:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

11 000 тона дрехи втора употреба са внесени само за година

Някои от артикулите могат да бъдат опасни за потребителя
СНИМКА: БГНЕС
7-10 лв. оставя средностатистическият купувач в магазините за дрехи втора употреба. 80% от клиентите са жени между 30 и 50 години.
11 хил. тона дрехи втора употреба са внесени в България само за година. Стойността им възлиза на 22 млн. лв. Основната част от тях пристига от страни като САЩ, Швейцария, Канада, Норвегия. Голяма част от дрехите остават за продажба в страната, останалите се изнасят за Индия, Пакистан, за страни от Африка. Това разкри Нова тв в излъчен вчера репортаж.

Дрехите пристигат на пристанището във Варна, натоварени в големи контейнери, като преди това са преминали през санитарен контрол. Само в морската ни столица сортировъчните центрове са 5. В тях се обработват над 700 - 800 тона дрехи месечно. Стоките се разпределят по качество и се разделят на мъжки, женски и детски.

На фона на кипящата търговия с дрехи втора ръка у нас при голяма част от проверките на обектите е засечено нарушение. Миналата година в София са извършени 170 проверки и са установени 34 нарушения. Най-често се установява продажба на втора ръка бебешки дрехи, бански и обувки, което забранено. Някои от артикулите, ако не са добре обработени, могат да доведат дори до здравословни проблеми като дерматити, алергии и инфекции, предупреждават дерматолози.

Дрехи втора употреба се предлагат и в интернет от големи търговки сайтове. У нас те вече са над 20. Един от парадоксите обаче е, че има купувачи на артикули втора ръка, които са развили свой бизнес. Те търсят маркови облекла и т.нар. винтидж стоки - дрехи с история от 60-те и 70-те години на миналия век, и ги препродават на много по-високи цени в мрежата.

1529
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД