:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 122
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министърът на туризма поиска по-високи цени в курортите

Ще привличаме китайски туристи с Балкански маршрут
Снимка: Министерството на туризма
Министърът на туризма Николина Ангелкова откри вчера международното изложение "Ваканция и СПА Експо", което събира 380 туристически компании от 22 държави. По-рано през деня Ангелкова реши да "подпомогне" българския туризъм с призив да повиши цените на услугите.
На фона на "постоянното присъствие" на туризма като един от най-сивите сектори в икономиката вчера министърът на туризма Николина Ангелкова предложи по-високи цени по курортите. "Като се има предвид високото качество на туристическия продукт, който предлага страната, ще бъде добре да се повишат цените по курортите, особено тези, които са по-висока категория", каза тя пред bTV. Все пак министърът подчерта, че става въпрос за 100% частен сектор, който сам решавал. Ангелкова мина през "целия конспект" - от българското присъствие в платформата "Букинг", през ниските цени в България, до ръста на туристите.

Около 40% от българските хотели в платформата "Букинг" не присъстват в регистъра, поддържан от министерството на туризма, каза още Ангелкова по повод идеята за регулации на споделената икономика в ЕС. Статистиката показвала, че родните хотели в системата са около 10 000, а в нея са вписани около 6100. Ангелкова смята, че платформи като "Букинг" и airbnb (за преотстъпване на частни жилища) трябва да проверяват дали местата, които предлагат за настаняван в сайтовете си, имат категоризация в съответната държава.

В София, за да се отдават жилища под наем чрез тази платформа, собствениците трябва да подадат заявление до районната община за промяна на предназначението му - от "жилищни нужди" в "апартамент за гости". Дали и колко души са го направили обаче не е ясно.

Сравнена с други европейски държави, почивката в България излиза значително по-евтино и може би страната ни предлага най-евтината ваканция в Европа, коментира още Николина Ангелкова. За тридневен престой у нас туристите плащат средно 122 евро, докато в Амстердам например сумата за това време ще бъде около 348 евро, допълни тя, позовавайки се на британски всекидневник.

СКИ

Ангелкова призна, че много от зимните курорти са недоразвити, но изрази надежда, че те ще се развият. Засега обаче места като Ком и Узана в Стара планина, както и Витоша и Рила се развивали само на думи. Независимо от липсата на спортно-технически съоръжения, Ангелкова се похвали, че се бележи ръст на туристите в курортите с 15% повече от миналата година. Половината от българите също оставали в родните ски курорти.
11
2059
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
14 Февруари 2018 19:38
и нубийскитеее, и нубийските туристииии
14 Февруари 2018 20:08
Баси оспорваната битка за приа "Най-тъп министър"... Варел Симеонов водеше с един мустак, обаче тази го отвя....
14 Февруари 2018 21:17
??? с едни гърди напред????
15 Февруари 2018 01:30
Като се има предвид високото качество на туристическия продукт
15 Февруари 2018 07:38
Чудно тази девойка какво разбира под качество, лошото обслужване, лошото отношение или мръсотията?
15 Февруари 2018 09:37
Засега обаче места като Ком и Узана в Стара планина, както и Витоша и Рила се развивали само на думи.

Хайде по-добре не, защото са страхотни места. Харесва ми да ходя там лятото, тихо, приятно и спокойно.
15 Февруари 2018 12:18
Ангелкова смята, че платформи като "Букинг" и airbnb (за преотстъпване на частни жилища) трябва да проверяват дали местата, които предлагат за настаняван в сайтовете си, имат категоризация в съответната държава.


Тази високоЕнтелЕгентна бяла птица (ама не лебеТ!) влизала ли е някога в упоменатите два сайта?

в Букинг не е задължително да си категоризиран, може сам да си дадеш категория, и в двата случая категориите са изобразени различно

airbnb - че там категории (звезди) изобщо няма, как за толкова години ползване не ги видях барем веднъж

Калинка
15 Февруари 2018 12:56
У нас било евтино със 122 евро за 3 дни.
А аз в Италия през август по 20 евро на ден да се мина.

Като се осерат с още по-високи цени, ще ревнат пак, че българите лятоска ходели в Гърция и другаде.
15 Февруари 2018 18:28
Някой да обясни на това нещо, дето са ни го курдисали за министър на туризма, че по-висока цена задължително означава по-добро качество. По-платежоспособни туристи с интереси различни от организираните обиколки на кръчми предлагащи съмнителен алкохол няма да дойдат у нас. Нямаме нужната култура нито в предлагането, нито в обслужването. Уви.
15 Февруари 2018 19:37
За тридневен престой у нас туристите плащат средно 122 евро, докато в Амстердам например сумата за това време ще бъде около 348 евро,

Да не би сутеньорите в Амстердам да плащат ДДС?
15 Февруари 2018 19:38
А какво общо има министърът на туризма, който представлява ДЪРЖАВАТА, в ценообразуването на услугите на ЧАСТНИТЕ туристически фирми???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД