:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 410
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Маргиналии

Ана Маймункова, джендър проектите и уроците за комунизма

Димитър Денков
Тая година се навършват 140 години от рождението на Ана Маймункова. Ако изобщо се отбележи, ще е гузно и от немай-къде - в читалището на с. Воден, което все още носи нейното име; в пенсионерски клуб полуофициално в Хасково, където управляващите родове току-виж си спомнили за една от най-достойните дъщери на града си. Е, комунистка е, но и техни предци са такива, а баща й е третият кмет след Освобождението, когато понатрупал богатство. Българската публика сигурно няма да обърне внимание на тая годишнина с типичната инфантилна втренченост в "съвременността". Така се създават и удобствата за злоупотреба с историята - зловещо сантиментално като в американски колежански трилър с щастлив край за добрите.

Ана Маймункова, забравена според тая злоупотреба или причислявана към "лошите",събира в живота и смъртта си нещо съвсем злободневно и съвременноТоя месец то изпълваше медии, фейсбуци, семейни, партийни и кръчмарски спорове: джендърофиксацията около Истанбулската конвенция и уроците за т. нар. комунизъм в учебниците за 10-и клас. Това дотам разпали страстите, че под него потънаха зимните сметки и цени, неприятни дори за сити стомаси, продължаващото съсипващо действие на плоския данък върху всички социални системи и всекидневната несигурност, довела до подобряване на рекорда за най-ниска раждаемост от последните стотина години. Личността й преплита тия теми дотам, че истериите на деня бледнеят, джендър дискурсът изглежда скопен, а истината за комунизма в учебниците - ялова. (Скопен и ялов тук се употребяват без какъвто и да е обиден помисъл.)

Родена е на 26 юни 1878 г. в Хасково. Израства в богатото семейство на някогашния деец от революционните комитети и диарбекирски затворник Кръстьо Маймунков. Завършва девическата гимназия в Стара Загора. Нейна учителка е Вела Благоева, която я запознава със социализма и женския въпрос. Би могла да отиде в чужбина или в София, където да се движи с капела, чадърче и копринени фусти през четирите павирани улици на столицата от селски тип и да се омъжи за офицер или чиновник. Маймункова обаче избира по-градската среда благодарение на баща си, който й препредава комитетските идеали, както и на Аврам Гачев с марксисткия му кръжок. Той минава през тогавашните културни центрове на България - Пловдив, Русе, Стара Загора, Габрово, Севлиево, Свищов, Видин, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен. Все места, където се учи, обсъжда, превежда и издава литература предимно със сиромахомилска, комунистическа, стигаща до анархизъм и свободомислие насоченост. Това са и икономическите центрове на новата държава, над която столицата все още не е разпростряла всевластието си. Наред със запознаването си с България Ана Маймункова работи като начална учителка в с. Воден и в Хасково, но скоро бива уволнена поради свободомислие и социалистическа агитация: тя е единствената жена, делегат на учредителната конференция на учителската социалдемократическа асоциация през 1906 г., което изглежда непростимо за Министерството на просветата. Опитва да продължи образованието си в Брюксел, но прекъсва следването - за баща й образованието на синовете му изглежда по-важно. От 1912 г. нататък е сред най-активните дейци на тесните социалисти: води неделни курсове за ограмотяване на работници, организира антивоенни демонстрации и стачки, набира средства за подпомагане на инвалиди и вдовици от войните, както и на изселническите семейства, които заливат Южна България и крайните софийски квартали. Но най-вече се бори за правата на жените в семейството и обществото, да избират и да бъдат избирани за решаване на надсемейни, национални и интернационални дела - от равна заплата за равен труд до достоен образ в обществото, че дори и за правото да пушат на публични места, без да ги глобяват за развратно поведение.

Нека се върнем в днешния ден и си представим, че учителка като нея получи писмо от шефа на регионалния инспекторат за Юбилеен конкурс за звание "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" съвместно с фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Може да сме сигурни, че Маймункова ще организира протест срещу подобно лицемерие. То нехае, че т. нар. развит свят с цялата си медийна и козметична индустрия, шоубизнеса и рекламатастереотипно и натъртено представя най-вече жената като сексуален обектИ за ужас на бизнеса тя, заедно с други учителки, "сектантски" ще настоява да се спрат подобни публични опозорявания и търговско оправдани подбуждания, ефикасни дотам, че още в прогимназията доста девойчета да изглеждат като проститутки, да не стигаме до абитуриентските балове. В подобен "сектантски" стил са нейни статии в "Ново време", "Работнически вестник", "Равенство": няма особен женски въпрос, който да се реши "феминистично". Има силна репресия над всички трудещи се във всяко общество и най-вече при капитализма, където природната полова разлика реално се засилва, но идеологически се прикрива с предписания за социални роли, избор и индивидуален успех. Но тъкмо върху жените се стоварват изискванията за обществена производителност, което предполага ограбван в дома, на полето и фабриката труд, а покрай това и затормозяване на природната функция за възпроизводство на рода без сериозно обществено обезпечение - отпуск за майчинство, намален работен ден, достъпна медицинска помощ, детски градини и безплатно образование на всички равнища. Това не е толкова комунистическо, колкото изглежда. Имало го е къде латентно в мисленето и действията на жени през цялата история, къде ясно изразено в женските движения особено през последните два века.

През 1919 г. Ана Маймункова става комунистка. Тя предвожда българската делегация на международната конференция на жените комунистки в рамките на Третия конгрес на Интернационала през 1921 г. в Москва. Сред препоръчваните действия по женския въпрос, които по-късно ще станат очевидности в множество конституции не само на социалистически държави, се предлага да се чества Международен ден на трудещите се жени. В тоя смисъл да прощава Ц. Цачева, че Истанбулската конвенция е "най-всеобхватният документ, който за пръв път поставя в толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените". Исторически далеч по-пълни, ясни и въздействащи са решенията на Третия интернационал, извън това, че поне засега няма особена трудност при превода. Именно по предложение от българската делегация 8 март се определя за Международен ден на жената. Датата не е случайна; свързана е с демонстрациите на работнички в Ню Йорк след 1857 г., с деня на майката към края на февруари, с опитите на Клара Цеткин да организира световно женско движение, с мартенския бунт на жените в Петербург през 1917.

За да разпространява у нас всичко това, Маймункова започва да издава в. "Равенство". Тукможе да се срещнат статии, актуални и тия дни, но изместени от "половия въпрос":за неравни и неплащани надници, за робините в тютюневите и шивашките фабрики, за уволнявания поради брак и бременност, за връзката между платеното здравеопазване и образование и високата смъртност и неграмотност, за мита за първородна греховност на жената и следващата оттук нравствена непълноценност и т.н. Това не е инцидентно, а системно насилие, произтичащо от обществено устройство, при което изглежда нормално вилите в Чамкория да стават все по-пищни с увеличаване на гетата в градовете и занемаряването на селата.

След деветоюнския преврат през 1923 г. Ана Маймункова е арестувана, изтезавана е в полицията, което не я спира да организира стачки срещу новото правителство. Няколко часа след атентата в църквата "Св. Неделя" е отведена в Дирекция на полицията и е убита в средата на май 1925 г., най-вероятно в мазетата на 4-ти артилерийски полк, без съд и присъда, както множеството изкупителни жертви заради атентата. Тогавашната държавнокрепителна журналистика оправдава това с простата сметка, аксиоматична за всяко елитарно съзнание: "За един наш - десет ваши". Няма да се учудя, ако някой ден официално се каже, че убийците са "достойни хора", които още тогава се борели срещу комунизма; неофициално това се твърди из разни блогове, където се възмущават, че на нейно име все още имало улици и дори училище.

Затова трябва да се припомня за хора като Ана Маймункова не само покрай джендър проектите, но и заради обясними, гузни липси в учебниците по история, които донякъде могат да се попълнят с нейния портрет и няколко реда за живота, делото и смъртта й. Наред с понятия в историята е добре да има различни образи, а в съвременните спорове - спомен за предишните опити в решаване на подобни въпроси. Ана Маймункова
 „Добре облечени“ пенсионери от антифашисткия клуб честват 130 годишнината от рождението на Ана Маймункова в Хасково, 2008 г.
156
30671
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
156
 Видими 
26 Януари 2018 19:55
26 Януари 2018 20:08
Браво!
За съжаление днес да се напише този материал се изисква смелост, но и за щастие има автори, поставящи на челно място ИСТИНАТА и некриволичещата според политическата обстановка ПАМЕТ!

За автора
26 Януари 2018 20:24
Авторе, много навременна статия!
26 Януари 2018 20:39

Никога не съм бил съмишленик с Денков, но не мога да отрека, че днес статията му иде съвсем на място.

Борбата за правата на жените не почва с Цариградския хатишериф, колкото и да е неприятно и будещо гнус за немалка част от истанбулските драгуни.
26 Януари 2018 20:40
Господин Денков, !!!
26 Януари 2018 20:50
Много впечатляващо. И актуално.
26 Януари 2018 20:53
господин Денков!!
26 Януари 2018 20:58
Денков, ти ги утрепа! Свалям ти шапка!!! Да напишеш този текст в днешна България е направо подвиг.
26 Януари 2018 21:01
за неравни и неплащани надници, за робините в тютюневите и шивашките фабрики, за уволнявания поради брак и бременност, за връзката между платеното здравеопазване и образование и високата смъртност и неграмотнос

Дежа ву?Все едно за сега става дума. Нищо старо не е забравено , нищо ново не е научено . Див балкански еврокапитализъм
26 Януари 2018 21:02
26 Януари 2018 21:12
Прекрасна комбинация от теми!

26 Януари 2018 21:17
Авторе,

В Пловдив едно време, когато аз учех в ПГ "Георги Кирков" имаше и техникум на нейно име, "Ана Май"!
26 Януари 2018 21:21

Макар че, аз си представям, че Ана Маймункова, като истинска комунистка, не би подкрепила раздухването на страхове в стил "Каквидите" на Уиндъм или "Царевичните деца".
Представям си, че би казала, че можем по-добре да се грижим за децата си, вместо да се плашим, че могат с магическа конвенция да ги покварят и превърнат в някакви мутанти. Хората от нейното поколение са били по-свободни от подобни страхове.
И мисля, че би обърнала повече внимание на частта в конвенцията за защитата на по-слабите, отколкото на нейната"покваряваща" част за митичните джендъри.
26 Януари 2018 21:28
Е, то ако конвенцията се приемаше на части, съвсем друга дискусия щеше да бъде.
26 Януари 2018 21:30
Е, то ако конвенцията се приемаше на части, съвсем друга дискусия щеше да бъде.

Е, да, получава се малко като психо тест. Коя част първо виждаш и какви емоции те завладяват.
26 Януари 2018 21:34
26 Януари 2018 21:40
Е, да, получава се малко като психо тест. Коя част първо виждаш и какви емоции те завладяват.

По-скоро като оценката на месото в една крава - може да се сметне чисто, а може и с рогата, копитата и кожата. Не че те не могат да се използват в други места, но за готвене не стават. Така и в конвенцията има неща, дето не стават за това, за което ни се пробутват.
26 Януари 2018 21:42
Banshee

Е, да, получава се малко като психо тест. Коя част първо виждаш и какви емоции те завладяват.

За разлика от психо-тестовете, в правото накрая остава всичко и няма значение кое си гледал, а какво си подписал / гласувал.
26 Януари 2018 21:43
Не мога да повярвам! Но, г-н Денков,

То, има моменти, когато всичко си застава по местата...
26 Януари 2018 21:46
Banshee, а раздуването на страх, вой и писъци като над мъртвец от сексуален тормоз на жени добре ли е да довежда до степен да обвиниш в този смъртен грях инвалида Стивън Хокин, като му добавиш и расизъм, защото предпочитал черните дупки, добро ли е? И дотам се стигна!

https://rurik-l.livejournal.com/2819255.html26 Януари 2018 21:49
За разлика от психо-тестовете, в правото накрая остава всичко и няма значение кое си гледал, а какво си подписал / гласувал.

Толкова натоварен с емоции спор сред обществото на правистите? Не прилича на това.
26 Януари 2018 21:52
Дорис 26 Яну 2018 21:46

Разбира се, че не, Дорис. Но ми се струва, че това е проблем на американското общество. В България можем да останем нормални или да се втурнем в обратната крайност.
26 Януари 2018 21:54
Браво за тая статия!
26 Януари 2018 21:56
Г-н Денков, бях забравил, че може да се пише на такава тема и по такъв начин! . Виждам, че не само аз.
26 Януари 2018 21:56
Нашата къща бе до тази на Ана Маймункова. Сред "старите" хасковлии е познат рода Маймункови, но делото и е позабравено.
Браво на автора , че успя да върже минало и настояще с тази прочута хасковлийка.
26 Януари 2018 23:52
Великолепно и много навреме,
27 Януари 2018 00:27
Е, комунистка е, но и техни предци са такива

За това и за останалото.
27 Януари 2018 00:57
Отлична статия, навреме и заради домогванията и престараването на Сатанистите и слугите им в България, можах днес да почувствам по-добре и дори да осмисля някой вродени предразсъдъци. Тъжна и тежка съдба на един светъл дух!!!

Г-н Денков, благодаря!
27 Януари 2018 01:17
Когато това влезе в учебниците по история ще можем да смятаме,че имаме демокрация.
27 Януари 2018 01:28
И от мен

Всъщност тая история показва истинското лице на тоя пусти джендър. И Денков трябва да бъде лектор!

ПП. Още една причина БСП да се срамува.
27 Януари 2018 02:07
ПП. Още една причина БСП да се срамува.

Защо само БСП, Кире? А убийците й? А цялото общество? А парламентаристите (най-паче парламентаристките), които биха могли да направят от нея знаме?
27 Януари 2018 03:09
Когато това влезе в учебниците по история ще можем да смятаме,че имаме демокрация.


Засега да сме доволни, че излиза поне във вестник.
Защото до демокрацията сме мнооооого далеч...

Денков

.......................................
http://www.drago.info/
27 Януари 2018 04:28
Най-абсурдното е, че днешните леви не защитават истинските права на жените, а разни джендъри и прочие. Жените не смеят да родят деца, защото работодателите ги уволняват. Не само, че им се разваля вида като надуят корема, но и заради децата вземат болнични. Дори и децата да се уредят на детско заведение, то същото не работи до късно и в почивни дни. Тогава кой ще гледа децата? Бабите, които вече ще работят до 70???
Измама е,че жените искат да работят. Разбира се, че има и такива, които имат успехи в някаква област или желаят да бъдат самостоятелни финансово. Но коя майка би си зарязала детето почти бебе и то болно? В Бг жените са свикнали. При соца са възпитани така. А днес просто нямат вариант, защото две заплати не стигат да се гледа дете. Докато "робините" на Запад хем на робота не ходеха като се омъжат, хем имат слугини и детегледачки. Ето тази социална роля искали да променят...?! И защо? Защото няма комунизъм и не могат да ги направят ударнички. А пък и там вече доходите на мъжете не стигат и се налага жените да работят, че имало демографска криза?! И как точно ще се реши тя като децата са пречка в работата и кариерата? И става модерно жените да се женят за жени, а мъжете за мъже?! И това нечии объркани мозъци искат да им възпитават децата, докато те ходят на работа?!
27 Януари 2018 08:16
От двете сравнения на Истанбулската Конвулсия, с психо-тест, и с кравата (рога и копита, и месо за готвене...) по-доброто (в смисъл по-вярното и адекватно)е второто! !
Къде са описани ония, от ГРЕВИО-то - в самата Конвулсия или в придружаващия ДЕБЕЛ доклад ? (Чувал съм и за някакво ГРЕКО, ама то май е при борбътъ с корупцията !?!) Май ще е добре да изчета ВСИЧКО и САМ, а не само Форума да чета!
27 Януари 2018 08:27
От двете сравнения на Истанбулската Конвулсия, с психо-тест, и с кравата (рога и копита, и месо за готвене...) по-доброто (в смисъл по-вярното и адекватно)е второто! !
Къде са описани ония, от ГРЕВИО-то - в самата Конвулсия или в придружаващия ДЕБЕЛ доклад ? (Чувал съм и за някакво ГРЕКО, ама то май е при борбътъ с корупцията !?!) Май ще е добре да изчета ВСИЧКО и САМ, а не само Форума да чета!

Драго ми е да го чуя от школската вратовръзка.
ГРЕВИО-то е в конвенцията, вчера Саржа SgtTroy пусна и снимки на тези мили дами (наистина са симпатични!).
27 Януари 2018 08:57
Затова трябва да се припомня за хора като Ана Маймункова не само покрай джендър проектите, но и заради обясними, гузни липси в учебниците по история
липси в консистентност на решенията на днешните социалисти по въпроса за защита на жените от насилие, но най-вече: липса на реални действия и резултати.

Трагичната съдба на жени като Ана Маймункова не се ли повтарят днес?
Защо става така? Само дефицити в правната уредба и институциите ли са причината?
Или обществото се задоволява да застава у поза, но нищо, нищичко реално не прави?
Може да противопоставим на лошата диагноза на обществото ни оздравителните процеси, които бележат обществените нагласи и действия през 1930-те години. Какво ни се случи после?

Ето малко литература съвсем напосоки, тя е тъй богата, ама какво от туй... Главите и сърцата са зле.

https://docslide.com.br/documents/-1878-1939-2-.html
https://goo.gl/5Dq1kJ
http://macedonia.kroraina.com/bugarash/chkr/cherven_kryst.htm
http://www.cwsp.bg/upload/docs/Sbornik_final.pdf
http://www.cwsp.bg/htmls/page.php?category=542
https://gender-bg.org/bg/novinibg/43-archiv/58-sedmi-diskusionen-forum-na-balgarska-koalitsiya-za-ravnopostavenost-na-polovete.html
http://e-scriptum.com/lekari_razkazvat/

Събота и неделя са дни за четене и размисъл, по цял свят. Може и пис(К)ане
27 Януари 2018 09:31
Джендър организация пита децата във всички училища у нас – къде ходят до тоалетна, в мъжката или женската и това вреди ли им на пола. Въпросите, спуснати с благословията на МОН, са част от анкета, съобщава „Телеграф“.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/dzhendr-mafiya-neshcho-strashno-nalazi-detsata-v-uchilishchata-pusnakha-anketi-v-shkolata-s-shokirashchi-vprosi-za_news574553.html
27 Януари 2018 09:41
До колкото помня, думи на Ленин са, че „Опотюнизмът е детската болест на комунизма„
И като всяка детска болест, за да придобие човечеството имунитет, задължително трябва да го преболедува този опортюнизъм, либерализъм, троцкизъм, или както щете го наречете. За да няма после - тън-мън, не разбрал!
Цялата красота на либераната идея, властваща в западното общество от 50-60 години, и у нас от двайсетина / У нас властва от двайсетина, но преди това идейките, целящи разлагането на морала, етиката и обществото се разпространяваха скрито и мълчаливо./ , това са джендър проектите - само част, или краен, завършен израз на тази идея.
Никой не казва че е лесно Всяко преболедуване е болезнено.
Интересно ми беше, как някои се надпреварваха да пишат срещу Истамбулската конвенция и джендър проектите, а същевременно изпочупиха клавиатурата да вирят палчета на Висоцки.
27 Януари 2018 09:46
Интересно ми беше, как някои се надпреварваха да пишат срещу Истамбулската конвенция и джендър проектите, а същевременно изпочупиха клавиатурата да вирят палчета на Висоцки.
?!?


П.С. Не че е толкова важно, но "Левичарството - детска болест на комунизма"
27 Януари 2018 09:53
Благодаря.
Така беше.
27 Януари 2018 10:12
За статията, ,
Добре е да се прочете пред ЕвроПарламента в Брюксел.
27 Януари 2018 11:07

firmin
Денков, ти ги утрепа! Свалям ти шапка!!! Да напишеш този текст в днешна България е направо подвиг.

Да отдадем заслуженото и на в. СЕГА, свалям ви шапка!!!
27 Януари 2018 11:10
Banshee
26 Януари 2018 21:21
27 Януари 2018 11:13
Това с жените като сексуален обект в рекламите, девойчетата които приличали на проститутки на абитуриентските балове и уволненията поради бременност в така нареченият развит свят ли е?
Само за сведение, годината е 2018.
27 Януари 2018 11:22
В България можем да останем нормални или да се втурнем в обратната крайност.


Как ще останем нормални, като целият свят е една аномалия?! Юесейските ендемии се превръщат в глобална епидемия!

27 Януари 2018 11:26
Димитър Денковhttp://www.segabg.com/article.php?id=890987

27 Януари 2018 11:48
То нехае, че т. нар. развит свят с цялата си медийна и козметична индустрия, шоубизнеса и рекламата стереотипно и натъртено представя най-вече жената като сексуален обект


И тук, прочее, дупчица малка, от която въздухът излиза със стереотипно изчервяващ звук. Не, Денков, не нехае. Истанбулската конвенция го определя като стереотипна роля, основана на подчинено положение. Стереотипът, че житейският просперитет и реализация са възможни или дори гарантирани, без труд и постоянство, чрез основана на секса манипулация на мъжката власт. Дълги крака връз тънки педя токчета, стегнато дупе, тясно кръстче, голо пъпче, силиконови цици, щедро изложени, ботоксни джуки, чужд скалп в своя ... Всичко това добре опаковано в маркови дрешки. Целта? Ясна за всеки.
27 Януари 2018 12:06
Борбата за правата на жените не почва с Цариградския хатишериф, колкото и да е неприятно и будещо гнус за немалка част от истанбулските драгуни.

Естествено, че не започва и не знам кому хрумна да припише на конвенцията такива претенции. Разбира се, и женското движение в Българи, нито започва, нито се изчерпва с Ана Маймункова , нито с Анна Карима или Вела Благоева. Но болшинството тук научи, благодарение на Денков, че равноправитето на жените в световен мащаб се дължи на Третия интернационал и вдъхновено подкрепя.
От друга страна, дори още преди социалистическия женски интернационал, 1906 г., (където особено активна е споменатата Клара Цеткин) социалистическите партии и движения винаги активно са били тясно обвързани с женското движение, докато днешната ни соцпартия се сети да внесе законопроект за защита на жените с мерки, преписани от Конвенцията, за да и се противопоставят.
27 Януари 2018 12:07
Няма да се учудя, ако някой ден официално се каже, че убийците са "достойни хора", които още тогава се борели срещу комунизма; неофициално това се твърди из разни блогове, където се възмущават, че на нейно име все още имало улици и дори училище.
Министерството на образованието спокойно може да се преименува в Министерство на истината а Йозеф Гьобелс се върти като пумпал от завист, когато гледа от отвъдното "История Бг".
Наистина сте смел г-н Денков!
27 Януари 2018 12:11
докато днешната ни соцпартия се сети да внесе законопроект за защита на жените с мерки, преписани от Конвенцията, за да и се противопоставят


... с което представи се истинския и лик - на Нинова и кликата и - лицемерен, безчестен, безпринципен и интригантски. Селска хитрица, от гласовитите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД