:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 75
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бойко Борисов пак се чуди защо ЕС го пита за корупцията

Акцизите за тютюневи изделия няма да бъдат пипани поне до 2021 година
СНИМКА: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров отчетоха най-ниско ниво на цигарената контрабанда - 6%.
Премиерът Бойко Борисов за пореден вчера изрази недоволство защо ЕС го пита бори ли се с корупцията. Това стана по време на представянето на изследване, според което България отбелязва най-ниското до момента ниво на контрабанда на цигари. През третото тримесечие на миналата година то е било едва 6%, показва проучване на петте големи тютюневи компании на нашия пазар, обединени в инициативата "Срещу незаконната търговия".

Ще повдигна темата на предстоящия Европейски съвет. Как може контрабандата на цигари в България да е 6% и в същото време "който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията", възмути се Борисов. И добави: "Един по един ще ги питам колегите. 23.7% е контрабандата във Франция и Гърция, в Полша, Естония, Литва, Латвия - огромни проценти. Когато говорим, че няма 10 милиарда евро в новия бюджет на ЕС, ако сметнем тези проценти колко пари са, ще отидат сигурно над 100-200 милиарда евро несъбрани приходи в нашия общ европейски бюджет", заяви Борисов. Според него това са "черни пари", които директно отиват някъде, а не влизат в бюджета.

Премиерът похвали изследването на инициатива "Срещу незаконната търговия" и го определи за най-точното. "Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултата от борбата с контрабандата на практика", каза Борисов.

Изследването на сивия сектор в пазара на цигари се извършва от 10 години у нас, като се събират празни опаковки в 20 големи града с над 47% от населението. Последните резултати показват, че все още в някои градове незаконната търговия с цигари без платен акциз остава на високи нива. През третото тримесечие на 2017 г. пръв в класацията е Хасково с дял от 21.3% при 20.7% през предното тримесечие. Нараснал е делът на контрабандата във Велико Търново до 16%, в Сливен - до 10.7%. Увеличение има също в Пловдив, Добрич, Плевен и Стара Загора. Интересен е фактът, че в доскорошния рекордьор - Свиленград, цигарената контрабанда се е стопила до 8% при 44% три месеца преди това.

Спрямо предното тримесечие незаконната търговия с цигари без платен акциз е намаляла с един процентен пункт. Друг анализ, публикуван наскоро от Института за пазарна икономика, показа, че пиковата година на цигарената контрабанда е била 2010-а, когато делът й е бил над 30%, и постепенно намалява до около 7% през миналата година.

"Тези 6% не бива да ни успокояват, защото маржовете са много големи по места", предупреди главният прокурор Сотир Цацаров. "Ако Хасково с най-високия процент го обясняваме географски, възникват въпроси за Велико Търново и Пазарджик", посочи той. Освен това главният прокурор подчерта, че болшинството от марките цигари и компаниите, притежаващи съответните търговски марки, остават едни и същи.

Цацаров обяви, че усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари - това е само част от мерките срещу контрабандата. Той се похвали, че вчера са задържани 32 кг хероин. Провеждат се и операции срещу незаконния трафик на оръжие.

Над 50 млн. къса цигари са задържани през 2017 г., както и над 48 тона нарязан тютюн, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Проведени са 43 специализирани тематични операции и 1154 проверки на обекти. Радев отчете, че се засилва капацитетът на МВР в борбата срещу контрабандата на цигари и тютюневи изделия.



АКЦИЗИ

Над 2.3 млрд. лв. са приходите от акциза на тютюневи изделия през 2017 г. - с около 60 млн. лв. повече отпреди година. От 1 януари ставката за тютюневите изделия бе повишена, с което България достигна минималното ниво за ЕС. Не планираме до 2021 г. да променяме акцизните ставки, заяви вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той увери, че правителството ще се придържа към целта си - стабилна финансова перспектива и добра събираемост на приходите. "България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. Номиналните ръстове на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано, смята финансовият министър.

14
5254
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
05 Февруари 2018 19:54
Корупция, контрабанда - за Него е все едно, нали вса с К започват.
Пак нещо не вдявам - борим контрабандата като лъвове, но няма контрабандисти в панделата.
05 Февруари 2018 19:56
Премиерът похвали изследването на инициатива "Срещу незаконната търговия" и го определи за най-точното. "Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултата от борбата с контрабандата на практика", каза Борисов.


А националната лотария се контролира посредством тайно преброяване на изтърканите талони в същите контейнери.
05 Февруари 2018 20:23
Да, ама ЕС-то не са кат наш'те журналя и Борк@рове - не кълват на две безбандеролни кутии цигари.
05 Февруари 2018 20:37
Не знам за вас, уважаеми колеги,ама аз до сега не съм видял никого да рови в кофите и да брои бандероли.Може би става в тъмна доба, с фенерчета!!
05 Февруари 2018 20:58
Не знам за вас, уважаеми колеги,ама аз до сега не съм видял никого да рови в кофите и да брои бандероли.

Виждал си, ама не си ги забелязал, защото си свикнал с това достижение на демокрацията . Всички клошари са на граждански договор при Него- броят Му контрабадата чрез ежеминутно преравяне на контейнерите.
А сериозно- може би ги сортират циганките-сортировачки на лентите в завода за преработка на боклука. Едва ли някой след това ще посмее да ги брои, защото ще получи много по-различен резултат от обявения от Него. Психологически всичко е точно- Аз казвам,че контрабандата е спаднала толкоз, който не вярва, да прерови контейнерите и да ме опровергае.
Но циганите на Женския пазар продължават да предлагат цигари без бандерол- по- добро опровержение не съществува.
05 Февруари 2018 21:13
Когато г-н Борисов ви каже "Добър ден.", моля погледнете къде е слънцето.
05 Февруари 2018 21:20
мишо,
06 Февруари 2018 06:16
А на тези, които пушат пури, ще им брои ли угарките? А Акцизите? А Контрабандата? А Корупцията? Явно трябва обществено допитване по колко къса от безбандеролните да се полагат на бъдещите затворници!
06 Февруари 2018 07:50
Контрабандата не е съществената част от корупцията. Ес сигурно имат предвид корупцията във власта- депутати,министри и зам.министри,шефове на подопечните им агенции,местна власт и т.н.- ББ смята че рибата се вмирисва първо от опашката. Контейнерите- предложение- да назначи всички клошари на работа в митницата и нап,те най-добре претърсват контейнерите и не са корумпиране. А "занаята" им, използват правото на труд но не на работа според конституцията ни е първа категория труд.
06 Февруари 2018 07:52
Бойко Борисов пак се чуди защо ЕС го пита за корупцията
Пак добре, че не го питат за суджука.
06 Февруари 2018 09:52
Пореден строшен гръбнак - на контрабандата на цигари.
Макар че беше строшен заедно с организираната престъпност и контрабандата като цяло.
Така или иначе - затова и няма корупция.
06 Февруари 2018 09:56
Бойко Борисов пак се чуди защо ЕС го пита за корупцията


Аз пък се чудя, защо ЕС пита, след като много добре си знае каква е хавата...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-vtoro-deistvie/
06 Февруари 2018 12:33
Титанът на кофите за боклук, който "не знае" за турския доклад за "Булгартабак"?!?
06 Февруари 2018 15:41
По изхвърлените кутии се съди не само за процента на безакцизните цигари, но и за депресиите у населението.
По-голямата част от кутиите, изхвърлени, например, по тротоари, улици, зелени площи, детски площадки и спирки, както и пред бутици и магазини, са ЯДНО СМАЧКАНИ, което говори, че пушачите не решават с пушене проблемите, които си мислят, че решават...

Сутрин - пък и не само - няма да видите кола/автомобил, до която да не откриете фасове и смачкана кутия... В кошчетата обаче са по-скоро кутиите на щастливи пушачи, които все пак са загрижени за околната среда и не желаят да я замърсяват и с празни кутии...

От друга страна, в картонените кутии от кафе, изхвърлени вън от кошчетата, почти винаги ще намерите фасове... Също и в смачканите кенове от енергийни или просто безалкохолни или слабоалкохолни напитки...

Анализът на отпадъците е често практикуван от социолози и антрополози, вкл. на вида на опаковките.

Щастливите хора или не пушат, или стриктно си прибират отпадъците при себе си, като търсят съответния контейнер да ги рециклират.

Нещастните - не...


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД