписани договори, които остават в тази книга завинаги? Това е най-лесното и близко до ума приложение на една счетоводна книга, но вътре в нея могат да се разписват всякакви други неща. Какви - не бих могъл да отгатна.

Според мен блокчейн технологията има голямо бъдеще. Не трябва да се фокусираме върху нейното първо приложение, което виждаме. От опит знаем, че невинаги бъдещето на една технология е такова, каквото са си го представяли неговите създатели. Например микровълновите печки на практика са преработени радари за откриване на самолети във въздуха. Трудно може да отгатнем за какво ще послужи блокчейн технологията в бъдеще, но моето мнение е, че няма да служи за средства за разплащане.
СНИМКА: БГНЕС
***
 Димитър Ганчев
СНИМКА: БГНЕС
Полиция се намеси на електронната борса за криптовалути в Сеул Youbit. Тя бе принудена да поиска защита от фалит след втората за тази година кибератака, довела до загуби на голяма част от резервите на виртуални пари.
11
2897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
20 Декември 2017 20:19
Всичко зависи от това кои са инвеститорите.. И с какви ресурси разполагат - финансови и политически. Както беше с Амазон.. и сега Тесла.. 10 години огромни загуби.. но въпреки това - цената им се вдигаше.. ей така щото имат здрав гръб. Та и с биткоин е така.. а и самият факт че го допуснаха до борсите.. без да отговаря на каквито и да е правила...

А и му викат валута.. а това е валута толкова колкото ислямска държава е държава...
20 Декември 2017 21:18
Не е ясно в момента какво искат тия с големите пари.. дали само да надуят балона .а това е много лесно при липсата на правила и ликвидност.. ето и начина.. продажби докато цената падне с 10-20 процента.. и след това започване на покупки но тогава когато няма ликвидност.. внимателно.. и хоп цената отива с 10 процента над предишния връх.. и така това всяка седмица.. така всички привикват на тия спадове и последващи върхове дали в един момент ще им писне? Когато вече няма толкова камилчета които да надуват цената?

Или просто първо ще иска да вкарат в играта и хедж фондовете.. а защо не и пенсионните фондове.. вярно ще им трябва и политическо влияние... Ама...
21 Декември 2017 06:23
Марксисткото вече е старо , въобще доста виждания остаряха последните двадесетина години .
А и доста финансови шамани се нароиха , сигурно има вакуум .
21 Декември 2017 06:44
Трябвало е да учи по-задълбочено история на икономическите учения , специално за таланта , там е част от обяснението на това което става в момента .
Талант трябва ,талант . Ха ха .
21 Декември 2017 09:22
Според мен криптовалутите са експеримент на прозорливи люде от финансовите кръгове. Цялата идеология е подобна на пирамидите и лежи на лакомията и на желанието на някои хора сами, без участието на другите, без обществото със сравнително прости средства да "забогатяваш". Генерирането на "пари" е отвлечено понятие и понеже не е свързано с икономиката може би ще доведе до срив по някое време. Но едно време хартиените пари така са се появили - те не са имали стойност сами по себе си, а условно са били равни на някакво количество примерно сребърни монети.
21 Декември 2017 12:01
Мдааааааа.......
Всичко си върви по план...
Започват легендите и митовете...
Може и да е вярно, де, но съспенсът се увеличава и задълбочава, достигайки някаква фаза на хоррррррррррррър!

Officials won't let a man look for $135 million in bitcoin he threw away
James Howells, an IT worker living in the United Kingdom, knows exactly where his misplaced 7,500 bitcoins are but the city council where he lives won't let him retrieve them. They say it's against the law.
According to a report published in The Telegraph, Howells began mining bitcoin on his personal laptop in 2009. In 2013, though, "after I had stopped mining, the laptop I had used was broken into parts and sold on eBay," Howells tells The Telegraph.
He kept the drive he used to collect the bitcoins, "so if bitcoin did become valuable one day, I would still have the coins I mined."
But, while cleaning his home in 2013, he mistakenly put it into a waste bin at his local landfill site in Newport, South Wales, where it got buried.
Now, with bitcoin's value hovering just above $17,000 Wednesday, according to digital-currency website CoinDesk, Howells' 7,500 lost bitcoins are worth more than $127 million. CoinDesk's Bitcoin Price Index tracks prices from digital currency exchanges Bitfinex, Bitstamp, Coinbase and itBit.
More than four years' worth of garbage have poured into the dump since his mistake, which would make any recovery effort a significant undertaking.

https://www.msn.com/en-us/money/personalfinance/officials-wont-let-a-man-look-for-dollar135-million-in-bitcoin-he-threw-away/ar-BBH5d3F?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp
21 Декември 2017 12:26
дядо Илия
21 Дек 2017 09:22

Според мен криптовалутите са експеримент на прозорливи люде от финансовите кръгове. Цялата идеология е подобна на пирамидите и лежи на лакомията и на желанието на някои хора сами, без участието на другите, без обществото със сравнително прости средства да "забогатяваш"


Криптовалутите са криптирани електронни файлове, наречени валута, без покритие,пуснати в оборот само за да се създаде гигантска световна пирамида чрез традиционната примамка- свръх висока доходност.
При наличие на суперкомпютри, криптираните електронни файлове рано или късно биват дешифрирани, което показва пирамидалната същност на начинанието.
21 Декември 2017 12:48
crypt

Крипта, бе, крипта - на Български...
Едно от значенията - хептен на Български - гробница...
Загробваш нещо си, един вид!

Но като се каже крипто-валута как звучи, а!? Загадъчно, тайно, скришно, зашифровано... С което май се изчерпват всичките ѝ достойнства. А, доколкото ми е известно, всякакви "дистанционни" разплащания, преводи и пр. също се шифрират, дори от най-банална гледна точка за сигурност.
-----

Ако си турна парола на един файл - веднага добива ново и свръхестествено качество - крипто-файл... Уаууууууууууу!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ако пък турна парола на директория с повечко файлове - работата набъбва - количествено и качествено!

------
Не ме смятайте за идиот - отдавна се търси някакво осъвременяване на разплащателните средства, но тук (според мен!) сме изправени пред пирамида от най-чист вид.
Обосновката - куцо и сакато има компютър, или поне достъп до компютър - що да не го делнем!

Отделно, както по-горе обърнах внимание, то в самото наименование се показва, че работата е малко е- и изтървана!

21 Декември 2017 13:17
Примера с микровълновите печки радарите и конкретната технология стояща зад тях - магнетрона е нагледен пример как се опорочават и опростачават от търгаши и такива като горният икономист/финансист/мениджър иначе отлично замислени с точно определена цел технологии. Така беше и с телевизията и с интернета и с още маса неща измислени и направени от техничари и опропастени и опростачени от търгаши...
21 Декември 2017 19:50

Биткойнът никога няма да стане средство за разплащане

Както стана ясно, биткойн има дефекти - някои са родилни, други са продукт на неговото развитие през годините; ако беше единствената по рода си криптовалута, те вероятно не биха му попречили по пътя му нагоре. Съществуват обаче безчет други криптовалути , сред които се оформиха няколко основни конкуренти, чиито предимства ще разгледаме накратко:

• Ethereum (ETH)- само допреди три месеца за малко да задмине Биткойн по капитализация, втората по големина криптовалута е изградена върху платформа, която позволява не само свободни транзакции, но и създаването на децентрализирани блокчейн-приложения, т. нар. "smart contracts"; за създаването на един Ethereum-блок е на всеки 15 секунди за разлика от 10-те минути при Биткойн

• Ripple (XRP)- преследва целта да бъде междинна валута, която в дългосрочен план да измести допотопната SWIFT-система за международни банкови преводи; движи се от компания, има офис, адрес, борд на директорите, лице и вече си партнира с няколко от най-големите световни банки; в технологичен аспект XRP се слави като най-надеждната платформа за транзакции

• Bitcoin Cash (BCH)- създаден този август като хард форк на Биткойн и придобил неочаквано значение след провалената актуализация на Биткойн-блокчейна със Segwit2x, когато цената му се изстреля до 2500$, BCH е ориентиран към подобрение на скалирането, гарантирането на децентрализацията и преди всичко функционалността като платежно средство посредством въвеждането на блокове с големина 8 МБ

• Monero (XMR)- валута с акцент върху гарантиране на анонимността на потребителя, на практика непроследима чрез блокчейн-анализ

• Litecoin (LTC)- създаден през 2011г. като по-ликвидна версия на Биткойн, използваща близък до неговия протокол и използван за тестове на нововъведения; първата криптовалута, приела Segregated Witness и извършила превод с Lightning Network, но останала досега настрани от медийното внимание и от сериозна пазарна капитализация; възможност за atomic swap с Биткойн

Трезвата равносметка е, че в технологичен аспект Биткойн не превъзхожда конкуренцията си в нито едно отношение. Огромното му предимство се крие в популярността му на първа и основна криптовалута и произтичащата оттам готовност на големи маси хора и нарастващ брой банкови институции да инвестират в него, създавайки едно самоизпълняващо се пророчество за постоянно ускоряващото се увеличаване на неговата стойност.


21 Декември 2017 19:52
Биткойн не е само техническо или финансово явление, но и социално. Превратният път на криптовалутата до сегашните ѝ висоти представлява един велик разказ за епохата, в която живеем, мечтите и страховете, които я оформят и е своеобразна цайтгайст-драма в реално време за надеждата технологичният прогрес да направи така, че един ден да се събудим и всички да сме милионери. При всички положения първата крипто-валута заслужава дълбок поклон- тя може и да не представлява бъдещето в дългосрочен план, но тя отвори широко вратата към него.

Революцията вече е налице: блокчейн-технологията променя нашия свят, начина по който създаваме стойност и използваме финансови услуги. Този процес ще доведе до промени във функционирането на глобалната финансова система и икономика, такава каквато я познаваме. Независимо как точно ще изглежда бъдещето на Биткойн и докога той ще е част от тази промяна, със сигурност ще се насладим на много интересни времена, докато тя окончателно се оформи.

Дотогава: еnjoy the ride.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД