:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 81
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И МРРБ прозря, че никой не контролира санирането

МАЛИНА КРУМОВА
След множеството оплаквания на граждани за протекли, зле санирани или недосанирани жилищни сгради за милиони най-сетне и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) прозря, че никой не контролира как се изпълнява строителството. В неделя министърът на регионалното развитие Николай Нанков даде указания до кметовете на общини и областните управители да следят по-внимателно как се изпълнява Националната програма за енергийна ефективност. Указания са изпратени и до председателя на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов. Мерките са само пожелателни и едва ли ще имат ефект.

В писмото си министърът изисква поне веднъж месечно да се извършват проверки на място от общината и от строителния надзор по време на ремонтните дейности и преди подписването на Констативен акт (образец 15), чрез който се извършва предаване на строежа от строителя на възложителя. В разпратените допълнителни изисквания към общините се предвижда във всеки вход на блоковете с ремонтни дейности по програмата да има информация за контакт - име, телефон и имейл на общинските служители и отговорниците, които контролират строителството и инвестициите. "Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора с Българската банка за развитие и бъдещо подписване на анекси", се предупреждава в писмото на регионалния министър.

Ден след като бяха оповестени тези мерки, заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова съобщи, че всъщност не ставало въпрос за по-строг контрол. "Реално погледнато, ние няма да налагаме повече контрол, а ще обръщаме внимание, че общините трябва ефективно да си изпълняват функциите", каза пред БНР Крумова вчера. Освен това не се предвиждат финансови санкции и новите мерки не целели непременно да се наказват общините. Едва при доказани нарушения и нанесени щети и когато не са предприети действия за оправянето им, отговорните щели да понесат финансови наказания.

Програмата за "безплатно" саниране тръгна с 1 милиард лева, които вече са изчерпани. В края на миналата година предколедно правителството гласува още 1 милиард лева.
6
1068
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
15 Януари 2018 19:42
Пълна глупост е, че МРББ било прозряло! Още от началото, при оная, Лиляната, МРРБ-то така скрои схемата, че контрол да НЯМА!!!
15 Януари 2018 21:32
Ако контролиращите са дилетанти, все тая. Пък може и да са "стимулирани".
15 Януари 2018 21:44
Санирането се контролира от Невидимата Ръка на ПАЗАРА!
16 Януари 2018 07:00
И МРРБ прозря, че никой не контролира санирането

За "усвояването" скоро не се очаква да прозре. По обясними причини.
16 Януари 2018 10:46
Общината не е страна по санирането и няма като каква да контролира строителните работи
16 Януари 2018 10:47
Общината не е страна по санирането и няма като каква да контролира строителните работи

Що решихте така?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД