:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС спуска стандарт за солта в хляба и за детските храни

Въвеждат се нови изисквания за опаковките и рекламата на хранителните стоки за деца
Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар с акцент върху храненето на децата планира Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и намаляване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничаване на рекламата и общи търгове за храни за училищата.

"В рамките на българското председателство на съвета на ЕС ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните", обяви вчера директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи" в Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън вчера по време на конференция за здравословното хранене при децата.

На ниво ЕС се работи по отношението показателите за риск в храните, обясни "реформулирането" проф. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене. Става дума за създаване на общи правила и изисквания към граничните стойности на някои вещества по групи храни - например, колко сол може да има в хляба, за да бъде той здравословен, допълни тя. "И друг въпрос - как тези храни да бъдат отличени, така че потребителите лесно да ги разпознават", каза още Дулева. Други храни, които трябва да се "реформулират", са захарта и наситените мастни киселини.

Директивата за маркетинга на храните също касае продуктите с твърде много сол, захар, трансмазнини и и оцветители. Идеята е опаковките им да станат непривлекателни, за да не привличат вниманието на подрастващите. Ще се забрани и рекламата им в часовите диапазони на детските предавания по радиа и телевизии. Мерките са включени в промени и в българския Закон за храните, внесени за обсъждане в Народното събрание, обясни заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Обществените поръчки за доставка на храни в учебните заведения също ще бъдат подложени на по-строг контрол. На европейско равнище се обсъжда качеството на продуктите, обект на търгове, да бъде въведено като втори критерий след цената при избора на доставчик. Очаква се, че така децата в детските заведения и училищата ще се хранят по-здравословно. Единствените опасения са, че това може да вдигне цената на доставките. "Има решение. Разходите могат да бъдат намалени, без това да се отразява на качеството, ако държавите членки се обединят и обявяват единни обществени поръчки за училищното хранене", смята Джон Райън. Европейският пазар на храни генерира средно 7 млрд. евро годишно и постигането на по-ниски цени при доставките е напълно постижимо, смята той.

"Около 30 на сто от децата в България са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване. Ако сравним обаче нашите данни между 1998 и 2008 г., относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти, но след 2008 г. този висок ръст се задържа, като за някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция - децата със затлъстяване намаляват", каза още проф. Дулева.
10
2580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
07 Февруари 2018 00:33
Да спуснат такъв стандарт и за салама, че сибаломамата.
А безсолно българско сирене, да сте видели по магазините?
Не говоря за извара.
07 Февруари 2018 08:46
Сол дават на дечицата, подлите еврогейци. Нали искахте ЕС, на ви са.
Ако в тоя стандарт е споментата думата трансмазнини - анатема. Веднагически Корниту да се изока за референдум. Няма да допуснем транссексуалност в отечеството.
07 Февруари 2018 10:40
ЕС започна да се бърка прекалено много в държавните дела на членовете си.
07 Февруари 2018 10:55
Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК
07 Февруари 2018 11:53
От доста време си правим хляба сами. Децата, като бяха малки, ги хранехме с домашно приготвена храна.
07 Февруари 2018 11:55
Е, давали сме им и криви краставици, да ни прости Евро-комисарско-директивният Господ - признат грях не е грях
07 Февруари 2018 11:56
И даже с Едисонови крушки сме им светили и с живачни термометри сме им мерили температурата, ужасТ просто.
07 Февруари 2018 12:50
Един от първите актове на "демократичното" правителство на Филип Димитров беше премахването на БДС за храните. Пазарът щял да определя кое е качествено и кое не.
07 Февруари 2018 13:53
Самата медецина не е наясно кое е здравословно и кое- не! А за норми на здравословност въобще да не говорим! И ЕК тръгнали да са повече католици отколкото папата!
07 Февруари 2018 15:42
Да спуснат такъв стандарт и за салама, че сибаломамата.

Стойте много далеч от саламите!
Днешните не отговарят на никакви изисквания!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД