:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 501
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не дали, не защо, а как трябва да се изучава Соцът

Частната собственост, религията и патриотизмът са фундаментът, спрямо който трябва да се правят оценки на съответния обществен строй
Иван Стамболов-Сула
Нека го наричаме така - "Соц". Даже ще го пишем с главна буква, но ще си знаем, че под "Соц" разбираме тоталитарния комунистически режим в България между 1944 и 1989, обхванатите от носталгия по него днес, както и всеки опит за възраждане на идеологията му. Именно неговото изучаване в 10-и клас стана една от водещите теми на отиващата си седмица.

Социалистите излязоха с яростна декларация в парламента. Тя после беше подкрепена и от левите интелектуалци - може да са били и повече, но аз се натъкнах на Искра Баева и Петър Волгин. Какъв е проблемът? Проблемът бил този, че комунистическият режим бил описан (незаслужено) в най-черните краски от цялата история на България. "Кои са тези корифеи - казва се в декларацията,... - които представят социалистическия период... като по-ужасен едва ли не и от османското владичество?".

Недоволството е породено от въвеждането в учебния материал на някои понятия като: съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариата, Народен съд, репресивен апарат, концлагери, горяни, експроприация, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване и др.

Но сякаш недоволството не е толкова от това, което е казано, колкото от онова, което не е казано. Няма, например, партизани, ятаци, ястребинчета и победа на Червената армия. Също така в предишния период (до 1944) е пропуснато да се говори за фашизъм, антиеврейско законодателство и "пронацистки характер на управлението". Тоест лошо е, че присъства определен вид очерняне, но не по-малко лошо е, че отсъства друг вид очерняне, откъдето човек може да си направи извода, че очернянето може да бъде добро или лошо според това кого очерняш.



Защо БСП реагира така остро?



Може би защото след толкова години все още не е наясно дали е "модерна лява партия от европейски тип" или Столетница. Ако е първото, Русия може да се цупи. Ако е второто, ще трябва да се поеме отговорност за ред общоизвестни исторически събития, включително и за периода на Димитров, Червенков и Тодор Живков.

Ето защо българските социалисти предпочитат един по-мек исторически прочит. Те, които не се уморяват да повтарят "Никой не е забравен, нищо не е забравено!" по отношение на други исторически периоди, сега казват: "Хайде стига, де! Да не бъдем злопаметни! Не всичко беше лошо...". Тук не можем да не се сетим за нашумялата книга на Тимур Вермеш "Той пак е тук" - свежа сатира, в която Хитлер възкръсва в наши дни и отново взима властта. Книгата завършва именно с думите "Не всичко беше лошо", но отнесени към Третия райх.

Отдавна казвам, че най-неотложни са реформите в образованието, и то не толкова в откриването и закриването на училища или в това кого ще следват парите, колкото в съдържанието на учебната програма. И то преди всичко по история, литература и обществени науки. Последните са важни, за да се научат бъдещите граждани да разпознават демократичните институции и да не се излагат някой ден, като си въобразят, че президентът увеличава заплатите и пенсиите. Литературата е необходима, за да се види как се развиват представите за добро и зло, красиво и грозно. Историята пък търси да опише обществото отвъд границите на човешкия живот, дава представа за процеси, които са започнали преди нас и ще завършат, след като си отидем.

Според мнозина историята даже не е и наука, особено в оценъчната си част. Историята е разказ, който се пише от победителите или поне от хората, които определят гледната точка. Представете си два автомобила, които са се чукнали на светофара, представете си как ще опише на катаджията случката единият шофьор и как ще я опише другият - ето това е историята. Въпреки това някаква обективност има, защото ако нямаше обективност, нямаше да има и смисъл.

И смисълът е в това: когато разглеждаме събитие или период, да отчетем всичко, което ни се струва добро, и всичко, което ни се струва лошо. И накрая, от гледна точка на ценностите си, да дадем оценка - положителен ли е периодът, или е отрицателен като цяло.

Заинтригуван от дискусията, успях да се сдобия с проекта за програма по история в 10-и клас и го прочетох. Обсъжданият период е осма тема от девет и съдържа три акцента: политика, икономика и култура. Описани са също очакваните резултати, които трябва да се постигнат като усвоени знания, както и новите понятия, които трябва да се въведат и усвоят от учениците. Тук няма място да ги цитирам, но и при едните, и при другите няма никакво тенденциозно очерняне и даже биха могли да се добавят и още факти за по-адекватното възприемане на Соца, особено от хора, които не са живели в него. Когато ние бяхме ученици, сме изучавали капитализЪма и монархо-фашизЪма с много по-гнойни слова.

Да оставим настрана ятаците и ястребинчетата, индустриализацията и електрификацията, отбора по вдигане на тежести, първия космонавт и полъха на Людмила Живкова в културата. Да оставим всичко това настрана и да видим какво е Соцът по същество, пък ако иска някой - нека го добави в учебната програма за 10-и клас.



Соцът иска да подмени съборността с колективизъм,



да превърне естеството "човечество" от организъм в мравуняк, за да стъпче и обезличи отделния човек. Соцът учи, че при капитализма човек за човека е вълк, докато при социализма е "брат, приятел и другар", което няма абсолютно нищо общо с действителността, защото Соцът поощрява доносниченето (докладването в милицията) даже между членовете на семейството. Това се нарича "нов морал" на "новия социалистически човек", защото има и "бивши хора", които трябва да бъдат сложени на мястото им. Сатанинското е, че формално този морал много прилича на християнския - солидарност, ангажимент към общността, себеотрицание, смиряване на индивидуалната воля и т.н. - но е изроден в своята противоположност поради отричането на неговата първопричина. Любовта към Бог се заменя с любовта (по-скоро верността) към Партията, от което всякаква любов изчезва и моралът се обезсмисля.

При Соца също има Рай, но той не е Царството Божие, защото за Соца Бог не съществува. За Соца човекът е маймуна, която е била принудена от тежките обективни условия да се труди и трудът я е облагородил, като е развил у нея разум, който според крайните вулгарни материалисти е секрет на жлезата мозък, а според по-адекватните - свойство на материята, наречено "отражение" и еволюирало до втора сигнална система. Та, при Соца също има Рай, но той не е на Небето, а на Земята и трудещите се ще го постигнат, трудейки се. Този Рай се проявява в две форми - достижима и недостижима. Достижимата се нарича "развито социалистическо общество" и е възможно всеки трудещ се да я дочака в рамките на живота си. Недостижимата е Комунизмът, който ще се състои нейде из необозримото бъдеще, когато всеки ще дава според способностите, а ще получава според потребностите си.

Безсмъртието също по някакво карикатурно подобие на християнството е атрибут и на Соца. Само че то не се дава всекиму, а само на героите. Ако няма война или партизанско движение, героите са герои на труда (Гертруда) - тъкачки многомашиннички, миньори ударници и т.н. - и именно те се сподобяват с безсмъртие. То не е същинско безсмъртие на душата, защото социалистическият човек душа няма, а се осъществява в паметта на признателните поколения и се засвидетелства чрез пионерчета на почетна стража пред гранитни паметници.



Соцът си има даже своите пророци и светци



Маркс и Енгелс са нещо, хайде да не е чак като Адам и Ева, но като старозаветните пророци. Ленин е месията (за някои месията е Мао Дзедун, но те са еретици). Всички държавни и партийни ръководители са ленински апостоли или епископи, приели благодатта му чрез ръкополагане. Някои от държавните и партийни ръководители възсияват като светци - Фидел Кастро, Уго Чавес, Хо Ши Мин, Ким Ир Сен, Джошуа Мкубуке Ньонголо Нкомо и др.

С образите на пророците и светците, понесени като хоругви, Соцът организира литийни шествия, известни като манифестации. Той създава своя култура и свое изкуство, но те рядко показват добри резултати и ако ги покажат, то не е благодарение на Соца, а въпреки него. С две думи, Соцът иска да разруши обществото (той и днес обича да руши - зелените съвсем наскоро издигнаха лозунга "Деструкцията е оръжието на масите!") и на негово място да създаде друго, почти същото общество, само че с обратен знак. Затова мнозина наричат Соца "религия на сатаната".

Поради всичко това Соцът не е спирал и не спира да търси начини да унищожи



трите естествени стълба на здравото общество:



Частната собственост. Собствеността прави човека свободен, а Соцът не търпи това. Когато съществуването на човека не е поставено под въпрос и не зависи от някого извън него, то човекът дръзва да мисли за по-големи неща от оцеляването на семейството си и е готов да подложи на критика системата.

Религията. Тя дава мерилото, морала, безсмъртието и перспективата към вечността. Тя прави човека истински свободен и неподвластен на нищо в този свят. Соцът е най-зъл към религията, защото ревнува човека от Бог.

Патриотизмът. Социалистическият човек е интернационалист (или глобалист, както сега е модерно). В лицето на патриотизма Соцът мрази традицията като цяло. Ако ще рушим стария свят, не може да го обичаме и да се учим от него, нали така!

От тук произтичат всички лошотии, за които сега спорим дали да се изучават в 10-и клас, или не - и политическите репресии, и екзекуциите, и цензурата, и отнемането на частната собственост, и всичко останало. Вкарайте фундамента в програмата, пък хората сами ще си направят изводите. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
 Китайски комунистически плакат - Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Мао Дзедун. Маркс и Енгелс са нещо, хайде да не е чак като Адам и Ева, но като старозаветните пророци. Ленин е месията (за някои месията е Мао Дзедун, но те са еретици). Всички държавни и партийни ръководители са ленински апостоли или епископи, приели благодатта му чрез ръкополагане.
217
6934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
217
 Видими 
26 Януари 2018 19:35
Соцът поощрява доносниченето (докладването в милицията)

.
Гледайте "Смъртта на Сталин" !
26 Януари 2018 19:37


В повечето развити държави писаници, като тази по-горе, се смятат за език на омразата и има административни или наказателни санкции против тях. Особено това с отричането на фашизма.

26 Януари 2018 19:38
Достижимата се нарича "развито социалистическо общество"
.
.
Несъгласен.
Това е измишльотина на Суслов-истите по времето на Брежнев за да прикрият провала на обещанието " Всеки лапа , колкото му се лапа" на предишните идИотолози
26 Януари 2018 19:39
Соцът.. ясно за 45 години - колко пъти увеличи БВП? Да видим и сега демокрацията как се справя? Ами ако махнем постоянните помощи?

Ами какво да кажем за справедливостта? Кога я имаше повече и кога по-малко? Кога хората бяха по-спокойни?

Сега ВиК не можем му ремонтираме на тоя СОЦ.. и помощите даже не стигат.
26 Януари 2018 19:44
Социалният капитализъм в момента е много по-калпав и несправедлив от най-лошия соц.

Най-малкото защото при "социалния" капитализъм 10% от хората държат 90% от собствеността. Интересното е, че при нормалния капитализъм 20% държат 80% от собствеността. Да не говорим за справедливостта която изобщо липсва при тая демокрация. Предефинира се всъщност понятието справедливост - крадливите вече са на почит.
26 Януари 2018 19:45
Без съмнение Соцът беше насилствено привнесен от щиковете на РККА.
И си остана недоносче...
26 Януари 2018 19:47
При Соца също има Рай, но той не е Царството Божие, защото за Соца Бог не съществува...

Безсмъртието също по някакво карикатурно подобие на християнството е атрибут и на Соца...

Соцът си има даже своите пророци и светци...

Маркс и Енгелс са нещо, хайде да не е чак като Адам и Ева, но като старозаветните пророци. Ленин е месията (за някои месията е Мао Дзедун, но те са еретици). Всички държавни и партийни ръководители са ленински апостоли или епископи, приели благодатта му чрез ръкополагане. Някои от държавните и партийни ръководители възсияват като светци...

С образите на пророците и светците, понесени като хоругви, Соцът организира литийни шествия, известни като манифестации...

Руками Суле днес сам КБЖ пишет, нали?
26 Януари 2018 19:53
Единственото , което бих искал сула и дежурните клакьори е да ми обяснят защо в мракобесния соц се раждаха годишно 2 пъти повече деца отколкото сега в Боколандия (даже няма да повдигам въпроса колко от тези около 60000 бебета тази година са от гетата) .
26 Януари 2018 19:57
Е, те дрогарете затвориха границите с кльонове и овчарски кучета.
Инак от тоа Соц рай сички щеха да избегат.
Щеха да останат сал едни мазни каскети...
26 Януари 2018 20:02
от тоа Соц рай сички щеха да избегат.


И кво викаш, сички раждаха деца щото не ги пускаха да бягат.

Баси за тебе няма подходящ емотикон !
26 Януари 2018 20:02
България в момента е на трето място в света по смъртност -след
1.Лесото
2.404
Баси демокрацията баси капитализма баси
26 Януари 2018 20:12
писаници, като тази по-горе, се смятат за език на омразата


Не не!
Това са дерменджийски лафове.
Седят около огъня до воденицата, чакат да си вземат мливото Шурчо, Курчо и Сулчо и лафували - лафували, и ако са малко кейфлии..станали Наблюдатели.

Мъжки вариант на бабините дернеци.
26 Януари 2018 20:16
Соцът трябва да се изучава.
С децата трябва да се говори.
За Соца трябва да се пише.
Как да се пише? Трудно ми е да кажа, но трябва да е обективно.
Затова пък ми е лесно да кажа как не трябва.
Както пише Сулата
26 Януари 2018 20:26
България в момента е на трето място в света по смъртност

Е, преди сто годин е била на първо место по раждаемост у Европа...
26 Януари 2018 20:31
Bacho Кольо

Соцът трябва да се изучава.
С децата трябва да се говори.



Лично аз правя точно това - не разчитам на учебника за 10-ти клас да ми образова децата.
Макар че са по-малки, обяснявам, разказвам, посочвам лошото, посочвам хубавото и пак обяснявам - защо смятам лошото за лошо и защо много хора смятат хубавото за хубаво.
Обяснявам и собственото си решение да дам отрицателна крайна оценка.
Но не им натрапвам решението и оценката си, тъй като държа един ден сами да изградят своите.
Е, с малко методологична и логистична помощ, разбира се.

Не съм чел какво пише в проекто-урока, но такъв безспорно трябва да има.
С повече сухи факти и по-малко цветисти оценки, ако може.

И с повече мъдри и сдържани учители - тежка задача.
26 Януари 2018 20:39
Прочее, сеги да сме на последно место по раждаемост е резултат от камунистическата колективизация и лумпенизация на селяните затворени у панелните гета. Зорлем принудени да стават пролетарии по рудници и заводи, дето бачкаха по три смени без паре, в името на светлото камунистическо бъдеще. Па сетне техните камунистически господари ги изритаха на улицата, след като ограбиха Народното стопанство за жълти стинки. Те така...
26 Януари 2018 20:42
Боже, какъв пасквил! А трябваше да се съсредоточи върху понятието "Народен съд" и точно кой е инициаторът на понятието. Ама по този въпрос - ни oума, ни вопъл, ни стон, щото цЕлата дописка ше мине по трасето "баба носи Файнешъл таймс" и къде отива по пътя на логиката

Форца,
26 Януари 2018 20:44
Тя е по - дълбока работата, Щурчо, ама те гледам - пак си кейфлия, не си за сериозен разговор. Афиет олсун!
26 Януари 2018 20:45
Er ist wieder da!
https://youtu.be/AtW1Lq5c04E
26 Януари 2018 20:46
Отдавна казвам, че най-неотложни са реформите в образованието

Интересно, не съм те чувал, а ти си станал като Него...

Не разбирам кой плаща за подобни пасквилчета
26 Януари 2018 20:48
сула,ти си знаеш НЕ ТЕ ЧЕТА, а вече и щуреца/дано не се сапикяса /
26 Януари 2018 20:49
Forza NATO
26 Януари 2018 19:47
Руками Суле сам КБЖ пишет днес, нали?

Айде сега КБЖ.
Да не би КБЖ да е измислил постулата за отношението към собствеността като мярка за обществените отношения и типа общество? Маркс, колега, Карл Хайнрих Маркс.
Ето до какво води занемареното изучаване на класиката
26 Януари 2018 20:51
Предсказуем мъни-усвоител. Под стенвестникарските му дописки единствено форумските коментари внасят някаква свежест.
26 Януари 2018 21:00
При соЦа който не го е одобрявал е бягал , дори под заплаха да го убият на границата.
Днес при капа който не го одобрява не бяга във Венецуела, кенедере и подобни ...никй няма да го пипне с пръст .....защо ли ?
26 Януари 2018 21:02
Sine_metu

Айде сега КБЖ.

Буквално преди дни имаше информация за подобно съвсем обективно сравняване на комунистическото култостроене с базисни постановки на религиите, в частност - на християнството, направено от КБЖ, което беше посрещнато френетично от русоборците под икономедийните заглавия "Путин сравни комунизма с християнството".

Та това съм имал предвид - злободневна шегичка.
26 Януари 2018 21:03
За Соца човекът е маймуна, която е била принудена от тежките обективни условия да се труди и трудът я е облагородил

Нищо, че Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Путин никогиш не са се трудили...
26 Януари 2018 21:05
Forza NATO
26 Януари 2018 20:31

Лично аз правя точно това - не разчитам на учебника за 10-ти клас да ми образова децата.
Макар че са по-малки, обяснявам, разказвам, посочвам лошото, посочвам хубавото и пак обяснявам - защо смятам лошото за лошо и защо много хора смятат хубавото за хубаво.
Обяснявам и собственото си решение да дам отрицателна крайна оценка.
Но не им натрапвам решението и оценката си, тъй като държа един ден сами да изградят своите.
Е, с малко методологична и логистична помощ, разбира се.

Не съм чел какво пише в проекто-урока, но такъв безспорно трябва да има.
С повече сухи факти и по-малко цветисти оценки, ако може.

И с повече мъдри и сдържани учители - тежка задача.


Мога да добавя само нещичко от моя опит - закопчавах с телбод части от некои учебници.
Като гледам накъде отиват нещата, май вече нема да е достатъчно. Ще трябва да забраняваме на децата и да влизат в некои часове.
Бива осакатяване, бива, ама това минава всичко
26 Януари 2018 21:08
Forza NATO
26 Януари 2018 21:02

Буквално преди дни имаше информация за подобно съвсем обективно сравняване на комунистическото култостроене с базисни постановки на религиите, в частност - на християнството, направено от КБЖ

26 Януари 2018 21:12
доктор, джендър, Сула, доктор,джендър, доктор, .... до 107! Пфу!
26 Януари 2018 21:13
Сула, кога сколасаш го боядишиш Картагена, можеш взе и да го разрутиш.
26 Януари 2018 21:23
Сула,това с мисленето не ти се отдава ,особено за Картаген.
26 Януари 2018 21:25
Историята е разказ, който се пише от победителите

Верно е. И унуците на дрогарете туй ша учат.
Колко зле е било по времето на Соца. Те за тва ги боли...
26 Януари 2018 21:27
Bacho Кольо
26 Яну 2018 20:16


26 Януари 2018 21:35
Нищо, че Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Путин никогиш не са се трудили...


Както и щурците с гъдулките. Съжалявам, че великият Запад няма своите аналози на гореизброените, че да сравним коефициентите на полезно действие. Остава да сравняваме с теб. Де ти жътвата?
26 Януари 2018 21:45
Бе те отрочетата на червената номенклатура също не са се трудили кой знае колко...
26 Януари 2018 21:49
Частната собственост. Собствеността прави човека свободен, а Соцът не търпи това. Когато съществуването на човека не е поставено под въпрос и не зависи от някого извън него, то човекът дръзва да мисли за по-големи неща от оцеляването на семейството си и е готов да подложи на критика системата.

1. Само един заможен човек е свободен и може да критикува системата. Бедните не могат да я критикуват, щото са заети с друго.
Религията. Тя дава мерилото, морала, безсмъртието и перспективата към вечността. Тя прави човека истински свободен и неподвластен на нищо в този свят. Соцът е най-зъл към религията, защото ревнува човека от Бог.

2. Само един заможенрелигиозен човек може да да бъде свободен. Ако е религиозен, но беден...не знам кво става с него.
Патриотизмът. Социалистическият човек е интернационалист (или глобалист, както сега е модерно). В лицето на патриотизма Соцът мрази традицията като цяло. Ако ще рушим стария свят, не може да го обичаме и да се учим от него, нали така!

3. Не.


Сула...
26 Януари 2018 21:53
Идеологията на Истанбулската конвенция с целия си релативизъм и джендър патос е част от масирания поход срещу установения ред и в частност срещу традициите, на които се крепи той. "ще бъдат премахнати всякакви задръжки и комплекси". Според апологетите на тази "религия" познатият свят трябва да бъде унищожен и заменен от "едно свободно и щастливо съществуване, в което играта ще доминира над работата, а човешката чувствителност най-после ще бъде освободена от репресията на разума".

Г-н Сула, така, бяхте написали преди няколко дни… Подкрепям цялата статия, но има и още нещо:
Чл. 4, т. 3 от Конвенцията гласи: Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол (sex), социален пол (gender),…
възраст

Статистиката за абортите в България през последните около 60 години е меко казано стряскаща. От 1953 г., когато за първи път имаме статистика за легални аборти „по желание“, броят започва да нараства рязко.
За периода от 1990 г. до 2015 г. в Бг са извършени и статистически обявени - 1 678 661 убийства на живи човешки същества по желание на бременните им майки.
В статистиката не са включени нелегалните аборти, които по сметка на АГ специалисти са около 30% от посочените легални,
т.е. 1 678 661 + 503 598 = 2 182 259 убийства на човешки същества по желание на майките им.
От тези човешки същества, повече от един милион са момиченца или съгласно чл. 3, буква е) – са
„жени“
, а съгласно чл. 3, буква б) са
жертви на „домашно насилие“ защото са претърпяли акт на физическо,… насилие (извадени са на парчета от матката на майката)
, който се случва в семейството или в домакинството по желание на майката. Не е задължително насилието да е станало точно в жилището на семейството…

Майката ги е осъдила невинни на смърт, въпреки, че смъртното наказание не съществува в законодателството на РБ.

Конвенцията, обаче, разрешава благосклонно това насилие над същества от женски пол в чл. 39, стига поръчителят на убийството (майката) да желае това убийство.
Отврат!
26 Януари 2018 21:54
Види се, че е трябвало да стана миньорка, за да миряса Щурчо. А аз имам само разряд по стругарство от трудовото обучение в ЗММ. Бях директор на маркучетата с
охлаждаща течност!

Ти ко́паш ли, мъничък, ко́паш ли?

(снимка: натиснете тук)

26 Януари 2018 22:01
Историята като наука не може да се фалшифицира.Отделни факти може, но и това е до време.Тъй наречения "Соц" го доказа, но явно Сула не го е разбрал и предлага точно похватите на този "Соц" да се приложат и в отразяването на най-новата история.Колкото комунистите успяха да прикрият достиженията на България преди 1945-та, толкова ще успеят и днешните "демократи" с постигнатото между 45-та и 89-та.В момента, както и през "Соца", на историята се гледа прекалено идеологически обременено.Мина времето когато победителите пишат историята.Съвременните технологии вече не позволяват това.Позволяват да се манипулира, но не и да се скрие.Интересно ми е, как днешните модерни "историци" ще подменят фактите в статистиките на ООН от създаването му до ден днешен.И когато след време някой се сети да съпостави минали статистики с настоящите от развитието на България, какви ще са оправданията тогава?Ох, забравих!Вече не живеем в "Соц" и "светлото бъдеще" е само химера.Бъдещето не е важно.Важно е настоящото.Все пак Грантовете се получават в настоящото.Какво тук значи някаква си история.Картаген може и да е разрушен, но не и заличен.Учи ни все още.Чрез Историята.Въпреки напъните на автора.
26 Януари 2018 22:03
Види се, че е трябвало да стана миньорка, за да миряса Щурчо.

Ми стани. Нема лошо.
Баща ми беше минен техник и бачкаше като спасител у рудника.
Немаш си на представа колко тона скална маса е изгрибал, за да спаси живота на некой нещастник жив погребан в името на камунистическите идеи...
26 Януари 2018 22:55
КОЛКО МНОГО ЛОШО БЕШЕ....
СПОМЕНИ ОТ СОЦ-А: Когато Гладувахме на Коричка Хляб… Ето Всъщност КАКВО ЯДЯХМЕ преди ДЕМОКРАЦИЯТА
http://skandalno.net/спомени-от-соц-а-когато-гладувахме-на-к-179203/

http://epicenter.bg/article/Anton-Gitsov--Oshte-neshto-za-uchebnitsite-po-istoriya-za-H-klas-/145506/11/0
26 Януари 2018 23:14
Ей така трябва да се преподава социализмът:

През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.

И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете.

През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.


26 Януари 2018 23:48
Истинското престъпление на соца беше това, че чрез забраната на частната собственост унищожи предприемачеството. Поколението, което влезе в капитализма, нямаше никаква представа от неговите икономика, мениджмънт и финанси. Абсолютно всички бяха наемни работници, свикнали само да получават нареждания. Поради това се наложи повторно да преживеем (и още преживяваме) дивия капитализъм, който всяко постфеодално общество преживява, преди да се организира и стабилизира. При това изведнъж се оказахме без адекватни закони, защото старите станаха безсмислени, а нови се създаваха бавно, некадърно и злоумишлено.
Всъщност България, която беше постигнала много в модерното си развитие, се оказа отново в първи клас с изтрита памет.
Вярно е, че се живееше спокойно, полубедно и безметежно - докато настъпи фалитът. Защото нали помните, че България официално обяви фалит?
27 Януари 2018 00:48
Е, те дрогарете затвориха границите с кльонове и овчарски кучета.
Инак от тоа Соц рай сички щеха да избегат.

щурчо, головодник си и нищо не може да се направи.
Югославяните можеха да ходят на запад. Държавата им не се изпразни. Нямаха кльонове.
Съгласен съм, че това беше основна грешка на Т. Живков. Ако беше отворил границите, милион щяха да излязат и повечето щяха да се върнат. Доста от турците след "екскурзията" се върнаха. Щяха да донесат промяната, че с уравниловката трябва да се приключи. Това и "работицата" (всеки да е на работа) доведе до това, че лесно се демонтира строя.
27 Януари 2018 00:51
Защото нали помните, че България официално обяви фалит?

Това са глупости, разбира се. Един чужд агент, обяви, че няма да плаща. Това не е фалит. Дори формално фалитът се обявява от съд.
Кого лъжеш? Тук има Chapter 11, Chapter 13 - съдия обявява как и кога да се защити длъжника, как да му се разпродаде имуществото.

27 Януари 2018 00:56
Bacho Кольо
26 Яну 2018 20:16

Соцът трябва да се изучава.
С децата трябва да се говори.
За Соца трябва да се пише.

Да... Лош социализъм. Не можеше да имаш повече от апартамент и вила. Една кола. Мъка и тормоз. Разтропаните това им пречеше да измислят интегралната схема и микропроцесора. Аха...
Живял съм го социализма. Децата ми с образование от оня "развития" социализъм, завършиха най-елитни училища в USA без да се бръкна с големи пари.
Синът ми с шестцифрена заплата, взе да прави сметка, че ще има пари може би за "community college" след години за внуците ми. If you know what I mean?

Нещо друго се сещам. Др. Сула не можем да обсъждаме.Но имам въпрос: Защо не е взел награда "Pulitzer"? Социализмът ли му е пречел? А сега?
27 Януари 2018 01:05
Два милиона сирийци напуснаха Сирия защото там се води война.
Два милиона българи напуснаха България защото тук се води война.

Сульо и Пульо дават акъл.
27 Януари 2018 01:08
Постарах се да прочета цялото, но твърде бързо усетих специфичната миризма на престояла диахория. И по две думи на абзац бяха прекомерно много чак до краят. А за окончателното оформяне на погнусата бе достатъчно да видя чии са първите навирени палчета...

Всичко бе в хармония и намирам пълно единство между форма, съдържание и потребление - Трите Кита на действителността.

С уважение:

Заб. - Този близо 30 год. Картаген тук, трябва действително да бъде разрушен.
27 Януари 2018 01:49
"Хайде стига, де! Да не бъдем злопаметни! Не всичко беше лошо..."

„Хора, обичам ви, бдете!”
27 Януари 2018 01:53
Истинското престъпление на соца беше това, че чрез забраната на частната собственост унищожи предприемачеството.

Истинското престъпление на соц-a (без главна буква) беше, че унищожи морала, човешките ценности.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД