:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 193
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора

Поправки в НК ще превърнат в престъпник всеки шеф на фирма, чийто партньор е недоволен
Промени в Наказателния кодекс (НК), предлагани от правителството и внесени в парламента, могат да развържат ръцете на прокуратурата и да доведат до присъди и влизане в затвора на всеки търговец, който не изпълни свое задължение по договор. За това алармира ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет и бивш депутат проф. Пламен Панайотов.

Ще бъдат засегнати ръководителите - управители и директори, на около 400 хил. фирми и над 40 хил. неправителствени организации, включително шефове на болници. Досега при неизпълнение на договор недоволната страна може да съди другата за неизпълнение или обезщетение по гражданските закони. Идеята на управляващите обаче е да се носи наказателна отговорност и признатите за виновни да имат качеството на престъпници.

Поправките не бива да се приемат, защото всяко нарушение на служебните задължения в частния сектор би се третирало като престъпление, обясни Панайотов в силно критично интервю за lex.bg. "Това са разпоредби, които не дават никаква яснота относно критериите за това кога дадено поведение ще се счита за престъпно", смята той.

Според поправките наказание се предвижда за всеки, който не изпълни свое задължение, и от това произтекат вредни последици за другиго, за фирма или за търговско обединение. Такъв човек може да бъде даден на прокурор и да бъде обвинен и съден за длъжностно престъпление. Тъй като досега почти няма осъдени по този текст от НК, ще отпадне изискването законът да е нарушен с цел облага за себе си или другиго. Панайотов смята, че именно там е проблемът. Според него така едно дисциплинарно нарушение може да доведе до криминално разследване. "В случая първият въпрос, който се поставя, е оттук насетне всяко ли нарушение на служебните задължения, което доведе до каквито и да е вредни последици, ще бъде престъпление", заявява той.

"Да си представим, че има каквото и да е нарушение или неизпълнение на служебните задължения на едно длъжностно лице в частния сектор. Да речем, че управител на ООД или изпълнителен директор на АД е сключил договор, независимо с какъв предмет, между съответното търговско дружество и друг стопански субект. По едни или други причини сме поставени в хипотеза на неизпълнение на договора, което е свързано с нарушаване на служебните задължения от това длъжностно лице. Произтичат и някакви вредни последици, които в ред случаи могат да са и значителни. В гражданското право е известно, че неизпълнението на договорите влече гражданско-правни последици. То не може по принцип да се криминализира. А от начина, по който е формулирана разпоредбата, ще излезе, че всяко неизпълнение на какъвто и да е граждански договор може да постави въпрос за носене на наказателна отговорност", обясни Панайотов.

Бившият депутат не е единственият, който смята промените за ненужни. Отрицателно са се изказали и от Върховния касационен съд, откъдето е дадено становище по законопроекта. "Мотивите към настоящия законопроект са твърде общи и неконкретни, като за някои от нововъведените разпоредби дори липсват", пишат съдиите. Те дори посочват, че и в момента има текстове срещу подкупа в частния сектор и не е нужно да се пишат нови.

Управляващите се мотивират, че трябва да криминализират търговията с влияние в частния сектор и да прецизират текстовете за длъжностното престъпление. Те разширяват понятието за това кой е длъжностно лице и може да отговаря за подобни престъпления, като добавят всяка професия, регулирана със закон - архитекти, лекари, адвокати.
34
8914
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
05 Февруари 2018 20:12
Като съсипе бизнеса на някого, щото му е кеф да не плати закупеното, не било престъпление.
05 Февруари 2018 20:14
Не ми пука - да влизат, да излизат, се ми е тая.
05 Февруари 2018 20:19
Няма ли кой да ги запрети тези идиоти, бре?!
Прокурорите?
05 Февруари 2018 20:25
Не знам какви ги мъдрят.. обаче в САЩ - спазването на договорите е на първо място. Подпишеш ли, че ще убиеш някого - и в двата случая влизаш в затвора - ако изпълниш договора - заради убийство, ако пък не изпълниш договора - влизаш пак в затвора заради неизпълняване на договор. Друг е въпроса.. какво става с поръчителя в тоя случай.

При тая демокрация нашата обаче стана много удобно никой да не спазва договорите..
05 Февруари 2018 20:31
Хич го не слушайте тоя дългошиестия - който е станал търговец, да си изпълнява договорите! Pacta sunt servanda! Ако не го прави - да флазя в дранголника, и и да плати обезщетение на изправната страна! Сульо и Пульо за 2 лева фирми направиха, пък сега мрънкят! То май по времето на дългошиестия и неговия патроН Симо Мадридски се въведе тая тъпня срещу 2 лева търговец, с фирма "Голопръдльов и Сие" ЕООД! Ай сиктир! В киреча! Да се научите на ред! Аз що не станах търговец, а ? Де гиди мискини-търговци!
05 Февруари 2018 20:31
Всъщност спазването на договорите е основополагащо за всяка една държава. Без това има яка корупция, има и големи законни кражби.. и държавата се разпада.
05 Февруари 2018 20:33
При тая демокрация нашата обаче стана много удобно никой да не спазва договорите..

Айде на едро - такъв договор е нищожен, включително и между страните.
Следователно нищо не дължиш като възложител. Виж, като подбудител (ако контрагентът ти престира уговореното), ще лежиш
Същото и за контрагента, но без парите.
05 Февруари 2018 20:34
Като се замислих.. как е в другите държави?
05 Февруари 2018 20:36
deneb
05 Февруари 2018 20:33


За убийство може и да е нищожен, но за запазване на тайна .. си го има.. даже и да знаеш за престъпление.. ако си подписал да пазиш тайна.. не може да кажеш.. или ако кажеш пак влизаш в затвора.
05 Февруари 2018 21:09
За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора
Хм, а когато не се изплаща заплата?
05 Февруари 2018 21:12
Панайотов кога е бил "шеф на парламента"? Аз за повече от председател на парламентарна група не се сещам.
05 Февруари 2018 21:12
Интересно, кой ще се съгласи да сключи външнотърговска сделка с подсъдност у нас?
05 Февруари 2018 22:08
Мъничък въпрос:
Огромна част от общините дължат пари на фирми за свършена работа.
Кметовете ли ще пращат в затвора?
НЗОК дължи пари на много болници и аптеки.
Шефа на НЗОК или заедно със здравния минисър ще се хванат за ръчичка и друм затвора?
05 Февруари 2018 22:36
даже и да знаеш за престъпление.. ако си подписал да пазиш тайна.. не може да кажеш.. или ако кажеш пак влизаш в затвора.


В коя държава законът те пази, ако си свидетел на престъпление и не съобщиш?
Няма такъв договор, който да прикрива престъпления и да е законен. Никъде по света!
05 Февруари 2018 22:41
По темата- подкрепям! Договорите са такива само ако се спазват. Естествено, при независещи от изпълнителя обстоятелства, препятстващи изпълнението на договора, не трябва да се носи отговорност.
05 Февруари 2018 22:50
Прокуратурата ква работа има да се меси в гражданският оборот?
Нямате идея още колко произвол ще има.
05 Февруари 2018 23:05
Прокуратурата ква работа има да се меси в гражданският оборот?
Нямате идея още колко произвол ще има.

Тя сколасала с оборота по НК, че ще подхваща и гражданския, зер е безработна

06 Февруари 2018 05:24
Кога Пламен Панайотов е бил "шеф на парламента"?
Редакторите!!!???
pS хиксе, прощавай, изпреварил си.
Да видим като се събудят дали ще се поправят.
06 Февруари 2018 05:36
Това тъпо предложение от Монтанската или от Плевенската правна школа иде? Някой докажат ли се? Г-жо денеб, версии?
06 Февруари 2018 06:54
Това тъпо предложение от Монтанската или от Плевенската правна школа иде? Някой докажат ли се? Г-жо денеб, версии?

Не знам, професоре, вносител е МС, а който и да се е упражнявал и върху текстовете, и върху мотивите, ще стори добре да върне дипломата си.
И двете школи еднакво се конкурират, та нямам предпочитана версия.
Активната неграмотност е страшно нещо! Особено в законодателството.
06 Февруари 2018 08:06
ВЕРНО, не съм юрист, като други горе . Денеб, Дървингов... Та да ги питам тях двамата - Истанбулската конвенция дето иска НАКАЗАТЕЛНА отговорност за едни действия от ГРАЖДАНСКИЯ оборот ПРИЕМАТЕ и я, или НЕ я приемате, щото тя, според мен, е от СЪЩИЯ джендър, каквото е горната вътрешно-българска проекто-конвенция да се влиза в затвора за неизпълнена сделка ?
06 Февруари 2018 08:27
Може и МС да е вносител, но тук си личи тежката и мъдра ръка на Д. Кирилов - това правно острие, корифей, виртуоз

Да, дам и аз един пример - Държавата забавя плащане към някоя фирма, защото не я кефи, фирмата не може да се разплати с подизпълнители и айде панделата. Разбира се държавата няма да носи отговорност, тя не е търговец.

Айде и още един пример - онлайн покупка. Купувам нещо чрез фирмата си онлайн, съгласявам се с общите условия на сайта (където често е вписано, че потвърждаването на поръчката означа, че имаме договор), онлайн търговецът на ми доставя каквото съм си поръчал, объркал е, доставя ми друга стока. На мен ми е трябвало точно определено нещо за точно определена дата, прееб@н съм, но лошото изпълнение на търговеца е равно на неизпълнение.И той престъпник ...

Нормалните договорни отношения няма да съществуват повече.
06 Февруари 2018 08:49
Истанбулската конвенция дето иска НАКАЗАТЕЛНА отговорност за едни действия от ГРАЖДАНСКИЯ оборот ПРИЕМАТЕ и я, или НЕ я приемате, щото тя, според мен, е от СЪЩИЯ джендър, каквото е горната вътрешно-българска проекто-конвенция да се влиза в затвора за неизпълнена сделка ?

Да ни кажеш първо кои са тези действия от гражданския оборот, за които конвенцията иска наказателна отговорност?
А че и двете са от един сорт правно качество - от най-ниското - е вярно.

06 Февруари 2018 09:54
Денеб, пак с уговорка, че не съм юрист и не ги разбирам - насилието срещу жени (секс: фемале), и въобще насилието от човек на човек (без значение от джендера на първия, и джендера на втория), от човек на животно, от кой оборот е, не е ли от гражданския ? Благодаря предварително за блиц-обучението, което сам си изпросих!
06 Февруари 2018 11:13
ПлесNick 06 Фев 2018 08:06
ВЕРНО, не съм юрист, като други горе . Денеб, Дървингов... Та да ги питам тях двамата - Истанбулската конвенция дето иска НАКАЗАТЕЛНА отговорност за едни действия от ГРАЖДАНСКИЯ оборот ПРИЕМАТЕ и я, или НЕ я приемате,

Аз не я приемам във вида, подписан и представен за ратифициране.
Ако някога ми се наложи да се аргументирам, няма да се позовавам на джендър-теориите и конспирациите около тях, не те са важни.
Ти приемаш ли я?
06 Февруари 2018 11:17

проф. дървингов
06 Фев 2018 11:13

Ти приемаш ли я?


НЕ!
06 Февруари 2018 11:33
За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора
,ако не си фактор в ГЕРБ.
06 Февруари 2018 12:00
Денеб, пак с уговорка, че не съм юрист и не ги разбирам - насилието срещу жени (секс: фемале), и въобще насилието от човек на човек (без значение от джендера на първия, и джендера на втория), от човек на животно, от кой оборот е, не е ли от гражданския ? Благодаря предварително за блиц-обучението, което сам си изпросих!


Ох, Плесник, не знам как да почна от основи на правото, ама като се върна и това ще опитам
Все пак, чети НК - което е там, е престъпление (всички телесни повреди - от леки до тежки, причиняване на смърт, злепоставяне и други състави).
Което е вън - може да е друго правонарушение, включително облигационно (договорно или деликтно), дисциплинарно, административно-наказателно.
Сега виждаш колко отрасли трябва да се разграничават, пък аналогии, пък сравнения, пък теория...
Сигурна съм обаче, че не са ти нужни, а най-вероятно вече си изказал някаква теза, която трябва да защитиш.
Отсега да ти кажа, незащитима е по този начин, както си я почнал
06 Февруари 2018 18:05
Сърдитко Петко в българския вариант.После ще започнем отначало да „насърчаваме бизнеса”,щото ще са останали само тези фирми дето ще „клатят” Петко както си искат,ама ще са от едни „обръчи”..и Петко само ще подсмърча законно,вече няма да има кого съди....хубава работа,ама българска...
06 Февруари 2018 18:31
deneb
05 Фев 2018 23:05
Интересно защо с Кайзера сте намесили прокуратурата, както и списвача на статията го е сторил, гаче ли прокурорите гласуват законите в мамковината.
06 Февруари 2018 19:45
deneb
06 Фев 2018 12:00


Сърдечно благодаря за поясненията - утре отивам да си купя един НК! Ако ми се услади четенето, ще кандидатствам в ЮФ, редовно - аз съм пенция, време бол...
06 Февруари 2018 20:00
За неизпълнена търговска сделка, драги мои, се дължат неустойки. Колко и при какви обстоятелства е описано надлежно във всеки договор между възложител и изпълнител. В договорите има и клауза за форсмажорни обстоятелства - т нар. ''непреодолима сила'', която освобождава страната неизпълнила своите договорни задължения от заплащане на неустойки при настъпване на кое да е от описаните форсмажорни обстоятелства. Ако страните не са в състояние сами да решат спор помежду си, в договора е упоменат и съдът който ще реши спора.
06 Февруари 2018 20:22
Интересно защо с Кайзера сте намесили прокуратурата, както и списвача на статията го е сторил, гаче ли прокурорите гласуват законите в мамковината.

Ох, не знам - ползвайте някоя възможност спрямо гласувателите на законите - я по чл. 336 от ГПК, я по 89 НК, че не се издържа вече
Не сте рекли, не сте ги натаманили, дават всички признаци
Плесник, чети, това е най-страхотният отрасъл на правото!
Старите норми да ги четеш прав, по-новите - може седнал, легнал - както ти е удобно, а ако приемат последните - може и да не ги четеш, щото таман ще научиш нещо от общата част и принципите на НП, и в специалната ще влезеш в противоречие с наученото
07 Февруари 2018 13:44
Денеб,
Може ли да ми регистрирате...държава, моля? Какви документи да Ви подготвя? Колкото кажете-толкова ще платя.
Искам държавата ми да е нормална, да няма ИК и други такива потресни неща.
Имам и съмишленици. Тях ще ги впишете ли?
....
Какво ми се смеете всички? Що може да си регистрирам квото си искам- ЕТ, ЕООД, ООД и цялата гама, а не може да си регистрирам ДЪРЖАВА?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД