:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 192
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници

Бягат дори тези, които сключват споразумения в съда
Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора. Проверка на "Сега" показа, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години.



591 осъдени на затвор се разхождат на свобода според справката на прокуратурата от края на м.г. Шокиращото е, че сред тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно присвояване. Въпросът стана болезнено актуален след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе обвинен Росен Ангелов, който се оказа издирван от 8 г., за да излежи присъдата си за блудство с непълнолетно момиче.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се направи ревизия на всички неизпълнени присъди в страната. Говорителката му Румяна Арнаудова призна, че няма пълна информация по този въпрос.

Няколко дни по-рано обаче "Сега" разпрати десетки заявления за достъп до информация до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Малка част от ръководителите им предоставиха данните. Останалите или не отговориха, или директно отказаха.

Окръжната прокуратура в Русе предостави пълни данни за изчезналите осъдени - 36 души. Сред тях е Й. И. Й. През януари 2011 г. той е осъден от районния съд във Враца на 10 г. затвор за длъжностно присвояване. Й. Й. е бил магазинер на лавката във Врачанския затвор, откъдето е присвоил пари и вещи за близо 6000 лв.

Получихме отговори и от окръжния прокурор на Добрич. В неговата справка има 17 души. Сред тях е Дмитрий Георгиев, който на 20 юли 2010 г. сключва споразумение с районната прокуратура в града за наказание от 3 месеца затвор и 100 лв. глоба за това, че шофирал след употреба на алкохол. И макар да е бил в съдебната зала, за да подпише споразумението, Георгиев изчезва и още не е открит. От делото става ясно, че преди това за кратко е бил задържан, а после му е нареден домашен арест.

Сходен е казусът и на Галин Денков. Неговото споразумение с прокуратурата е одобрено от районния съд във Варна на 10 юли 2017 г. Той е признат за виновен за притежание на 0.17 г хероин. Съгласил се е да влезе за 5 месеца в затвора, но да не плаща глоба. Присъдата така и не е изпълнена.

По друго дело на районния съд в Добрич Васил Атанасов е признат за виновен за изнасилване, което е рецидив. Делото не е качено в съдебните онлайн регистри и няма информация за наказанието му. От прокурорската справка става ясно, че процесът срещу него е започнал през 1997 г., а окончателната му присъда идва през май 2008 г. Обявен е за издирване 20 дни след нея.

Осъденият на 7 г. затвор и 20 хил. лв. глоба за трафик на хора Джефер Мехмед също не е зад решетките. Присъдата му, произнесена от районния съд във Варна, е в сила от юни 2012 г. Той е обявен за издирване 20 дни по-късно.

В списъка на окръжната прокуратура в Кюстендил има 24-ма души. Сред тях са Ангел Христов и Пламен Галев, т.нар. Братя Галеви. Те имат 5-годишни присъди за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Наказанието им влезе в сила през май 2012 г., но те се укриха. И.Ю., който от март 2006 г. има присъда от 17 г. и половина и 250 хил. лв. глоба за производство на наркотици в големи размери, също е в неизвестност.

В справката на Софийската военна прокуратура е бившият полицай Александър Вълков. През септември 2015 г. той беше осъден на 7 г. затвор за убийство. И макар че лично чу присъдата си на последна инстанция, беше оставен да избяга.



Още - в Наблюдател

21
5647
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
28 Януари 2018 19:27
Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници

Чакат специална конвенция?
28 Януари 2018 20:41
За "енти" път ще повторя, че отказът от правосъдие е един от най-болезнените аспекти на сегашното ни демократично общество.
Защо не прецизират законите и нормативните актове, защо няма персонална отговорност с тежки наказания при избягал престъпник?
Ако и половината от енергията, която се влага например за пробутването на Конвенцията беше вложена в усъвършенстваме на правораздаването, щяхме да сме едно много по-успешно общество!
28 Януари 2018 20:50
Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора. Проверка на "Сега" показа, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила.


Тя гледа през пръсти, но дали нещо не остава полепнало по пръстите?

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/
28 Януари 2018 21:23
Цитат /умишлено не цитирам заглавието, което е брутално манипулативно/: "Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора. Проверка на "Сега" показа, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години.".

Уважаема госпожо Дачкова,
За пореден път демонстрирате непознаване на материята, за която пишете ресорно от години. За да е вярно първото изречение от цитата, а именно, прокуратурата да гледа през пръсти на задълженията си да вкарва осъдените престъпници в затвора, то следва прокурорите, които изпълняват присъдите да не предприемат предписаните от закона действия, тогава, когато присъдата постъпи от съда в прокуратурата за изпълнение. Безпредметно, за мен разбира се, е да ви информирам, че подобно бездействие не е обективирано от който и да било представител на тази институция. Противното би означавало някой прокурор да е извършил евентуално престъпление, няма да ви ограмотявам какво би било то. Бихте ли посочили подобен конкретен случай? Предполагам, че сте наясно какъв е законовият механизъм за изпълнение на една присъда, или не сте? Убеден съм, че сте наясно коя институция отговаря за задържане на осъдените престъпници, след като прокурорът е "изпълнил" присъдата и да, това не е прокуратурата, противно на твърденията ви в текста.
Бихте ли ни просветлили как става задържането на лице, което е осъдено със съдебен акт, с който е одобрено споразумение? Смятате ли, че такова лице се задържа на място в съдебната зала, ако по отношение на него не е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража? Знаете ли кой орган е овластен от закона да взема подобна мярка на процесуална принуда? Смятате ли, че прокурорът, който участва в съдебното заседание, в което се одобрява споразумение, може физически да задържи осъдения? Давате ли си сметка каква чутовна глупост сте изписала или просто сте сътворила поредната си манипулация на тема "Институциите не работят"? Кой се занимава с издирването на осъдени лица, които са се укрили, прокуратурата има ли такива правомощия?
28 Януари 2018 21:28
Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници

Съдейки по използваното време, тези 591 осъдени престъпници са изпуснати онзи ден, когато са ви предоставили информацията? Или за нуждите на манипулацията сте изпуснали маловажното уточнение, че става въпрос за натрупвания в значителен период, най - малко 10 годишен. Обзалагам се, че е второто.
28 Януари 2018 22:11
Уважаема госпожо Дачкова,
За пореден път демонстрирате непознаване на материята, за която пишете ресорно от години

Убедена съм, че нямате прекалено високи очаквания към някой, на когото му плащат, за да манипулира Много добре знае г-жа Дачкова за какво иде реч, ама като си даде човек нЕкои части под наем, ще трябва да приеме, че ще изглежда безкрайно некомпетентно в очите на част от "публиката". Ама какво пък - тя тази част я има 20%, я не. Нали си й плащат...
28 Януари 2018 22:38
Последните двама ме разколебаха-има ли 591 осъдени, които са на свобода, или няма. Ако пък случайно има, трябва да има и виновни за това. Ама какво пък, това е за 10 години, има-няма 60 човека на година. Голям праз!
28 Януари 2018 22:44

Индженеро
28 Яну 2018 22:38

Манипулирате и Вие, правейки се на недоразбрал/а, или много държите да се числите към 80-те процента?
28 Януари 2018 23:08
Фатке, не с тези фатки! Въпросът е ясен - разхождат ли се на свобода 591 осъдени, а не аз от кои проценти съм. Я виж какво пише тук:
7 от всеки 100 престъпници се разхождат на свобода, вместо да са в затвора
. И ти и такива като теб няма ли да разберете колко тъпо е не да се отговаря с факти, а с грубости и лични нападки.
28 Януари 2018 23:30
Фактите са, че статията умишлено сочи ГРЕШЕН виновник. За съжаление, дори не опитахте да разберете.
Що се отнася до това кой как отговаря - индженерното Ви въображение не е стигнало по-далеч от плоска асоциация, която сигурно би следвало да възприема за обидна, та...
29 Януари 2018 00:28
След като престъпници са по високите етажи, като как колегите им ще са по затворите?
29 Януари 2018 06:40
Като казваш А, трябва да казваш и Б. Та в крайна сметка каква е причината затеорници да са на свобода? Да не се окаже, че такива са ни законите, та да не смеете да го кажете ясно?
29 Януари 2018 09:22
Питам . кво стана с гривните ?

Прокулос, Вие май сте Цацаров - много мяза наративът в горните 2 поста на неговий!
29 Януари 2018 11:12
Николай Хаджигенов, адвокат
Политиците не ги е страх от прокуратурата. Те не искат да я пипат, защото живеят в симбиоза. Политиците са една организирана, доста често престъпна група, с престъпни намерения, а прокуратурата е подобен вид създадена структура. Тя се използва за политически цели като властови механизъм.
В нея също има корупция, както навсякъде. Това е затворен кръг, подобен на мафиотска организация, насочена към някаква цел, но далеч от целта, поставена в рамките на закона. Те живеят съвсем удобно, затова казвам „в симбиоза”.
Прокуратурата не закача политиците, те пък не закачат прокуратурата, което й позволява да прави каквото си иска, включително в определени случаи да си докарва някаква печалба, която може да бъде политическа, финансова и т.н.
Нищо не се е променило. Прокуратурата може да „изпере“ всеки „наш“ и да скалъпи всеки неудобен. В България няма разделение на властите. Има СИМБИОЗА.
29 Януари 2018 12:57
Плесник, в езиковата ти бях бомбе, помниш ти. Зарежи наратива. Когато се коментират законови процедури, не може да е друг. Ако Дачкова отговори на зададените по-горе въпроси, статията ще следва да завърши с извинение за лъжите или незнанието.
29 Януари 2018 15:26
Добре. Не е прокуратурата. Кой тогава е виновен или виновен няма, защото това не е проблем?
29 Януари 2018 17:26
Хубаво, не се впрягай за наратива! Всъщност исках да кажа, че е haute juridique, т.е да го похваля исках! (И твоя, и на Цацаров ! Но не се отказвам - по много причини и много пъти . да наричам неговото ведомство ПРИКРИВАТУРА!)
А нещо за гривните - ако ги имаше тези аксесоари ни Дачкова щеше да спретне това си писание, ни пък аз щях за тях да питам!
29 Януари 2018 19:08
ПлесNick
29 Яну 2018 17:26
Според мен проблемът е в парите /скъпо удоволствие и не съм сигурен, че има за крадене в такава обществена поръчка или не е достатъчно/, поради което с гривните нещо не върви. На мен ми звучи като подходящ способ за решаване на някои проблеми, вкл. с лица, като героите от статията.
29 Януари 2018 19:20
шпек леки
29 Яну 2018 15:26
Има проблем, но е преекспониран, за да се метне топката кал по набелязания виновник. Прокуратурата си има много трески за дялане, но конкретно този проблем не е по нейна вина. Посочените 591 лица, които са се укрили след присъда, са с натрупване за около 15 години. Проблемът е комплексен, като за мен съществената му част се крие в липсата на капацитет у МВР за реализиране на издирвателната дейност, която им е законодателно вменена. Грубо казано, осъдените лица се издирват формално /примерът с Росен от Нови Искър е знаменателен/, като такива биват установявани и задържани предимно случайно - при проверки по друг повод - ако обърнете внимание на информациите за полицейски акции, примерно по превенция на някакви противообществени прояви, да кажем за наркотици в Студентски град, проверяват 200 лица и се оказва, че сред тях винаги има няколко осъдени, които са се укривали. До този момент, обаче, никой не ги е търсил.
29 Януари 2018 20:24
Платили си - изпуснали ги. Предположения всякакви.
29 Януари 2018 20:37
Странно, но това изглежда класически случай на "болен здрав носи" - прокуратурата е събрала материал по делата, достатъчно за ефективна присъда и сега, йок хаир, тя е виновна, че МВР не си е свършило работата. След като престъпниците са били осъдени, значи прокуратурата си е свършила работата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД