:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът ще гласува Истанбулската конвенция без т.нар. социален пол

Някой може да измисли още 12-13 пола, казва вицепремиерът Красимир Каракачанов
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Правосъдният министър Цецка Цачева прави безуспешен опит да убеди вицепремиера Красимир Каракачанов, че текстовете в Истанбулската конвенция няма да доведат до промяна на конституцията и признаване на "трети пол".
Проектозаконът за ратификация на Истанбулската конвенция ще бъде внесен в парламента с интерпретираща декларация, която ще уточни кои термини България не приема и съответно не се обвързва с тях. Ключов е т.нар. социален пол (джендър). Ще бъде записано, че половете са само биологични и два. Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието. (Виж в "Наблюдател")

Министрите Цецка Цачева и Екатерина Захариева влизат в спор с Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Документът, който е обявен за приоритетен за българското европредседателство, предлага широка законодателна рамка за борба с домашното насилие над жени и деца. От "Обединени патриоти" на няколко пъти се опитват да убедят другите министри да се отложи гласуването на документа в МС. Въпреки че конвенцията ще влезе в парламента със съпътстваща декларация, двамата вицепремиери успяват да убедят още шестима от министрите, сред които петима от квотата на ГЕРБ, да гласуват с тях "против". Забележително е, че и просветният министър Красимир Вълчев е сред гласувалите против, при положение че неговото министерство предлага национален план как да се съобрази образованието с конвенцията.

Каракачанов използва изрази като "трети пол", предупреждава, че може да се стигне до претенции за "еднополови бракове" и да се даде възможност "във времето всевъзможни организации, защитаващи тези различни хора, да претендират, да съдят държавата и да я осъждат". Валери Симеонов е разтревожен от "допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то".

Осмината не чуват аргументите на министъра на правосъдието Цецка Цачева и външния министър Екатерина Захариева, че няма да се променя конституцията и не става дума за трети пол. Лидерът на ВМРО настоява за приемане и интерпретираща декларация, в която "трябва да се гарантира, че полът е биологична категория, а не е въпрос "на измишльотина или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои държави и в ЕС и извън него". Борисов заявява само: "Поне аз това, което съм прочел и съм информиран от министър Цачева, е, че конвенцията касае равенството между мъжа и жената", заявил министър-председателят.

Не е ясно дали конвенцията ще намери подкрепящо мнозинство в парламента, защото патриотите и БСП са против, "Воля" не приема термина социален пол (джендър) и съответно образованието да е съобразено с това. ГЕРБ няма единна позиция засега.



9
2542
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Януари 2018 08:15
Защо предимно ЛГБТ организации обсъждаха Истанбулската конвенция?

Натисни тук
06 Януари 2018 08:24
А с разчупването на традициите и стереотипите в образованието от детската градина нагоре как стоят нещата?
Това е най-голямата тъпотия - да гласуват подобно нещо с о.м. Обаче кво друго да се очаква от патриотаре, тупащи се публично в косматите гЪрди с "Булгар! Булгар!" на уста.
06 Януари 2018 08:26
ГЕРБ ни пробута „третия пол“ през задния вход
На бланките за акредитация на журналисти са посочени три графи - женски, мъжки и неопределен

http://www.mignews.info/gerb-ni-probuta-tretiya-pol-prez-zadniya-vhod/
06 Януари 2018 09:04
Не е ясно дали конвенцията ще намери подкрепящо мнозинство в парламента

Ще намери, ще намери.
Срещу определена благинка и железни порти се отварят.
ДА НИ Е ЧЕСТИТ ТРЕТИЯ ПОЛ.
Вече си имаме и представители.
Маминкооооооо.
06 Януари 2018 09:47
Обикновен капитализъм, сър!
06 Януари 2018 09:56
Наглостта на управляващите достигна вече невиждани висоти.
Щели да гласуват конвенцията без "социалния пол", а документи за наличието му вече са готови.
Справка:
Прецедент! Третият пол влезе в акредитацията на журналисти за европредседателството ни
http://epicenter.bg/article/Tretiyat-pol-ne-dochaka-balgarskiya-parlament--vleze-v-Evropredsedatelstvoto/144459/2/48

Има и съответния формуляр.
Що ни правите на балами бе.
07 Януари 2018 13:20
Владимир Шейтанов: Играта на международно право около Истанбулската конвенция


Като цяло Истанбулската конвенция е важен и полезен международноправен акт. Насилието над жени и домашното насилие е отвратителна действителност. Трябва да бъде забранена на международно ниво. Но зад нея надзърта очевиден политически замисъл. Зад загрижеността за защита на жената и семейството от насилие, се прикрива целта за международна легализация на идеята за признаване на хора с нетрадиционна сексуална ориентация като субекти в семейното право. Зад благородната кауза се прикрива неблагородна цел, с далеч отиващи последици. И както няма разумен човек, който да не осъжда насилието над жени, така трудно ще се намери същият човек, който да не вижда заплахата от еднополовите бракове.

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/vladimir-shejtanov-igrata-na-mezhdunarodno-pravo-okolo-istanbulskata-konvenciya
07 Януари 2018 20:29
Ако това е свободата и човешките права , предпочитам диктатурата
07 Януари 2018 20:54
Прецедент! Третият пол влезе в акредитацията на журналисти за европредседателството ни
Същото както в "визитните картички" на някои форумци "пол" не е попълнено. Скандал!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД