:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истанбулската инвенция

Старите бг ловджии - прусаците на Балканите!

***
Бойко Борисов откри реставрацията на Желязната църква в Истанбул, която е голямо признание за България и жест към нашия вожд и учител.

Покрай другите ивенти (на евроговор - събития, мероприятия) Борисов проведе и приятелски разговор с турския премиер Йълдъръм и министри от кабинета му; разговорът бе излъчен във "Фейсбук" профила му. В него нашият премиер честити новата година, пожелава мир и просперитет на двата народа, обяснява свойски на събеседника си, че ремонтът на църквата е добра инвестиция, защото целият християнски свят от Европа ще дойде да се поклони на това културно наследство, но и "ще каже евала на тези, които са го разрешили... ашколсун, де викаш ти". Така в атмосфера на дружба и взаимопомощ си върви протоколният разговор, но Борисов решава да строши оковите на клишето, да разчупи шперплата, да разведри обстановката - със смешка. Това става, докато Йълдъръм говори за това, че Турция няма кой знае какви проблеми със страните от ЕС, освен когато покрай избори отношенията се изострят.

В този момент ББ получава озарение, прекъсва събеседника си, хваща го за ръката и заявява:

- В България старите ловджии казват: най се лъже преди избори и след лов!

Тълмачът претворява това на турски и домакините избухват в сърдечен смях.

***

Смешката е много готина и както винаги Бойко Борисов не е съвсем наясно какво е казал, но то е право в десетката. "Старите ловджии" в случая се явява нещо като псевдоним или множествено алтер его на Железния канцлер Ото фон Бисмарк - пруски и германски политик и пълководец, макиавелист, сатрап, домакин на Берлинския конгрес и т.н., и т.н. Фразата за лъжите по избори и лов е знаменит негов афоризъм.

Смешката на Бойчето е особено сполучлива предвид ролята на Бисмарк в европейската политика спрямо "Болния човек на Европа" - Османската империя. Така например при избухването на Априлското въстание Бисмарк се проявява като пръв приятел на България и заявява: "След кървавите злодеяния на черкезите в България за Османската империя вече няма място в Европа". Бисмарк подкокоросва руския цар за поредната руско-турска война, която се превръща в освободителна за България и унищожителна за османците.

Всичко това е, разбира се, много хубаво за нас и в този смисъл Бисмарк е човек, на когото България би трябвало да е признателна почти колкото на Царя Освободител.

Бисмарк е човекът, който след сръбско-българската война през 1885 г. произнася национален комплимент: "Българите са прусаците на Балканите".

Дали са се усетили домакините с каква краставица ги черпи Бойчето?

Съдейки по дружния смях - едва ли.

Би могло да е много тънка ирония и пързаляне на домакините, но все пак говорим за Бойко Борисов, чиито исторически и културни познания не са прекомерно широки - но така е още по-хубаво! Най-силно възхищение предизвиква красотата, която сама не съзнава красотата си.





2
1690
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Януари 2018 05:27
Бисмарк редуцира България по време на Берлинския Конгрес .
08 Януари 2018 09:16
Най-силно възхищение предизвиква красотата, която сама не съзнава красотата си.


Перифразирано от: "дурак сам не осознавает того, что он дурак"...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД