:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят
Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става възможно, защото от 13 януари е в сила нова евродиректива за платежните услуги, която ограничава допълнителното таксуване, и таксите при плащане с дебитна или кредитна карта в рамките на Евросъюза отпадат.

Новината веднага предизвика огромен интерес в България, въпреки че у нас такси при плащане с банкова карта през виртуален или ПОС терминал не се начисляват - нито от търговеца, нито от банката издател. От години съществува и законова забрана търговците да таксуват потребителите за това, че при плащане използват банкова карта.

Улеснението за българските потребители ще бъде най-вече при трансгранични сделки - например при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и др. Причината е, че не във всички държави от ЕС досега имаше забрана да се начисляват допълнителни такси за картови плащания, което води до големи различия на пазара и объркване сред потребителите. Новата директива въвежда еднакви правила за всички членки на ЕС, за да гарантира на европейския гражданин, че ако плати с банкова карта стока или услуга от друга държава членка, няма да бъде таксуван допълнително.

По този повод Европейската комисия дава следния пример: "Клара от Австрия иска да плати самолетен билет онлайн. Тя избира полета от уебсайта на авиокомпанията и плаща, но когато въвежда информация за своята кредитна карта, авиокомпанията добавя 10 евро към сметката за това, че използва VISA карта. В този случай Клара трябва да се свърже с местната комисия за защита на потребителите и да подаде жалба срещу авиокомпанията. Авиокомпанията трябва да върне 10-те евро и да премахне този вид такси от правилата си".

Забраната за допълнителни такси ще покрие 95% от картовите плащания в ЕС и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е изчислила Европейската комисия. Регламентът обаче няма да важи за разплащания с American Express, Diners Club и някои видове корпоративни кредитни карти.

Банките, издатели на карти, също вече няма да начисляват такси върху крайния потребител. Все още има български банки, които таксуват клиентите си, ако се разплащат с карта от ПОС терминал, който се намира в чужбина. Таксата стига до 0.5% от стойността на трансакцията. Остава обаче таксата за превалутиране - например ако картата е левова, а се правят разплащания в друга валута.

Новата директива за платежните услуги има за цел да направи по-изгодни за потребителите всички трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС. Затова се въвежда и изискване банките да не могат да налагат на клиентите си различни такси според това дали плащането е в рамките на тяхната държава, или е извън нея. "Ако вашата банка ви таксува с 1 евро всеки път, когато теглите пари във вашата страна от банкомат на друга банка, същата такса трябва да ви начисли и когато теглите пари в друга страна в ЕС", дава пример ЕК. Това правило важи и за трансфери между банкови сметки в различни европейски страни, за теглене на пари в брой от банкомати и директен дебит.

Новите изисквания на евродирективата са на път да станат част и от българското законодателство. През декември 2017 г. парламентът прие на първо четене новия закон за платежните услуги, изготвен от БНБ и съобразен с директивата.

Една от мерките е по-добрата защита и сигурност за платците с банкови карти. С тази цел ще бъде свален прагът за възстановяване на суми, откраднати от банковата карта. Така, ако някой източи банковата ви карта след кражба или копиране на ПИН кода, банката е длъжна да покрие задължително всяка сума над 100 лв. В момента максималният размер, над който банката възстановява неразрешени картови разплащания, е 300 лв.



СИГУРНОСТ

Банките трябва да въведат по-строги мерки за идентификация на платеца при електронно разплащане. Те ще трябва да използват поне два независими елемента за идентификация на клиентите си. Те са категоризирани като знание (нещо, което само ползвателят знае - парола), притежание (нещо, което само ползвателят притежава - еднократните кодове, получени по токен устройства, телефони или електронна поща ) и характерна особеност (нещо, което характеризира ползвателя - биометрични данни като пръстов отпечатък или разпознаване на ириса). Предвижда се и общо намаление на всички такси, които събират банките. Така например се въвежда изискването таксите, които всяка банка събира по основните платежни операции, да са по-ниски от средния размер на таксите, събирани в предходната календарна година. Контролът за това ще се осъществява от БНБ. Нещо повече, когато 10 или повече банки не начисляват такса за някоя от основните операции, тази услуга се определя като безплатна в регистъра на БНБ. Това означава, че и останалите банки трябва да започнат да я предлагат безплатно.

52
10074
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
16 Януари 2018 19:53
Новината веднага предизвика огромен интерес в България, въпреки че у нас такси при плащане с банкова карта през виртуален или ПОС терминал не се начисляват - нито от търговеца, нито от банката издател.
Наистина ли още има хора, които наивно вярват, че щом не ги таксуват пряко за нещо, те не го плащат?

16 Януари 2018 20:00
Статия за наивници.
16 Януари 2018 20:27
Това определено. отново разстрои русофилите.
16 Януари 2018 20:30
Това определено. отново разстрои русофилите.
хади да си докажеш твърдението, а? твоето мнение е трето. дай сега разбор на първото и второто мнение - кое е русофилско, кой е разстроен.

за финал може и да дадеш причините си за обобщение.

ти си.
16 Януари 2018 20:43
Поредното изобретяване на еднаквото зарядно, за радост на глоблофилите.
16 Януари 2018 20:51
Банковите услуги ще поевтиняват, защото сме в ЕС. Русофилите, които умно се изказват, е по-добре да си траят. Имаме примера с цените на мобилните услуги/мобилен Интернет в България и Сърбия или Македония. Всеки може да провери каква е разликата. Това го дължим на ЕС.
16 Януари 2018 20:57
Понеже тук някои смятат, че банковите услуги трябва да струват пари, ще си позволя да дам един личен пример.

Преди 6 месеца си поръчах мастер карт в една германска банка, казва се *26. Отворих си сметка там срещу 0 евро. Картата ми струва 0 евро на месец. Аз живея във Франция, но я ползвам главно във Великобритания. Там, при плащане с тази карти ми вземат 0% комисонна и имам право да тегля пари 5 пъти на месец без комисионна също. Всички тези услуги, добре сте разбрали, са безплатни. Банката печели от това, че аз си държа пари при тях. Техните текущи разходи разбира се са изключитено ниски.
16 Януари 2018 21:10
Банката печели от това, че аз си държа пари при тях.
Наистина ли още има наивници, които си мислят, че банките печелят от това, че си държите парите в тях? А къде другаде да ги държите, ако не в банките?

Боже, колко доверчив народ има...

16 Януари 2018 21:46
В Амстердам и кафе като си купувах с карта ме чарджиха 50 цента.Бях се уплашил че и при нас ще дойде тази мода
16 Януари 2018 21:46
Навън ще поевтинеят.. вътре в България сигурно ще поскъпнат..

ЕС ще са щастливи, че парите ни се харчат при тях.. А за вътрешния пазар.. то си е наш проблем.
16 Януари 2018 21:56
Русофилите искат и отчет да им се дава?
а бе като изплющиш нещо - ква по-мека дума да използвам - съмнително, е нормално при поискване да можеш да защитиш твърдението, не ли?

и не е задължително някой да е разстроен, за да изиска доказателство. виж се ти как се обясняваш за картата - там общо-взето си обосновал тезата си. сравни сега с полюцията на спамера* от третото мнение

----
*спомени за минали прегрешения, все още не е почнал да спами. и това ще се случи... скоро.
16 Януари 2018 22:02
иначе тука в по-малките заведения се поначумерват на картата - онзи ден племенникът ми беше на гости, той е в лондон, няма евра, отишъл в една сладкарничка да си купи бутилка минерална вода и вади карта. първо му казали, че с карта може само над 10 евро да се плаща. той поръчал освен водата и две кафета /беше с приятелката си/, че и един сок за нея, и станало 12 евро. дава картата, онез се суетят известно време и почват да му обясняват как не приемат виза.

той се пищисал и им казал довиждане. видяхме се около час след случката, още го беше яд.
16 Януари 2018 22:08
Напънала се планината и родила мишка.
Картата всъщност е само кукичката, чрез която да ти обърнат портфейла наопаки.
Таксите са джебчийска работа в сравнение с останалите мурафети, които банките прилагат върху биороботите...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/
16 Януари 2018 22:12
"банковите услуги ще поевтиняват, защото сме в ЕС." Моля, обяснете тогава, защо при тегленето от Банкомат различен от банката издател на картата, чарджа е вече близо левче, а при влизането ни в ЕС бе около 20 стотинки? С колко поевтиняха таксите за касови преводи (еле пък в КАТ)? А по-голяма глупост от "печеленето от държането на пари" не съм чел скоро. Ако се бе поинтересувал от статистика щеше да видиш, че печалбите на банковият сектор у нас е приблизително равен на приходите от такси и комисионни - демек приходите от лихви са близки до общите разходи. Интересно как ли ще се решат да си намалят печалбите банките у нас...а и да не забравяме, че почти всички банки у нас са дъщерни на Европейски такива, но нещо различен "такс полиси" имат за любимите им "приятели" от България.
16 Януари 2018 22:14
а бе като изплющиш нещо - ква по-мека дума да използвам

Може ли да подскажа? “Меко г.но”
Дреме им на русофилите, и в частност лично на мен, че на теория ще отпадне нещо, което на практика няма да отпадне.
Вече няма да е “такса за извършено плащане”, а “цена на услуга към външен контрагент”. Хем ново, хем различно.
16 Януари 2018 22:26
През последните няколко години, банките в България печелят 2-4 пъти повече от такси, отколкото от лихви.
Ако някой си мисли, че евродиректива ще им попречи да продължават да печелят от въздуха, значи е от 80-те %.
16 Януари 2018 22:40
Към края на ноември 2017, приходите на банките от лихви са 2.8 милиарда лева, а от такси и комисиони малко над 1 милиард.
16 Януари 2018 23:37
виждащ16 Януари 2018 21:46
В Амстердам и кафе като си купувах с карта ме чарджиха 50 цента.

С българска или чужда карта?
Кафенето ли те чарджи или банката ти?
16 Януари 2018 23:40
иначе тука в по-малките заведения се поначумерват на картата - онзи ден племенникът ми беше на гости, той е в лондон, няма евра, отишъл в една сладкарничка да си купи бутилка минерална вода и вади карта.

А това "тука" къде е,бе, онзи?
И що щеш ти в държава , дето се плаща в еврА, а?
16 Януари 2018 23:44
Моля, обяснете тогава, защо при тегленето от Банкомат различен от банката издател на картата, чарджа е вече близо левче, а при влизането ни в ЕС бе около 20 стотинки?

Кой те бие по главата да си държиш парите в обирджийските български банки?
Аз съм си открил 9 абсолютно безплатни спестовни сметки (със съответните банкови карти) в една немска банка и с тях си тегля пари от банкоматите на цял свят без НИТО ЕДИН ЦЕНТ ТАКСА - обаче само по 10 пъти в годината за всяка карта!
16 Януари 2018 23:54
А това "тука" къде е,бе, онзи?
И що щеш ти в държава , дето се плаща в еврА, а?
ти май си леко нагъл, а? отчет ли искаш, лични данни ли, що ли
16 Януари 2018 23:56
Банката печели от това, че аз си държа пари при тях. Техните текущи разходи разбира се са изключитено ниски.

Любо -
За печалбите на банките не си съвсем прав: разполагането с нашите (на потребителите) пари там от поне 4 години насам им носи минимални доходи (виж основния лихвен процент на ЕЦБ).
Много по-доходоносни са таксите, които банките събират от търговците за плащания с карти при тях.
Естествено, търговците си ги избиват през цените на продадените стоки и услуги, а клиентите им често плащат много по-висока надценка за покупката, отколкото е една мизерна банкова такса за транзакция. Хубавото за банките тук е, че маскират таксите си като част от цената - това е истинският минус за европейския потребител.
И въпреки това около 75 % от клиентите в Германия пазаруват с банкова карта (естествено без (директна !) такса ) дори най-ежедневните си покупки по супермаркетите даже и когато портфейлът им е пълен с банкноти - за тях е важно удобството!
16 Януари 2018 23:58
ти май си леко нагъл, а? отчет ли искаш, лични данни ли, що ли

Ами щото целият ти пост е пълен с противоречия и много ме улесняваш да те улича в дърта циганска лъжа ( не, че имам желание за това!)
17 Януари 2018 00:00
Ами щото целият ти пост е пълен с противоречия и много ме улесняваш да те улича в дърта циганска лъжа ( не, че имам желание за това!)
пиле, случката е от събота, сладкарничката е от верига, известна с брецелите си. с личните данни дотук.

що не пробваш да идеш на някоя дюнерджийница и да платиш с карта?
17 Януари 2018 00:03
И въпреки това около 75 % от клиентите в Германия пазаруват с банкова карта (естествено без (директна !) такса ) дори най-ежедневните си покупки по супермаркетите даже и когато портфейлът им е пълен с банкноти - за тях е важно удобството!
и аз съм така, основно защото не понасям червените центове.

обаче ти си леко неориентиран - първо пишеш за теглене от банкомат, после за пазаруване, а това са две съвсем различни неща.
17 Януари 2018 00:05
а, и още нещо - големите магазини предлагат услугата "изтегли си пари в брой без такса", т.е. ако имаш покупки над някакъв минимум, примерно 20 евро, може да заявиш на касата, че искаш някаква сума в брой. те ти я дърпат от картата и ти я дават кеш на касата.

значи имаш сметка 25 евро, искаш още 100 кеш, те ти дърпат от картата 125 и ти дават 100.
17 Януари 2018 00:31
onzi17 Януари 2018 00:05

Това важи за Белгия. За Германия май не важи, а за Българи със сигурност е до 25 лева и то само за Фантастико. Пробвано е от мен.
Иначе, просто кажи къде се е разиграла случката с племенника ти. Никой не те пита за номер на сметка и пин-код.
17 Януари 2018 00:32
Ооооо, сбъркал съм като съм писал България! Много съжалявам!
17 Януари 2018 00:39
Това важи за Белгия. За Германия май не важи

За някои вериги това го има и в Германия, но май само с определена банкова карта или някакви други ограничения.
Така или иначе не ми се е налагало да използвам точно тая услуга, понеже мога почти навсякъде да платя с карта, а и от всеки банкомат мога да изтегля до 500 евро на всеки 24 часа отново без никаква такса.
По дюнерджийници не кисна, а когато се излъжа да купя нещо оттам, винаги имам налични 4 евро и разстройство като екстра към покупката от там.
17 Януари 2018 00:44
обаче ти си леко неориентиран - първо пишеш за теглене от банкомат, после за пазаруване, а това са две съвсем различни неща.

Аз пък не виждам в текста си къде съм смесил тези две наистина различни неща?
Просто съм писал и за едното, и за другото.
Общият знаменател и при двете е употребата на банкова карта - без ДИРЕКТНИ такси.
17 Януари 2018 01:17
Европеец45, картата ми е ВИЗА от ДСК, но навсякъде си има такса. За дюнерджийниците си много прав. Аз поне се отървавам с ужасни киселини, но за това си имам сода или Ранитидин.
Най-ме е яд, че картата ми не важи в ПЕНИ-то! Когато пазарувах за първи път в немско ПЕНИ, се наложи да си зарежа количката и да ходя до банкомат (добре че беше наблизо) за да тегля пари.
17 Януари 2018 01:56
Най-ме е яд, че картата ми не важи в ПЕНИ-то!

E, по-горе съм посочил изхода от това положение.
Банката е Дойче Постбанк.
17 Януари 2018 01:58
Когато пазарувах за първи път в немско ПЕНИ, се наложи да си зарежа количката и да ходя до банкомат

И на мен ми се е случвало, и то не веднъж!
Но тогава бях по-млад и парите в дебитната ми карта не винаги стигаха за покупката.....
От 2004 г. насам вече не е така.
17 Януари 2018 03:39
"Техните текущи разходи разбира се са изключитено ниски."

Ниски, ниски, колко да са ниски? Продължавай с числата, както преди това изречение.
17 Януари 2018 03:57
Колеги по форум, излишни спорове - русофили и фоби.
Не става ясно за какви банкови карти става дума. Кредитни или дебитни. Това, че имат лого "Visa", дебитните карти не стават кредитни.
За кои карти отпадат таксите?
С дебитна карта от БГ, като се пазарува в Германия например, има ли допълнителни такси? Например ОББ ми твърдяха, че мога да си използвам картата по цял свят без допълнителни такси. Още не съм пробвал.
Тегленето на кеш от кредитна карта се нарича "cash advance" и много рядко се намират банки или "credit union" които издават карта, без добавянето на допълнителна такса. Как е с кредитни карти от българските банки?
17 Януари 2018 07:28
Те ще трябва да използват поне два независими елемента за идентификация на клиентите си. Те са категоризирани като знание (нещо, което само ползвателят знае - парола), притежание (нещо, което само ползвателят притежава - еднократните кодове, получени по токен устройства, телефони или електронна поща ) и характерна особеност (нещо, което характеризира ползвателя - биометрични данни като пръстов отпечатък или разпознаване на ириса).

Оппаланкааа! Ете туй е целтЪТ на “поевтиняването“ - банкстерът да ти вземе пръста/ириса, по-нататък и да те чипира... Кат не щеш - ми ще стоиш без заплата, хонорар и т.н. Засега. После и дъвка няма да можеш да си купиш, защото следващият step е задължително некешово разплащане. “Право на личен избор“ му се вика, кат една от върховните €-$ ценности
17 Януари 2018 09:02
Ниски, ниски, колко да са ниски? Продължавай с числата, както преди това изречение.

Ти за "интернет-банки" не си ли чувал?!
Без клонова мрежа или "прикрепени" към някоя банка с вече изградена такава.
Типичен пример: Норис Банк: дъщерна банка на Дойче Банк, но много по-евтина в обслужването и такси за повечето операции.
Всичко това е в Германия, разбира се, не в бантустана.
17 Януари 2018 09:04
С дебитна карта от БГ, като се пазарува в Германия например, има ли допълнителни такси?

Да, за всяка покупка!
По 15 ст. мисля че беше, но не съм сигурен....
Виж в сайта им, там си пише.
17 Януари 2018 09:06
Ете туй е целтЪТ на “поевтиняването“ - банкстерът да ти вземе пръста/ириса, по-нататък и да те чипира...

Не знам за такива банки....от 18 години насам!
17 Януари 2018 11:06
Европеец45 17 Януари 2018 09:04
С дебитна карта от БГ, като се пазарува в Германия например, има ли допълнителни такси?

Да, за всяка покупка!
По 15 ст. мисля че беше, но не съм сигурен....
Виж в сайта им, там си пише.

Тези 15 стинки са такса за картконтрола (СМС-а за използването ѝ, не са такса за ползването. И в България се заплащат, ако е активиран картконтрол.
Докато при кредитните картконтрола не се заплаща.
17 Януари 2018 11:38
Това важи за Белгия. За Германия май не важи
за маркткауф и за реве твърдя от първа ръка. мисля, че и в реал може, но оттам не съм теглил.
17 Януари 2018 11:42
Това, че имат лого "Visa", дебитните карти не стават кредитни.
хората директно ти казват "не работим с виза". не само сладкарничката, която дадох за пример - алди и те не искат виза.

принципно погледнато, дебитна карта виза е нещо като мотоциклет с педали вместо резервоар. не знам дали е нашенско изобретение или по принцип го има за по-бедните държави. хубавото на кредитните карти е, че като ти трябва някой лев/долар/евро/рубла/тугрик, можеш лесно и бързо да го набавиш. дебитната виза има само логото на виза, без възможността, за която въобще "виза" е била създадена.
17 Януари 2018 12:38
Stern16 Януари 2018 22:26
През последните няколко години, банките в България печелят 2-4 пъти повече от такси, отколкото от лихви.
Ако някой си мисли, че евродиректива ще им попречи да продължават да печелят от въздуха, значи е от 80-те %.
Дежурния16 Януари 2018 22:40
Към края на ноември 2017, приходите на банките от лихви са 2.8 милиарда лева, а от такси и комисиони малко над 1 милиард.
17 Януари 2018 12:40
Таксата стига до 0.5% от стойността на трансакцията. Остава обаче таксата за превалутиране - например ако картата е левова, а се правят разплащания в друга валута.


Toест ако картата е левова те прецакват.
При превалутиране оператора на картата ти прибира 1%, а банката още около 2%.

Полза има само ако сметката ти е в евро и си в еврозоната, с левова сметка те прецакват.

Тоест докато не влезем в ерозоната, трябва да се внимава.


17 Януари 2018 13:28
алди и те не искат виза

Това не е така от поне 7 години насам.
В Алди ми го доказват всеки Божи ден!
17 Януари 2018 13:30
Toест ако картата е левова те прецакват.
При превалутиране оператора на картата ти прибира 1%, а банката още около 2%.

Не знам за каква карта говориш и на чия банка е, но аз ползвам левова Виза и във, и извън еврозоната.
Не са ми начислявали никакви такси, а превалутирането става според курс "продава безкасово" на банката. Това поне е лесно за проверка, след като транзакцията мине през банковия компютър и може да се сравни цената на покупката и отчетения разход в лева.
Извън еврозоната е малко по-скъпо, защото месната валута първо се превалутира в евро и после в лева, т.е. 2 пъти по курс продава безкасово и така маржът става малко по-висок. Но никога не са ми слагали тези проценти, за които пишеш.
То и в тарифата на банката си пише, че плащане на ПОС или в ИНет с картата е без такси. Без значение валутата дали е лев, евро или друга.Таксата я плаща търговеца (пряко), а чрез цената на стоката - клиента (непряко).
17 Януари 2018 13:31
Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат
тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят
=================================
Пак прочетох, пак не разбрах - отпадат или поевтиняват?
17 Януари 2018 13:40
Това не е така от поне 7 години насам.
ей, тва изхвърлянето голямо нещо било. оказа се, че аз не съм прав, ама и ти тоже

ето линк: (снимка: натиснете тук)
ALDI Nord:
...
MasterCard (seit 1. Juli 2015)
VISA (seit 1. Juli 2015)

ALDI Süd:
...
MasterCard (seit 1. Juli 2015)
VISA (seit 1. Juli 2015)
American Express (NEU seit 14. Juli 2016!)
не съм забелязал да сме станали 2022
17 Януари 2018 13:55
Признавам, че не съм проверявал информацията си точно, но плащам с ЕС-банкова карта КЪМ моята визова карта (т.е. покупките ми са се отчитали на визовата сметка), та затова не ми е пречило.
Ако бях писал "от няколко години насам", щях да съм железен, а?
Адмирации за точната ти информация!
17 Януари 2018 14:12
ти ме провокира да я потърся

като дойдох тука, ми казаха, че алди не приема виза. и аз въобще не съм пробвал.

то не че и сега ще пробвам, ама е полезно да се знае, може да му се наложи на човек
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД