:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ не се отказва от задължителната забавачка за 4-годишните

Промяната ще бъде инициирана, след като КС се произнесе по друг образователен въпрос
СНИМКА: БГНЕС
Красимир Вълчев
Просветното министерство не се е отказало от намерението си за въвеждане на задължително обучение за 4-годишните деца. Ведомството само изчаква дело в Конституционния съд, заведено от БСП срещу други текстове от Закона за училищното образование, за да не се налага евентуално на два пъти да прави промени в него. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при представянето на доклад на Световната банка за образованието.

Темата бе повдигната от директорката на столичната 7-а детска градина "Детелина" Ксения Семизорова. Според нея това ще е много полезно, особено за децата, чийто майчин език не е български. Запитан дали въпросът стои на дневен ред, министър Красимир Вълчев заяви, че задължителният обхват на децата на 4 години в детска градина е предвиден в управленската програма на правителството. "Не сме се отказали от нея. Докладът на Световната банка още веднъж потвърждава колко е важно децата да бъдат обхванати в ранна детска възраст. В него има една много интересна графика за биологията на образованието, която показва колко нервни окончания, синапси, се образуват в детския мозък в ранните години", коментира министърът.

Левицата оспори през лятото на м.г. възможността частните училища да получават държавни средства за издръжка на учениците си. Друго възражение бе свързано с държавните образователни стандарти, които не бяха приети с влизането в сила на училищния закон, а бяха оставени за написване от просветния министър. Според БСП това нарушава основния принцип важни обществени отношения да се регулират със закон, а не с подзаконови нормативни актове. Делото бе допуснато за разглеждане през октомври 2017 г., като не е ясно на какъв етап е в момента. Дори и решението да излезе скоро, приоритет на парламента ще бъде да се приемат поправките в Закона за развитие на академичния състав, споделиха от ведомството.

Твърдото намерение на управляващите обаче ще се натъкне на сериозна съпротива, тъй като редица НПО-та вече се обявиха срещу задължителното обучение за 4-годишните малчугани.

Напрежение започна да предизвиква и друга промяна в средното образование. Планираните във Враца промени в държавния план-прием след седми клас изкараха на протест директори, учители и родители. От общината предлагат намаляване на профилираните паралелки в училищата за сметка на увеличаване на професионалните, като това е подкрепено и от бизнеса. По информация на Дарик радио предложението е за 9 профилирани паралелки и за 17 професионални. Според родители и директори обаче това би ограничило сериозно правото на избор на децата. Просветният министър обаче коментира, че това не е така. Според него във Враца е намерен правилният баланс на областно ниво между двата вида паралелки.

"Политиката ни е да стимулираме обучението в професионални паралелки - както чрез финансови инструменти, така и чрез постепенно ежегодно минимално административно увеличаване на приема в професионални паралелки. Трябва да осъзнаем, че има нужда от ученици, които да се включат в професионално обучение. Бизнесът все по-често и остро ни го напомня това. След години във все по-голяма степен всички деца ще имат нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен", коментира Вълчев.

НЕГРАМОТНОСТ

"44% от учениците по света не се справят с математиката, а 53% не разбират това, което четат", съобщи Хайме Сааведра, старши директор "Образование" към Световната банка. По думите му тези проценти са наполивина по-ниски в страните от Централна Европа, за Източна Европа са около 25%, за Латинска Америка - 40%, а за Африка - чудовищните 90%. "260 млн. деца по света трябва да са с основно или средно образование, а не са", коментира още Сааведра. Изводите от доклада показват, че увеличеният в последните години обхват на учениците в образователната система за съжаление не гарантира нужното качество. "Милиони ученици са в училище, но не учат", коментира експертът. Сред задачите, които стоят пред правителствата, са постигане на общо разбиране в страната за нужните компетенции, които трябва да придобият учениците, както и оценяване на придобитите знания.
4
1591
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Януари 2018 20:14
Ами понеже детските градини цъфнаха и вързаха, сега да оправят и забавачките. Да не им преподават Конвенцията?!
26 Януари 2018 20:17
Ти го пращаш да учи буквите, те го занимават с полова просвета.
26 Януари 2018 20:21
Конфузията требе да се изучава у забавачката НЕЛИ ????
27 Януари 2018 12:59
Изводите от доклада показват, че увеличеният в последните години обхват на учениците в образователната система за съжаление не гарантира нужното качество. "Милиони ученици са в училище, но не учат"

Ами така ще е, докато учениците имат само права, а училището е обърнато на забавачка. Докато учителите ги вкарват за 24 часа в ареста, защото са поставили поредния лигльо или хулиган на мястото му, а медиите вият на умряло. От два месеца родители от едно малцинство по цял ден лежкунят из къщи, гледат телевизия и ми продънват телефона да ми звънят и да се жалват за агресията в училище, а не искат да видят, че тя не е дошла от учителите. За толкова години ни един път не съм видяла две учителки да се сбият насред коридора на училището или да се псуват на майка, ама вечер дечурлигата като се приберат в къщи Бай Асан вече е вкарал няколко ракии и за кеф сгъва Айшето от бой пред децата. А после училището било виновно, че децата не учели... За какво, че го превърнаха със закон в маймунарник ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД