:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президент и премиер нервно се разграничиха от Делян Пеевски

Според премиера президентът се готвел за промяна на формата на държавно управление
СНИМКА: БГНЕС
Само за часове премиерът Борисов смени тоналността на отношенията си с президента Радев: от "добри" до обвинението, че държавният глава "вероломно нападна правителството".
Президент и премиер един след друг нервно и категорично се разграничиха вчера от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, без да обяснят с какво точно той стана токсичен за управляващите и защо връзките с него са проблемни за всеки от тях. Това стана в две поредни изявления на Румен Радев и Бойко Борисов, в които те взаимно си зададоха неудобни въпроси за финансиране на кампании, разпределяне на обществени поръчки и цената на подкрепата на ДПС. Малко по-късно пък самият Пеевски се разграничи и от двамата държавници.

Всичко започна след като в сряда Борисов погрешно обвини в интервю пред bTV Иво Христов - началника на кабинета на държавния глава, че е работил за Пеевски. Раздразнен, Радев вчера напомни, че "г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ". И директно настоя премиерът да разкрие какви са отношенията му с депутата от ДПС.

"Считам, че не е сериозно премиер и президент от висотата на тяхната позиция да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях или между техните администрации проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика", заяви по-късно в нарочна декларация Пеевски.

В остро изказване пред журналисти вчера президентът даде да се разбере, че напрежение между него и управляващите има. Като причина посочи "пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея" и др. Според Радев правителството се проваля в редица обществени сфери, като изброи "катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия материал, мизерните пенсии и заплати след дълги години шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност".

Държавният глава обвини Борисов и за липса на координация между основните институции във външната политика. И даде за пример планираната среща между турския президент Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС в София, за която научил от медиите. "Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет", подчерта Радев. И допълни, че очаква от премиера да постави пред Ердоган редица въпроси като "гаранция за ненамеса на Република Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсациите на тракийските бежанци".

Гневен, Борисов свика спешна пресконференция на летище София в късния следобед, преди да отлети зад граница. Той определи изявата на Радев като "вероломно нападение срещу правителството без никакъв повод". "Президентът явно заема страната на неговата партия БСП", обяви премиерът. И се захвана да анализира връзката между държавния глава и ДПС. "Напомням, всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори. И официално, и неофициално те дадоха своята подкрепа за него, не за кандидата на ГЕРБ". По думите на премиера той непрекъснато се срещал с депутати от БСП и ДПС, защото в много райони и общини опозицията нямала кметове, а хората там искали "да имат улица, детска площадка, водоснабдяване или канализация". "Абсолютно ми е чиста съвестта. Аз по никакъв начин не съм замесен, освен в своята толерантност към опозицията", увери Борисов.

След което, на свой ред, започна да задава въпроси: "Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, питам: служебното правителство какви проверки е възложило върху дейността на Делян Пеевски? Възложило ли е, или не е възложило? И какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията? Депутат, който партията, която издигна Румен Радев, издигна за шеф на ДАНС".

Според Борисов следващият ход на президента трябва да бъде "с тези разработки, които явно е получил, да ги извади и да каже: депутатът Пеевски е извършил такива престъпления, съдействал му е Борисов или са заедно". Иначе щял да зададе на държавния глава още "контравъпроси". "Колко струват изборите на президента Радев? Как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи, защото, хайде сега, и той да дава пресконференции и да обяснява. Това добре ли е за държавата? Според мен - не", заяви Борисов. Той заподозря Радев, че "може би не може да ми прости, че не ги купихме тези изтребители за няколко милиарда". И му обеща: "Ще купиме самолети, спокойно да е всичко".

Борисов се усъмни още, че Радев мисли за смяна на държавното управление: "Президентът първо нападна парламента, че е атрофирал, после правителството в наше лице, явно единствената институция, която според него трябва да остане, е президентската. Ако иска президентска държава, също не е лошо да си каже". И снизходително го посъветва, че "не трябва да се подвежда президентът от социологиите", защото винаги подвеждали социалистите на избори. А накрая констатира: "Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, бог ми е свидетел, че аз нямам вина за това".



КАКВО ПОПИТА РАДЕВ

Имал ли е Борисов срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски?

Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски?

Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?



КАКВО ПОПИТА БОРИСОВ

Служебното правителство какви проверки е възложило върху дейността на Делян Пеевски?

Колко струват изборите на президента Радев?

Как се договори с ДПС за подкрепата?

С Делян Пеевски ли го направи?



РЕАКЦИЯ

Самият Делян Пеевски излезе с нарочна позиция, в която обяви, че "нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера". "Считам, че не е сериозно премиер и президент от висотата на тяхната позиция да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях или между техните администрации проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика", заявява депутатът. И съветва Борисов и Радев да разрешават проблемите си "като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии".

ПОГЛЕД ОТВЪН

Решението на премиера Бойко Борисов да оттегли Истанбулската конвенция от ратификация в Народното събрание предизвика коментари и реакции отвън. Управляващата дясноцентристка партия в България няма да придвижи ратификацията за европейско споразумение за предотвратяване и борба с насилието срещу жени, съобщи "Политико", като цитира интервюто на премиера Бойко Борисов пред Би Ти Ви. Изданието припомня предупреждението на Волен Сидеров ("Атака"), че ако партията на Борисов ГЕРБ продължава да търси подкрепа за конвенцията, правителствената коалиция може да се разпадне и да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Споменати са и позициите на български религиозни групи и Българската православна църква и притеснението им, че ратификацията ще доведе до легализиране на еднополовите бракове. Решението се взема в момент, когато България е ротационен председател на Съвета на ЕС и е критикувана, че се управлява от коалиция с крайнодясна партия, пише "Политико".

Споровете около конвенцията хвърлят сянка върху опитите на Бойко Борисов да представи бившата комунистическа страна, която се присъедини към ЕС през 2007 г., като прогресивна във времето на първото й председателство на общността, писа и "Ню Йорк таймс", като използва информация на Ройтерс за новината от интервюто на премиера. Споровете осветляват и широко разпространената съпротива сред страните с по-консервативни общества от бившия източен блок към либералните ценности на по-богата Западна Европа, се посочва в публикацията.

В сряда лидерът на ГЕРБ обяви, че Истанбулската конвенция ще се приеме само ако има абсолютен консенсус в българското общество. И каза, че не е съгласен да има референдум, няма смисъл от референдум и той лично би гласувал против еднополовите бракове.

21
4501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
15 Февруари 2018 20:06
Президент и премиер един след друг нервно и категорично се разграничиха вчера от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, без да обяснят с какво точно той стана токсичен за управляващите и защо връзките с него са проблемни за всеки от тях.

Законът на САЩ "Магнитски" като дамоклев меч виси на главиците на Шиши и ЦАци - срокът е до краят на м. март 2018 г....
И каза, че не е съгласен да има референдум, няма смисъл от референдум и той лично би гласувал против еднополовите бракове.

А какво мисли Поли по въпроса за еднополовите бракове?

15 Февруари 2018 20:21
не е съгласен да има референдум, няма смисъл от референдум и той лично би гласувал против еднополовите бракове.

Както винаги булката беглец джендър бяга от поставените въпроси като отговаря на измислени от нея въпроси...БСП иска Референдум ЗА или ПРОТИВ ИК,ь а не за еднополовите бракове...Референдум ще има,щото ЕС вече е отпуснал над 6 млрд.евра за налагането й.Значи булката джендър ще шикалкави и заради парата и заради влаастта,която е вързана с ИК...Та,Референдум му е майката ,за слагане в усмирителна риза на онзи.
15 Февруари 2018 20:27
Нещо Баце изглеждаше много нервен, като лошо настъпан.
Ей, да си пази кръвното.
15 Февруари 2018 21:09
Двама "отговорни" фактори комуникират в територията,
разпределяйки си поредните порции. Какъв фарс, какво безвремие.
15 Февруари 2018 21:22
Людмил Илиев- типична статия, която трябва да покаже, че авторът е балансиран, като твърди и за двата обекта на репортажа, че са нервни и уплашени или каквито там гузни чувства им се изписват.

Което не е така ест. Илиев не става по журналист като приравнява толкова елементарно... да не говорим, че съвсем е забравил първоначалната ябълка на раздора, Хубавият Елен Иво Христов. Дето не е "оня Иво Христов"



ачалникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, опроверга твърденията на премиера Бойко Борисов, че е работел в телевизия на Делян Пеевски. По-рано днес, говорейки пред Би Ти Ви за сивия кардинал в кабинета на държавния глава, Борисов назова Иво Христов и каза, че го помни "още от телевизията на Пеевски" Би Би Ти.

"Премиерът Борисов бърка или лъже", отговори Иво Христов в профила си във "Фейсбуик" след интервюто на министър-председателя. Той уточнява, че е бил директор в Би Би Ти в периода от март 2003 до март 2004 г., когато собственик на телевизията е Петър Манджуков, "а не г-н Пеевски, както внушава г-н Борисов".

"Много години след моето напускане телевизията бе продадена. Тук има много колеги, които могат да изобличат тази манипулация, включително собствената му ПР-съветничка, в онези години репортер в телевизията (Севдалина Арнаудова - бел.ред.)", казва Христов.


Излиза, че пиарът на Биби е работила за Пеевски... не ли?
15 Февруари 2018 21:25
Президент и премиер нервно се разграничиха от Делян Пеевски

"Сега", с такова заглавие "Блиц" ряпа да яде.
15 Февруари 2018 21:26
Въобще, Боко си ги цепи през просото такива и въобще не се замисля, когато устата му изпреварва мисълта. Чул, недочул, спомнил си- припомнил, никакъв проблем да го изплюе в ефир. Ама тъй ли е, не е ли, ама от контекста ли е, ама за същия човек ли говори, няма значение. Не му е за пръв път.

И когато журналистите ги няма насреща... т.е. те са там само за да му ХЕКИМЯНСТВАТ, засегнатите трябва сами да излязат и да се защитят от логореята му. След което Илиев пише, че и те са нервни.



Тъй де... Баце ще се извини. И друг път го е правил.
15 Февруари 2018 21:35
БОРИСОВ НЯМАЛ НИЩО ОБЩО, ДА МУ ПРИПОМНИМ ЛИ НА КОЙ НАЗНАЧЕНИЯ СА - ВЛАДИ ГОРАНОВ, НИКОЛАЙ НАНКОВ И ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ?
15 Февруари 2018 22:21
Борисов погрешно обвини

Автора много тактичен бе.Борисов в негов си стил пуска уверено фишек.А дали не е и умишлена лъжа с надеждата, че Радев отново ще си трае в подхвърлянето на злепоставящи го намеци?!В случая Президента заслужава единствено адмирации, че доби кураж пряко да застане срещу Борисов, а реакцията на Премиера издава единствено паника.
15 Февруари 2018 23:39
Смешни въпроси и инсинуации на Радев, безсилно заяждане без доказателства! Само дето не е попита Борисов колко кила е и дали не е надебелял защото е в политиката.
Актуални въпроси на Борисов! Интересен би бил отговора на Радев, но няма да има такъв.
15 Февруари 2018 23:44
Едно въпросче от Лондон още кънти: "Г-н Борисов, сутрин като се погледнете в огледалото виждате ли Пеевски ?" Довиждане, Лека нощ, Приятни сънища и Мерси.
16 Февруари 2018 00:08
Смешни въпроси и инсинуации на Радев, безсилно заяждане без доказателства! Само дето не е попита Борисов колко кила е и дали не е надебелял защото е в политиката.
Актуални въпроси на Борисов! Интересен би бил отговора на Радев, но няма да има такъв.

Усещаш ли колко си смешен?!
Сигурно не...
Защо иначе ще дрънкаш тия очеизвадни глупости
16 Февруари 2018 00:46
16 Февруари 2018 01:21

BiBi-an Защо иначе ще дрънкаш тия очеизвадни глупости


Ако ми позволиш аз да ти отговоря: човекът троли. В дейността няма чуства или мисъл, само хонорар
16 Февруари 2018 09:02
Шамарът на президента

Ралица Николова
16. Февруари 2018 , брой: 33

"Геополитикът" Борисов днес трябваше да се събуди като благодетеля на Балканите, който сдобрява Турция и Европа и е двигател на помирението между Скопие и Атина.
Вместо това му се наложи да влезе в ролята на жабата, разчекнала се като "умна" и "добра", изплющяна от шамара на президента. И ошмулен, с листчета с опорни точки, да прикрива осезаемата неприятна миризма на оакано.
Вместо да замаже, Борисов обаче сериозно размаза положението.
Премиерът видимо бе замаян от удара на президента. Нарече въпросите му "Вероломно нападение" срещу неговото "добронамерено" интервю. Заподозря дори завист от страна на държавния глава и го успокои, че все пак "ще ги купим тия военни самолети".
Но въпросите около Делян Пеевски така и не получиха отговор. Борисов в типичния си стил се опита да измести темата, обяснявайки как ГЕРБ е единствената партия, която не е получила подкрепа на ДПС на избори. Абе, джанъм! Радев говори за задкулисие, за общи бизнес интереси и за обществени поръчки на тъмно. Не за пиене на кафе и футболни тренировки!
Всъщност само видът на Борисов ала "препикано мушкато" говореше повече от всичко. Очевидно Радев настъпи мазола, щом го извади от европейския унес и го накара да привика набързо ресорните репортери във ВИП-а на правителствения терминал.
А само преди няколко часа Борисов го играеше умиротворения, благодарен европейски лидер.
16 Февруари 2018 10:30
Президентът много силно "настъпи по мазола" г-н премиера като невинно му подхвърли да прочете Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и с домашното насилие на английски или френски език.
16 Февруари 2018 13:50
Президент и премиер нервно се разграничиха от Делян Пеевски

Това опит за факе ли е? Щото не забелязах Президентът да се "разграничава нервно" от шиши. Абе важното е да се бърка тюрлюгювечът, пък каквото излезе...
16 Февруари 2018 14:02
Срещата Пеевски - Горанов: Има ли проблем? И къде е?
Снимката от 5 май, която предизвика въпроси, които още нямат отговор
https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_897348.jpg
Бойко, разпозна ли си министърчето...
Не че ти нямаш и по-хубава снимка - там в библиотеката дето са само фотоси, и нито една книга

16 Февруари 2018 14:29
Да, точно така е - и аз забелязах: снимки, снимки и празни лавици без книги. Поне Винету да беше сложил там... Такъв си е нашия вожд...
16 Февруари 2018 16:08
Оттук накъде, г-н Радев
http://www.mediapool.bg/ottuk-nakade-g-n-radev-news275623.html
16 Февруари 2018 21:47
Все пак НСО е подчинена на Президента,смени и шефчето сега, та не се знае какво знае НСО, още повече че охранява и Пеевски и Доган.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД