:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 373
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът на ЕС: Понятието „съпруг/съпруга“ обхваща и съпрузите от един и същ пол

Страните членки обаче не са длъжни да признават еднополови бракове
Снимка: Юлиян Савчев
Пред Народното събрание се проведе мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция в България.
Генералният адвокат в Съда на ЕС Мелхиор Ваделет обяви, че с оглед на свободата на пребиваване на гражданите на съюза и на членовете на техните семейства, понятието "съпруг/съпруга" обхваща съпрузите от един и същ пол. Съобщението бе огласено вчера от пресслужбата на съда в Люксембург.

Въпреки че държавите членки са свободни да разрешават или не брака между лица от един и същ пол, те не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на съюза, като отказват да предоставят на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на трета държава, право на постоянно пребиваване на своята територия. Румънският гражданин г-н Коман и американският гражданин г-н Хамилтън живеят съвместно в САЩ в продължение на четири години, след което през 2010 г. сключват брак в Брюксел. През декември 2012 г. г-н Коман и неговият съпруг правят искане пред румънските власти да им издадат необходимите документи, които да позволят на г-н Коман да работи и пребивава постоянно в Румъния заедно със съпруга си. Искането се основава на Директивата за упражняването на свободата на движение, позволяваща на съпруга на гражданин на съюза, който е упражнил тази свобода, да се присъедини към съпруга си в държавата членка, в която последният пребивава.

Румънските власти обаче отказват да предоставят на г-н Хамилтън това право на пребиваване по-специално с мотива, че той не може да бъде квалифициран в Румъния като "съпруг" на гражданин на съюза, тъй като тази държава членка не признава еднополовите бракове. Тогава г-н Коман и г-н Хамилтън подават жалба пред румънските юрисдикции, за да оспорят решението на румънските власти. Сезиран с възражение за противоконституционност, повдигнато в рамките на този спор, Конституционният съд на Румъния се допитва до Съда на ЕС.

В заключението си Мелхиор Ваделет уточнява преди всичко, че юридическият проблем в основата на спора не е свързан със законодателството относно брака между лица от един и същ пол, а със свободното движение на гражданите на съюза. Макар обаче държавите членки да разполагат със свободата да предвидят или да не предвидят брак между лица от един и същи пол в своя правен ред, те трябва да изпълняват задълженията си във връзка със свободата на движение на гражданите на съюза.ПОЗИЦИИ

България ще ратифицира Истанбулската конвенция, заяви правосъдният министър Цецка Цачева в ЕП вчера. Междувременно десетки граждани се събраха пред сградата на Народното събрание в центъра на София на мирна демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени, срещу която се обявиха т.нар. "Патриоти" и среди сред управляващата партия ГЕРБ.

17 държави от ЕС досега са ратифицирали Истанбулската конвенция.2
1044
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Януари 2018 21:52
Провокации правят. Прецеденти правят. Нарочно ги правят.
Стъпка по стъпка.
12 Януари 2018 02:04
Провокации
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД