:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Желязната църква в Истанбул се открива след ремонт за 4 млн. евро

Борисов и Ердоган ще се видят след освещаването на храма
СНИМКА: bTV
Желязната църква е реставрирана, без да се пестят материалите, като почти всички средства са дадени от турската страна.
Ремонтираната 7 г. за близо 4 млн. евро желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул ще бъде открита и осветена в неделя с безпрецедентна церемония, в която ще участват премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. Поканени са близо 1000 гости. Ще присъстват българският патриарх Неофит и вселенският патриарх Вартоломей. Борисов и Ердоган ще се видят, ще имат и двустранни разговори.

Православният храм е построен през 1896 г., но основният му камък е поставен през 1859 г. Той беше обновен с пари на турското правителство и местната власт в Истанбул, само 200 хиляди бяха осигурени от българската страна. Църквата е уникална с това, че е изградена от готови железни елементи, а преди години беше газифицирана като дарение от "Овергаз".

Репортаж на bTV разказа, че иконостасът е изработен от злато. Основите му са от дърво. Носещата система е от желязо и мрамор и е докаран от Русия. Куполът е от цинк. Два от старите му елементи са запазени нарочно, за да напомнят за състоянието, от което е започнала реставрацията. Подизпълнителите не са пестили нищо - всичко е реставрирано с най-скъпите материали.

Реставрацията е извършена по силата на протокол за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство, подписан между България и Турция още през 1988 г. и периодично подновяван след това.

Одобрената през 2002 г. програма предвиждаше Анкара да финансира реставрацията на Джумая джамия в Пловдив, разградската джамия "Мактул Ибрахим паша" - трета по големина на Балканите и национален паметник, както и джамията "Фатих Кануни" в Кюстендил. На София се падаха църквите "Св. Стефан" и "Св. Димитър" в Истанбул, както и "Св. св. Константин и Елена" и "Св. Георги" в Одрин.

Програмата претърпява редица промени през годините, а след 2015 г. се стигна до фактическото й блокиране, тъй като турската страна поиска да се изменят срокът й на действие и списъкът на културните паметници, което според българските власти нарушава параметрите на протокола от 1988 г. През 2017 г. стана ясно, че неразбирателството ще се решава на експертно ниво.



ПЛОДОВЕ

Посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски видя в церемонията знак, че проблемите се решават, въпреки "моментните трептения в диалога". "Съвременната дипломация се промени изключително много. Сега нещата се случват в реално време и тази процедурност, която има в традиционната дипломация, отстъпи място на личните контакти и на възможността лидерите да се срещат, да разговарят и ад хок да решават много въпроси. Той (Борисов - бел. ред.) успя да влезе в този динамичен режим, да преодолее редица наслагани неразбирателства и внушения. Това е една инвестиция, която дава различни плодове", похвали тя премиера.
1
1436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Януари 2018 09:44
Ще присъстват ... и вселенският патриарх Вартоломей.

http://gindev.blog.bg/drugi/2018/01/04/shokirasht-dokument-istinskiiat-lik-na-evropeiskiia-syiuz.1586528
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД