:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,318
Активни 155
Страници 14,920
За един ден 1,302,066

Столичната община пита ученици искат ли парно и имат ли дограма

Снимка: Михаела Катеринска
Шефката на инспектората Ваня Кастрева защити идеята второкласници да правят семейни социологически проучвания.
С цел да се спестят разходи Столичната община е впрегнала ученици до пети клас в 83 столични училища да правят социологическо проучване сред родителите си на тема доходи и отопление, а регионалното управление на образованието намира странната инициатива за похвална.
За анкетите се разбра, след като родители се възмутиха от тях във "Фейсбук". "Четири големи страници въпроси - от това по колко лева е сметката за отопление, квадратурата на жилището, къде се намира, има ли изолация до защо не искаш или искаш "Топлофикация" и по какъв начин се отопляваш. Нищо против анкетата, ама защо през училище и през децата?! Какво общо имат те с тая работа?! Направо съм втрещена", написа майка в социалната мрежа. Сред въпросите са - кога е построено жилището, сменена ли е дограмата му, дали парното работи непрекъснато и дори какъв е средният месечен доход на член от домакинството, което е притеснило доста родители.
Въпросите са подготвени от фондация "Енергийна агенция Пловдив", спечелила обществена поръчка на Столичната община за малко над 59 хил. лв. Сумата включва и изготвяне на анализ. Целта била да се установи как се отопляват близо 6000 домакинства в София и да се набележат мерки за борба с мръсния въздух. Въпросниците са разпространени сред училищата с помощта на РУО-София (Регионалното управление по образованието), което по молба на кметството на 20 декември м.г. е дало указания на директорите на 83 случайно избрани школа да раздадат анкетите в поне 5 паралелки с ученици от 2-ри до 5-и клас.
На родителите било казано, че имат срок да попълнят отговорите до 2-3 дни. Някои от майките и бащите не изключват възможността да се злоупотреби с данните им. Макар и анонимно, проучването включва въпроси като улица, номер, клас и т.н., по които може да се разбере кое е точно анкетираното семейство. Друго притеснение е, че учениците могат да се смутят, ако разберат кой с какви доходи разполага, което да доведе до напрежение и конфликти в клас.
"Доколкото ние знаем, анкетите са анонимни и доброволни. Всеки родител е бил свободен да отговори на въпросите, които желае, или да откаже. МОН ще направи проверка дали са спазени етичните правила за работа с учениците, както и ще направи проверка в столични училища, за да оцени дали са спазени изискванията за анонимност и доброволност при създаване и попълване на анкетите", коментираха от МОН.
От изявления на фондацията пред медиите се разбира, че основният мотив за избирането на учениците като посредник е финансов. "Вие знаете ли колко ще струва, ако анкетата се прави по друг начин?", отговаря изпълнителният й директор Лияна Аджарова пред Канал 3 на въпрос защо не са наети анкетьори - безработни или пенсионери. По думите й анкетите трябва да се попълват не от родителите, а от децата "с помощта на родителите", за да се "въвличат" по този начин и те във важната тема за замърсяването. Според коментари на НПО-то пред "Клуб Z" пък децата били предпочетени и защото в тази възраст анкетите се попълвали "най-добросъвестно", а и било "образователно за самите ученици". От фондацията изтъкват, че анкетите са добра европейска практика за събиране на подобна информация, която вече била приложена в друг замърсен град като Милано. Въпросници вече били пускани и в учебни заведения в Пловдив, Смолян, Бургас, Видин и др.

ЗАЩИТА
Началникът на РУО Ваня Кастрева, според която анкетите са "своеобразно изследване на потреблението на енергия, което е мощен образователен инструмент". "Всички политики трябва да се градят въз основа на анализ на обективни обстоятелства. Това е основният мотив на общината, а защо е този път, е въпрос на тяхно решение. Те са ни една от най-важните партньорски институции. След нас са децата ни, много от методите на възпитание минават точно когато те се коментират в училище, в семейството, да знаят, че това са важни теми и т.н. Анкетата е анонимна и абсолютно доброволна", коментира тя. Според Кастрева нарушение на училищния закон няма, тъй като анкетата е доброволна и не нарушава учебния процес.
24
3223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
07 Януари 2018 19:17
@втрещената мама от Фецесбука

Нема лошо, госпожа, за час-два Вашето чадо да се занимае с нещо, което не е кьоравене в екранчето на айфоня, таблетя!
А иначе аз бих направил анкетата, ама не за парното и дограмата, а за това дали децата от 1-во та до 12-отделение, че и по-големите от първи, втори клас във ВУЗовете, са СЪГЛАСНИ да РАЗДЕЛЯТ, и то ОЩЕ ВКЪЩИ, онова, което и те, и родителите им, са решили, че вече НЕ ИМ Е ПОТРЕБНО, сиреч за ОТПАДЪК са нарочили и сложили в торбата за кофата с боклук отвън пред панелата - да го РАЗДЕЛЯТ на неща, които МОГАТ да се РЕЦИКЛИРАТ, и които ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ Общината да им изкупи реално, с живи пари, или с "боклуккоини", =разписки с означена върху паричната стойност на предадените вторични суровини, срещу които "боклуккоити" на мама и тате да им направят отстъпка в Общината когато плащат ТАКСАТА за СМЕТ!

И тази анкета бих я вписал в един Проект на Общината, наречен С.М.Е.Т., редом с доста други активности по Проекта (с които сега няма да занимавам Форума);

С.М.Е.Т. = Смислено Менажиране на Елиминирането на оТпадъците! Именно смислено, защото сегашното "менажиране" е без мисъл, безумно и престъпно ограбване парите на жителите на Общината, събрани като такса смет!
07 Януари 2018 20:55
Някога така в клас влизаше дружинната и казваше: Извадете по един лист и пишете - богати ли сте, какви мебели имате вкъщи...
07 Януари 2018 21:07

Енергийната ефективност само за родители ли се отнася... Ергенстващите се топлят взаимно.
07 Януари 2018 22:04
Големият Брат ви гледа по всякакъв начин
07 Януари 2018 22:37
Явно примерът с Нови Искър е силно заразителен...
07 Януари 2018 23:10
Всички политики...

Хм, странно – възможно ли е началниЧКАТА на РУО Ваня Кастрева да не знае, че "политика" е само в ед.ч.?...
07 Януари 2018 23:24
От изявления на фондацията пред медиите се разбира, че основният мотив за избирането на учениците като посредник е финансов. "Вие знаете ли колко ще струва, ако анкетата се прави по друг начин?", отговаря изпълнителният й директор Лияна Аджарова пред Канал 3 на въпрос защо не са наети анкетьори - безработни или пенсионери.

08 Януари 2018 00:12
"политика" е само в ед.ч.

На пръв поглед може и да е така (въпреки,че съвсем не е задължително), но чрез използването на "политики" политиката се разбира от хората, като по-близо до това което е - действия във, за, от обществото и за обществото. И понеже тези действия са в различни области и могат да бъдат различни и дори алтернативни, затова употребата на "политики" си е баш точно.

Нещо, като с "дебат", "алтернатива", които също уж нямат множествено число, но пък то идеално им пасва и допринася за разбирането.
08 Януари 2018 00:16
Нещо, като с "дебат", "алтернатива", които също уж нямат множествено число, но пък то идеално им пасва и допринася за разбирането.

ъхъ, като "броколи" или "гащи".
да те допринесат ф кофите идеално да те допринесат...
08 Януари 2018 00:16
А иначе в анкетата и начинът й на провеждане няма нищо лошо. Реакцията на някои е показателна не толкова за параноя, колкото за успеха на умелата пропаганда за "личните данни" водеща до поставената цел за атомизация на обществото и доброволната социална смърт на гражданите.
08 Януари 2018 00:20
И гащите могат да са едни или много, но видно някои имат само едни в множествено число, та побързаха да ни осведомят.
08 Януари 2018 00:31
Нещо, като с "дебат", "алтернатива", които също уж нямат множествено число, но пък то идеално им пасва и допринася за разбирането.
да, допринася за разбирането, сиреч определянето, на коефицинта на интелигентност на дебила, турил множественото число
08 Януари 2018 00:34
И гащите могат да са едни или много
ъхъ, нов бисер. за единствено число се сещам само за
една гаща плява
08 Януари 2018 00:44
poli
08 Януари 2018 02:20
дебила, турил множественото число

Дебил е единствено този, който не осъзнава, че езика е нещо живо и се развива. "Политики", "алтернативи", "дебати" са добри попадения и затова и намериха разпространение.
08 Януари 2018 02:37
"политика" е само в ед.ч.

На пръв поглед може и да е така


И на втори е така, щото в тая работа няма "може":

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

Все същите неграмотниците говорят за "много избори", вм. за голям изобр, щото:
ЍЗБОР м. Само ед. 1. Отделяне, предпочитане на едно от две или повече неща; избиране.
5. Обикн. мн. Полит. Избиране чрез гласуване на депутати, представители на върховна власт, длъжностни лица за определен срок.
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80/

А онова, което пак тез малограмотници - политици, "държавниници", чиновници и прочие калинки - си самопревеждат от езици, които не владеят, щото и родния си не владеят, е всъщност "принципи", "мерки", "механизми"

08 Януари 2018 02:59
Всички политики трябва да се градят въз основа на анализ на обективни обстоятелства.


Г-жа Кастрева да обясни по-добре на чии разноски кисна цяла седмица в Лондон и кои "от най-важните партньорски институции" й платиха масрафа и срещу какви услуги. Щото ако умни и будни родители откажат да попълват подобни "анкетки", "всички политики" ще отидат на кино. Сведения за това кой използва услугите на топлофикация и кой не се получават не от децата, а от съответните институции - НПО-тата да се насочат към тях за информация, а не да използват петокласниците като безплатни осведомители. . Скоро очаквам на учениците в пети клас да се спусне анкетка за вида чаршафи, калъфки и завивки в домовете им - за безплатно осведомяване на съответните небългарски производители и техните износители - все от "възпитателни" съображения.
08 Януари 2018 09:36
Един соросоид се кахъреше, че на български имаме само една дума за политика, а янките две, имат и за политика в множествено число, мъка!
08 Януари 2018 09:50
"Политики", "алтернативи", "дебати" са добри попадения и затова и намериха разпространение.
ъхъ, точно като "входирам" - дебили разпространяват дебилщини.

и неополът им приглася
08 Януари 2018 09:57
да пишат в анкета от колко до колко родителите са на работа и оставят ли ключа от апартамента под изтривалката...
08 Януари 2018 14:42

Вечната Амбър на столичното образование има усет към скандала - до каквото се докосне, друго не става.
08 Януари 2018 15:09
В случая става дума за използване на детски труд, който може да се положи само по определен ред.
Има думата Държавната Агенция за закрила на Детето.

08 Януари 2018 16:17
Все същите неграмотниците говорят за "много избори", вм. за голям изобр, щото:
ЍЗБОР м. Само ед. 1. Отделяне, предпочитане на едно от две или повече неща; избиране.


Хехехе...
И какво? Ако през една година проведем пет, десет или петнадесет избора (за депутати, евродепутати, президент, кметове, общински съветници и т.н.), в никакъв случай не трябва да казваме, че сме провели много избори, а е правилно да кажем, че сме провели голям избор?

То, верно, че е паднало голямо избиране, ама...
08 Януари 2018 17:09
Митко_Василев07 Януари 2018 20:55
"Някога така в клас влизаше дружинната и казваше: Извадете по един лист и пишете - богати ли сте, какви мебели имате вкъщи..."

Мите, а да не се напъваш за разни измишьотини Има още доста от нас ,дето знаят, какво беше дружинна и с какво се занимаваше
А никога и никого не са го питали богат ли е и какви мебели има в къщи ,нито класна ,нито директор най вече пък дружинна
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД