:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само 9 частни училища ще получават държавна субсидия

Детските градини, които се включват в системата на държавното финансиране, са пет
.
9 частни училища ще получават държавна субсидия през 2018 г. Това става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще получават средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа. Частните детски градини, които се включват в системата на държавното финансиране, пък са 5 на брой.



Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия през 2016 г. нов училищен закон, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получиха от 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г.

Дотогава заявленията за включване в системата на държавно финансиране от бюджетната 2018 г. са подали 9 частни училища. По две са от училища във Варна, Велико Търново, Добрич, Пловдив и едно от София. Нито едно от тях не е новосъздадено, посочват от министерството. От списъка на одобрените за финансиране частни училища и детски градини, публикуван в "Държавен вестник" на 15 декември м.г., става ясно, че са били одобрени всички 9 кандидата, както и още 5 детски градини.

По данни на МОН в одобрените училища се обучават 553 ученици от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи. Ако школата получат за всяко от тях грубо по около 1400 лв. на дете (колкото бе средно държавната издръжка на учениците от държавните и общинските училища за м.г.), това прави около 800 хил. лв. В бюджета за 2018 г. са планирани доста повече средства за частните училища (7 млн. лв.), в случай че всички частни школа поискат държавни средства.

Причината малко частни школа да искат държавни средства е условието, поставено пред тях от законодателя - да приемат 20% от учениците си безплатно, вкл. деца с изявени дарби и специални образователни потребности. Кои деца ще се освобождават от плащане, ще решава съответното училище. Засега нито едно от членуващите над 50 частни школа в Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) не е изявило желание да получава въпросните средства. Общо у нас има 186 частни училища, в които учат 14 хил. ученици.

Средствата от държавния бюджет за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците в частните училища ще се определят по бюджетите на общините. Парите ще се разпределят освен въз основа на броя на учениците и на базата на още два критерия - на брой паралелки и според местоположението на училището и наличието в него на деца от уязвимите групи (какъвто ще е принципът и за общинските училища).



ОДОБРЕНИ:

4 от одобрените частни детски градини са от Варна - "Аз съм българче", "Д-р Мария Монтесори", "Мечтатели" и "Чебурашка", една от София - "Арлекино", и една от Търговище - "Монтесори-Търговище" - ООД. Училищата, които ще получат държавно финансиране, са частно средно у-ще "П.Р Славейков" (София), частната професионална гимназия по икономика и управление и частна профилирана гимназия "Едмънт Бърк" (Пловдив), частно средно училище "Леонардо да Винчи" и частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (Добрич), частно начално училище "Д. Екимов" в с. Русаля, Търновско, частна профилирана гимназия "АК-Аркус" във Велико Търново, частно средно училище "Мечтатели" и частно основно у-ще "М. Монтесори" (Варна).

84
6724
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
07 Януари 2018 19:25
Частно училище, с държавни дотации?!

Честните частници изневеряват на идеологията си, нали държавата беше лоша, нали те се доказват на свободния пазар, а той решавал всички проблеми, а са се наредили за държавни помощи! Които противоречат и на пазарната логика, изкривяват пазара и са нечестна конкуренция.
07 Януари 2018 19:31
Това не е ли предоставяне на неправомерна държавна помощ
и по закона подлежи на връщане с ЛИХВИТЕ....
07 Януари 2018 19:48
Частно училище, с държавни дотации?!

Частно училище, с лични/ЧАСТНИ данъци!
07 Януари 2018 19:57
Това не само скандал, това е престъпление. Бедните да субсидират богатите - това го нема и при най-зверския капитализъм. Свине
07 Януари 2018 20:06
Възпитаниците на частните училища, а и родителите им, сигурно също е редно да не се смятат за длъжни да дават издръжка на такава държава.
07 Януари 2018 20:07
На всеки ученик се полага издръжка от държавата, платена и от моите данъци!
Това, че някои искат да добавят някаква сума за да бъдат в по-добри условия няма касателство с полагаемата издръжка.
07 Януари 2018 20:49
Гледам Монтесорито са се набутали на субсидията.
То, толкоз кинти похарчиха в медиите на умните, красивите и странните че трябва да си ги избиват от държавата.
Не знам.
Не съм против експериментите, но когато иде реч за деца все си мисля, че родителите имат повече избор, отколкото да ги осакатят като личности в Монтесори душегубките.
07 Януари 2018 21:42
На всеки ученик се полага издръжка от държавата, платена и от моите данъци!
Това, че някои искат да добавят някаква сума за да бъдат в по-добри условия няма касателство с полагаемата издръжка.


Родителите на децата в частни училища също плащат данъци и като данъкоплатци имат правото на същите пари за образование на децата си, платени от държавата както и останалите родители.
07 Януари 2018 22:02
на едно мнение с архангел съм
07 Януари 2018 23:00
На всеки ученик се полага издръжка от държавата, платена и от моите данъци!


Имаш много здраве! Не се полагат, това е една соросоидна мантра, с държавни пари се издържа средното образование, ако детето ви е в държавното училище - не плащате, ако не е, какво, държавата да изплати на всички цигани парите за незаписаните в училище деца ли?

08 Януари 2018 08:27
Няма значение къде учи детето, парите които се полагат са еднакви! Както и когато се лекуваш в частна болница, парите които ти се полагат от Здравната каса са същите и в държавната болница!
08 Януари 2018 09:03
По-лоши ли бяха образованието и здравеопазването когато бяха само държавни?
08 Януари 2018 09:14
За здраве се осигуряваш, за пенсия - също, за училище -внасяш ли осигуровки, имаш ли лична партида - не, айде, много здраве от арменския поп.

Държавата издържа обществените училища, частните да се издържат сами, а не бедните да субсидират богатите!
08 Януари 2018 09:22
за училище -внасяш ли осигуровки, имаш ли лична партида - не, айде, много здраве от арменския поп.

Училищата се издържат от данъци, а при арменския поп ще пращаш плащащите данъци когато започнеш да издържаш другите, вместо да седиш на чужда издръжка.
08 Януари 2018 09:22
По същата логика децата български граждани, явяващи се като частни ученици и тези учещи в чужбина трябва да получават по 1400 лв. джоб парасъ.
08 Януари 2018 09:29
Абе мани ги, налапали са се с либерастки лафове от ИПИ...
08 Януари 2018 09:34
Логиката е за равни задължения - равни права. Когато казваш "гледай си работата" за полагащото се за образование на децата с родители изкарващи повече, редно е да приемеш "гледай си работата" за данъци и вноски за пенсия и от тези родители и от тези деца като пораснат. И ако масовите държавни училища са по-добри от частните, какви са проблемите? Нали по определение държавното е по-добро?
08 Януари 2018 09:35
ако детето ви е в държавното училище - не плащате, ако не е, какво, държавата да изплати на всички цигани парите за незаписаните в училище деца ли?

Парите се изплащат целево на училището за образование, а не на родителите или на детето.
Държавата издържа обществените училища, частните да се издържат сами, а не бедните да субсидират богатите!

Пълна глупост е това, че бедните субсидирали богатите. Колко данъци плаща едно семейство с доход от 5-6000 лева месечно и колко едно с 1500 лева?
08 Януари 2018 09:40
По-лоши ли бяха образованието и здравеопазването когато бяха само държавни?

Не, но ако знаеш тоалетните на какво приличаха! Да те е гнус да влезеш!
08 Януари 2018 09:47
Фактът, че някои твърдят, че по този начин бедните субсидирали богатите, показва убедително какви вреди е нанесло държавното образование.
08 Януари 2018 09:48
На охранителните фирми защо не плащат от бюджета? Напротив, фирмите плащат данъци за дейността си. Нали държавата е длъжна да се грижи за сигурността на всички!
Либерасти, сър!
08 Януари 2018 10:06
Не, но ако знаеш тоалетните на какво приличаха! Да те е гнус да влезеш!

Като гледам, не си умрял от погнуса.
СЕГА, кенефите пак са си същите, само дето са вече с 30 години по-стари.
Освен тези в частните училища наверно.
И двете ми деца се оплакват от тоалетните в училище СЕГА.
Аз, нямам лоши спомени от тоалетните, когато съм бил ученик, но пък и не съм от гнусливите .
ПП Децата ми учат в същото училище.
08 Януари 2018 10:07
Частната охрана не е задължителна, а задължението за образование е записано и в Конституцията и в закони... Освен това, учениците са основно непълнолетни, а наемащите охранителни фирми - пълнолетни. Има и разни текстове за дискриминация ("Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." ).
Нещо за смисъла на израза "двоен стандарт"?
08 Януари 2018 10:07
На охранителните фирми защо не плащат от бюджета? Напротив, те плащат данъци за дейността си. Нали държавата е длъжна да се грижи за сигурността на всички!

На пазачите едно време директно от бюджета ли им плащаха или бяха на щат към съответното предприятие?
08 Януари 2018 11:29
Прави впечетление колко малко се възползват. Причината е, че получаването на държавната субсидия е обвързана с куп условия. А не е редно. Държавата е приела да дава по 1500 лева средно за издръжката на един ученик годишно и това не е социална помощ, а се полага на всички български ученици.
08 Януари 2018 13:39
Държавни пари, могат да се дават само на държавни субекти! А субсидирането на частни субекти е -- ЗАБРАНЕНО в ЕС ! Това важи и за частните болници, лаборатории... ! И не платецът на данъци ОПРЕДЕЛЯ, къде да отиват парите му !!!
08 Януари 2018 13:59
Като гледам, не си умрял от погнуса.
СЕГА, кенефите пак са си същите, само дето са вече с 30 години по-стари.

Именно, това казвам. Затова някои хора си дават децата в частно училище. Поне да е по-хигиенично!
08 Януари 2018 14:02
И не платецът на данъци ОПРЕДЕЛЯ, къде да отиват парите му !!!

Пряко не, не определя.
Но явно избирателите не споделят това разбиране.
08 Януари 2018 14:14

Интересно сега, дали получената субсидия ще се отрази на таксите, плащани от родителите на децата, или всичко ще има положителен ефект само за финансите на училището?
08 Януари 2018 14:20
явно избирателите не споделят това разбиране.
В това понятие "избирател" какъв смисъл се влага? Да не е нещо като в Истанбулската конвенция?
08 Януари 2018 14:37
Частните училища, както всичко частно, се интересува не от обществения интерес, а от собствения - колкото се може по-голяма печалба. Разликата с частните болници е тази, че последните си платиха на когото трябва за да ги допуснат до общата баница - НЗОК и да я опоскват яко с избираеми пациенти и такива, дори не нуждаещи се от болнично лечение.
08 Януари 2018 14:54
Държавни пари, могат да се дават само на държавни субекти! А субсидирането на частни субекти е -- ЗАБРАНЕНО в ЕС ! Това важи и за частните болници, лаборатории... !

Забранено било да се финансират частни училища в ЕС?! Няма такава забрана!
Expenditure on institutions is not limited to that made on instructional services, but also includes expenditure on ancillary services for students and families, where these services are provided through educational institutions. At the tertiary level, spending on research and development can be significant and this is included in the figures presented, to the extent that any such research is performed by educational institutions. As such, expenditure on educational institutions includes expenditure on core educational goods and services, such as teaching staff, school buildings, or school books and teaching materials, and peripheral educational goods and services such as ancillary services, general administration and other activities. Education expenditure on institutions covers all types of public or private schools/universities and other educational institutions that are involved in delivering or supporting educational services.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Educational_expenditure_statistics
08 Януари 2018 14:56
Интересно сега, дали получената субсидия ще се отрази на таксите, плащани от родителите на децата, или всичко ще има положителен ефект само за финансите на училището?

Едва ли ще се отрази на таксите след като има изискване за 20% безплатен прием.
За талантливите деца го разбирам и подкрепям.
08 Януари 2018 15:40
На всеки ученик се полага издръжка от държавата, платена и от моите данъци!
така ли? къде го пише тва?

на всеки ученик се полага образование. и всеки ученик може да получи въпросното образование в общинско или държавно училище. точка.
08 Януари 2018 15:43
Родителите на децата в частни училища също плащат данъци и като данъкоплатци имат правото на същите пари за образование на децата си, платени от държавата както и останалите родители.
нямат право на пари. имат право на образование в общинско или държавно училище.

баси малоумията под тази статия. пари искат

циганите щом не са се юрнали да си искат кинтите за децата дето не ходят на училище - значи не може. когато почнат на тях да им дават "същите пари за образование на децата си, платени от държавата" - тогава и вие.

дебилизми. пфу.
08 Януари 2018 15:44
Няма значение къде учи детето, парите които се полагат са еднакви!
още един

тва дебилизмът е опасно нещо, очевидно
08 Януари 2018 15:46
Само 9 частни училища ще получават държавна субсидия
девет училища повече от необходимото ще цоцат държавни пари.
08 Януари 2018 15:56
дебилизми. пфу.

Щом си се изказал няма как да не са.

Като например:
циганите щом не са се юрнали да си искат кинтите за децата дето не ходят на училище - значи не може. когато почнат на тях да им дават "същите пари за образование на децата си, платени от държавата" - тогава и вие.

Парите за образование се дават на училището, а не на родителите.
Как така изпускате факта, че субсидиите вървят със задължение за 20% безплатен прием?
08 Януари 2018 15:56
Аз не искам пари, поне да ми ги приспаднат от данъците... до стойността на издръжката. Съгласен съм и солидарната част за сградния фонд, да не ми я възтановяват... но определено е гадно чувството, че си плащам всички данъци, отчисления, котизации а за моите деца нищо...

Съгласен съм и повече и по-високи данъци да плащам, пари се изкарват, но искам да ми се признават разходите и да се намалява и данъчната ставка.
08 Януари 2018 16:03
Парите за образование се дават на училището, а не на родителите.
тва как кореспондира с малоумието:
Родителите на децата в частни училища също плащат данъци и като данъкоплатци имат правото на същите пари...
мм?

виж ся, дебилизмът си е, както вече отбелязах, дебилизъм.
08 Януари 2018 16:04
тва дебилизмът е опасно нещо, очевидно


А защо? По твоята логика аз съм дискриминиран, от моите пари се взимат данъци, част от тези данъци, държавата ги заделя за образование, защо тези родители, чиито деца ходят в общински или държавни (те са 2) училища да са в по-изгодно положение от моите? Защо Р България да плаща едни пари за техните, а за моите не?

08 Януари 2018 16:06
По твоята логика аз съм дискриминиран
баси логиката, баси нещото. единственото, което трябва да направиш, за да не си "дискриминиран", е да запишеш детето си в общинско или държавно училище.

можеш ли да го направиш - можеш. кво ривеш тогаз?!
08 Януари 2018 16:07
всъщност можеш, ако имаш дете в съответната възраст. ако нямаш и се чувстваш дискриминиран - направи си дете и изчакай там 6-7 години
08 Януари 2018 16:08
ако не ти се чака толкоз - осинови си едно.
08 Януари 2018 16:13
е да запишеш детето си в общинско или държавно училище.


Невероятна логика... ами направил съм си труда, оценил съм, че състоянието на днешното образование не е на нивото на това, което ми е дала НР България и съм преценил, че ще лимитирам щетите от 25-30 либерастия с частно училище... но не разбирам, защо моите деца да нямат достъп поне до част от парите, които са взети от мен?
08 Януари 2018 16:17
Хайде не вади цитат от контекста:
Родителите на децата в частни училища също плащат данъци и като данъкоплатци имат правото на същите пари за образование на децата си, платени от държавата както и останалите родители.

Дали са платени на държавно или частно училище няма значение, щом тези пари се полагат за образованието на всяко дете.
08 Януари 2018 16:24
В Конституцията ясно е записано
Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
(4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
(5) Граждани и организации могат да създават училища при условия и по ред, определени със закон. Обучението в тях трябва да съответства на държавните изисквания.
(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.

Както е записана и забрана за ограничаване на права по имуществено състояние. Ограничаването на финансирането на образование само до ученици в държавни и общински училища е именно такава дискриминация.
08 Януари 2018 16:29
ами направил съм си труда, оценил съм, че ... и съм преценил, че...
ми тогаз що пискаш? сам си си го избрал. както баци си избра цаци.
08 Януари 2018 16:31
къв контекст, бе? цитатът ти почва с родителите и продължава как "имат правото", пък се оказва, че никакво право нямат. ако имаха, то нашите по-тъмни братя щяха да си ги дръпнат тези кинти.
08 Януари 2018 16:33
дежурния,

къде в конституцията е записано, че частните училища имат право да получават държавна помощ във вид на финансиране? те нали затова са частни - щото частникът, бля-бля, добър стопанин, бля-бля, предприемач, бля-бля, иновативен, бля-бля...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД