:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В десети клас ще се учи за Народния съд и приватизацията

В учебниците по история се въвежда и ново понятие - ислямизация
Десетокласниците ще учат за Народния съд, приватизацията, експроприацията, терора - това са част от новите понятия, които влизат в учебните програми. Терминът "османска власт" пък окончателно замества османското "владичество" и "завоевание", за които досега учеха родните ученици. Това става ясно от новите програми по 12 предмета за 10-и клас, утвърдени миналата седмица от просветното министерство. Те влизат в сила от учебната 2019/20 г. заедно с нови програми за четвърти клас.

По-новите времена младежите ще изучават през понятия като комунизъм, диктатура на пролетариата, трудововъзпитателни общежития, горяни, както и Възродителен процес (темата присъстваше и в проекта, но не бе изведена като отделно понятие), социалистическа индустриализация, насилствено коопериране и др. Включени са и термини като избирателна система, гражданско общество, свобода на словото, евроатлантически избор и приватизация.

От МОН обясняват, че отделни понятия като неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система са отпаднали, тъй като са обект на изучаване през други предмети. "В същото време са въведени нови понятия - например базилика, ротонда, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация и др., които подпомагат разбирането на процесите", посочват от министерството. Оттам подчертават, че е "проследено взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация".

Чувствителната тема как се представя историята ни в учебниците предизвика горещи спорове през 2016 г. по времето на Тодор Танев, когато бяха представени проекти на програми по история за 6-и клас, в които пишеше, че децата ще трябва да "дават примери за съжителството между традициите на християни и мюсюлмани". Мнозина заподозряха, че така предпазливо написани, текстовете ще позволят на издателите да опишат в учебниците си единствено османското "присъствие" и учениците няма да получат адекватна представа за тези времена. Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за шестокласниците, в които думата "съжителство" бе премахната.

В окончателната програма по история и цивилизации за 10-и клас за периода от XV-XVII век също няма "съжителство", за сметка на това е добавено ново понятие - ислямизация. В първоначалния вариант на раздела "Българските земи под османска власт" пишеше, че десетокласниците трябва да използват "пространствени ориентири за определяне границите на Османската империя и българското пространство в нея", да определят "мястото на българите в системата на османската държава", както и да оценяват "съпротивителните" им действия срещу османската власт. В окончателния вариант към това се добавя, че те трябва да разграничават формите на "антиосманска съпротива" и да разбират ролята на външнополитическите фактори за развитието на българските съпротивителни прояви.

В раздела за Възраждането (XVIII-XIX век) пък учениците ще учат за зараждането на национално самосъзнание, новото българско училище, движението за самостоятелна църква, началото на организирано национално освободително движение, Априлското въстание, делото на Левски, Руско-турската освободителна война.

Програмата по литература за 10-и клас също остава изцяло "българска" (в момента родните произведения се учат в 11-и клас, а в десети клас се преподават "Декамерон", "Дон Кихот" и "Хамлет", които обаче слязоха в 8-и клас). Сред родните автори са Иван Вазов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Пенчо Славейков, Пейо Яворов и др., но с доста по-малко творби от първия проект на МОН от 2016 г. Димчо Дебелянов например ще се изучава само с "Да се завърнеш в...", докато в първия вариант на нова програма отпреди година и половина бяха включени "Черна песен" и "Помниш ли". Елин Пелин остава само с "Гераците", без "Задушница". По произведенията на Славейков имаше спор - дали той да бъде представен с "Микеланджело" или с Cis moll. В крайна сметка след общественото обсъждане експертите са се спрели на втората (Cis moll). От романа на Д. Димов "Тютюн" (който сега се изучава в 12-и клас) пък са конкретизирани за изучаване две глави - 1-ва и 16-а от 1-ва част. Промяна има и при произведенията на Яворов - неговото "Две хубави очи" остава в окончателната програма, но вместо "Обичам те" и "Маска", десетокласниците ще се запознават с него чрез "Арменци" и "В часа на синята мъгла". Те ще изучават и две нови произведения, които присъстваха и в проекта - "Дърво без корен" на Н. Хайтов и "Нежната спирала" на Й. Радичков.

По философия гимназистите ще учат за основните методи на логиката, за Човек и Бог, за държавата и гражданското общество и др., а по информационни технологии - за спам, облачни технологии, уебинар и циркулярни писма. По физическо тийнейджърите ще тропат еленино хоро и гръцки танц "Сиртаки", а по музика ще пеят три песни от училищния и три от извънучилищния репертоар.



ЕТАПИ

Новите учебни програми влизат постъпателно - за 1-ви и 5-и клас през 2016/17 г., за 2-ри, 6-и и 8-и клас - през настоящата 2017/18 г., за 3-ти, 7-и и 9-и - догодина и т.н. С утвърдените нови програми за 4-ти и 10-и клас всъщност се затваря цикълът на новостите в материала от началния курс до края на първия етап на гимназиалното образование. "Повече от година и половина проектите на тези програми бяха във фокуса на общественото внимание. По време на обсъждането бяха проведени множество срещи и консултации с учители, с представители на висши училища и на БАН по предметите, към които има обществена чувствителност - български език и литература, история и цивилизации и философия", изтъкват от МОН.
70
6208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
15 Януари 2018 20:18
османска власт, комунистическа власт
15 Януари 2018 20:29
А за НАРОДЕН СЪД във всички победени ФАШИСТКИ държави,наложен от победителите чрез СКК /Съюзната контролна комисия/ ще учат ли?Защото този съд у нас е част от такъв съд у всички победени държави0А не можеш да разбереш единичното извън общото
15 Януари 2018 20:37
А за Фил Кенедито, Гошо Тъпото, Луканката, Браво Ваньо Браво Костов, Маргарит Мицов и Емилия Масларова, работодател на Роската Плевенчук, ще учат ли?
15 Януари 2018 20:38
ще учат ли?


Достатъчно е, изредените от теб да ги потърсят в гуглето. Ще се изучат - екстра!
15 Януари 2018 20:42
Поредната перверзия. Ще има ли в учебниците "турско робство", тъй както народът е нарекъл "османската власт"?
15 Януари 2018 20:48
15 Януари 2018 21:18
А Вождизацията ще се учи ли?
15 Януари 2018 21:34
А по география, наред с Ливингстън да се изучава седераста Васил Михайлов /някой да го помни ???/ и приносът му за откриването на Нубия
15 Януари 2018 21:46
По химия да се учи, че при комунизма водорода във водата стигна 66.67%! При демокрацията, с всичките ѝ грешки на растежа, никога не мина 64%, а откакто Бойко Борисов е на власт, прогресивно спада!
15 Януари 2018 21:49
В първоначалния вариант на раздела "Българските земи под османска власт" пишеше, че десетокласниците трябва да използват "пространствени ориентири за определяне границите на Османската империя и българското пространство в нея", да определят "мястото на българите в системата на османската държава", както и да оценяват "съпротивителните" им действия срещу османската власт.
...началото на организирано национално освободително движение, Априлското въстание, делото на Левски, Руско-турската освободителна война.

Как един десетокласник с още неизграден мироглед, с нежелание за четене на литература, извън дадената програма, с незаинтересованост към съвременните политически събития, камо ли за такива, станали преди 140 години, с ценностна система, изградена от Слави, чалгата, желанието за лесни пари и бързи коли, ще определи правилно мястото на българите в Османската империя и ще осъзнае положението на народа ни под османско иго.
И ако на десетокласника му се набие в главата, че българите са "съжителствали" дружески с османците, как ще му се обясни националноосвободителното движение, идеите на Левски, Ботев, Каравелов, Априлското въстание и Руско-Турската освободителна война. Хем са живяли добре, хем решили да се освобождават от някой, който не ги е владял.
Защотом понятието "османска власт" по никакв начин не включва в себе си истинското положение на българите!
Да ви...и образованието.
15 Януари 2018 21:52
А за "герберастка власт", "боковизъм", "движението на калинките" ще учат ли?
15 Януари 2018 21:54
Да ви се...а на образованието. Възпитавате безродници.
15 Януари 2018 21:58
Възпитавате безродници.

Последни щрихи към един шедьовър.
15 Януари 2018 22:05
Вън от всеко съмнение, въвеждането на понятията 'базилика' и 'ротонда' помага за рабирането на глобалните историческите процеси.
15 Януари 2018 22:06
Нека се учи. Това е част от историята. Иначе може пък на никого да не му хрумне да го повтори. Идеите трябва да се споделят
15 Януари 2018 22:13
Ако трябва нещо да се учи, това е глобално образование. Изключително съм впечатлен!
15 Януари 2018 22:13
За "Под игото" не са ли намерили политкоректно заглавие?

http://www.drago.info/index.php/2017/11/24/kmeta-i-baba-iliyza-ot-4elopek/
15 Януари 2018 22:26
Щом демокрастите вече вярват, че техният строй е единственият правилен и който се съмнява трябва да бъде лекуван - краят им е близо.
15 Януари 2018 22:30

За "Под игото" не са ли намерили политкоректно заглавие?


"Под бащинската власт на султана"-роман в три части.
Първа част: "Идилията в живота на българското насление"
Втора част: "Лош мат'реал мъти водата на мирното съвместно съществуване"
Трета част: "Престъпление и наказание"
15 Януари 2018 22:48
А за НАРОДЕН СЪД във всички победени ФАШИСТКИ държави, наложен от победителите чрез СКК /Съюзната контролна комисия/ ще учат ли?


Тц, само за "оригиналния" народен съд ще се учи:
Трети състав на държавния съд функционира от 12 януари 1920 г. до Деветоюнския преврат на основата на Закона за наказване на виновниците за националната катастрофа, приет от правителството на Българския земеделски народен съюз. Основна цел на този закон е наказване на виновните за участието и поражението на Царство България в Първата световна война, а водещ мотив при приемането му е разправа с политическите противници


И концентрационните лагери също само в оригинал:
британците създават концлагери за бурските семейства в Южна Африка по време на Англо-бурската война (1899 – 1902) г. Целта на създаването на „лагери за концентрация“ (именно тогава се появява и терминът) е да се лишат бурските партизани от възможности за снабдяване и поддръжка, като се съберат фермерите в специално определени места. Понеже снабдяването на лагерите е било изключително лошо, в тях е царила висока смъртност.

Демокрация, та пърха ... като НПОшка пред грантополучаване!
И атлантските-бриатнски ценности отма са възприето, не само от нем;ите, но и от нас:
По време на участието на България във Втората световна война, прогерманското правителство създава система от концлагери, в които депортира противници на политиката си. По-известни лагери са Еникьой, Гонда вода, Свети Кирик. По същото време се създава и лагерът на остров Белене, използван и по време на тоталитарното управление след 9.9.1944 год.


Требе да се учи само оригиналната история, що комунистите всичко копират и все се бият в гърдите, че са по-демократи от британците. Дори един геноцид са спретнали като баш демокраДците-атланти:
Големият глад в Индия в периода 1876-1878 г., известен още като „Гладът в Мадрас“ засяга по-голямата част от Южна Индия или територия от 670 000 кв. км., на която живеят 58 500 000 души, и отнема над 5.5 млн. живота.
15 Януари 2018 22:55
Бла-бла-бла - само това се учи... Математика физика и малко география трябва да се учат за да развият мисленето. Другите неща се четат в свободното време.
15 Януари 2018 22:57
А Вождизацията ще се учи ли?


Монархията какво е!? Или Вие искате да ги дискриминирате на демократични тирани (въстанието на вождовете Асен и Петър 1186 г.) и тоталитарни демократи (суспендирането на конституцията от княз Батенберг през юли 1881, държавни преврати през 1886 г., 1923 г., 1934 г. и 1944 г. )?
15 Януари 2018 22:58
"Под властта" ще се казва.

Утре Ердо като им спретне представление кураторът от амбасадата в Саут Парк ще прати майл в министерството "Добре де, нека да е владичество толкова като го искате, и робство може да е".
15 Януари 2018 23:12
Много е хубаво, че в училище ще се учат най-различни неща.
15 Януари 2018 23:13
да бе, щото иначе все едно и също учеха
16 Януари 2018 01:05
същото време са въведени нови понятия - например базилика, ротонда, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация и др., които подпомагат разбирането на процесите
Какви учЕни десетокласници ще имаме вече...
Жалкото, че поне една трета от тях, трудно пишат дори и името си, ако не е на шльокавица
16 Януари 2018 06:34
Димчо Дебелянов например ще се изучава само с "Да се завърнеш в..."


П.П. Въпросното стихотворение си има заглавие все пак: "Скрити вопли".
16 Януари 2018 06:35
"Тютюн" (който сега се изучава в 12-и клас) пък са конкретизирани за изучаване две глави - 1-ва и 16-а от 1-ва част

Ще се преучат.
16 Януари 2018 06:36
Роман по две глави, картинка.
16 Януари 2018 06:41
В сайта на МОН съобщението започва с "Утвърдени са..."
Кой ги е утвърдил и с какви съображения и аргументи... Може пък сами да са се утвърдили...

В тая държава, докато не започне да се заявява публично персонална отговорност, а собствените и фамилните имена се крият зад анонимни безлични страдателни конструкции, все по-зле ще става.
16 Януари 2018 07:38
Образование като за колонизирани аборигени, което цели минимална грамотност, нужна за ролята на прислужващ персонал.
16 Януари 2018 07:49
МОН обясняват, че отделни понятия като неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система са отпаднали, тъй като са обект на изучаване през други предмети.


Кои са тез "други предмети" ? В тези други предмети ще се обяснява ли на десетокласниците (BTW, те под 18 ли са или над?) защо за определяне на Президента на Res Publica-та и кмет се прилага едната система, а за членове на НС и на ОбС - другата?
Ще им се обяснява ли какво точно ОЗНАЧАВА записаното в Чл. 10 на Конституцията " общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване" ?
Самата Конституция в кой клас се изучава ?
16 Януари 2018 08:00
Моя колежка, иначе много умно и интелигентно момиче(на 25 години) ми изтресе следния въпрос-А защо всъщност Хитлер е избивал евреите?.
Въпросното момиче е отличничка и си спомни до детайли какво е учила за тоя период.Едни общи приказки
Научила детайли от "Шоуто на Слави".Празнувайте "Деня на Европа".
16 Януари 2018 08:14
Не видях понятия като "експлоатация", "принадена стойност", "наемни работници", "труд и капитал", "класова борба" и пр.
Без тях "диктатура на пролетариата", "Народен съд" и пр. остават висящи в пространството удобства за пропагандни внушения...
16 Януари 2018 08:19
Намерих един списък от сайта stefan-tcholakov.com на участници в "съденето" започнало 1944-а. Не знам дали ще се учат такива подробности. Но може би все пак е добре да се спомене, че няма нищо чудно в състава на тези комунисти, при положение, че т.н. Карл Маркс е син на равин.

5. Давид Николов* - съдия от Апелативния съд;
17. Манчо Рахамимов Мошев* (1902 – 1986г.) – обществен обвинител в 7-ми състав на “народния съд”;
18. Исак Елизар Франсез* - съдия;
19. Пепо Менахем Коен* - съдия
23. професор доктор Насим Юда Меворах* - съдия;
24. доктор Израел Моше Калми* (1885 – 1968г.) – съдия;
25. доктор Самуил Борисов Шейнин* - съдия;
26. доктор Израел Бохор Леви* - съдия;
27. доктор Шаул Хаим Романо* - съдия;
28. доктор Йосиф Максимов Фаденхехт* - съдия;
29. доктор Елизар Якоб Вентура* - съдия;
30. доктор Марчел Калев* - член на съда;
31. доктор Яко Исак Арис* - член на съда;
32. доктор Александър Клайн* - член на съда;
33. доктор Нисим Рахамим Леви* - член на съда;
34. Йосиф Яшаров* (1894 – 1971г.) – адвокат в “народния съд”
16 Януари 2018 08:21
...например - ето, както и се очакваше, пак се почна - антисемитски внушения
Намерих един списък от сайта stefan-tcholakov.com на участници в "съденето" започнало 1944-а. Не знам дали ще се учат такива подробности. Но може би все пак е добре да се спомене, че няма нищо чудно в състава на тези комунисти, при положение, че т.н. Карл Маркс е син на равин.

5. Давид Николов* - съдия от Апелативния съд;
17. Манчо Рахамимов Мошев* (1902 – 1986г.) – обществен обвинител в 7-ми състав на “народния съд”;
18. Исак Елизар Франсез* - съдия;
19. Пепо Менахем Коен* - съдия
23. професор доктор Насим Юда Меворах* - съдия;
24. доктор Израел Моше Калми* (1885 – 1968г.) – съдия;
25. доктор Самуил Борисов Шейнин* - съдия;
26. доктор Израел Бохор Леви* - съдия;
27. доктор Шаул Хаим Романо* - съдия;
28. доктор Йосиф Максимов Фаденхехт* - съдия;
29. доктор Елизар Якоб Вентура* - съдия;
30. доктор Марчел Калев* - член на съда;
31. доктор Яко Исак Арис* - член на съда;
32. доктор Александър Клайн* - член на съда;
33. доктор Нисим Рахамим Леви* - член на съда;
34. Йосиф Яшаров* (1894 – 1971г.) – адвокат в “народния съд”
16 Януари 2018 08:24
Мъ тва причини за тез съдилища, мъ тва народни съдилища в цяла Европа и пр....
...отсега се хващам на бас или че ще отсъстват, или че ще са изопачено представени
16 Януари 2018 08:25
Намерих един списък от сайта stefan-tcholakov.com

Да беше поне потърсен официално публикуваният списък на всички състави на Народния съд, а то...
Ете в бъдещите "учебници" ще са списвани с подобна обективност.
16 Януари 2018 08:33
Уважавам мненията Ви. Наистина. По всички въпроси.
==========
Не е честно да се слагат етикети.

Трябва ли такава информация да се учи е интернет, вместо да е достъпна? Трябва ли аз да съм живял в този "строй" и от мен да се е криело, кои са идеолозите, двигателите, финансистите на тази "идеология". Ами това е списък на част от "съдиите". В никакъв случай не е внушение, а факт, който изисква обяснение. Знам, че не може да ги критикуваш. Но от самокритика, няма нужда нали?
16 Януари 2018 08:40
Важно е разбира се какво точно ще се учи но още по важно е кой ще учи децата! От това ще зависи изграждането на техният светоглед.
16 Януари 2018 08:41
Не е честно да се слагат етикети.

Не е почтено да се изважда от контекста и от цялото само едно парченце - по етнически принцип в случая, хеле пък в тоя случай - и да се навира само то в очите/ушите на публиката. Спекулация е.
Информацията за съставите на Народния съд е официална, публична и общодостъпна.
В състава на НС, в който има присъда баща ми например, има само чисто български имена.
16 Януари 2018 08:52
И не е честно да се крие "на етнически" принцип, кои са създателите на идеологията (със сменените си имена - ЗАЩО ЛИ???!), кои са я финансирали, кои са я изпълнили. И защо са толкова непропорционално представени в съставите на тези "съдилища". Колкото българи има в този "Народен" съд, толкова руснаци е имало и в Политбюро на СССР след победилата революция. От петима члена, трима не са руснаци. Няма да казвам какви са - не са ми приятни етикетите.
16 Януари 2018 08:58
Колкото българи има в този "Народен" съд

Българската държава и българската нация се състоят от равноправни български граждани. Подробности защо така могат да се търсят още у Левски.

КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО, 1879
КОНСТИТУЦИЯ
НА
БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО
(Приета на 16.04.1879 г.)
Глава ХII
ЗА ГРАЖДАНЕТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО

Делъ I
Общи правила
54. Всички родени въ България, които не съ приели друго подданство, също и оние, които родени другъде отъ родителье, български подданници, броятъ се подданници на Българското Княжество.
55. Чужденци могътъ да приематъ Българско подданство, като утвърди това Народно Събрание.
56. Всекой подданникъ на Княжеството може да се отрече отъ подданството, следъ като си изслужи по напредъ военната служба и като испълни другите си длъжности спрямо Държавата, по особенъ законъ, който ще се изработи.
57. Всичките Български подданници съ равни предъ закона. Разделение на съсловия въ България не се допуща.
58. Титли за благородство и други отличия, също и ордени не могътъ да съществуватъ въ Българското Княжество.
59. На Князя се предоставя да отреди единъ знакъ за действително отличие въ време на война и само за военни лица.
60. Съ политически правдини се ползуватъ само гражданете на Българското Княжество, а съ граждански правдини, спроти законите, се ползуватъ всички живущи въ Княжество.
61. Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.
Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.
16 Януари 2018 09:16
Колкото българи има в този "Народен" съд, толкова руснаци е имало
и в Политбюро на СССР след победилата революция.

Не знаех, че СССР (съществувал от 1922 г. до 1991 г.) е имал и Политбюро?
Един полезен прочит на материал за Народния съд:
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Истината за Народния съд /1/ 01.2018
http://strogosekretno.com/271/12/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B4-1-.html
16 Януари 2018 09:26
децата ще трябва да "дават примери за съжителството между традициите на християни и мюсюлмани".




Нормално е да се учи за съжителство, а не за робство или владичество, щом по волята на материала за трети път управлява про-турската партия ОПГ ГЕРБ.
Ибрик Баце от край време изпълнява нарежданията на началника Ердоган. Материалът аплодира и иска още.
16 Януари 2018 09:29
Някои граждани са интернационалисти. И не са лоялни към държавите, които са ги приютили. Солженицин - 200 години заедно? Надявам се, че поне на него етикети няма да се поставят.
16 Януари 2018 09:31
Треа се учи за Боко Вазелински и Шайката...нищо друго
16 Януари 2018 09:37
Cream, надявам се поне знаете кое е истинското име на създателя на Червената армия Лев Троцки. И кой го е финансирал.
16 Януари 2018 10:17
[quote"пространствени ориентири за определяне границите на Османската империя и българското пространство в нея", да определят "мястото на българите в системата на османската държава",][/quote]

тук учениците трябва да са доста напред с 7D мисленето!

И второ- пропуснати са задължителните за избухналата демокрация термини като "досие","враг на народа" Фори Светулката, Бъки Бомбата, Крупието от Бургас с партизанско име Данчо ментата и др. такива"герои" на новото време!

За Антон Папката как пък три букви не включихте! Човекът салтоморталета и чудеса от колелета направи, че да го забележат и изгонят!
16 Януари 2018 10:24
Извинете, че се намесвам, Viktor, но може би обяснението за това, което пишете е далеч по-просто - възможно е голяма част от юристите с опит в България по това време да е от еврейски произход; както виждаме всичките са защитили докторати, което говори много положително за тях. Освен това, предполагам разбирате, че тогава не е можело да участва който и да е адвокат без практически опит и квалификация; това би дискредитирало до голяма степен самата интституция Народен съд.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД