:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ОЛАФ проверява Унгария за измами с еврофондове

Зетят на премиера Виктор Орбан е сред собствениците на фирма, уличена в нередности
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан уредил фирма на зет си с евросредства, пише "Уолстрийт джърнъл".
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва Унгария за "сериозни нередности" със средства от еврофондовете, предадоха информационните агенции. Ведомството е установило нарушения и конфликт на интереси в договор за изграждане на улично осветление на унгарски общини, който е съфинансиран от ЕС. От ОЛАФ съобщиха, че на унгарското правосъдие е предаден доклад с констатациите от проверките на експертите. В него са посочени съмнителни практики при 35 проекта за подновяване на улично осветление под егидата на Министерството на околната среда и енергетиката. В него не са посочени имена, но според авторитетният в. "Уолстрийт джърнъл" повечето от тези търгове са спечелени в периода между 2011 г. и 2015 г. от компанията "Елиос иноватив", в която тогава значително участие е имал зетят на премиера на Унгария Виктор Орбан - Ищван Тиборц.

От унгарската главна прокуратура потвърдиха, че са получили доклада на ОЛАФ и той е предаден на компетентните магистрати. Говорител на унгарското правителство заяви, че Будапеща подкрепя разследване на търговете за улично осветление. Според него обаче те били организирани по време на управлението на предишното ляво правителство. Министър-председателят Виктор Орбан обаче е на власт от 2010 г.

Междувременно британски депутати призоваха да бъде разследвана системата за издаване на европейски здравноосигурителни карти, след като в. "Сън" показа колко е лесно да се издаде документ с фалшиви данни, съобщи електронното издание "Политико". Репортери на британския таблоид получиха здравни карти, като се представиха с имената Доналд Тръмп и Тереза Мей. Те предоставили и фалшиви осигурителни номера. Програмата позволява на притежателите на здравна карта да получат спешно лечение, когато пътуват или работят в рамките на ЕС, като разходите след това се погасяват от британската здравноосигурителна каса. Депутатът от управляващата Консервативна партия Джейкъб Рийс-Мог хвърли вината върху бюрокрацията в ЕС. "Както често се случва с евросистемите, и тази създава условия за измами", казва той пред в. "Сън". "Трябва да използваме Брекзит, за да направим по-ефективни тези системи".
11
2494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
15 Януари 2018 19:48
И двата вентилатора изфъргат пушек на Мах... За Орбан WSJ - "случайно", а "Слънцето" - поради "специфичните особености" на неговите читатели. Рийс-Мог едва ли не знае, че въпросните карти не ги издават в Брасълс, но слънчасалите читатели веке дълбоко вярват в това... А трябва, щото Фараш внезапно се претърколи и иска втори редерендум за "развода". Мдам...
15 Януари 2018 20:24
Междувременно британски депутати призоваха да бъде разследвана системата за издаване на европейски здравноосигурителни карти, след като в. "Сън" показа колко е лесно да се издаде документ с фалшиви данни...

Не става ясно Орбан и за това ли е виновен, че е имало допискуване 2-в-1?

А иначе няма да питаме кой е отговорен за издаването на здравни карти във Великобритания - дали европейската или британската бюрокрация. Щото, съдейки по нашите ЕЗК, в тях се потвърждава, че лицето е здравноосигурено в издаващата страна-членка, т.е. в случая - във Великобритания.

Що се отнася до бая Виктор от "основната" новина на първа страница, нещата са ясни - много е льош.
И понеже с обикновени избори няма да се отърват от него, почва "цакане по устав", белки нещо се наклонят в друга посока везните или поне да му позатворят малко устата.
Изпитана тактика:
скандал - раздуване на скандала - замразяване на фондовете - питай Станишко какво следва

Само че си нямат унгарски Баце в резерв.
А пък лошият Йобик е бая по-напред от добрите социалисти.
15 Януари 2018 23:49
Чудят се как да му скроят шапката на неудобния Орбан - тоз трън в петата на ЕС-ес. Сега най-актуалната парола за спретване на шарени революцийки е "корупция". Да очакваме ли в скоро време в Будапеща "стотици" протестъри против корумпето Орбан.
16 Януари 2018 00:13
Който слушка и представителят на ОЛАФ оножда Калинка-та му не го проверяват, краде с пълни шепи от еврофондовете. Който не слушка го проверяват, макар и да не краде. Няма бъдеще този ЕС.
16 Януари 2018 01:08
Сега най-актуалната парола за спретване на шарени революцийки е "корупция".

Сега, да. След три месеца ще наддадат кански рев за НЕЧЕСТНИ избори у Матушката. И като поразгонят с тупалките "протестиращите" тинейджъри, следват ПРАВАТА на човека.
Да систематизираме дермократическите хватки подред:
1. Корупция, подходяща е по всяко време
2. Протести слещу резултати от избори, само след избори
3. Права на човека, споре сезоните и посоката на вятъра.
Това е...
16 Януари 2018 05:49
Е много закъсняха - до сега трабваше да са му скроили шапка.
16 Януари 2018 07:03
Вшктор Орбан на първа страница, а за Дилян Добрев, ни вест ни кост
16 Януари 2018 09:36
Вождът на Шайката нале е приятел с Орбан....него КОГА ???
16 Януари 2018 09:58
Изглежда ЕС ползва ОЛАФ като бухалка срещу неудобни тям правителства.
Сегашното българско праветелство допуска чудовищни далавери с евро средства, но няма никакви проверки. По времето на тройната коалиция само за ОЛАФ се говореше, то не бяха проверки не бе чудо. Сега са се захванали с Унгария, щото Орбан не им играе по свирката.
16 Януари 2018 13:32
Ха такааа! Казвах ли ви аз, че Орбан ще излезе корумпиран?
16 Януари 2018 18:02
Зетят не е роднина - ОЛАФ нека питат ГЕРБ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД